Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guterres deplânge „paralizia” ONU în fața războiului dintre Israel și Hamas. IDF nu dau înapoi și avansează în Fâșia Gaza
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns duminică "paralizia" Naţiunilor Unite în faţa războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, declarând că regretă că Consiliul de Securitate nu a votat în favoarea încetării focului în enclava palestiniană, transmite Agerpres, care citează AFP.
Foto: IDF
Foto: IDF

Adresându-se Forumului de la Doha din Qatar, Guterres a spus că organismul ONU a fost "paralizat de diviziunile geostrategice", compromiţându-şi capacitatea de a găsi soluţii la război.

"Autoritatea şi credibilitatea Consiliului de Securitate au fost serios compromise" de răspunsul tardiv la conflict, o lovitură la adresa reputaţiei acestui organism agravată de vetoul SUA de vineri asupra unei rezoluţii care cerea încetarea focului în Gaza, a apreciat Guterres.

Proiectul de rezoluţie a fost pregătit după invocarea fără precedent de către Secretarul General al ONU a Articolului 99 din Carta Naţiunilor Unite, permiţându-i acestuia să atragă atenţia Consiliului de Securitate asupra unei chestiuni care "ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi securităţii internaţionale".

"Mi-am reiterat apelul de a declara o încetare a focului umanitar (...), din păcate, Consiliul de Securitate nu a reuşit să facă acest lucru", a deplâns Guterres, care a adăugat: "Pot să promit că nu voi renunţa".

Qatarul anunţă continuarea eforturilor în vederea obţinerii unui armistiţiu



Eforturile de mediere pentru a obţine o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza continuă, în ciuda bombardamentelor israeliene necontenite care "reduc posibilităţile" de a avea un rezultat pozitiv, a declarat duminică prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani, la Forumul de la Doha.

"Eforturile noastre, desfăşurate de statul Qatar împreună cu partenerii noştri, continuă. Nu ne vom da bătuţi", a insistat prim-ministrul qatarez. Cu toate acestea, el a recunoscut că "bombardamentele (israeliene) continue reduc aceste posibilităţi".

Premierul din Qatar a mai atras atenţia că o întreagă generaţie în Orientul Mijlociu riscă să se radicalizeze din cauza războiului din Gaza.

Separat, Philippe Lazzarini, şeful UNRWA, agenţia de ajutor a ONU pentru palestinieni, a declarat duminica aceasta că dezumanizarea palestinienilor a permis comunităţii internaţionale să tolereze atacurile continue israeliene în Gaza.

Lazzarini, citat de Reuters, a declarat că agenţia pentru refugiaţi este aproape în colaps în Gaza, adăugând că este nevoie de o încetare imediată a focului pentru a pune capăt "iadului de pe pământ" din enclava palestiniană.

Israelul îşi continuă ofensiva şi atacă 250 de obiective în Gaza în ultimele 24 de ore



Armata israeliană (IDF) şi-a continuat ofensiva în Gaza pe parcursul ultimelor 24 de ore, cu atacuri asupra "infrastructurilor teroriste" ale grupării islamiste Hamas, în cea de-a 65-a zi de război, informează EFE.

"Pe parcursul ultimei zile, forţele terestre, aeriene şi navale ale IDF au continuat să atace infrastructura teroristă din Fâşia Gaza, lovind peste 250 de ţinte", a declarat un purtător de cuvânt al armatei într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, printre mai multe acţiuni, "trupele au identificat şi atacat celule teroriste armate" şi au distrus tuneluri folosite de miliţii. Militarii "au localizat arsenale de armament, au făcut raiduri selective la situri militare, au distrus tuneluri" şi s-au confruntat cu combatanţi "care plănuiau să atace trupele" israeliene.

"Un avion de luptă a atacat un site de comunicaţii militare al Hamas situat lângă o moschee din sudul Gazei", după care trupele terestre au efectuat ulterior "un raid selectiv la respectivul loc", a anunţat IDF.

Un alt punct în care trupele şi-au concentrat operaţiunile a fost oraşul sudic Khan Younis, unde au acţionat cu "muniţie precisă" şi au atacat, de asemenea, tuneluri.

Totodată, cu sprijinul unei drone, trupele au identificat un grup de luptători palestinieni pe care i-au ucis.

Luptele au continuat şi în cartierul Shijaiya, unde armata israeliană a declarat că "a efectuat un raid selectiv asupra unui centru de comandă militar al Hamas" şi a localizat "numeroase arme", inclusiv "puşti AK-47, grenade, lansatoare de rachete, rachete antitanc, muniţie şi echipament militar suplimentar".

Armata israeliană a mai anunţat că vede semne ale modului în care structura Hamas din Gaza se prăbuşeşte şi a dat asigurări că mulţi dintre membrii grupării palestiniene se predau pe fondul înaintării trupelor israeliene, insistând totodată că a sosit momentul ca IDF să facă "şi mai multe presiuni".

ONU anunţă atacuri în apropierea Spitalului European din Gaza, care adăposteşte 70.000 de refugiaţi



Duminică, ONU a informat că, în ultimele două zile, au fost semnalate bombardamente în vecinătatea Spitalului European din Khan Younis, unul dintre principalele spitale care încă mai funcţionează în Fâşia Gaza, aminteşte EFE.

Spitalul European, teoretic cu o capacitate de 370 de pacienţi, îngrijeşte în prezent aproximativ o mie de persoane, iar aici se adăpostesc şi aproximativ 70.000 de persoane strămutate intern. De câteva zile, spitalul a anunţat că se confruntă cu o penurie de de medicamente sau de sânge pentru transfuzii, ceea ce înseamnă că medicii se văd nevoiţi să opereze fără anestezie.

Într-unul dintre atacurile din vecinătatea spitalului, forţele israeliene au deschis focul asupra unei ambulanţe şi au rănit doi paramedici, a anunţat ONU, care a amintit că de la începutul conflictului au fost ucişi 286 de lucrători sanitari, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas.

O altă unitate medicală din sudul Fâşiei Gaza, Spitalul Al Amal, şi birourile din apropiere ale Semilunii Roşii Palestiniene au fost vizate de bombardamente vineri, potrivit ONU. Aproximativ 14.000 de persoane strămutate intern se refugiază în acel centru medical.

Şi în nordul Fâşiei Gaza au fost semnalate atacuri asupra unor unităţi spitaliceşti aflate încă în funcţiune precum centrul Al Awda din Jabalia, înconjurat de soldaţi israelieni şi tancuri timp de trei zile.

Zeci de mii de persoane strămutate continuă să sosească la Rafah, la graniţa cu Egiptul, după ce săptămâni la rând armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să fugă din nord spre sudul Gazei, iar acum, în jumătatea de sud, îndeamnă aceiaşi civili să părăsească diverse zone din Khan Younis şi alte localităţi, remarcă EFE.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Șase bombe americane JDAM lansate de MiG-29 ucrainene, doborâte de Pantsir ruse? Prestigiul SUA ar fi puternic afectat dacă se va confirma
Europenii pregătesc planurile de garanții pentru Kiev, iar România și Polonia ar putea găzdui Forțele Aeriene NATO de menținere a păcii
Ucraina a acceptat încetarea focului timp de 30 de zile. SUA vor relua ajutorul militar și spun că acum mingea e în terenul Rusiei
Ucrainenii nu pot folosi F-16 în lupta „unu la unu” împotriva Su-35. Lipsa rachetelor cu rază mai lungă este o primă problemă, dar mai sunt și altele
Merkel transmite un avertisment serios: Nu ne vom descurca doar cu 2% din PIB pentru Apărare
Șefii armatelor aliate care sprijină Ucraina s-au reunit la Paris. Macron pune pe agendă desfășurarea de trupe de pace în Ucraina
SUA nu au încetat să împărtășească informații cu privire la apărare cu Ucraina, spune reprezentantul lui Trump
SUA cresc presiunea: Sistemele de război electronic de pe F-16-urile ucrainene nu vor mai primi actualizări. Musk spune că oprirea Starlink ar prăbuși apărarea ucraineană
Australia are în vedere trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina
Aproximativ 10% din pierderea forței de luptă a Rusiei în războiul din Ucraina se datorează dezertărilor
Rușii au schimbat tactica: Roiuri de drone kamikaze Shahed-2, folosite în atacurile nocturne asupra Ucrainei
Cea mai valoroasă armă din Ucraina ar putea fi în pericol. Patriot, mai ușor de lovit de rachete și dronele ruse, după suspendarea ajutorului SUA
Trump spune că dacă Rusia nu va înceta să „strivească Ucraina pe câmpul de luptă” ia în calcul noi sancțiuni
Informațiile estoniene: Rusia a reușit să recupereze teritorii în regiunea Kursk. Luptătorii nord-coreeni revin pe câmpul de luptă
Atac masiv cu rachete și drone rusești asupra Ucrainei. Mirage-2000, implicate pentru prima dată în respingerea atacului aerian
Trupe de menținere a păcii în Ucraina? Macron va discuta cu șefii de Stat Major ale țărilor europene dispuse să „meargă” în Ucraina
Belgia amână livrarea avioanelor F-16 în Ucraina până anul viitor, din cauza întârzierilor programului F-35 belgian
Franța răspunde ”prezent” la apelul aliaților: După ce a oferit umbrela nucleară pentru statele europene, Parisul anunță că va oferi informații militare Ucrainei
Noua politică a SUA este o lovitură adusă încrederii pe timp de război – fostul președinte al Ucrainei, Viktor Iușcenko
SUA cred că războiul împotriva Ucrainei a ajuns un proxy între ei și Rusia. Rubio: Trebuie să-i punem pe ruși și pe ucraineni la masă
Rusia vrea ca negocierile de pace cu Ucraina și SUA să aibă loc în Belarus
SUA taie oxigenul Ucrainei. De ce tăierea accesului la informații americane e mult mai gravă decât cea a armamentului trimis
Comandant ucrainean: NATO nu e pregătită pentru un război de mare intensitate din punctul de vedere al dronelor moderne
Europa lucrează la restabilirea contactelor Washington-Kiev: Starmer și Macron sunt gata să meargă cu Zelenski în Statele Unite
Curg laudele la adresa lui Trump: După Kremlin, a venit rândul și lui Lukașenko să-l felicite pe noul președinte american pentru abordarea sa față de Ucraina
Acordul privind mineralele va fi semnat cât mai curând posibil. Zelenski este gata să negocieze, a anunțat Trump
Cât poate rezista Ucraina fără sprijin american? În toată această furtună e și o veste bună: 40% din armamentul folosit e produs local
Efectul Trump și oprirea ajutorului SUA? Românii au strâns o sumă record pentru Ucraina: „Scut” românesc împotriva dronelor kamikaze rusești
Trump a oprit tot ajutorul militar acordat Ucrainei. Inclusiv livrările de armament american în desfășurare au fost întoarse din drumul spre Polonia
Cele mai mari arme ale armatei ucrainene, obuzierele 2S7 Pion, rămân fără muniție de calibru 203 milimetri. Stocurile din statele membre NATO se epuizează, iar singurii producători rămân în Rusia

Ştiri Recomandate

”Șoimii lui Putin”. În câțiva ani, armata rusă ar putea să aibă mai mulți operatori de drone decât infanteriști
Ucraina, tot mai integrată în securitatea europeană: Kievul primește acces la informații, dar și licențe vestice de armament. La schimb, se va investi în drone și rachete ucrainene
Soția lui JD Vance refuzată în Groenlanda. Guvernul de coaliție al insulei se solidarizează împotriva intențiilor administrației americane
În timp ce firmele de apărare caută să se extindă, Fitch crede că reînarmarea Europei trebuie pregătită: 500 de miliarde este o sumă realistă pentru următorii 5 ani
Toate deciziile luate în CSAT azi: România va achiziționa o corvetă ușoară și își va mări din nou bugetul pentru Apărare
Putin sugerează plasarea Ucrainei sub administrație interimară. Casa Albă: Ucrainenii vor decide singuri
O metodă de sinucidere: Șeful Comitetului Militar NATO spune că dacă Rusia ar ataca Europa, ceea ce ar urma ar fi catastrofal pentru ruși
Condițiile impuse Ucrainei de SUA pentru semnarea acordului sunt draconice. Radu Hossu denunță un „jaf în stil american”
China își trimite bombardierele în Marea Chinei de Sud, chiar înainte de vizita în Filipine a secretarului american al apărării
Achiziția de tancuri K2 ar putea deschide ușa României către investiții majore în infrastructură. Portul Constanța ar putea beneficia și el de cooperarea cu Coreea de Sud
Aviația militară a României e la înălțime: Avioanele F-16 încep misiunea de a proteja spațiul baltic, unde Rusia provoacă zilnic alianța
Rusia anunță schimbări majore în conducerea și structura Marinei: Până în 2027 brigăzile de infanterie marină vor fi reorganizate în divizii
Securitatea României, garantată și de o industrie autohtonă de apărare mai puternică. Bolojan nu exclude nici creșterea prezenței militare Aliate în Flancul de Est
Bătălia pentru Arctica? Putin arată cu degetul către imperialismul american și spune că „Rusia nu e deloc surprinsă că SUA încearcă să preia Groenlanda”
Prin România nu se trece. CCR a respins contestațiile celor trei partide și dă „undă verde” avioanelor F-16 și sistemelor Ghepard să doboare drone rusești
Macron propune trimiterea de forțe de reasigurare în Ucraina. ”Rusia nu este cea care decide”. Care sunt pozițiile statelor europene
Excelența Sa, Lior Ben Dor, ambasadorul Israelului la București, în studiourile DefenseRomania
EXCLUSIV
Ambasadorul Israelului la București, despre relația cu România și criza din Orient: Și țările arabe vor pace. Știu că distrugerea Hamas e și în interesul lor | Interviu DefesenRomania
Prietenia de conjunctură se va strica în Nordul Îndepărtat? Putin: SUA nu glumește despre Groenlanda, iar Rusia își va apăra interesele în Arctica
Trump amenință ”țările” UE și Canada cu noi taxe dacă se vor coordona pentru represalii. Ce stat UE va fi cel mai lovit de taxele SUA pe importurile auto
Polonezii aprobă redirecționarea către apărare a fondurilor PNRR. General: În caz de război muniția ne ajunge doar o săptămână sau două
Kim se laudă cu o aeronavă de avertizare timpurie. AWACS-ul nord-coreean seamnă izbitor cu avionul rusesc Beriev A-50
Ministrul de externe Radoslaw Sikorski, în vizită la București. ”În aceste vremuri, colaborarea noastră în domeniul securității este și mai importantă”
Bolojan: România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistițiului de 30 de zile în Ucraina. Marea Neagră, interes strategic pentru noi
Ucrainenii încă lovesc adânc în interiorul Federației: Rusia a pierdut 96 de rachete de croazieră Kh-101 la Baza Engels. Pagubele se ridică la sute de milioane de dolari
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Ministrul de Externe, la un pas să fie schimbat. Emil Hurezeanu va avea o discuție cu premierul Ciolacu care își dorește „o altă dinamică în relația cu SUA”
Se șicanează noii prieteni: Un avion rusesc Il-38 a trecut razant pe lângă portavionul american USS Carl Vinson (Video). Rușii au fost escortați de F-35 și F-18
Rușii au aruncat în luptă sistemul „Super Pantsir”. În premieră versiunea Pantsir-SM-SV a fost văzută pe frontul din Ucraina
Trump impune noi tarife la toate importurile de mașini. Europa spune că va răspunde, dar nu anunță încă o măsură concretă
Ministrul Economiei: Am câştigat pe fond procesul de expropriere pentru fabrica de pulberi Victoria / La Plopeni se va produce muniție de 155 mm
Amenințarea rusă poate să mai aștepte. Acordul militar între UE-Marea Britanie depinde de o problemă mai importantă: Politica de pescuit
Nu toate gafele politice pot fi trecute cu vederea | Aliații SUA, alarmați de scurgerea de informații de la vârful Pentagonului: Dacă aș fi fost Putin, m-aș simți fără loc de muncă
pixel