Guvernul britanic a confirmat că va transfera 14 tancuri Challenger 2 și 30 de obuziere AS90 către Ucraina
Guvernul britanic a confirmat că Marea Britanie urmează să sprijine Ucraina cu o companie de 14 tancuri Challenger 2, dar şi cu 30 de obuziere autopropulsate AS90 de 155 mm. Astfel, oficialii britanici din domeniul apărării și securității consideră că acum este momentul cel mai oportun ca Ucraina să primească tancuri occidentale, deoarece Rusia dă semne de slăbiciune pe front - probleme tot mai mari cu liniile de de aprovizionare, iar moralul soldaţilor ruşi este tot mai scăzut.
Premierul britanic, Rishi Sunak, a anunțat că Marea Britanie va trimite tancuri și obuziere autopropulsate pentru a ajuta ofensiva ucraineană, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul guvernului britanic la 14 ianuarie. În comunicat se precizează că Rishi Sunak "va accelera sprijinul diplomatic și militar pe care Regatul Unit îl oferă Ucrainei'' în încercarea de a scoate Rusia de pe teritoriul ucrainean și de a asigura o pace durabilă.
Prin urmare, premierul britanic face apel la statele aliate să acorde Ucrainei sprijinul militar planificat pentru 2023 cât mai curând posibil.
Potrivit comunicatului de presă, trimiterea tancurilor Challenger 2 în Ucraina reprezintă începutul unei noi abordări în ceea ce priveşte sprijinul acordat de Marea Britanie. Astfel, o companie de 14 tancuri va fi livrata către Ucraina în următoarele săptămâni, după ce premierul britanic, Rishi Sunak, i-a spus președintelui Zelenski că Marea Britanie va oferi sprijin suplimentar ţării sale.
De asemenea, 30 de obuziere autopropulsate AS90 de 155 mm ar urma să fie livrate Ucrainei, alături de cele 14 tancuri Challenger 2. Ministrul britanic al Apărării va prezenta mai multe detalii despre nou pachete de sprijin acordat Ucrainei în Camera Comunelor luni, pe 16 ianuarie.
Ce ajutor a oferit până acum Marea Britaniei?
Pe măsură ce se apropie dată la care se împlineşte un an de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, premierul britanic a subliniat necesitatea planificării unei strategii internaționale pentru a "ieși din impas", deoarece oficialii britanici din domeniul apărării și securității consideră că acum Rusia este în dezavantaj din cauza problemelor pe care le întâmpină pe câmpul de luptă.
În zilele următoare, Marea Britanie va începe, de asemenea, să instruiască personalul forțelor armate ucrainene pentru a utiliza aceste tancurile şi obuzierele pregătite de livrare, ca parte a unui efort mai amplu în cadrul căruia mii de soldați ucraineni au fost instruiți în Marea Britanie în ultimele șase luni.
De la începutul războiului din Ucraina, Regatul Unit a furnizat deja Ucrainei peste 200 de vehicule blindate, inclusiv Husky, Mastiff, Wolfhound, Spartan și Stormer.
Regatul Unit a fost prima țară din Europa care a trimis ajutor militar Ucrainei, trimițând mii de rachete antitanc NLAW la începutul anului 2022. De atunci, RAF (Royal Air Force) britanică a efectuat peste 240 de zboruri pentru a transporta mii de tone de ajutor militar din partea Marii Britanii și a partenerilor internaționali.
Challenger 2
Tancurile Challenger 2 reprezintă coloana vertebrală a armatei britanice și, în prezent, 227 de tancuri Challenger 2 fac parte din inventarul militar britanic. Ministerul britanic al Apărării (MoD) a semnat recent un contract de 800 de milioane de lire sterline cu Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) pentru modernizarea a 148 de tancuri Challenger la standardul Challenger 3.
Challenger 2 a fost proiectat și dezvoltat integral de companii britanice în 1988, şi a intrat oficial în serviciul armatei britanice pe 16 mai 1994. În ciuda celor 20 de ani de vechime, Challenger este încă considerat unul dintre cele mai bune tancuri de luptă din lume.
Tancul Challenger 2 este echipat cu un kit de blindaj Chobham, care asigură un nivel ridicat de protecție împotriva unei varietăți de proiectile. Kit-ul de blindaj este format dintr-un material compozit alcătuit din ceramică, metale și alte materiale care sunt stratificate pentru a oferi un nivel ridicat de protecție fără a adăuga greutate excesivă la ţanc. Armura este proiectată pentru a fi eficientă atât împotriva rachetelor ghidate antitanc, cât și a proiectilelor antitanc cu focos de tip HEAT.
Challenger 2 este înarmat cu un tun L30A1 de 120 mm cu țeavă ghintuită, capabil să tragă mai multe tipuri de proiectile, inclusiv APFSDS şi HESH. Tunul tancului este capabil să tragă la o distanță maximă de aproximativ 2.500 de metri.
Obuzierul AS90 de 155 mm
AS90 este o piesă de artilerie autopropulsată britanică de 155 mm. A fost produs pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980 și este încă în dotarea armatei britanice. Obuzierul AS90 dispune de un tun de 155 mm, capabilă să tragă o varietate de proiectile. Cel mai important, obuzierul AS-90 se află pe lista sistemelor compatibile cu proiectilul ghidat M982 Excalibur.
M982 Excalibur este un proiectil de artilerie ghidat dezvoltat de armata Statelor Unite ale Americii. Este un proiectil cu rază de acțiune extinsă, ghidat prin GPS pentru a lovi cu precizie ținte la distanțe de până la 40 de kilometri. Excalibur este utilizat şi de obuzierul autopropulsat M109A6 Paladin, dar și de obuzierul ușor tractat M777.
AS90 este operat de un echipaj format din șase persoane și poate atinge o rază maximă de acțiune de aproximativ 30 de kilometri (18,6 mile) cu muniție standard. Este proiectat pentru a fi foarte mobil și capabil să țină pasul cu unitățile blindate pe câmpul de luptă.
AS90 este propulsat de un motor diesel Cummins VTA-903T-660 V-8 care dezvoltă 660 CP la 2.800 rpm, cuplat la o transmisie complet automată Renk LSG 2000 cu 4 trepte de viteză înainte și 2 trepte de viteză înapoi. Poate rula la o viteză maximă de 55 km/h cu o autonomie maximă de croazieră de 370 km la 45 km/h.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News