Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania și Franța, un nou pas în proiectul FCAS - noul avion european de generația a 6-a. Spania încă mai așteaptă
Ministerul Apărării din Germania a trimis în cursul aceste săptămâni parlamentarilor o nouă etapă a proiectului FCAS (Future Combat Air System), viitorul avion de vânătoare pe care îl va dezvolta împreună cu Franța. În proiect se vrea însă și Spania.

Germania intenționează să înceapă încă cinci studii de dezvoltare pentru care Berlinul va aloca 85 de milioane de dolari. Aceeași sumă va fi achitată și de partea franceză. 

În vara anului trecut, în cadrul programului FCAS, viitorul avion european de generația a 6-a, miniştrii apărării ai Germaniei, Franţei şi Spaniei au semnat un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului.

La finele lui 2019 Madridului i s-a transmis că va trebui să contribuie cu o sumă egală Berlinului și Parisului. 

Cei de la Defense News care citează un raport înaintat către Bundestag (parlaentul unicameral federal al Germaniei) estimează că Spania va intra în proiectul FCAS abia în următoarea etapă care va debuta în al treilea trimestru din 2020. Întârzierea ar fi cauzată de renegocierea acordului de punere în aplicare a proiectului. 

 

Spania vrea și ea în proiectul FCAS - noul avion al UE

 

(w670)

Proiectul va fi dezvoltat de companiile Dassault și Airbus din partea Germaniei, respectiv Franței. Guvernul spaniol a desemnat compania Indra ca parte a proiectului FCAS. 

Spania a făcut lobby pentru a fi tratată ca partener egal în proiect, atât la nivel guvernamental, cât și la nivel de industrie. Acordurile în acest sens au fost semnate anul trecut între cele trei țări.

Noul avion ar urma să înlocuiască Rafale din Franța, Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.

Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro.

Noul avion ar trebui să devină operaționat în 2040.

Ştiri Recomandate

Fost expert NATO: Rusia a infiltrat ofițeri GRU în Italia
Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la spitalul de campanie de la Constanța. Instalarea facilității decurge conform planului
Raed Arafat spune că stare de urgență în România ar putea fi prelungită săptămâna viitoare
Armata română se va implica pentru a preveni infracțiunile silvice
Ministrul Vela a anunțat carantinarea orașului Țăndărei, județul Ialomița
Kremlinul suspendă zborurile spre Rusia, inclusiv pentru repatrierea cetățenilor săi
MApN: Prima evaluare a Spitalului Județean Suceava a fost efectuată. Medici militari se îndreaptă spre unitatea medicală
Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial