Hensoldt și ERA fuzionează tehnologia de detecție pasivă pentru acoperirea antiaeriană a Germaniei
După ce Forțele Aeriene americane au dus supravegherea spațiului aerian la extrem, prin instalarea unui sistem video și laser pentru zona metropolitană Washigton DC, Luftwaffe plusează și vrea să monitorizeze întregul cer german tot cu un sistem nonconformist.
Companiile Hensoldt (Germania) și ERA (Cehia) au format un parteneriat strategic în domeniul tehnologiei de detecție radio pasivă pentru a participa la o licitație a Forțelor Aeriene germane (Luftwaffe).
„Această colaborare este un răspuns la lecțiile învățate din recentele conflicte din Europa, subliniind nevoia de tehnologii de ultimă generație pentru a spori securitatea națională și europeană. Obiectivul principal al acestui parteneriat este de a oferi împreună Luftwaffe sistemul de supraveghere pasivă Vera-NG”, a anunțat Hensoldt, pe 30 august.
Cele două companii vor dezvolta un sistem care va integra două tipuri de tehnologii de detecție pasivă și care va permite formarea unei imagini unice a spațiului aerian al Germaniei.
„Hensoldt și Era își vor valorifica expertiza pentru a dezvolta o soluție de infrastructură integrată care poate fi folosită de sistemul de ultimă generație Vera-NG și tehnologia Hensoldt Passive Radar Twinvis. (…) Datele furnizate de cele două sisteme pot fi fuzionate într-o imagine aeriană integrată și foarte detaliată”, a precizat compania germană.
Sistemul Twinvis se bazează pe reflexiile semnalelor provenite de la posturile de radio și televiziune, calculând poziția obiectelor care se deplasează. Twinvis integrează datele de până la cinci senzori pentru a crește acuratețea și raza de acțiune. Vera-NG interceptează emisiile electromagnetice provenite chiar de la vehiculele aeriene, măsurând cu mare precizie timpul de sosire a semnalelor de la mai multe stații pentru a localiza sursa de emisie.
„Cele două tehnologii se completează perfect. În timp ce Vera-NG este proiectat pentru a detecta emisii de la țintele de interes la distanță lungă, radarul pasiv Twinvis supraveghează la distanțe mici iar țintele nu trebuie să emită semnale (țintele reflectă involuntar semnalele provenite de la posturile de radio și televiziune – nota autorului). Prin această combinație, se poate crea o imagine aeriană complet pasivă”, se precizează în comunicatul de presă al Hensoldt.
Noul sistem combinat este deja disponibil, iar capabilitățile anunțate au atras deja interesul potențialilor clienți, atât țări membre NATO cât și non-NATO. Fiecare sistem complet este format din cel puțin două substații, a precizat Hensoldt pentru publicația americană Defense News.
Sistemul de cercetare electronică Vera-NG este, foarte probabil, folosit (sau va fi cu siguranță folosit în viitorul apropiat) și de forțele armate ucrainene în luptele pe care le duce împotriva trupelor ruse de ocupație. Pe 14 iunie, Ministerul Apărării al Țărilor de Jos a anunțat că va achiziționa patru sisteme radar de supraveghere pasivă Vera-EG în valoare de 150 de milioane de euro, care vor fi trimise Ucrainei.
Principalul avantaj sistemelor de detecție pasivă este faptul că nu emit unde electromagnetice și nu sunt descoperite prin mijloace de cercetare electronică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News