Prim-ministrul Republicii Portugheze, Luis Montenegro, însoțit de reprezentanți din conducerea Ministerului Apărării, a efectuat o vizită de lucru în România, vineri, 20 decembrie, în garnizoana Caracal, unde sunt dislocate trupe portugheze.
Parada militară a fost deschisă de aviație. Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene fiind urmat de o formație de trei elicoptere IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene, trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT de la Baza Aeriană 95 din Bacău și trei elicoptere IAR 330 PUMA Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate, transmite MApN.
Piața Arcului de Triumf a fost survolată apoi de elicoptere ale Serviciului Român de Informații SA 330L PUMA, echipat tactic pentru executarea intervenției contrateroriste, având luptători dispuși pe trapa elicopterului, și două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului și transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt concepute să execute misiuni complexe, în condiții dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de parașutiști, scafandri și asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenție contateroristă.
Aviația a continuat să facă senzația când pe deasupra Arcului de Triumf a apărut o formație de trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Spartanul a fost urmat de C-130 HERCULES. Acesta din urmă este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.
A urmat o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 HERCULES, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, și 4 aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 ȘOIM este primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România, intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988. Avionul dispune de o bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa, fiind destinat formării și pregătirii piloților.
Avioanele care au atras cel mai mult atenția au fost bineînteles cele șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în luna iulie, aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române au început misiunile de Luptă și Poliție Aeriană, sub comandă NATO.
Avionul multirol F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă aeriană interoperabilă cu cele NATO, testat în luptă în diverse teatre de operații. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, se află în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO) și a 80 de baze aeriene, ceea ce asigură accesul la o piață foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb și serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreținere avantajoase.
F-urile au fost urmate în evoluție de șase avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în cadrul show-ului Aerian "NATO Days in Ostrava" din Cehia, unde România a avut statutul de națiune partener special, aeronavele MiG-21 LanceR, aparținând Forțelor Aeriene Române, au fost vedetele show-ului, evoluțiile acestora fiind unele dintre principalele puncte de atracție ale evenimentului.
Canadienii din Forţele Aeriene Regale ne-au onorat și ne-au încântat apoi cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detașamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operațiunii REASSURANCE.
Începând cu luna septembrie 2019, prin rotație, cinci aeronave de tip CF-18 Hornet execută misiuni de poliție aeriană întărită, alături de aeronave de tip F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, ca parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO.
CF-188 Hornet, cunoscut și ca CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ținte aeriene și terestre. Ca aeronavă multirol a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spațiului aerian, asigurarea supremației aeriene, suport tactic, testarea și evaluarea spațiului aerian, demonstrații acrobatice și antrenament.
Defilarea tehnicii terestre a fost deschisă de grupul de vehiculele HMMWV (FOS) din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale, compus din 5 vehicule model M 1165 fără turelă iar platforma din spate a fiecărui vehicul se află poziționați lunetiști, echipați cu costume de camuflaj specifice diferitelor medii de luptă actuale.
Aceștia sunt echipați pușca cu lunetă model M 110, semiautomată. Forţele pentru operaţii speciale folosesc sistemul SNIPER pentru angajarea cu precizie a combatanților inamici.
Al doilea grup de maşini de luptă din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale au fost vehiculele Humvee model M 1165 cu turelă, echipate cu mitraliere model M2HB, de calibru 12,7 mm. Mitralierele sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, a mașinilor blindate, a vehiculelor neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.
Forțele pentru Operații Speciale și-au încheiat defilarea cu alte cinci vehicule de luptă Humvee model M 1.113 cu turelă echipate mitraliera de tip DSKM, de calibru 12,7 mm. Vehiculele de luptă tip HUMVEE sunt echipate cu tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie, tehnică de bruiaj, cât și Blue Force Tracker, tehnologie care permite localizarea in timp real a forțelor aliate. Aceste vehicule sunt folosite atât pe timpul antrenamentelor din ţară, cât şi pe timpul misiunilor reale din teatrele de operaţii. Forţele pentru Operaţii Speciale se bazează pe puterea de surprindere, viteza de acţiune, ingeniozitatea, mobilitatea şi flexibilitatea acțională.
Au urmat vehiculele blindate transportoarede trupe tip PIRANHA III C din dotarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. PIRANHA III C are un design deosebit, un blindaj performant ce asigură o protecţie ridicată, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor tip Caterpillar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.
Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul mașinii de luptă. Mitraliera are o bătaie maximă de 7 km. Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termică care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.
La parada militară națională de la București au participat și forțe din Polonia îmbarcați în cinci transportoare amfibii blindate ROSOMAK din dotarea Armatei Poloneze. Rosomak este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm. Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm. De asemenea, este dotat cu un aruncător de grenade calibru 40 mm.
Poate angaja şi distruge ţinte uşor blindate de la o distanţă de cel puţin 1.500 m, ziua şi noaptea, de pe loc sau din mişcare. De asemenea, poate angaja şi distruge ţinte aeriene (elicoptere). Vehiculul blindat are capacitate de transport pentru o grupă de infanterie formată din 9 militari. Cu o greutate de 24 tone se poate deplasa cu o viteză maximă de 100 km/h pe uscat şi de 10 km/h pe apă.
Fără doar și poate cele care au smuls cele mai multe exclamații din partea copiilor au fost tancurile. Forțele armate române au defilat cu TR-85M1 „Bizonul". Acest model este proiectat în România și este compatibil cu standardele NATO. "Bizonul" oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, cu o masă de 50 de tone, având în compunere un echipaj format din 4 militari. Este dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32 grade, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m. De asemenea, acest tanc poate trece peste ziduri de 1 m înălţime.
Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m. Ca armament, tancul TR-85M1 „Bizonul" este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită. Proiectilele pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 14,6 km prin ochire indirectă. De asemenea este dotat cu două mitraliere, o mitralieră antiaeriană de cal. 12,7 mm, cu o distanță maximă de tragere ochită ziua asupra țintelor terestre de 2 km şi asupra țintelor aeriene de 1,5 km, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm, cu o bătaie maximă de 3 km.
După Bizon a urmat GEPARD-ul. Acesta este un vehicul antiaerian blindat, foarte performant, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Complexul antiaerian GEPARD este un subsistem care se integrează ușor în sistemul de apărare antiaerian terestru. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme similare NATO. Asigură o bună protecţie a unităţilor şi marilor unităţi din compunerea Forţelor Terestre Române împotriva avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă la joasă înălţime, lucru posibil datorită mobilităţii crescute şi timpului scurt de reacţie.
Complexul GEPARD este capabil să descopere cu sistemul de radiolocaţie propriu şi să ia la însoţire ţinte aflate la o distanţă de 15 km depărtare. Cele două tunuri Oerlikon cal. 35 mm, cu alimentare automată sunt aşezate pe o turelă blindată, având o cadenţă de tragere cu două ţevi de 550 de lovituri pe minut şi bătaie eficace de 3.500 m. Fiecare tun are pregătite 320 de lovituri antiaeriene şi 20 de lovituri pentru ţintele terestre. Complexul GEPARD este dotat cu filtre de protecţie nucleară, biologică şi chimică, precum şi cu dispozitive de mascare prin perdele de fum. Sistemul de răcire a gazelor de eşapament şi acoperirea cu o vopsea specială reduc posibilitatea de detectare acestuia pe câmpul de luptă.
Sistemul de artilerie LAROM, structură interoperabilă şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlalte armate din ţările membre NATO. Detaşamentul care a dat onorul de Ziua României este din dotarea Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza". Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic. Sistemul de artilerie LAROM are o mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului.
Poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear. Dispune de un sistem logistic integrat, care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM dispune de un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informatică, modern şi interoperabil. Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă, de calibru 122 mm, cu o bătaie de până la 20 km, şi rachete de precizie ridicată, de calibru 160 mm, cu o bătaie de până la 60 km. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.
Sistemul antitanc portativ SPIKE este destinat angajării maşinilor blindate şi a tancurilor aflate la o distanţă de până la 4 km, în orice condiţii meteo, pe timp de zi şi de noapte. Dirijarea rachetei la ţintă se poate realiza automat sau de un operator prin intermediul legăturii de fibră optică. SPIKE este o rachetă de tipul „trage şi uită" şi are un focos cu detonare la impact. Tragerea se realizează de un căutător de imagini cu infraroşu, însă sistemul dispune de un modul dirijat care foloseşte cablu din fibră optică. Cele două moduri pot fi combinate prin fixarea unei ţinte înainte de lansare. Acest tip de vehicule se află și în dotarea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa".
Vehiculul 4x4 URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă, cu o mobilitate ridicată, intrat în 2005 în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale. Face parte din familia de vehicule militare de clasă medie. În variantă blindată, este o opţiune potrivită pentru a asigura transportul rapid al trupelor pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Este fiabil, robust, uşor şi rapid, fiind uşor de folosit în teren accidentat. Poate atinge o viteză de până la 135 km/h, fiind echipat cu un motor de tip Steyer cu 188 CP. În acest vehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi complet pentru luptă. Comunicaţiile sunt asigurate cu echipamente moderne, cu salt de frecvenţă.
Vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR 6x6 este un vehicul blindat pentru transportul personalului şi echipamentelor, precum şi pentru neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. A asigurat cu succes îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii din Afganistan.
MRAP COUGAR are o masă de 24 tone a cărei concepţie oferă protecţie împotriva armelor de calibru mic şi suflului produs de explozia minelor şi dispozitivelor explozive improvizate. Este perfect adaptat pentru utilizarea sa în misiuni de menţinere a păcii. Vehiculul poate transporta un număr maxim de 5 luptători.
Radarul mobil 3D TPS 77 este cel mai modern radar din înzestrarea Forțelor Aeriene, intrat în dotare în luna iulie a anului 2019. Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace - Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană. Sistemul dispune de o tehnologie de ultimă oră, cu performanțe tehnico-tactice ridicate și mobilitate ce permite dislocarea rapidă a radarului. Executarea misiunilor de luptă de către radarele TPS-77 contribuie la dezvoltarea semnificativă a sistemului integrat de supraveghere aeriană prin radiolocație a spațiului aerian național și al NATO.
Convoiul de rachete sol-aer HAWK care a defilat a fost format din patru autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. Structurile dotate cu sisteme HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu" sunt interoperabile cu armatele ţărilor NATO.
Acestea execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită, alături de partenerii străini. Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.
Defilarea tehnicii Ministerului Apărării Naționale a fost închisă de autostaţia satelitară Anchor Station, pe șasiu HUMVEE este destinată interconectării Punctelor de comandă cu Reţeaua de comunicaţii satelitară a Ministerului Apărării Naționale. Funcționează în benzi de frecvenţă militare şi comerciale, din orice locaţie de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii.
Sursă: MApN
Vezi și: Generalul Daniel Petrescu, învestit în funcția de șef al Statului Major al Apărării
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Prim-ministrul Republicii Portugheze, Luis Montenegro, însoțit de reprezentanți din conducerea Ministerului Apărării, a efectuat o vizită de lucru în România, vineri, 20 decembrie, în garnizoana Caracal, unde sunt dislocate trupe portugheze.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi trebuit să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei mai devreme și să fie mai bine pregătită pentru război.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat vineri Uniunea Europeană cu taxe vamale dacă blocul comunitar nu îşi reduce excedentul comercial în relaţiile cu SUA prin cumpărarea de mai mult gaz şi petrol american, transmite Agerpres și AFP
Guvernul ungar a acceptat cererea deputatului Marcin Romanowski și i-a acordat protecție internațională în temeiul Legii privind azilul – a declarat avocatul fostului ministru adjunct al justiției.
Economia Rusiei rămâne stabilă indiferent de presiunile externe. Creșterea economică ar putea ajunge la 3,9 până la 4 la sută din PIB în acest an, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă, un bilanț de sfârșit de an.
SBU și GUR se întrec pentru a lichida înalți oficiali ruși sau pentru a ataca ținte militare majore din ce în ce mai adânc în interiorul Rusiei.
Ministerul Energiei al Moldovei a confirmat informații că Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit de gaze către Transnistria pentru ianuarie 2025.
Republica Moldova a anticipat astfel de presiuni și a declarat, din 16 decembrie, instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, în faţa riscului întreruperii livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria.
Avioanele de luptă olandeze F-35 au interceptat marți avioane de luptă și bombardiere ruși cu rachete supersonice, care survolau Marea Baltică.
Președintele României, conferință de presă la Bruxelles.
Modificarea va permite Alianței să pretindă un rol mai direct în sprijinirea Kievului.
Patru senatori americani, republicani şi democraţi, condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România şi îşi exprimă sprijinul pentru ţara noastră în lupta pentru integritatea procesului electoral.
Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat luni, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
India ar putea face o alegere surpriză în privința viitoarelor aeronave de luptă pe care Forțele Aeriene doresc să le achiziționeze. Cele mai mari șanse pare să le aibă varianta propusă de Suedia, cu aeronava JAS-39 Gripen.
Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de pensionare pentru magistrați.
Sâmbătă, petrolierul rusesc Volgoneft 212, care are la bord 4.000 de tone de produse petroliere s-a rupt în jumătate în strâmtoarea Kerci, lângă Peninsula Crimeea ucraineană. O oră mai târziu, petrolierul Volgoneft 239 a eșuat și el.
Moscova a amenințat în mod repetat cu noi anexări dacă Ucraina nu acceptă, practic, să capituleze.
Serviciul Securității de Stat din Abkhazia susține că a reținut un cetățean român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei.
Fostul fotbalist Kavelashvili devine președintele Georgiei, o lovitură adusă aspirațiilor europene ale micului stat din Caucazul de Sud.
Publicația Financial Times a informat, pe 13.12.2024, că Rusia își retrage o parte din forțele sale dislocate în Siria. Jurnaliștii britanici au ajuns la această concluzie în urma analizării unor imagini din satelit ale bazelor și coloanelor de echipamente militare.
Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de suspendare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP.
Forțele Terestre (US Army) și Marina (US Navy) au efectuat cu succes primul test de luptă al rachetei hipersonice cu rază lungă Dark Eagle.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului pentru a opri programul nuclear în curs de desfășurare al Iranului.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit noul prim-ministru pe șeful partidului MoDem, Francois Bayrou, și i-a încredințat sarcina formării unui guvern, a anunțat Palatul Elysée într-un comunicat emis vineri.
Încetarea focului în războiul din Ucraina va fi subiectul principal al întâlnirii convocate miercurea viitoare la Bruxelles de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte.
La o întâlnire cu membrii guvernului de joi, președintele rus Vladimir Putin a cerut adoptarea unor măsuri extraordinare de sprijinire a companiilor rusești de exploatare a cărbunelui.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, a informat vineri CBS News, transmit Agerpres și EFE.
Publicația Financial Times (FT) a informat, pe 12.12.2024, că membrii europeni ai NATO negociază o creștere a obiectivului anual de cheltuieli pentru apărare din cadrul alianței de la nivelul actual de 2% la 3% din produsul intern brut (PIB). Un acord în acest sens ar trebui să fie obținut până în iunie anul viitor, când va avea loc summitul anual al Alianței Nord-Atlantice în Olanda.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Guvernul a adoptat azi un proiect legislativ care reglementează combaterea dronelor în spațiul aerian al României.
Cum va arăta viitorul pentru aviația militară a Ucrainei e greu de spus. Cert e că ucrianenii visează să piloteze și avioane de luptă F-35 Lightning II, de generația a 5-a.
Un petrolier al flotei ruse din „umbră” a eșuat lângă coasta Germaniei. Nava Eventin, sub pavilion Panama, de 274 de metri lungime și 48 de metri lățime, având la bord 99.000 de tone de petrol, este incapabilă să manevreze în urma unei pene de curent, potrivit presei germane.
România a donat Ucrainei anul trecut un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot, o mișcare care a fost la început primită cu scepticism. Dar ea s-a dovedit cartea câștigătoare. De ce? O explică chiar ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 09.01.2025, preluând o informație de la Reuters, că, de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu aproape trei ani, trupele ruse au folosit peste 51.000 de bombe de aviație dirijate.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat vineri cu omologul său american Joe Biden căruia i-a mulţumit pentru "sprijinul său neclintit", cu mai puţin de două săptămâni înainte de a preda puterea republicanului Donald Trump, relatează Agerpres și AFP.
Publicația Meduza din Letonia, specializată în problematica Federației Ruse și a fostelor state sovietice, a publicat pe 9 ianuarie un articol inedit privind faptul că tot mai multe persoane din rândul elitei politice ruse încep să își exprime nemulțumirea față de continuarea războiului din Ucraina.
Forțele Armate Sârbe utilizează o cantitate semnificativă de echipamente și arme de proveniență sovietică și rusă, inclusiv 14 avioane MiG-29 și 30 de tancuri T-72, precum și șase sisteme de apărare aeriană Pantsir. Având în vedere că Serbia nu mai poate conta pe Rusia pentru aprovizionarea cu arme, a fost necesar să caute surse alternative pentru a face rost de componentele necesare mentenanţei, după cum precizează generalul Milan Mojsilović, Șeful Statului Major al Forțelor Armate Sârbe, într-un interviu pentru cotidianul sârb Vecernje Novosti.
Elham Ahmed, co-președinte al Departamentului de Externe al administrației kurde, a declarat că sunt în desfășurare discuții pentru a securiza granițele din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze, subliniind că solicită Franței să o ajute la stabilirea unor relații bune cu Ankara, ca parte a eforturilor care vizează dezamorsarea unui conflict între Turcia și forțele kurde siriene susținute de Occident.
Un material video interesant a apărut recent pe reţele de socializare, în care un cont de pe X susține că prezintă o întâlnire între un Sukhoi rus și un F-35 italian. Deși data și locația nu sunt clare, pilotul rus care apare în materialul video sugerează că aeronava din dreapta sa este într-adevăr un F-35 din Forțele Aeriene Italiene.
Ștefan Dănilă, general (r.) cu patru stele, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al Armatei, semnează un text excelent cu privire la disputa care a divizat socitatea, cunoscută popular drept „armata obligatorie”.
Problemele faimoasei Brigăzi 155 Mecanizate din Ucraina provin din faptul că soldații săi trebuie să lupte cu doi inamici simultan: rușii, dar și comandamentul excesiv de centralizat ca moștenire a trecutului sovietic. Acest lucru a fost anunțat de agenția de presă AFP, care a prezentat un raport al unității care luptă în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver. Începând cu 31 martie, anul acesta, românii pot călători în SUA fără vize. Acesta este evident un moment important şi fericit pentru toți românii, iar decizia Statelor Unite arată cât de puternică a devenit în timp legătura dintre România și SUA, a precizat ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a Embassy of România to the United States of America.
Rusia afirmă că monitorizează îndeaproape situația cu Groenlanda, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă măsuri militare sau economice pentru a prelua controlul asupra teritoriului de la Danemarca. „Urmărim foarte îndeaproape evoluția destul de dramatică a situației, dar până acum, slavă Domnului, suntem la nivel de declarații”, a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Tranzacția prin care compania E.ON ar urma să fie preluată de MVM ar putea fi blocată din motive de securitate națională, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a făcut apel la „coaliția istorică” a aliaților să continue să sprijine Ucraina. „Această coaliție a fost alături de ei (armata ucraineană - n.a.) timp de aproape cei trei ani de război. Și nu trebuie să ne oprim acum”, a declarat Austin presei după cea de-a 25-a reuniune a Grupului Internațional de Contact pentru Sprijinul Apărării Ucrainei la baza Ramstein din Germania, pe 9 ianuarie.
Aviația militară a SUA întâmpină probleme în a pregăti un număr suficienți de piloți. Pentru a rezolva problema se testează soluții de cooperare cu mediul civil. Ar putea deveni cel mai mare parteneriat militar-civil pe această direcție, după o abordare similară din cel de-al Doilea Război Mondial (WWII).
China ar putea distruge sau neutraliza în Indo-Pacific Forțele Aeriene ale SUA și ale aliaților într-un ipotetic conflict, cu mult mai puține lovituri decât ar fi necesar în sens invers, susține un raport al think tank-ului american Hudson Institute.
Federația Rusă recurge la amenințări în cazul în care nu sunt respectate acordurile privind exclava rusă Kaliningrad, fostă Königsberg, care în 1945, după înfrângerea Germaniei naziste, a fost cedată Uniunii Sovietice în urma Conferinței de la Potsdam.
Bundeswehr și TAURUS Systems GmbH, un joint-venture între gigantul europea MBDA și firma suedeză Saab, au anunțat pe 20 decembrie 2024 că au semnat un contract pentru întreținerea și modernizarea rachetelor de croazieră aeriene TAURUS KEPD 350.
Pe 10 ianuarie, întreruperile de energie electrică din regiunea transnistreană vor avea loc o dată pe zi timp de 5 ore. Electricitatea va fi întreruptă între orele 18:00 și 23:00.
Intrarea României în programul american de scutire de vize - Visa Waiver - va fi celebrată vineri atât la Washington, cât şi la Bucureşti.
Mobilitatea navală, alături de alte măsuri de apărare, va juca un rol important pentru națiunile din indo-pacific în descurajarea unui posibil conflict cu China.
Anul trecut România a semnat contractul privind achiziția a 32 de avioane F-35 Lightning II, în cea mai modernă versiune posibilă, aflată azi în curs de dezvoltare.
O coaliţie internaţională ce vizează livrarea de drone pentru Ucraina, coordonată de Regatul Unit şi Letonia, va furniza 30.000 de noi drone Kievului, a anunţat joi Ministerul Apărării britanic, informează Agerpres și France Presse.
Ucraina a anunțat, pe 6 ianuarie 2025, o realizare majoră în urma utilizării unor dronelor navale, cunoscute și sub denumirea de vehicule de suprafață fără pilot (USV). Aceste platforme au fost folosite pentru prima dată ca baze de lansare pentru drone aeriene care au efectuat atacuri asupra unor ținte terestre rusești, distrugând un sistem de apărare aeriană Pantsir-S1. Această operațiune marchează o schimbare semnificativă în contextul conflictului din Ucraina, care a devenit un teren de testare pentru forțele ucrainene în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor de luptă autonome și a tacticilor inovatoare.
Reprezentantul special ales de Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a declarat că și-a stabilit obiectivul de a încerca să găsească o soluție la actualul război la scară largă, în 100 de zile de la învestirea noului președinte. Keith Kellogg a spus acest lucru într-un interviu, din 8 ianuarie, pentru Fox News, .
Patru lansatoare de rachete ale unor sisteme S-400 așteaptă să fie strămutate din Siria, iar cel mai probabil scenariul indica interesul Moscovei pentru o desfășurare pe frontul ucrainean, deși unele analize nu exclud posibilitatea utilizării lor în Libia. După cum reiese din informaţiile furnizate de mai mulţi analişti OSINT, lansatoarele de rachete S-400 sunt amplasate în prezent în portul sirian Tartus, unde sunt pregătite pentru încărcare pe o navă.
Finlanda a declarat că petrolierul Eagle S, suspectat că a deteriorat cabluri de energie electrică aflate pe fundul Mării Baltice, are defecte tehnice grave și nu poate fi utilizat fără a avea pare de reparații serioase. O anchetă este în curs de desfășurare cu privire la incidentul din Marea Baltică, unde un cablu electric s-a rupt. La 8 ianuarie, ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat că Helsinki nu poate lega incidentul de nicio agenție guvernamentală specifică sau altă entitate. Potrivit acesteia, anchetatorii finlandezi investighează cazul, care implică și parteneri „de peste Marea Baltică”.
Bombardierul stealth american B-21 Raider începe să-și ''întindă aripile'' și deja face furori. Rapoartele confirmă faptul că mai mult de un prototip s-a ridicat la cer pentru teste de zbor riguroase, semnalând faptul că acest avion revoluționar este tot mai aproape de a deveni o mașină de război în toată regula.
Agenția de presă poloneză PAP a informat că, pe 08.01.2025, patru avioane de vânătoare norvegiene de tip F-35 au aterizat la baza aeriană din Poznan, Polonia. Potrivit reprezentanților Ministerului polonez al Apărării, aeronavele vor proteja centrul logistic de pe aerodromul Rzeszów, care se află la aproximativ 100 de kilometri de granița poloneză cu Ucraina și care distribuie ajutorul internațional destinat Kievului.
Autoritățile sârbe au reziliat unele dintre contractele în domeniul cooperării militare cu Rusia, iar o altă parte a fost amânată pe termen nelimitat. Acest lucru a fost declarat miercuri, 08 ianuarie, de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Serbiei, generalul Milan Mojsilovic, într-un interviu acordat portalului Evening News.
Pe 7 ianuarie 2024, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat o serie de inițiative pentru a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Turciei. Vorbind după prima întâlnire a Cabinetului de Miniștri din 2025, Erdogan a evidențiat unele proiecte strategice care subliniază ambițiile militare ale Turciei