Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat miercuri că Serviciul Național de Securitate examinează rapoarte care susțin că un număr mare de membri ai grupului militar privat rus Wagner au sosit în țară.
Fostul prim-ministru al Pakistanului Imran Khan a fost arestat de armată în timp ce se prezenta în instanța de la Islamabad pentru a fi acuzat într-un caz de corupție.
Un asistent al fostului premier, Fawad Chaudhry, un înalt oficial al partidului Tehreek-e-Insaf, condus de Khan, a declarat că bărbatul de 72 de ani a fost arestat marți în sediul instanței de agenți ai Biroului Național de Responsabilitate, organismul anticorupție al țării.
La scurt timp după ce Khan a intrat pe poarta înaltei curți din Islamabad, contingentele forțelor paramilitare și transportoare blindate au intrat în urma lui. Poarta a fost blocată de vehiculele blindate, iar Khan a fost alungat în condiții de securitate grea.
Fost star al cricketului venit la putere după un scrutin controversat, în 2018, Khan a fost demis de parlament în aprilie anul trecut în urma unui vot de neîncredere.
Chaudhry a spus că Khan a fost târât afară din tribunal și într-un vehicul de poliție. El a spus că fostul premier se afla în custodia forțelor de securitate. El a denunțat arestarea drept „o răpire”.
Televiziunea independentă GEO din Pakistan a difuzat imagini cu Khan tras de forțele de securitate spre un vehicul blindat, care l-a luat. Ulterior, a izbucnit o încăierare între susținătorii lui Khan și poliție. Chaudhry a spus că unii dintre avocații și susținătorii lui Khan au fost răniți, la fel ca mai mulți ofițeri de poliție.
Partidul lui Khan s-a plâns imediat la Înalta Curte din Islamabad, care a solicitat un raport de poliție care să explice acuzațiile pentru arestarea sa.
Oficiali ai organismului anticorupție au spus că Biroul Național de Responsabilitate din Pakistan a emis mandate de arestare pentru Khan săptămâna trecută într-un caz separat de corupție, pentru care acesta nu a obținut cauțiune – ceva care l-ar proteja de arestare conform legilor țării.
Oficialii, care au vorbit sub condiția anonimatului, au spus că Khan va fi adus să se prezinte în fața unui tribunal anticorupție mai târziu, marți.
Nu au existat alte declarații oficiale din partea guvernului cu privire la arestare.
Khan sosise la Islamabad mai devreme în cursul zilei din orașul apropiat Lahore, unde locuiește, pentru a face față acuzațiilor în fața Curții Supreme de la Islamabad în mai multe cazuri de corupție împotriva lui. El a susținut că șirul de cazuri, care includ acuzații de terorism, este un complot al guvernului lui Sharif pentru a o discredita pe fosta vedetă de cricket devenită politician islamist.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat miercuri că Serviciul Național de Securitate examinează rapoarte care susțin că un număr mare de membri ai grupului militar privat rus Wagner au sosit în țară.
Liderii sârb şi kosovar nu au căzut de acord asupra unui nou compromis propus de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în cursul unei noi reuniuni de criză joi la Bruxelles, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens, relatează Agerpres, care citează Euractiv.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a negat existenţa unui risc de natură militară în Republica Moldova care să vină din partea Federaţiei Ruse.
În ciuda eforturilor NATO și ale Uniunii Europene de a promova cooperarea și integrarea în achizițiile de arme, în special în contextul războiului din Ucraina, unii se îndoiesc că problema achiziției și livrării lente poate fi rezolvată.
Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a reafirmat solidaritatea Alianței cu România, dar spune că nu a fost un atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat.
România îl convoacă pe șeful Ambasadei ruse la București.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a acuzat luni Iranul că a înființat un aeroport în sudul Libanului pentru a permite atacuri asupra Israelului, furnizând fotografii aeriene ale presupusului site.
Rusia încearcă în această toamnă să-și asigure suficientă muniție pentru a bloca orice ofensivă reușită a Ucrainei.
Fragmente a trei drone au fost identificate pe teritoriul României, în contextul atacurilor ruse de la Gurile Dunării împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre.
Compania turcă pentru Industriile de Apărare "Asr Technology" a semnat luni cu Autoritatea Generală Saudită pentru Industrii Militare un contract de furnizare a sistemului de apărare antidronă "Ghost", astfel că Arabia Saudită devine prima țară din Golf și arabă care obține această tehnologie.
În următoarele luni, Estonia ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va introduce un mecanism care va permite utilizarea bunurilor rusești care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.
Fosta şefă a diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, cunoscută pentru un dans cu preşedintele rus Vladimir Putin la nunta ei, se va muta în oraşul natal al acestuia din urmă în Rusia, Sankt Petersburg, unde va conduce un centru de reflecţie (think-tank) pe care ea l-a creat, scrie Agerpres, care citează Politico.eu.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că, indiferent de decizia Bruxelles-ului privind importurile agricole ucrainene, Polonia nu va permite să fie "inundată cu cereale ucrainene". Morawiecki a facut aceasta precizare intr-un scurt comunicat de presa, publicat pe contul sau de Facebook, împărtășind și un material video electoral al partidului din care face parte ''Lege și Justiție'' (PiS).
Pe 11.09.2023, presa rusă a semnalat faptul că, în apropierea granițelor Federației Ruse, a început desfășurarea de exerciții cu participarea unor așa-zise „țări neprietenoase”. Acestea acoperă un teritoriu care se întinde din Armenia și până la Marea Baltică.
Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, va efectua o vizită oficială în Rusia la invitația președintelui Vladimir Putin, au anunțat luni cele două guverne, o întâlnire rară despre care oficialii occidentali avertizează că ar putea întări efortul de război al Moscovei în Ucraina.
Steadfast Defender 24 (STDE24) - cel mai amplu exercițiu militar al NATO de la căderea Cortinei de Fier - va avea loc la începutul anului viitor, în Germania, Polonia și Țările Baltice.
Șeful serviciului de informații Mossad al Israelului, David Barnea, a avertizat duminică că Rusia ar putea furniza Iranului arme avansate care ar putea amenința existența statului Israel.
Premierul ungar Viktor Orbán (60 de ani) dorește să rămână premier până în 2034. Potrivit site-ului telex.hu, el a declarat acest lucru la reuniunea cu ușile închise de sâmbătă a conducerii partidului guvernamental FIDESZ din satul Kotcse, la sud de Lacul Balaton.
Analiști specializați în problematica specifică Africii de Nord și Orientului Mijlociu consideră că pe fondul tulburărilor politice din Sahel, după recentele lovituri de stat din Niger și Gabon, Turcia se pregătește să exploateze oportunitatea scăderii influenței franceze în regiune.
La jumătate de secol după retragerea trupelor americane din Vietnam, președintele american Joe Biden face o vizită istorică la Hanoi, într-o încercare de a duce relațiile dintre cele două țări la un nivel fără precedent.
Rusia ar putea crește producția de proiectile de artilerie în următorii câțiva ani la aproximativ 2 milioane de obuze pe an, aproximativ dublul așteptărilor anterioare occidentale, dar încă cu mult sub nevoile Moscovei pentru războiul din Ucraina, a declarat vineri un oficial occidental, potrivit Reuters.
Regimul militar nigerian rezultat în urma unei lovituri de stat a acuzat Franţa, într-un comunicat citit sâmbătă seară la televiziunea naţională, că "îşi desfăşoară forţele" în mai multe ţări din Africa de Vest în vederea unei "agresiuni" împotriva Nigerului, scrie agenția France Press, citată de Agerpres.
Potrivit unui comunicat al minsterului român de externe, sâmbătă a fost convocat de urgență la sediul ministerului însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București.
Autoritățile etnice armene din regiunea separatistă a Azerbaidjanului Nagorno-Karabah au convenit sâmbătă să accepte transporturi de ajutoare din teritoriul deținut de Baku pentru prima dată în decenii, în schimbul restabilirii legăturilor rutiere cu Armenia.
După BALTOPS, Alianța nord-atlantică desfășoară, în acest an, un nou exercițiu de mare anvergură în Marea Baltică.
Ministerul apărării anunță că a descoperit elemente dintr-o dronă, în urma căutărilor de sâmbătă.
Liderii țărilor G20 au convenit că Uniunea Africană va fi și ea membră a blocului, a anunțat premierul indian Narendra Modi la începutul summitului G20 de la Delhi.
Războiul din Ucraina a arătat că în mod cert un conflict nu mai poate fi dus fără utilizarea dronelor aeriene. Extrem de diversificate, de la artizanale la ultra-sofisticate și acoperind aproape în întregime plaja de misiuni aeriene de luptă, UAV-urile au devenit esențiale pe câmpul actual de luptă. Mai mult, dronele au determinat extinderea acestui câmpului în adâncimea teritoriilor controlate de combatanți, impunând noi concepții de organizare a apărării antiaeriene și măsuri de apărare a facilităților importante aflate chiar la sute de kilometri depărtare de linia frontului.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, este gata să încheie un acord cu dictatorul rus Vladimir Putin privind furnizarea de arme.
Atacarea țintelor militare rusești, indiferent de proveniența armelor, îi este permisă Ucrainei de dreptul internațional, a explicat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, șefa comisiei de apărare a Bundestagului.
Într-o perioadă în care, la nivel european, intrările în Armată sunt insuficiente raportat la situația de securitate deosebită cu care statele se confruntă, Polonia anunță că a reușit să atragă aproape 40 de mii de voluntari.
Ucraina intenționează să organizeze producția propriilor sisteme de apărare aeriană, a anunțat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui, la o întâlnire cu jurnaliştii, relatează RBC-Ucraina.
Europa s-a angajat, la începutul anului, că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, dar lucrurile sunt mai complicate decât anticipau oficialii europeni.
În baza unui decret al președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin, data de 30 septembrie a fost stabilită pentru sărbătorirea Zilei Reunificării Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Regiunii Zaporojie și Regiunii Herson cu Rusia.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.
Numărul armenilor care au fugit din Nagorno-Karabah în Armenia a depășit o sută de mii. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma acestor incidente, radarele Armatei României au identificat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României.
Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit. Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.
Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord în domeniul apărării, a transmis biroul ministrului francez al apărării în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu la Chişinău.
Norvegia s-a alăturat țărilor care au interzis accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. Măsura intră în vigoare la miezul nopții de luni până marți și se aplică autovehiculelor care au mai puțin de nouă locuri.
Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Forţele aeriene germane vor lua parte din nou la apărarea flancului de est al NATO la sfârşitul acestui an, informează vineri dpa.
Oficiali din NATO propun localizarea în Ucraina a unor facilități de producție a armamentelor occidentale.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 29 septembrie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Românii cărora li s-au eliberat anterior vize de intrare în Statele Unite ale Americii le pot reînnoi fără interviu, a transmis, joi, Ambasada SUA.
România va fi prima destinaţie a gazelor care se vor extrage din Marea Neagră, afirmă unul dintre directorii OMV Petrom, Lucian Petrescu.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.