Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În căutarea legitimității pe scena internațională, guvernul paralel de la Benghazi își întărește relațiile diplomatice cu regimurile militare din Burkina Faso, Ciad și Niger
News
Data actualizării:
Data publicării:
Ziarul francez Le Monde a publicat o analiză privind mișcările forțelor generalului Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei și a căror influență se extinde în regiunea Sahelului african.

Cotidianul a relatat că marți, 9 iulie, un avion privat Gulfstream G450, folosit adesea de rudele lui Khalifa Haftar, a aterizat la Ouagadougou, iar la bord se afla unul dintre fiii acestuia, Saddam Haftar.

Nici autoritățile din Burkina Faso și nici din Benghazi nu au anunțat oficial călătoria, prima sa vizită în Burkina Faso de când a fost promovat de tatăl său în funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale Libiene, la mijlocul lunii mai.

Singurul lucru care s-a scurs pe rețelele de socializare a fost o fotografie cu Saddam Haftar în uniformă militară lângă căpitanul Ibrahim Traore, șeful juntei militare din Burkina Faso.

Vizita fiului lui Haftar ilustrează ambițiile tot mai mari ale guvernului paralel de la Benghazi în Sahel. Căutând mereu să câștige legitimitate pe scena internațională, liderii estului Libiei, care se opun Guvernului de Unitate Națională recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, și-au întărit relațiile diplomatice cu regimurile militare din regiunea Sahel în ultimele luni.

La începutul lunii iunie, Saddam Haftar a mers la N'Djamena pentru a se întâlni cu generalul Mohamed Idriss Deby, preşedintele Ciadului ales în mai.

În această primă prezență în străinătate de la promovarea în funcția de comandant al armatei, el și-a schimbat hainele militare pentru un costum închis la culoare. Potrivit expertului Wolfram Lacher de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, acesta este un semn al "ambițiilor politice" ale omului care își asumă acum rolul de trimis al lui Khalifa Haftar.

Wolfram Lacher consideră că "vizitele lui Saddam Haftar în regiunea Sahel arată că acesta caută să-și consolideze credibilitatea pe scena internațională într-un moment în care începe să se pregătească să-i succeadă tatălui său, deși mulți dintre frații săi ar putea pretinde acest lucru".

 

Mandat de arestare

 

Deși nu s-a aflat nimic din discuțiile purtate cu cei doi lideri din N'Djamena și Ouagadougou, se știe că Guvernul ciadian va încerca să obțină de la vecinul său libian continuarea detenției rebelilor din Ciad luptători ai Frontului pentru Alternanță și Armonie (FACT).

Acest grup rebel, care și-a stabilit baza peste graniță într-o zonă controlată de clanul Haftar, se află la originea atacului din aprilie 2021 care s-a soldat cu uciderea fostul președinte Idriss Déby Itno, tatăl actualului șef al statului.

Potrivit lui Wolfram Lacher, pentru regimul din Ciad, consolidarea cooperării cu Benghazi ar putea fi o modalitate de a asigura întoarcerea unor luptători FACT în țară. În octombrie 2023, oamenii lui Haftar l-au arestat pe Tahar Wajdi, șeful de stat major al forțelor armate congoleze, apoi l-au predat Ciadului. Două săptămâni mai târziu, N'Djamena a bombardat pozițiile grupurilor rebele din sudul Libiei.

În Nigerul vecin, puciștii de la putere, care trebuie să facă față și atacurilor sporadice ale grupurilor rebele cu ramuri în zonele controlate de clanul Haftar, și-au întărit recent legăturile cu Benghazi.

La 6 iunie, Armata Națională Libiană, la cererea regimului de la Niamey, a emis un mandat de arestare pentru Mahmoud Salah, liderul Frontului de Eliberare Națională, care și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unei părți a conductei care transporta petrol nigerian în Benin. Acest document ordonă forțelor de securitate libiene să-i "urmărească mișcările" și să-l "areste".

De când generalul Abderrahmane Tiani a venit la putere printr-o lovitură de stat în urmă cu aproximativ un an, guvernul paralel din Benghazi se ocupă de relațiile sale cu Nigerul. La sfârșitul lunii iunie, el a livrat 33 de tone de alimente către Niamey pentru a ajuta junta să sprijine mii de persoane strămutate care au fugit din satele lor din cauza violenței grupurilor armate.

Anterior, din 26 ianuarie până pe 2 februarie, în cadrul Conferinței privind migrația africană organizată la Benghazi, Haftar a găzduit o delegație a guvernului nigerian. Această vizită - a doua făcută de oficiali nigerieni în estul Libiei de la lovitura de stat din iulie 2023 - își propune să rezolve "problema critică legată de gestionarea frontierelor" și să determine parametrii "consolidării cooperării dintre cele două țări", se arată într-un comunicat al guvernului nigerian.

 

Nașul rus

 

Cu granița comună cu Libia, lungă de aproximativ 340 de kilometri, Nigerul este un partener strategic al clanului Haftar, în special în ceea ce privește migrația. Regimul din estul LIbiei, care este finanțat parțial de traficul ilegal de migranți care trec prin nordul Nigerului, a salutat abrogarea, în noiembrie 2023, de către junta militară condusă de Abderrahmane Tiani a unei legi din 2015 care incriminează traficanții care transportă migranți ilegali în Europa.

Ziarul a relatat că această decizie a șocat multe țări ale Uniunii Europene. Acestea bănuiesc că Rusia și-a împins noul aliat nigerian să adopte măsura a doua zi după ce soldații francezi și ambasadorul francez Sylvain Eteh au fost repatriați. În Niger, ca și în Mali și Burkina Faso, Moscova se preface a fi nașul puciștilor și joacă rolul de mediator între junta militară și clanul Haftar, cu care Rusia și-a consolidat parteneriatul în ultimele luni.

Principalele axe ale strategiei africane ale duo-ului format din Vladimir Putin și Khalifa Haftar au fost discutate în septembrie 2023 la Moscova, prilej cu care s-a convenit utilizarea capitalei Cirenaica, unde mercenari ruși Wagner au fost dislocați din 2019, ca platformă logistică care servește ambițiilor militare rusești în Africa sub-sahariană.

Între timp, o mare parte din echipamentele și luptătorii desfășurați ca parte a Legiunii Wagner sau Corpul Africa, noul aparat paramilitar al Rusiei în Africa, au ajuns la Bamako, Ouagadougou și Niamey cu avioane rusești care au oprit la Benghazi.

Într-o notă publicată pe 10 mai, grupul internațional de investigații All Eyes on Wagner a raportat că mii de mercenari ruși au fost transferați în Libia de la începutul anului. Majoritatea acestor bărbați, "grupați în principal în zonele controlate de Armata Națională Libiană a lui Khalifa Haftar", au fost ulterior dislocați, beneficiind de pregătire în țările africane aliate cu Moscova (Burkina Faso, Republica Centrafricană, Mali, Niger, Sudan).

Analista Emma Viglino, într-un articol publicat pe 20 iunie în revista Conflict, consideră că "această întoarcere remarcabilă a Rusiei în Libia nu are o importanță neglijabilă, deoarece face parte dintr-o dinamică mai largă de extindere a influenței în Africa de Nord și în regiunea Sahel".

Potrivit acesteia, locația strategică a Libiei, "cu dificultatea de a-și monitoriza frontierele și rolul său central în rutele de migrație, a devenit un punct focal pentru strategia Rusiei în Africa" ​​și poate fi folosită ca "pârghie diplomatică sau de securitate" în confruntarea Rusiei cu europenii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Turcia pivotează și solicită să se alăture BRICS. Erdogan își ia oficial adio de la parcursul european
Rusia își compensează din pierderi: Forțele Aeriene au primit un nou lot de avioane Su-34, folosite intensiv pe frontul din Ucraina
Israel. Furia rudelor paralizează toată țara: Greve și proteste împotriva premierului, tensiuni în guvern
SUA nu cred că „focul prietenesc” de la Patriot a provocat pierderea F-16 în Ucraina. Cum funcționează sistemul de identificare a aeronavelor prietene?
Succes al extremei dreapta în Germania, AfD are 'mandat clar pentru a guverna' în Turingia. Dacă scenariul se repetă pentri 3 săptămâni, guvernul ar putea fi în pericol
Kremlinul respinge teza lui Trump de a rezolva rapid războiul din Ucraina și vorbește despre Kursk: Nu negociem teritoriul nostru
Rusia mai inventează o linie roșie: Kremlinul spune că lucrează la o nouă doctrină nucleară, ca urmare a acțiunilor Occidentului în Ucraina
Cehia mai are de așteptat 10 ani pentru F-35. Până atunci, Praga negociază la sânge prelungirea contractului JAS-39 Gripen
Avioane F-16, cel mai nou lansator Patriot sau bătrânele instalații HAWK, sunt doar câteva dintre echipamentele aduse la BIAS 2024
Iohannis, la Chișinău: Revenirea Moldovei la limba română, un demers esențial pentru adevărul istoric
Raid american în Irak, 15 combatanți ai Statului Islamic au fost uciși
Exerciții de poliție aeriană, la cel mai mare show aviatic din România. Avioane F-16 și Eurofighter vor evolua sâmbătă la BIAS, pe Aeroportul Băneasa
China nu are deocamdată capacitatea de a ne invada, apreciază Taiwanul
Turcia ajută Federația Rusă să-și recapete influența pe piața europeană a gazelor. TurkStream 2 ar putea submina inclusiv proiectele României din Marea Neagră
Competiția pentru Casa Albă pune în alertă și Pentagonul: Armata americană va ajuta la protecţia candidaţilor la prezidenţiale
Când pleacă Patriotul românesc în Ucraina? Răspunsul vine de la olandezi și este foarte logic
China pune presiune pe insulele din Pacific să rupă toate legăturile cu Taiwanul. Dar fără succes însă, presiunea Beijingului e respinsă
Vizită la Chișinău a președintelui Klaus Iohannis. Vizita coincide cu sărbătorirea Zilei Limbii Române de ambele state
Continuă decapitările. Rușii l-au reținut pe adjunctul lui Șoigu. Pavel Popov s-a îmbogățit din ”Patriot”, institutul care promova imaginea Armatei ruse
Taiwanul rămâne mărul discordiei. China a cerut SUA să „înceteze orice complicitate militară cu Taiwanul”
Întâlnire rară în China între Jack Sullivan, consilierul american pe probleme de securitate al lui Biden, și un înalt oficial militar chinez
Rusia primește de la vecinul belarus sisteme de rachete MLRS. Echipamentele vor fi folosite pentru ”exerciții de luptă”
Stoltenberg, după reuniunea Consiliul NATO-Ucraina: Țările Alianței sporesc ajutorul pentru Ucraina
Rușii folosesc Su-57 împotriva Ucrainei. Kievul confirmă că noile avioane au participat la atacul masiv de luni
România pregătește cadrul legislativ pentru programul de F-35 și explică de ce nu a existat o altă opțiune în afară de F-35 americane
Slovacia va avea 6 sisteme antiaeriene israeliene ”Barak”, rachetele vor fi produse local. Bonus: 1.300 de vehicule pentru Armată
S-a ajuns la un acord și s-a rezolvat problema microfoanelor: Dezbaterea Trump vs. Kamala Harris va avea loc pe 10 septembrie
SUA au dislocat în premieră o dronă RQ-4 Global Hawk în Anglia. Misiune maraton la granițele statelor aliate aflate în nordul Rusiei
Noul atașat militar al SUA în România: Colonelul Robert Kammerer, vizită la sediul MApN unde a fost primit de ministrul Angel Tîlvăr

Ştiri Recomandate

Marea Britanie caută sprijin european pentru a da curs solicitării Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune: Ce baze ale armatei ruse au ucrainenii în vizor?
U.S. Air Force anunță care sunt bazele de desfăşurare pentru B-21 Raider: Acest bombardier stealth este destinat să joace un rol-cheie în strategia de descurajare a Statelor Unite
Ucraina va primi un alt lot de avioane daneze F-16 în acest an: Kievul caută în continuare piloți în retragere din țările NATO pentru a pilota aceste aeronave
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Luptătorii yemeniți din gruparea Al Houthi au ajuns pe Înălțimile Golan din Siria pentru a ataca Israelul
Compania Lockheed Martin dezvoltă racheta JASSM-XR cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km
Nave de luptă din Rusia și China au desfășurat exerciții comune cu trageri de artilerie și lansări de rachete în Marea Japoniei
Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
Vom susține Ucraina până la capăt a devenit mai mult o metaforă: Germania nu va permite efectuarea de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, chiar dacă alte țări decid diferit
Militarii români afectați de expunerea la uraniu sărăcit în teatrele de operații sunt uitați de MApN și neprotejați de stat
Rusia continuă contraofensiva în regiunea Kursk cu preţul unor pierderi majore (Foto/Video): O unitate ucraineană de asalt respinge înaintarea forțelor aeropurtate ruse
De la Iron Dome la Iron Beam: Compania Rafael confirmă implementarea sistemului de arme laser de către Forțelor de Apărare Israeliene (IDF)
Şeful spionajului militar ucrainean a numit factorii care creează cele mai mari probleme trupelor ucrainene: Ajutorul militar nord-coreean acordat Rusiei este cea mai mare îngrijorare
Am putea fi martorii unei întorsături interesante în acest război: Regimul de la Moscova se pregătește pentru o escaladare radicală a situației
SUA reacționează la exercițiile de amploare desfășurate de Rusia: Lansatoare de rachete HIMARS au fost dislocate în Insulele Aleutine
Forțele ucrainene testează Hawkeye 2-CT, considerat cel mai ușor obuzier din lume (Foto)
Președintele Comitetului Militar NATO, săgeți către companiile din apărare – vremurile cer o nouă abordare: Cu cât ne coordonăm mai mult producția de apărare, cu atât ne intensificăm descurajarea
Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor
Coreea de Sud finalizează programul de modernizare pentru tancurilor K1A1 la versiunea K1A2. România este interesată de versiunea K2
Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO
Ofensiva ucraineană din regiunii Kursk, un succes major (Foto/Video): Forțele Armate Ucrainene au realizat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
pixel