Ideea de a transfera rachete JASSM către Ucraina ar putea însemna o schimbare majoră în politica lui Biden cu privire la atacurile îndreptate împotriva Rusiei
Casa Albă ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM, au relatat recent mai multe publicaţii mass-media occidentale. Această decizie ar putea indica o posibilă schimbare în politica SUA cu privire la atacurile pe care ucrainenii le pot efectua în adâncimea teritoriului Rusiei. Acest lucru a fost sugerat de doi foști înalți oficiali militari americani în comentarii pentru redacţia de limba ucraineană a radioului Voice of America.
În prezent, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că nu au existat schimbări în politica Washingtonului, dar a adăugat că oficialii americani și ucraineni sunt în dialog constant pentru a găsi soluţii la nevoile Kievului în materie de apărare. Aceste discuții vor continua, în special, în cadrul unei reuniuni a Grupului internațional de contact pentru asistență în domeniul apărării în favoarea Ucrainei, în formatul Ramstein, la 6 septembrie, la care este așteptat să participe președintele Zelenski.
Pentagonul a refuzat, de asemenea, să comenteze problema transferului de rachete JASSM către Kiev. În același timp, primele referiri la presupusa „deschidere” a președintelui american Joe Biden față de această idee au apărut în august.
Presiunile asupra Washingtonului cresc pentru a-și schimba politica cu privire la rachetele JASSM
După cum a relatat anterior şi DefenseRomania, citând alte publicaţii militare, racheta Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) a fost utilizată pe aeronave americane precum F-15, B-1B, B-2, B-52H, F-35 și F-16, care au fost deja puse la dispoziţia Forțelor Aeriene Ucrainene.
Există două versiuni - cu o rază de acțiune de aproximativ 370 de kilometri și de peste 800 de kilometri. Tocmai din cauza razei de acțiune a acestor rachete, analiştii militari spun că presiunile asupra Washingtonului cresc pentru a-și schimba politica cu privire la atacurile pe care ucrainenii le pot efectua în adâncimea teritoriului rusesc.
Charles Corcoran, un general în retragere din Forțele Aeriene ale SUA, a declarat pentru Voice of America că anunțul a fost un „semn încurajator”. „Sper că înseamnă că și ei (Washingtonul) le vor permite (Kievului) să le folosească la maximum. Pentru că eu cred că nu are rost să le dăm arme cu rază lungă de acțiune pe care nu le pot folosi, le putem da arme cu rază scurtă de acțiune care sunt mult mai ieftine dacă nu le vom permite să le tragă la distanțe mari”.
Potrivit acestuia, transferul acestor rachete „nu va conta dacă, din motive politice, aceste «lanțuri» nu sunt îndepărtate de Ucraina pentru a-i permite să utilizeze capacitățile complete ale rachetei”.
Jeffrey Fisher, colonel în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, a sugerat că este probabil ca administrația Biden să poată aproba „un grup select de ținte cu care ar fi mulțumiți” ca ucrainenii să le lovească.
„Acestea ar fi ținte strategice... Acestea ar fi aerodromuri, zone de lansare a rachetelor”, a spus el, adăugând că este puțin probabil că acestea să fie facilități industriale care alimentează mașinăria militară rusă.
Anterior, în timpul unei vizite la Washington, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că administrația Biden încă examinează cererea Kievului de a ridica restricțiile privind efectuarea de atacuri asupra Rusiei și a confirmat că a prezentat o listă cu posibile ținte pentru Forțele Armate Ucrainene.
Un fost pilot american, care a fost și oficial al Pentagonului însărcinat cu cooperarea cu Ucraina, a declarat pentru Voice of America că problema acestor arme „are un element important dincolo de războiul actual”. „Este, de asemenea, un angajament politic, iar peste 5 sau 10 ani, va fi în continuare important, deoarece rușii își vor da seama că ucrainenii au armele necesare pentru a-i lovi cu precizie”, a declarat el sub rezerva anonimatului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News