Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imagini de la Paradă. Tehnica de luptă prezentată de Armată și echipamentele militare 'vedetă'
News
Data actualizării:
Data publicării:
Peste 4.000 de soldați, peste 200 de vehicule militare și 50 de aeronave au defilat ieri, 1 Decembrie, în Capitală, la împlinirea a 101 ani de la Marea Unire. Zeci de mii de oameni s-au desfășurat de-a lungul Bulevardului Kiseleff încă de la primele ore ale dimineții în încercarea de a găsi un loc cât mai bun pentru a vedea tancurile T-85M1  și noul radar intrat în dotarea armatei române 3D TPS 77. 

Parada militară a fost deschisă de aviație. Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene fiind urmat de o formație de trei elicoptere IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene, trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT de la Baza Aeriană 95 din Bacău și trei elicoptere IAR 330 PUMA Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate, transmite MApN.

Piața Arcului de Triumf a fost survolată apoi de elicoptere ale Serviciului Român de Informații SA 330L PUMA, echipat tactic pentru executarea intervenției contrateroriste, având luptători dispuși pe trapa elicopterului, și două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului și transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt concepute să execute misiuni complexe, în condiții dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de parașutiști, scafandri și asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenție contateroristă.

Aviația a continuat să facă senzația când pe deasupra Arcului de Triumf a apărut o formație de trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Spartanul a fost urmat de C-130 HERCULES. Acesta din urmă este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.

A urmat o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 HERCULES, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, și 4 aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 ȘOIM este primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România, intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988. Avionul dispune de o bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa, fiind destinat formării și pregătirii piloților.

 

Piloții canadieni au survolat Arcul de Triumf

 

Avioanele care au atras cel mai mult atenția au fost bineînteles cele șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în luna iulie, aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române au început misiunile de Luptă și Poliție Aeriană, sub comandă NATO.

Avionul multirol F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă aeriană interoperabilă cu cele NATO, testat în luptă în diverse teatre de operații. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, se află în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO) și a 80 de baze aeriene, ceea ce asigură accesul la o piață foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb și serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreținere avantajoase.

(w670)

F-urile au fost urmate în evoluție de șase avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în cadrul show-ului Aerian "NATO Days in Ostrava" din Cehia, unde România a avut statutul de națiune partener special, aeronavele MiG-21 LanceR, aparținând Forțelor Aeriene Române, au fost vedetele show-ului, evoluțiile acestora fiind unele dintre principalele puncte de atracție ale evenimentului.

Canadienii din  Forţele Aeriene Regale ne-au onorat și ne-au încântat apoi cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detașamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operațiunii REASSURANCE

Începând cu luna septembrie 2019, prin rotație, cinci aeronave de tip CF-18 Hornet execută misiuni de poliție aeriană întărită, alături de aeronave de tip F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, ca parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO.

CF-188 Hornet, cunoscut și ca CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ținte aeriene și terestre. Ca aeronavă multirol a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spațiului aerian, asigurarea supremației aeriene, suport tactic, testarea și evaluarea spațiului aerian, demonstrații acrobatice și antrenament.

 

Forțele pentru Operațiuni Speciale

 

Defilarea tehnicii terestre a fost deschisă de grupul de vehiculele HMMWV (FOS) din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale, compus din 5 vehicule model M 1165 fără turelă iar platforma din spate a fiecărui vehicul se află poziționați lunetiști, echipați cu costume de camuflaj specifice diferitelor medii de luptă actuale.

Aceștia sunt echipați pușca cu lunetă model M 110, semiautomată. Forţele pentru operaţii speciale folosesc sistemul SNIPER pentru angajarea cu precizie a combatanților inamici. 

(w670) 

 

Al doilea grup de maşini de luptă din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale au fost vehiculele Humvee model M 1165 cu turelă, echipate cu mitraliere model M2HB, de calibru 12,7 mm. Mitralierele sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, a mașinilor blindate, a vehiculelor neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.

Forțele pentru Operații Speciale și-au încheiat defilarea cu alte cinci vehicule de luptă Humvee model M 1.113 cu turelă echipate mitraliera de tip DSKM, de calibru 12,7 mm. Vehiculele de luptă tip HUMVEE sunt echipate cu tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie, tehnică de bruiaj, cât și Blue Force Tracker, tehnologie care permite localizarea in timp real a forțelor aliate. Aceste vehicule sunt folosite atât pe timpul antrenamentelor din ţară, cât şi pe timpul misiunilor reale din teatrele de operaţii. Forţele pentru Operaţii Speciale se bazează pe puterea de surprindere, viteza de acţiune, ingeniozitatea, mobilitatea şi flexibilitatea acțională.

 

Blindatele Piranha III

 

Au urmat vehiculele blindate transportoarede trupe tip PIRANHA III C din dotarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. PIRANHA III C are un design deosebit, un blindaj performant ce asigură o protecţie ridicată, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor tip Caterpillar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

 (w670)

 

Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul mașinii de luptă. Mitraliera are o bătaie maximă de 7 km. Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termică care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

 

Polonezii au venit cu blindatele ROSOMARK

 

La parada militară națională de la București au participat și forțe din Polonia îmbarcați în cinci transportoare amfibii blindate ROSOMAK din dotarea Armatei Poloneze. Rosomak este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm. Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm. De asemenea, este dotat cu un aruncător de grenade calibru 40 mm.

(w670) 

Poate angaja şi distruge ţinte uşor blindate de la o distanţă de cel puţin 1.500 m, ziua şi noaptea, de pe loc sau din mişcare. De asemenea, poate angaja şi distruge ţinte aeriene (elicoptere). Vehiculul blindat are capacitate de transport pentru o grupă de infanterie formată din 9 militari. Cu o greutate de 24 tone se poate deplasa cu o viteză maximă de 100 km/h pe uscat şi de 10 km/h pe apă.

 

Defilarea tancurilor TR-85M1 „Bizonul"

 

Fără doar și poate cele care au smuls cele mai multe exclamații din partea copiilor au fost tancurile. Forțele armate române au defilat cu TR-85M1 „Bizonul". Acest model este proiectat în România și este compatibil cu standardele NATO. "Bizonul" oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, cu o masă de 50 de tone, având în compunere un echipaj format din 4 militari. Este dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32 grade, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m. De asemenea, acest tanc poate trece peste ziduri de 1 m înălţime.

 

 (w670)

Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m. Ca armament, tancul TR-85M1 „Bizonul" este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită. Proiectilele pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 14,6 km prin ochire indirectă. De asemenea este dotat cu două mitraliere, o mitralieră antiaeriană de cal. 12,7 mm, cu o distanță maximă de tragere ochită ziua asupra țintelor terestre de 2 km şi asupra țintelor aeriene de 1,5 km, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm, cu o bătaie maximă de 3 km.

 

Artileria antiaeriană GEPARD

 

După Bizon a urmat GEPARD-ul. Acesta este un vehicul antiaerian blindat, foarte performant, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Complexul antiaerian GEPARD este un subsistem care se integrează ușor în sistemul de apărare antiaerian terestru. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme similare NATO. Asigură o bună protecţie a unităţilor şi marilor unităţi din compunerea Forţelor Terestre Române împotriva avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă la joasă înălţime, lucru posibil datorită mobilităţii crescute şi timpului scurt de reacţie.

 

 (w670)

Complexul GEPARD este capabil să descopere cu sistemul de radiolocaţie propriu şi să ia la însoţire ţinte aflate la o distanţă de 15 km depărtare. Cele două tunuri Oerlikon cal. 35 mm, cu alimentare automată sunt aşezate pe o turelă blindată, având o cadenţă de tragere cu două ţevi de 550 de lovituri pe minut şi bătaie eficace de 3.500 m. Fiecare tun are pregătite 320 de lovituri antiaeriene şi 20 de lovituri pentru ţintele terestre. Complexul GEPARD este dotat cu filtre de protecţie nucleară, biologică şi chimică, precum şi cu dispozitive de mascare prin perdele de fum. Sistemul de răcire a gazelor de eşapament şi acoperirea cu o vopsea specială reduc posibilitatea de detectare acestuia pe câmpul de luptă.

 

Sistemul LAROM

 

Sistemul de artilerie LAROM, structură interoperabilă şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlalte armate din ţările membre NATO. Detaşamentul care a dat onorul de Ziua României este din dotarea Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza". Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic. Sistemul de artilerie LAROM are o mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului.

 

 (w670)

Poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear. Dispune de un sistem logistic integrat, care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM dispune de un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informatică, modern şi interoperabil. Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă, de calibru 122 mm, cu o bătaie de până la 20 km, şi rachete de precizie ridicată, de calibru 160 mm, cu o bătaie de până la 60 km. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.

 

Blindatele URO VAMTAC cu sisteme antitanc SPIKE

 

Sistemul antitanc portativ SPIKE este destinat angajării maşinilor blindate şi a tancurilor aflate la o distanţă de până la 4 km, în orice condiţii meteo, pe timp de zi şi de noapte. Dirijarea rachetei la ţintă se poate realiza automat sau de un operator prin intermediul legăturii de fibră optică. SPIKE este o rachetă de tipul „trage şi uită" şi are un focos cu detonare la impact. Tragerea se realizează de un căutător de imagini cu infraroşu, însă sistemul dispune de un modul dirijat care foloseşte cablu din fibră optică. Cele două moduri pot fi combinate prin fixarea unei ţinte înainte de lansare. Acest tip de vehicule se află și în dotarea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa".

 

 (w670)

 

Vehiculul 4x4 URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă, cu o mobilitate ridicată, intrat în 2005 în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale. Face parte din familia de vehicule militare de clasă medie. În variantă blindată, este o opţiune potrivită pentru a asigura transportul rapid al trupelor pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Este fiabil, robust, uşor şi rapid, fiind uşor de folosit în teren accidentat. Poate atinge o viteză de până la 135 km/h, fiind echipat cu un motor de tip Steyer cu 188 CP. În acest vehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi complet pentru luptă. Comunicaţiile sunt asigurate cu echipamente moderne, cu salt de frecvenţă.

 

 

Autovehiculul MRAP

 

 

Vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR 6x6 este un vehicul blindat pentru transportul personalului şi echipamentelor, precum şi pentru neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. A asigurat cu succes îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii din Afganistan.

 

(w670)

MRAP COUGAR are o masă de 24 tone a cărei concepţie oferă protecţie împotriva armelor de calibru mic şi suflului produs de explozia minelor şi dispozitivelor explozive improvizate. Este perfect adaptat pentru utilizarea sa în misiuni de menţinere a păcii. Vehiculul poate transporta un număr maxim de 5 luptători.

 

Radarul mobil 3D TPS 77

 

Radarul mobil 3D TPS 77 este cel mai modern radar din înzestrarea Forțelor Aeriene, intrat în dotare în luna iulie a anului 2019. Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace - Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană. Sistemul dispune de o tehnologie de ultimă oră, cu performanțe tehnico-tactice ridicate și mobilitate ce permite dislocarea rapidă a radarului. Executarea misiunilor de luptă de către radarele TPS-77 contribuie la dezvoltarea semnificativă a sistemului integrat de supraveghere aeriană prin radiolocație a spațiului aerian național și al NATO.

 (w670)

 

 

Sistemul de rachete HAWK

 

 

Convoiul de rachete sol-aer HAWK care a defilat a fost format din patru autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. Structurile dotate cu sisteme HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu" sunt interoperabile cu armatele ţărilor NATO.

(w670) 

 

Acestea execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită, alături de partenerii străini. Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.

 

Echipament de comunicații prin satelit

 

Defilarea tehnicii Ministerului Apărării Naționale a fost închisă de autostaţia satelitară Anchor Station, pe șasiu HUMVEE este destinată interconectării Punctelor de comandă cu Reţeaua de comunicaţii satelitară a Ministerului Apărării Naționale. Funcționează în benzi de frecvenţă militare şi comerciale, din orice locaţie de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii.

(w670) 

Sursă: MApN

 

Vezi și: Generalul Daniel Petrescu, învestit în funcția de șef al Statului Major al Apărării

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ungaria dă vina pe UE pentru taxele lui Trump. Iată ce spunea Orban lunile trecute despre taxele impuse de UE pentru mașinile electrice chineze
CPI încurcă Budapesta: Orban retrage Ungaria din Curtea Penală Internațională - un precedent periculos
Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
MApN anunță că șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo. Peste 460 de rezervişti au semnat contracte similare
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
SUA trimit al doilea portavion în Orient. USS Carl Vinson va ajunge în regiune
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
UE pregătește răspunsul la tarifele lui Trump: ”Avem un plan puternic de represalii”
Ministrul chinez a mers în Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
Viitoarea coaliție din Germania pregătește curățenia de primăvară: Măsuri dure împotriva cailor troieni din UE, iar Ungaria e prima pe listă
Pot europenii să facă față Rusiei chiar și fără SUA? Diferența e uriașă, chiar dacă Moscova aplică tactica demoralizării Europei
Marine Le Pen, găsită vinovată de delapidare și nu va putea candida la funcția de președinte
Ucraina ar putea avea alegeri prezidențiale în această vară
Trump amenință că va bombarda Iranul dacă nu ajunge la un acord privind dosarul nuclear. Iranul și-a răspândit rachete în toată țara, pentru a fi lansate în caz de escaladare
În timp ce președintele Trump încearcă să obțină o încetare a focului în Ucraina, rușii anunță capturarea unor noi localități
Nu bate, nu troncăne. Una dintre mașinile cu care se deplasează oficial Putin a luat foc în apropierea sediului FSB
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Șeful de la Pentagon își liniștește cel mai important aliat din Asia: Parteneriatul Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securităţii în Indo-Pacific
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Noul Acord al mineralelor, este "complet diferit" de versiunea anterioară. Zelenski: Proiectul ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE
Din Groenlanda, JD Vance critică dur Danemarca și le promite locuitorilor bunăstare și securitate. SUA spun că Rusia și China încearcă să controleze aici rutele navale în Arctica
Soția lui JD Vance refuzată în Groenlanda. Guvernul de coaliție al insulei se solidarizează împotriva intențiilor administrației americane
Ucraina, tot mai integrată în securitatea europeană: Kievul primește acces la informații, dar și licențe vestice de armament. La schimb, se va investi în drone și rachete ucrainene
În timp ce firmele de apărare caută să se extindă, Fitch crede că reînarmarea Europei trebuie pregătită: 500 de miliarde este o sumă realistă pentru următorii 5 ani
Putin sugerează plasarea Ucrainei sub administrație interimară. Casa Albă: Ucrainenii vor decide singuri
Toate deciziile luate în CSAT azi: România va achiziționa o corvetă ușoară și își va mări din nou bugetul pentru Apărare

Ştiri Recomandate

Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
Israelul nu a renunțat la varianta unui atac limitat asupra instalațiilor nucleare iraniene, înainte ca Teheranul să-și refacă apărarea
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Rusia va trimite militari nord-coreeni în Ucraina. Justificarea, în nota propagandei ruse: Aceștia luptă pe teritoriul definit de constituția Rusiei
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Avioanele US Navy au atacat un port petrolier important din Yemen
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
De la pacea în 24 de ore la eșec total? SUA amenință că vor abandona inițiativa de a realiza pacea în Ucraina dacă nu va fi semnat un acord rapid
Oare în România se poate? Polonia interzice fotografierea infrastructurii critice, inclusiv poduri, tuneluri sau trenuri
Un avion de generația a 6-a cum Europa nu a mai văzut, dar sunt probleme în paradis. Acuze între parteneri după fuziunea Tempest și F-X
Moscova anunță că ”armistițiul energetic” a expirat, dar nu este clar ce instrucțiuni va da Vladimir Putin
Zelenski: China trimite arme Rusiei. Cum ajutorul militar de la Beijing și Phenian ține în viață mașinăria de război rusească
Trump s-a răzgândit. Zelenski nu e vinovat de declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar continuă să îl critice
Nu doar România: Polonia își alege și ea președintele în luna mai. Cine sunt candidații și cine pleacă cu prina șansă
Chinezii reunță la contractele în derulare pentru avioane Boeing 737 MAX în contextul războiului tarifelor cu SUA? Boeing nu va fi însă afectată major
Rachete germane Taurus pentru Ucraina. Rusia amenință direct Germania cu războiul dacă planul Berlinului va fi dus până la capăt
De la Ana la Caiafa cu muniția de 155 mm. România va produce muniția pentru obuzierele sale K9 Tunetul, dar marea întrebare e când?
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Au început discuțiile despre „pace în Ucraina” cu Europa la masă. Rubio și Witkoff, reprezentanții SUA, primiți la Paris
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Danemarca vrea să trimită soldați neînarmați în Ucraina pentru antrenament. Rusia avertizează: Sunt o țintă legitimă
Dronele ucrainene atacă o altă brigadă rusă de rachete implicată în măcelul de Florii, de la Sumî / Rusia continuă loviturile masive cu Shahed în orașe și lovește la Dnipro
Un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european
Delegația ucraineană sosește la Paris. Negocieri cu Witkoff, Rubio și cu oficiali europeni
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
România va primi în acest an corveta ușoară HISAR din Turcia, dar e nevoie și de aprobarea Parlamentului
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni hub strategic regional pentru NATO
pixel