Operațiunea terestră a IDF. Jumătate dintre israelieni, în favoarea amânării invaziei / Rețeaua de tuneluri din Gaza, marea necunoscută pentru Israel
Planificatorii Armatei israeliene se pare că nu au prea multe detalii despre tunelurile de sub Gaza.
Imagine din interiorul unui tunel subteran din Gaza, realizată în 2014. Sursa foto: REUTERS.
Cel puțin o rachetă Hamas a reușit să străpungă, vineri, Iron Dome și a lovit o clădire din Tel Aviv, fiind înregistrați cel puțin trei răniți, anunță Digi24. De asemenea, rachetele Hamas vizează și navele militare ale Israelului din Mediterană.
Hamas nu are obiective tactice prin aceste atacuri. Scopul acestora este perpetuarea unei stări de conflict și de teroare, remarcă fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
De cealaltă parte, raidurile la sol ale IDF din Gaza urmăresc eliminarea pozițiilor teroriștilor Hamas, pregătirea zonei pentru următoarea operațiune și curățarea acesteia de explozibili pregătiți.
Negocierile pentru eliberarea a peste două sute de ostatici sunt în desfășurare, conduse de Qatar.
Aproape jumătate dintre israelieni se opun unei invazii imediate a Fâșiei Gaza, potrivit unui sondaj efectuat de publicația israeliană Maariv. Aproape 49% au fost în favoarea opțiunii „ar fi mai bine să așteptăm”, în timp ce 29% au fost în favoarea unei invazii terestre. Restul sunt indecisi.
Între timp, Armata iraniană a început vineri un exercițiu de două zile al tuturor unităților forțelor sale terestre în provincia Isfahan, situată în centrul țării.
Potrivit Times of Israel (TOI), aceasta va implica unitățile mobile de asalt ale armatei, diviziile blindate, precum și escadrile de elicoptere, care vor trage „rachete modernizate Almas sau Dehlavieh” în ținte aflate la 8 până la 20 de kilometri distanță.
Operațiunea terestră în Gaza, o capcană pentru militarii israelieni?
Blindat al Armatei Israeliene
Descrisă de un ostatic eliberat zilele trecute drept o ”pânză de păianjen”, rețeaua de tuneluri de sub Gaza se întinde pe sute de kilometri și ajunge până la o adâncime de 80 de metri, arată Reuters, care citează propriile surse.
Gruparea islamistă palestiniană are diferite tipuri de tuneluri care se întind sub fâșia de coastă de 360 de km pătrați și ajung până la granițele acesteia - inclusiv ascunzișuri folosite pentru atacuri, contrabandă, depozitare și operaționale, au declarat surse din Vest și Orientul Mijlociu familiarizate cu subiectul.
Deși Israelul a investit masiv în detectarea tunelurilor - inclusiv o barieră subterană echipată cu senzori pe care a numit-o „Zidul de fier” - se crede că Hamas are tuneluri funcționale către lumea exterioară.
Un oraș subteran, la adâncimi de până la 80 de metri
Surse de securitate israeliene spun că bombardamentele aeriene masive ale Israelului au cauzat puține daune infrastructurii tunelurilor, comandourile navale ale Hamas putând lansa un atac pe mare care ar viza localitățile israeliene de coastă din apropierea Gazei.
„Deși atacăm masiv de zile și zile, conducerea (Hamas) este aproape intactă, la fel ca și capacitatea de a comanda și controla, chiar și abilitatea de a încerca să lanseze contraatacuri”, a spus Amir Avivi, fost general de brigadă.
O sursă de securitate occidentală adaugă: „Sunt kilometri întregi realizate din beton și foarte bine fortificate. Gândiți-vă la vremurile Viet Cong-ului (insurgenții comuniști din timpul războiului din Vietnam). Aici Hamas a avut la dispoziție ani de zile și mulți bani cu care să lucreze”.
Un număr mic de tuneluri de contrabandă mai înguste, adânci, încă mai funcționau până de curând între Egipt și Gaza, potrivit a două surse de securitate, dar acestea se pare că nu mai erau funcționalecând a început războiul dintre Israel-Hamas.
Linii telefonice fixe. Așa a reușit Hamas să țină secrete planurile de atac
Hamas a păstrat secretă planificarea operațiunii folosind metode de contrainformații de modă veche.
Grupul de teroriști Hamas care au plănuit atacul asupra Israelului pe 7 octombrie a comunicat prin intermediul unei rețele de linii fixe construite în tuneluri sub Fâșia Gaza. Potrivit informațiilor, aceștia au folosit această comunicare timp de mai bine de doi ani, scrie CNN.
Liniile telefonice din tuneluri le-au permis teroriștilor să comunice între ei în secret, potrivit surselor CNN. Oficialii israelieni de informații nu i-au putut intercepta deoarece teroriștii nu au folosit telefoane mobile și computere pentru a evita detectarea.
De asemenea, teroriștii se întâlneau față în față și evitau comunicare prin mijloace digitale care ar fi putut fi interceptate de israelieni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News