Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imagini de la Paradă. Tehnica de luptă prezentată de Armată și echipamentele militare 'vedetă'
02 dec 2019, 11:30
Peste 4.000 de soldați, peste 200 de vehicule militare și 50 de aeronave au defilat ieri, 1 Decembrie, în Capitală, la împlinirea a 101 ani de la Marea Unire. Zeci de mii de oameni s-au desfășurat de-a lungul Bulevardului Kiseleff încă de la primele ore ale dimineții în încercarea de a găsi un loc cât mai bun pentru a vedea tancurile T-85M1  și noul radar intrat în dotarea armatei române 3D TPS 77. 

Parada militară a fost deschisă de aviație. Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene fiind urmat de o formație de trei elicoptere IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene, trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT de la Baza Aeriană 95 din Bacău și trei elicoptere IAR 330 PUMA Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate, transmite MApN.

Piața Arcului de Triumf a fost survolată apoi de elicoptere ale Serviciului Român de Informații SA 330L PUMA, echipat tactic pentru executarea intervenției contrateroriste, având luptători dispuși pe trapa elicopterului, și două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului și transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt concepute să execute misiuni complexe, în condiții dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de parașutiști, scafandri și asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenție contateroristă.

Aviația a continuat să facă senzația când pe deasupra Arcului de Triumf a apărut o formație de trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Spartanul a fost urmat de C-130 HERCULES. Acesta din urmă este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.

A urmat o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 HERCULES, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, și 4 aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 ȘOIM este primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România, intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988. Avionul dispune de o bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa, fiind destinat formării și pregătirii piloților.

G Ad:

 

Piloții canadieni au survolat Arcul de Triumf

 

Avioanele care au atras cel mai mult atenția au fost bineînteles cele șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în luna iulie, aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române au început misiunile de Luptă și Poliție Aeriană, sub comandă NATO.

Avionul multirol F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă aeriană interoperabilă cu cele NATO, testat în luptă în diverse teatre de operații. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, se află în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO) și a 80 de baze aeriene, ceea ce asigură accesul la o piață foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb și serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreținere avantajoase.

(w670)

F-urile au fost urmate în evoluție de șase avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în cadrul show-ului Aerian "NATO Days in Ostrava" din Cehia, unde România a avut statutul de națiune partener special, aeronavele MiG-21 LanceR, aparținând Forțelor Aeriene Române, au fost vedetele show-ului, evoluțiile acestora fiind unele dintre principalele puncte de atracție ale evenimentului.

Canadienii din  Forţele Aeriene Regale ne-au onorat și ne-au încântat apoi cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detașamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operațiunii REASSURANCE

Începând cu luna septembrie 2019, prin rotație, cinci aeronave de tip CF-18 Hornet execută misiuni de poliție aeriană întărită, alături de aeronave de tip F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, ca parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO.

CF-188 Hornet, cunoscut și ca CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ținte aeriene și terestre. Ca aeronavă multirol a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spațiului aerian, asigurarea supremației aeriene, suport tactic, testarea și evaluarea spațiului aerian, demonstrații acrobatice și antrenament.

 

Forțele pentru Operațiuni Speciale

 

Defilarea tehnicii terestre a fost deschisă de grupul de vehiculele HMMWV (FOS) din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale, compus din 5 vehicule model M 1165 fără turelă iar platforma din spate a fiecărui vehicul se află poziționați lunetiști, echipați cu costume de camuflaj specifice diferitelor medii de luptă actuale.

Aceștia sunt echipați pușca cu lunetă model M 110, semiautomată. Forţele pentru operaţii speciale folosesc sistemul SNIPER pentru angajarea cu precizie a combatanților inamici. 

(w670) 

 

Al doilea grup de maşini de luptă din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale au fost vehiculele Humvee model M 1165 cu turelă, echipate cu mitraliere model M2HB, de calibru 12,7 mm. Mitralierele sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, a mașinilor blindate, a vehiculelor neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.

Forțele pentru Operații Speciale și-au încheiat defilarea cu alte cinci vehicule de luptă Humvee model M 1.113 cu turelă echipate mitraliera de tip DSKM, de calibru 12,7 mm. Vehiculele de luptă tip HUMVEE sunt echipate cu tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie, tehnică de bruiaj, cât și Blue Force Tracker, tehnologie care permite localizarea in timp real a forțelor aliate. Aceste vehicule sunt folosite atât pe timpul antrenamentelor din ţară, cât şi pe timpul misiunilor reale din teatrele de operaţii. Forţele pentru Operaţii Speciale se bazează pe puterea de surprindere, viteza de acţiune, ingeniozitatea, mobilitatea şi flexibilitatea acțională.

 

Blindatele Piranha III

 

Au urmat vehiculele blindate transportoarede trupe tip PIRANHA III C din dotarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. PIRANHA III C are un design deosebit, un blindaj performant ce asigură o protecţie ridicată, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor tip Caterpillar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

 (w670)

 

Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul mașinii de luptă. Mitraliera are o bătaie maximă de 7 km. Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termică care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

 

Polonezii au venit cu blindatele ROSOMARK

 

La parada militară națională de la București au participat și forțe din Polonia îmbarcați în cinci transportoare amfibii blindate ROSOMAK din dotarea Armatei Poloneze. Rosomak este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm. Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm. De asemenea, este dotat cu un aruncător de grenade calibru 40 mm.

(w670) 

Poate angaja şi distruge ţinte uşor blindate de la o distanţă de cel puţin 1.500 m, ziua şi noaptea, de pe loc sau din mişcare. De asemenea, poate angaja şi distruge ţinte aeriene (elicoptere). Vehiculul blindat are capacitate de transport pentru o grupă de infanterie formată din 9 militari. Cu o greutate de 24 tone se poate deplasa cu o viteză maximă de 100 km/h pe uscat şi de 10 km/h pe apă.

 

Defilarea tancurilor TR-85M1 „Bizonul"

 

Fără doar și poate cele care au smuls cele mai multe exclamații din partea copiilor au fost tancurile. Forțele armate române au defilat cu TR-85M1 „Bizonul". Acest model este proiectat în România și este compatibil cu standardele NATO. "Bizonul" oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, cu o masă de 50 de tone, având în compunere un echipaj format din 4 militari. Este dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32 grade, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m. De asemenea, acest tanc poate trece peste ziduri de 1 m înălţime.

 

 (w670)

Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m. Ca armament, tancul TR-85M1 „Bizonul" este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită. Proiectilele pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 14,6 km prin ochire indirectă. De asemenea este dotat cu două mitraliere, o mitralieră antiaeriană de cal. 12,7 mm, cu o distanță maximă de tragere ochită ziua asupra țintelor terestre de 2 km şi asupra țintelor aeriene de 1,5 km, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm, cu o bătaie maximă de 3 km.

 

Artileria antiaeriană GEPARD

 

După Bizon a urmat GEPARD-ul. Acesta este un vehicul antiaerian blindat, foarte performant, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Complexul antiaerian GEPARD este un subsistem care se integrează ușor în sistemul de apărare antiaerian terestru. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme similare NATO. Asigură o bună protecţie a unităţilor şi marilor unităţi din compunerea Forţelor Terestre Române împotriva avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă la joasă înălţime, lucru posibil datorită mobilităţii crescute şi timpului scurt de reacţie.

 

 (w670)

Complexul GEPARD este capabil să descopere cu sistemul de radiolocaţie propriu şi să ia la însoţire ţinte aflate la o distanţă de 15 km depărtare. Cele două tunuri Oerlikon cal. 35 mm, cu alimentare automată sunt aşezate pe o turelă blindată, având o cadenţă de tragere cu două ţevi de 550 de lovituri pe minut şi bătaie eficace de 3.500 m. Fiecare tun are pregătite 320 de lovituri antiaeriene şi 20 de lovituri pentru ţintele terestre. Complexul GEPARD este dotat cu filtre de protecţie nucleară, biologică şi chimică, precum şi cu dispozitive de mascare prin perdele de fum. Sistemul de răcire a gazelor de eşapament şi acoperirea cu o vopsea specială reduc posibilitatea de detectare acestuia pe câmpul de luptă.

 

Sistemul LAROM

 

Sistemul de artilerie LAROM, structură interoperabilă şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlalte armate din ţările membre NATO. Detaşamentul care a dat onorul de Ziua României este din dotarea Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza". Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic. Sistemul de artilerie LAROM are o mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului.

 

 (w670)

Poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear. Dispune de un sistem logistic integrat, care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM dispune de un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informatică, modern şi interoperabil. Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă, de calibru 122 mm, cu o bătaie de până la 20 km, şi rachete de precizie ridicată, de calibru 160 mm, cu o bătaie de până la 60 km. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.

 

Blindatele URO VAMTAC cu sisteme antitanc SPIKE

 

Sistemul antitanc portativ SPIKE este destinat angajării maşinilor blindate şi a tancurilor aflate la o distanţă de până la 4 km, în orice condiţii meteo, pe timp de zi şi de noapte. Dirijarea rachetei la ţintă se poate realiza automat sau de un operator prin intermediul legăturii de fibră optică. SPIKE este o rachetă de tipul „trage şi uită" şi are un focos cu detonare la impact. Tragerea se realizează de un căutător de imagini cu infraroşu, însă sistemul dispune de un modul dirijat care foloseşte cablu din fibră optică. Cele două moduri pot fi combinate prin fixarea unei ţinte înainte de lansare. Acest tip de vehicule se află și în dotarea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa".

 

 (w670)

 

Vehiculul 4x4 URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă, cu o mobilitate ridicată, intrat în 2005 în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale. Face parte din familia de vehicule militare de clasă medie. În variantă blindată, este o opţiune potrivită pentru a asigura transportul rapid al trupelor pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Este fiabil, robust, uşor şi rapid, fiind uşor de folosit în teren accidentat. Poate atinge o viteză de până la 135 km/h, fiind echipat cu un motor de tip Steyer cu 188 CP. În acest vehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi complet pentru luptă. Comunicaţiile sunt asigurate cu echipamente moderne, cu salt de frecvenţă.

 

 

Autovehiculul MRAP

 

 

Vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR 6x6 este un vehicul blindat pentru transportul personalului şi echipamentelor, precum şi pentru neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. A asigurat cu succes îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii din Afganistan.

 

(w670)

MRAP COUGAR are o masă de 24 tone a cărei concepţie oferă protecţie împotriva armelor de calibru mic şi suflului produs de explozia minelor şi dispozitivelor explozive improvizate. Este perfect adaptat pentru utilizarea sa în misiuni de menţinere a păcii. Vehiculul poate transporta un număr maxim de 5 luptători.

 

Radarul mobil 3D TPS 77

 

Radarul mobil 3D TPS 77 este cel mai modern radar din înzestrarea Forțelor Aeriene, intrat în dotare în luna iulie a anului 2019. Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace - Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană. Sistemul dispune de o tehnologie de ultimă oră, cu performanțe tehnico-tactice ridicate și mobilitate ce permite dislocarea rapidă a radarului. Executarea misiunilor de luptă de către radarele TPS-77 contribuie la dezvoltarea semnificativă a sistemului integrat de supraveghere aeriană prin radiolocație a spațiului aerian național și al NATO.

 (w670)

 

 

Sistemul de rachete HAWK

 

 

Convoiul de rachete sol-aer HAWK care a defilat a fost format din patru autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. Structurile dotate cu sisteme HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu" sunt interoperabile cu armatele ţărilor NATO.

(w670) 

 

Acestea execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită, alături de partenerii străini. Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.

 

Echipament de comunicații prin satelit

 

Defilarea tehnicii Ministerului Apărării Naționale a fost închisă de autostaţia satelitară Anchor Station, pe șasiu HUMVEE este destinată interconectării Punctelor de comandă cu Reţeaua de comunicaţii satelitară a Ministerului Apărării Naționale. Funcționează în benzi de frecvenţă militare şi comerciale, din orice locaţie de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii.

(w670) 

Sursă: MApN

 

Vezi și: Generalul Daniel Petrescu, învestit în funcția de șef al Statului Major al Apărării

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Americanii mențin presiunea pe Rusia: 18 noi HIMARS și 12 sisteme Titan pentru combaterea dronelor vor ajunge în Ucraina
MAI înaintează dezbaterii publice un proiect pentru denunțarea unor tratate dintre România și Rusia
Gen. Ben Hodges: Armata Ucrainei va intra în Crimeea. Până la sfârșitul acestui an, rușii vor fi împinși pe pozițiile din 23 februarie a.c.
”Putin trebuie luat în serios”. Angela Merkel: Liderii europeni trebuie să arate ”înțelepciune politică”
Piloții militari danezi de F-16 au localizat scurgerile de gaze naturale de la gazoductele Nord Stream 1 și 2
Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene au anunţat victoria la referendumurile de anexare. Occidentul nu le va recunoaşte niciodată
SUA defilează în fața Chinei cu USS Zumwalt. Cel mai scump distrugător construit vreodată a ajuns în Pacific
Vasile Dîncu recunoaște că România „aspiră” la Iron Dome. Până atunci, producția de drone pentru Armată în România
Patriarhul Kiril, noi sfaturi pentru ruși: Mobilizarea va ”împăca” Rusia și Ucraina. Declarația vine după ce îi asigura pe ruși că moartea pe front ”spală toate păcatele”
Erdogan spune că armele grecești de pe insule sunt o „joacă” în comparația cu forța Turciei iar Mediterana e „pătată cu sânge și lacrimi”
Lupta de gherilă, fără limite: „Tocilarii” de la universitățile tehnice ucrainene fac drone care sprijină efortul de război
În secțiile de votare organizate în Rusia, referendumul de anexare a teritoriilor ucrainene este votat aproape în unanimitate
„Valiza nucleară” a Rusiei. Experții militari explică procedura pe care Putin trebuie să o urmeze înaintea lansării și consecințele unui atac
Update - Avarii majore la Nord Stream 2. Seismologii suedezi au înregistrat explozii în ultimele 36 de ore. Nu se exclude posibilitatea unui auto-sabotaj rusesc al gazoductului
Rușii fug de mobilizare. Gen. Cristian Barbu: Riscul e ca luptători paramilitari ruși să se infiltreze în Europa
Securitate energetica: Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Afacerea BMW. Șeful Poliției Române spune că achiziția a fost supravegheată de ANAP
Secretarul CSS, CSAT-ul R.Moldova, declarații curajoase: Nu mai putem miza pe neutralitate. ”Trebuie să începem dezvoltarea capacității de apărare”
Din România, până în Asia. Malaezia și Indonezia se pun și ele la coadă pentru Bayraktar TB2 iar turcii țintesc și Japonia
Extrema dreaptă ajunge la putere în Italia și dă fiori reci Europei. Orban: De vină sunt sancțiunile UE. Giorgia Meloni va deveni, probabil, primul premier femeie
Polonia va oferi antrenament militar de bază, inclusiv de luptă urbană, tuturor cetățenilor cu vârsta între 16 și 65 de ani
Un nou incident armat în Rusia după cel de la recrutare: Cel puțin 13 persoane, inclusiv copii, au murit în urma unui atac la o școală
Dorin Popescu, după ce Lukașenko l-a îndemnat pe Putin să-i lase să fugă pe cei ce refuză mobilizarea: Rusia nu va închide granițele
Ciucă, discuţii la Tokyo despre crearea unui parteneriat strategic între România şi Japonia
Revolte în Iran, cel puțin 41 de morți. Președintele Raisi cere măsuri și mai dure, trei ambasadori străini convocați de Teheran
Teheranul lansează un atac de artilerie în Kurdistanul irakian. Militanții kurzi, acuzați că ar fi la originea revoltelor care au zguduit Iranul
Ce se întâmplă după ce, pentru prima dată în istorie, Comisia Europeană a propus înghețarea fondurilor Ungariei
Președintele Consiliului European spune că sistemul actual al ONU este depășit. Propune excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate
Zvonurile apărute pe rețelele de socializare privind arestarea lui Xi Jinping au fost false. Informația care nu s-a confirmat devenise virală pe internet

Ştiri Recomandate

Proiectul „Army of Drones” | Ministrul digitalizării din Ucraina a venit în sprijinul armatei - a strâns fonduri pentru achiziţia a 1000 de drone de mici dimensiuni
Polonia confirmă posibilitatea dislocării de arme nucleare americane pe teritoriul său
Cehia ia fața României și face pași concreți în achiziția de F-35. Praga avansează în negocierile cu SUA
Germania acuză Statele Unite că vând gazele la preţuri ''astronomice''
Acord între Polonia și Marea Britanie pentru dezvoltarea sistemului NAREW care va avea la bază CAMM al MBDA
Rusia susține că un avion An-26 a evitat în ultimul moment o coliziune cu drone americane MQ-1 Predator și MQ-9 Reaper
Unii experţi militari consideră că Franţa ar trebui să ofere Ucrainei blindate AMX-10 sau tancuri Leclerc, dar Parisul se loveşte de lipsurile industriei sale de apărare
Ipoteză neașteptată, lansată de fostul șef al Naftogaz: Explozibilii, montați în timpul construcției Nord Stream 2. ”În epoca sovietică, era o practică obișnuită”
Contraamiralul Mihai Panait: Forțele Navale Române au nevoie de mai multe dragoare de mine pentru a face din Marea Neagră un loc mai sigur
Statele Unite investesc în producţia de muniție pentru a satisface nevoile U.S Army, dar şi pe cele ale armatei ucrainene
Iranul neagă că ar fi furnizat Rusiei drone pe care aceasta să le folosească în Ucraina, dar prezenţa UAV-urilor iraniene pe câmpul de luptă contrazice Teheranul
Va implica mai mult Rusia aviația militară în Ucraina? Gen. Bălăceanu: Vor apela la piloți. Aviația - rareori în stocul de mobilizare
Africa cunoaște cel mai sângeros război din ultimul deceniu: ”Acesta este noul mare război african”, purtat cu arme cumpărate din toată lumea
Panică în Coreea de Sud (Video): O rachetă balistică Hyunmoo-2 a căzut imediat după lansare, provocând un incendiu
SUA au anunțat ce conține noul pachet pentru Ucraina: Un nou lot de HIMARS, dar și sute de MaxxPro - vehicule anti-mină
Fost director FSB aruncă noi acuzații: ”Blocul NATO luptă împotriva noastră” / Patrușev: Integritatea teritorială a Rusiei este amenințată
Rusia apelează la toate soluțiile. Tancurile T-90S destinate exportului au fost trimise pe frontul din Ucraina
Ucraina își continuă avansul în sud unde a eliberat zeci de localități. Zelenski: Armata nu se oprește
Probleme tehnice la mai multe MiG-21 LanceR după ce au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate
Coreea de Sud şi SUA răspund provocărilor Phenianului: Au fost lansate patru rachete tactice
Retragere în stil rusesc. Ocupanții au minat obiective de infrastructură și terorizează populația - Statul Major ucrainean
Rușii au atacat din nou cu drone kamikaze: 6 aparate Shahed-136 au fost distruse
Rușii au mobilizat deja peste 200.000 de rezerviști care vor fi trimiși să susțină invadarea Ucrainei
Rusia ar fi pierdut în Crimeea un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal. Avionul s-a prăbușit la decolare
Test nuclear rus în Marea Neagră? Presa britanică înaintează posibilitatea unei demonstrații ordonate de Putin la granița cu Ucraina
SUA au dezvoltat o „versiune specială” a sistemului NSM achiziționat și de România - unitatea de lansare va fi controlată de la distanţă
Forţele Armate Ucrainene au capturat o dronă iraniană Mohajer-6, folosită de armata rusă (Foto)
Demonstrație de forță a Europei: O rachetă Akeron de generația a V-a a MBDA a lovit o țintă dincolo de linia orizontului vizibil
Aprovizionarea cu gaz algerian a Italiei și Franței ar putea deteriora relațiile dintre F.Rusă și Algeria
Directorul CIA: Vladimir Putin poate deveni ''periculos şi nesăbuit'' dacă se va simţi încolţit
Deep-fake cu Maia Sandu care vorbește de mobilizare și de cooperarea cu România. Cioroianu: Transnistria - ghiuleaua de piciorul României
Contraofensiva ucraineană progresează în sud - informaţia este confirmată chiar de autorităţile pro-ruse din Lugansk
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro