Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Hagia Sofia și Noua Turcie
27 iul, 15:43
Partenerul DefenseRomania, profesorul Răzvan Munteanu, ne transmite o incitantă analiză despre ultima decizie a președintelui Turciei cu privire la Hagia Sofia.
EXCLUSIV

Despre Noua Turcie se vorbește de mai bine de un deceniu, poate cel mai culminant punct de cotitură fiind alegerea lui Abdullah Gul în funcția de președinte al Republicii. Era inacceptabil la acel moment, ținând cont de istoria și moștenirea kemalistă,  ca soția președintelui Turciei să poarte vălul islamic în public.

Cu toate acestea, Erdogan și partidul său au câștigat alegerile, urmând apoi o epurare masivă în rândul ofițerilor de rang superior din armata turcă. Epurarea a fost făcută cu sprijinul Hizmet însă acum, Fetullah Gulen se află în auto-exil, membrii mișcării sunt arestați sau părăsesc Turcia în timp ce Gul, alături de alți foști  lideri ai AKP, precum Davutoglu sau Babacan se află în opoziție.

Erdogan a continuat arhitectura propriului sistem de guvernare în vârful a cărei piramide se află, construind cărămidă cu cărămidă o nouă Turcie, unde nu se dezice în totalitate de kemalism dar la a cărei formă își aduce fundamental aportul. Nu este deloc exagerat să considerăm că Erdogan are toate șansele să fie judecat de istorie ca un lider de anvergura marilor sultani sau cea a lui Kemal Ataturk. Dacă va fi printr-o portretizare pozitivă sau negativă rămâne de văzut.

 

Turcia de azi, departe de modelul unei societăți care să facă legătura între Occident și Orient

 

Decizia de a retransforma basilica bizantină Hagia Sofia în moschee aparţine în totalitate lui Erdogan care controlează, într-o proporţie covârşitoare, întregul mecanism administrativ al Turciei. Monumentul redevine astfel simbolul clivajului dintre creştinism şi islam, arătând, pentru a câta oară, că Turcia de astăzi este departe de modelul unei societăţi care să facă legătura între Occident şi Orient.

Raționamentul unei astfel de decizii este însă unul complex și ține atât de factori  interni cât și externi, oferind posibilitatea lui Erdogan de a se legitima prin apelul la trecutul glorios, printr-un curent care astăzi este cunoscut drept neo-otomanism.

La nivel intern, sondajele au arătat că peste 70% din populaţie susţinea schimbarea statutului Hagiei Sofia, motiv pentru care decizia a venit în cel mai propice moment pentru Erdogan, ca o contrapondere a creşterii tensiunilor sociale pe fondul problemelor economice. Construcţia coeziunii sociale în jurul moscheii, permite preşedintelui turc să satisfacă atât electoratul conservator-islamist, cât şi pe cel naţionalist.

Pentru cea din urmă categorie, elocvente sunt declaraţiile preşedintelui dar şi ale membrilor cabinetului său privind suveranitatea Turciei şi neamestecul oricăror alte puteri în afacerile sale interne.

"Nimeni nu are dreptul și autoritatea să se amestece în lăcașurile noastre de cult, la fel cum noi nu ne amestecăm în lăcașurile de cult care servesc cetățenii în alte țări. Acuzațiile împotriva țării noastre reprezintă un atac asupra drepturilor noastre suverane", declara, spre exemplu, Erdogan înainte de a se oficializa decretul privind Hagia Sofia. Acest narativ se pliază perfect pe electoratul naţionalist, din ce în ce mai radicalizat începând cu 2003, an în care Ankara a refuzat să susţină intervenţia SUA împotriva lui Saddam Hussein, pentru ca, la câteva luni distanţă, un comando turc să fie arestat de către trupele americane staţionate în Kurdistanul irakian. “Umilinţa soldaţilor turci” a rămas impregnată în mentalul multor lideri şi formatori de opinie, printre care şi cei din Grupul Perincek, a căror viziune anti americană şi anti occidentală a căpătat o voce din ce în ce mai puternică în rândul birocraţilor din Turcia începând cu 2016.

 

„Eliberarea” moscheii Al Aqsa din Ierusalim, următorul obiectiv pentru Erdogan

 

Dar, Hagia Sofia nu reprezintă doar o strategie politică de ordin intern. Întregul ceremonial al slujbei de redeschidere a moscheii în centrul căruia s-a aflat preşedintele turc, poezia recitată de către acesta, prezenţa sabiei otomane şi multe alte elemente de detaliu l-au portretizat pe Erdogan prin comparaţie cu Mehmet al II lea, motiv pentru care liderul de la Ankara nu a ezitat să anunţe, în mod public, că urmează eliberarea moscheii Al Aqsa.

Erdogan nu se sfieşte să-şi ascundă ambiţia de a transforma Turcia într-un lider al lumii musulmane, însă de data aceasta mesajul său este mult mai puternic, făcând trimitere nu doar la opoziţia faţă de Israel ci şi faţă de “regimurile apostate”, întrucât Al Aqsa se află de facto şi de iure în custodia Regelui Regatului Haşemit al Iordaniei.

Cu o asemenea retorică  pe care o întâlnim la Teheran sau grupări precum Al Qaeda sau autoproclamatul Stat Islamic, este greu de crezut că, în afara Qatarului şi a Frăţiei Musulmane, Turcia va găsi cu adevărat parteneri strategici alături de care să îşi pună în practică propria arhitectură politică privind Orientul Mijlociu.

Notă DefenseRomania: Textul și opinia aparțin autorului, intertitlurile aparțin redacției

CITEȘTE ȘI: Neo-otomanismul 'sultanului' Erdogan, sfidarea Europei și un moment de sinceritate. 'Acesta a fost cel mai mare vis al Turciei'

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Elicopter IAR-330 Puma al Armatei române, răsturnat în Mali de o furtună violentă
NATO și-a exprimat 'preocupări serioase' cu privire la modul în care au fost desfășurate alegerile în Belarus
Turcia a donat echipament militar forțelor din Kosovo
KGB-ul din Belarus susține că a dejucat un asasinat asupra opozantei Tihanovskaia iar Lukaşenko acuză trei state de orchestrarea protestelor
China a trimis avioane în strâmtoarea Taiwan, acestea fiind urmărite de sisteme antiaeriene ale Taiwanului
România cere cu tărie Belarusului încetarea violențelor. Ministrul Aurescu, „foarte îngrijorat” de situația din Belarus
Guvernul Libanului a demisionat în masă în contextul protestelor și presiunilor internaționale
Un fost membru al forțelor speciale acuză Poliția de legături cu clanurile interlope din România
Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională
Ruşii ar vrea, dar Su-57 e departe de a fi pregătit pentru luptă
Grupul de luptă condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower s-a întors la bază după șapte luni de misiune
Generalul Grumaz: României îi lipsește apărarea de coastă, deși apărarea antiaeriană e foarte bine pusă la punct
Rusia încearcă să încline decisiv balanța puterii în Libia. Suspiciuni cu privire la dislocarea unui sistem S-400 (Foto)
Retragerea SUA din Afganistan. Numărul trupelor va fi redus, vor rămâne sub 5.000 de soldați
Trump vs. Biden, o luptă la baionetă. De ce alegerea vicepreședintelui lui Biden ar fi esențială în cazul unei victorii
Polonia și SUA vor semna acordul privind creșterea numărului de soldați americani cu prilejul vizitei lui Pompeo
Rusia se pregătește de testarea corvetei Aldar Tsydenzhapov
Dogfight în SUA între un pilot de F-16 și un sistem de inteligență artificială
Violențe în Beirut. Protestatarii încearcă să pătrundă în Parlament. S-au tras focuri de armă și s-au folosit gaze lacrimogene (Video)
Rusia acuză Minskul de provocări după arestarea mercenarilor Wagner și compară Belarusul cu o țară din lumea a treia
'Platforma Crimeea'. Ucraina propune țărilor din regiunea Mării Negre cooperare pentru a contracara militarizarea rusă
China consideră 'barbare și grosiere' sancțiunile SUA impuse Hong Kongului
Erdogan contestă acordul maritim dintre Grecia şi Egipt şi anunţă reluarea activităţilor de foraj într-o zonă disputată din Mediterană
Venezuela a condamnat doi mercenari ai SUA acuzați că au vrut să-l răpească pe Maduro
România răspunde apelului Libanului. Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor transporta opt tone de materiale medicale
Discuţii despre numărul de militari americani ce urmează a fi dislocaţi suplimentar în România
Un avion de pasageri al Air India s-a rupt în două la aterizare (Video)
Un avion rusesc Su-27 a interceptat aeronave US Air Force peste Marea Neagră
E oficial: Aerostar Bacău devine Centru de Mentenanţă pentru F-16
România îşi reafirmă sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei
Klaus Iohannis a promulgat 'Legea veteranilor'. Beneficiile de care vor dispune militarii români din teatrele de operații
US Army testează noi sisteme de arme pe vehiculele blindate Stryker A1
Liderul Hezbollah neagă "categoric" că organizaţia ar fi avut vreun "depozit de arme" în portul Beirut
Experți ruși: Încetarea Tratatului START ar putea însemna un dezastru nuclear global
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro