Germanii spun că sunt gata să dea Ucrainei rachete Taurus doar atunci când SUA vor da ATACMS
În poziția Germaniei privind furnizarea Ucrainei de rachete Taurus a apărut pentru prima dată o ușoară inflexiune care poate aduce mai aproape data la care aceste arme vor ajunge la front. Nils Schmid, purtător de cuvânt în cadrul SPD - partidul cancelarului Olaf Scholz - a anunțat că, formațiunea din care face parte este în favoarea furnizării rachetelor de croazieră Taurus către Ucraina.
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA
„Nu exclud posibilitatea ca în alianță cu americanii să furnizăm și sisteme suplimentare, precum Taurus”, a declarat Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politica externă, al fracțiunii SPD din Bundestag, într-un interviu acordat Tagesspiege (publicat duminică, 6 august) și citat de Deutsche Welle (DW).
„Înainte de asta, este necesar să ne asigurăm că ucrainenii pot ei înșiși efectua programarea [rachetei] pe țintă și, pentru aceasta, nu va fi nevoie de militarii Bundeswehrului - pentru că atunci ne vom apropia periculos de intervenția directă în război”, a declarat politicianul, care, însă, nu vede nevoia să se ia o decizie relevantă chiar acum. „Împărtășesc evaluarea ministrului apărării”, a adăugat Schmid.
Tot pe 6 august, Andreas Schwarz, de asemenea parlamentar SPD, precum și responsabilul formațiunii pentru bugetul apărării, a cerut guvernului federal să livreze Ucrainei rachete de croazieră.
,,Contraofensiva derapează, Ucraina nu are o forță aeriană semnificativă care să o susțină. Prin urmare, rămân doar armele dirijate - de exemplu, rachetele de croazieră Taurus, cu ajutorul cărora armata ucraineană poate depăși câmpurile de mine instalate de ruși și își poate recupera teritoriul”, a declarat Schwartz pentru Der Spiegel.
Pe lângă declarațiile în sine, care indică o schimbare de abordare pe acest subiect în cadrul SPD, mai atrage atenția că, doar cu trei zile mai înainte, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, respinsese încă o dată ideea de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus.
„Deocamdată, credem că aceasta [furnizarea de rachete Taurus] nu este prioritatea noastră principală în acest moment”, a spus Pistorius, pe 3 august, în timpul unei vizite la Brigada 23 de Infanterie de Munte din orașul Bad Reichengall. „Nu este încă timpul să luăm o decizie”, a adăugat Pistorius, care este de asemenea membru al SPD, potrivit DW.
De la sfârșitul lunii mai, Kievul a inclus sistemele de rachete Taurus în cererile sale către Berlin, dar oficialii germani, deși nu au exclus categoric acest lucru, au refuzat într-un mod diplomatic.
Rachetele de croazieră aer-sol Taurus au o rază de acțiune de peste 500 de kilometri și sunt similare ca aspect cu rachetele Storm Shadow/Scalp, fiind dezvoltate de același fabricant – MBDA. De atfel, variantele Storm Shadow/Scalp destinate echipării forțelor armate britanice/franceze au o rază de peste 500 de km, varianta de export fiind limitată la 250 - 300 de km.
Rachetele americane ATACMS sunt de tipul sol-sol și se deplasează pe o traiectorie balistică. Au o rază maximă de acțiune de 300 de km și sunt mai dificil de interceptat datorită vitezei mari de deplasare, care ajunge la peste 3 Mach.
Începând cu ultima parte a lunii iulie, eforturile Kievului de a obține rachete ATACMS s-au intensificat, în timp ce Washingtonul dă unele semne că este dispus să livreze acest tip de armă.
Pe 7 august, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a cerut SUA să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, într-o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. ”Am mulțumit SUA pentru toată asistența oferită și am subliniat necesitatea de a spori capacitățile Ucrainei pe distanță lungă prin furnizarea de ATACMS”, a precizat Kuleba.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News