Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În căutarea legitimității pe scena internațională, guvernul paralel de la Benghazi își întărește relațiile diplomatice cu regimurile militare din Burkina Faso, Ciad și Niger
News
Data actualizării:
Data publicării:
Ziarul francez Le Monde a publicat o analiză privind mișcările forțelor generalului Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei și a căror influență se extinde în regiunea Sahelului african.

Cotidianul a relatat că marți, 9 iulie, un avion privat Gulfstream G450, folosit adesea de rudele lui Khalifa Haftar, a aterizat la Ouagadougou, iar la bord se afla unul dintre fiii acestuia, Saddam Haftar.

Nici autoritățile din Burkina Faso și nici din Benghazi nu au anunțat oficial călătoria, prima sa vizită în Burkina Faso de când a fost promovat de tatăl său în funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale Libiene, la mijlocul lunii mai.

Singurul lucru care s-a scurs pe rețelele de socializare a fost o fotografie cu Saddam Haftar în uniformă militară lângă căpitanul Ibrahim Traore, șeful juntei militare din Burkina Faso.

Vizita fiului lui Haftar ilustrează ambițiile tot mai mari ale guvernului paralel de la Benghazi în Sahel. Căutând mereu să câștige legitimitate pe scena internațională, liderii estului Libiei, care se opun Guvernului de Unitate Națională recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, și-au întărit relațiile diplomatice cu regimurile militare din regiunea Sahel în ultimele luni.

La începutul lunii iunie, Saddam Haftar a mers la N'Djamena pentru a se întâlni cu generalul Mohamed Idriss Deby, preşedintele Ciadului ales în mai.

În această primă prezență în străinătate de la promovarea în funcția de comandant al armatei, el și-a schimbat hainele militare pentru un costum închis la culoare. Potrivit expertului Wolfram Lacher de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, acesta este un semn al "ambițiilor politice" ale omului care își asumă acum rolul de trimis al lui Khalifa Haftar.

Wolfram Lacher consideră că "vizitele lui Saddam Haftar în regiunea Sahel arată că acesta caută să-și consolideze credibilitatea pe scena internațională într-un moment în care începe să se pregătească să-i succeadă tatălui său, deși mulți dintre frații săi ar putea pretinde acest lucru".

 

Mandat de arestare

 

Deși nu s-a aflat nimic din discuțiile purtate cu cei doi lideri din N'Djamena și Ouagadougou, se știe că Guvernul ciadian va încerca să obțină de la vecinul său libian continuarea detenției rebelilor din Ciad luptători ai Frontului pentru Alternanță și Armonie (FACT).

Acest grup rebel, care și-a stabilit baza peste graniță într-o zonă controlată de clanul Haftar, se află la originea atacului din aprilie 2021 care s-a soldat cu uciderea fostul președinte Idriss Déby Itno, tatăl actualului șef al statului.

Potrivit lui Wolfram Lacher, pentru regimul din Ciad, consolidarea cooperării cu Benghazi ar putea fi o modalitate de a asigura întoarcerea unor luptători FACT în țară. În octombrie 2023, oamenii lui Haftar l-au arestat pe Tahar Wajdi, șeful de stat major al forțelor armate congoleze, apoi l-au predat Ciadului. Două săptămâni mai târziu, N'Djamena a bombardat pozițiile grupurilor rebele din sudul Libiei.

În Nigerul vecin, puciștii de la putere, care trebuie să facă față și atacurilor sporadice ale grupurilor rebele cu ramuri în zonele controlate de clanul Haftar, și-au întărit recent legăturile cu Benghazi.

La 6 iunie, Armata Națională Libiană, la cererea regimului de la Niamey, a emis un mandat de arestare pentru Mahmoud Salah, liderul Frontului de Eliberare Națională, care și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unei părți a conductei care transporta petrol nigerian în Benin. Acest document ordonă forțelor de securitate libiene să-i "urmărească mișcările" și să-l "areste".

De când generalul Abderrahmane Tiani a venit la putere printr-o lovitură de stat în urmă cu aproximativ un an, guvernul paralel din Benghazi se ocupă de relațiile sale cu Nigerul. La sfârșitul lunii iunie, el a livrat 33 de tone de alimente către Niamey pentru a ajuta junta să sprijine mii de persoane strămutate care au fugit din satele lor din cauza violenței grupurilor armate.

Anterior, din 26 ianuarie până pe 2 februarie, în cadrul Conferinței privind migrația africană organizată la Benghazi, Haftar a găzduit o delegație a guvernului nigerian. Această vizită - a doua făcută de oficiali nigerieni în estul Libiei de la lovitura de stat din iulie 2023 - își propune să rezolve "problema critică legată de gestionarea frontierelor" și să determine parametrii "consolidării cooperării dintre cele două țări", se arată într-un comunicat al guvernului nigerian.

 

Nașul rus

 

Cu granița comună cu Libia, lungă de aproximativ 340 de kilometri, Nigerul este un partener strategic al clanului Haftar, în special în ceea ce privește migrația. Regimul din estul LIbiei, care este finanțat parțial de traficul ilegal de migranți care trec prin nordul Nigerului, a salutat abrogarea, în noiembrie 2023, de către junta militară condusă de Abderrahmane Tiani a unei legi din 2015 care incriminează traficanții care transportă migranți ilegali în Europa.

Ziarul a relatat că această decizie a șocat multe țări ale Uniunii Europene. Acestea bănuiesc că Rusia și-a împins noul aliat nigerian să adopte măsura a doua zi după ce soldații francezi și ambasadorul francez Sylvain Eteh au fost repatriați. În Niger, ca și în Mali și Burkina Faso, Moscova se preface a fi nașul puciștilor și joacă rolul de mediator între junta militară și clanul Haftar, cu care Rusia și-a consolidat parteneriatul în ultimele luni.

Principalele axe ale strategiei africane ale duo-ului format din Vladimir Putin și Khalifa Haftar au fost discutate în septembrie 2023 la Moscova, prilej cu care s-a convenit utilizarea capitalei Cirenaica, unde mercenari ruși Wagner au fost dislocați din 2019, ca platformă logistică care servește ambițiilor militare rusești în Africa sub-sahariană.

Între timp, o mare parte din echipamentele și luptătorii desfășurați ca parte a Legiunii Wagner sau Corpul Africa, noul aparat paramilitar al Rusiei în Africa, au ajuns la Bamako, Ouagadougou și Niamey cu avioane rusești care au oprit la Benghazi.

Într-o notă publicată pe 10 mai, grupul internațional de investigații All Eyes on Wagner a raportat că mii de mercenari ruși au fost transferați în Libia de la începutul anului. Majoritatea acestor bărbați, "grupați în principal în zonele controlate de Armata Națională Libiană a lui Khalifa Haftar", au fost ulterior dislocați, beneficiind de pregătire în țările africane aliate cu Moscova (Burkina Faso, Republica Centrafricană, Mali, Niger, Sudan).

Analista Emma Viglino, într-un articol publicat pe 20 iunie în revista Conflict, consideră că "această întoarcere remarcabilă a Rusiei în Libia nu are o importanță neglijabilă, deoarece face parte dintr-o dinamică mai largă de extindere a influenței în Africa de Nord și în regiunea Sahel".

Potrivit acesteia, locația strategică a Libiei, "cu dificultatea de a-și monitoriza frontierele și rolul său central în rutele de migrație, a devenit un punct focal pentru strategia Rusiei în Africa" ​​și poate fi folosită ca "pârghie diplomatică sau de securitate" în confruntarea Rusiei cu europenii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cancelarul Nehammer rupe negocierile de formare a guvernului cu social-democraţii şi anunță că va demisiona
Din porunca Moscovei, Transnistria refuză gazul UE și chiar ajutorul umanitar. Cum se descurcă transnistrenii
Serbia vrea să domine Balcanii cu armament cumpărat de oriunde, mai puțin din SUA: Noul sistem antiaerian chinez FK-3 intră în serviciu
„Nu este binevenit”: Varșovia nu l-a invitat pe ambasadorul Ungariei la începutul președinției poloneze a UE
Ce înseamnă oprirea gazelor rusești către Europa: Minus 6 miliarde de dolari pentru bugetul Rusiei, dar nici Ucraina nu mai primește taxe de tranzit
Continuă haosul în Coreea de Sud: Poliția nu a putut să-l aresteze pe președintele Yoon, după confruntări cu soldați plasați drept gărzi de corp
Finlandezii au arătat cum trebuie să lupți împotriva sabotajului: În maxim o oră, petrolierul secționa gazoductul Balticconnector și un alt cablu electric Estlink
Lukașenko vrea zece sisteme rusești de rachete balistice Oreșnik pe teritoriul Belarusului, dar „dacă rușii vor mai multe, vor fi mai multe”
Burduja demontează un fake news: Avem suficient gaz. Prioritatea zero este România, apoi Moldova. Sunt discuții pentru a ajuta și Ucraina cu tranzit
O idee curajoasă pentru contracararea șantajului rus: Moldova să ceară despăgubiri. Cu o parte din teritoriu ocupat din 1991, Rusia e cea care datorează zeci de miliarde
Hondurasul amenință că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi expulzează cetăţenii
Hondurasul joacă tare și amenință SUA că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi va expulza pe hondurieni din State
Președintele Taiwanului promite că va crește bugetul de apărare al insulei / Xi Jinping: Nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul
SUA lansează un proiect ambițios numit „Teoria minții”. Cu ajutorul AI vor fi prezise următoarele mișcări ale celor ce sunt o amenințare pentru America
Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
În ultimul mesaj din 2024 Xi Jinping spune că reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și „nimeni nu o poate opri”
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
Italia face eforturi pentru a bloca influența în creștere a Rusiei în Libia
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Iohannis, mesaj de Anul Nou: 2025 va fi crucial. Cei care vor să ne întoarcă spre un trecut întunecat, nu vor reuși
Rezultatele suveranismului tip Orban: Economia a intrat în recesiune, iar Ungaria pierde definitiv un miliard de euro de la UE
Xi i-a spus lui Putin că China și Rusia merg întotdeauna „mână în mână” pe calea cea bună
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Actualul președinte Milanović, foarte aproape să câștige din primul tur alegerile prezidențiale din Croația
Fico nu renunță la gazul rusesc și se plânge de ucraineni într-o scrisoare deschisă adresată liderilor europeni
Sfârșitul unei ere. Fostul președinte american Jimmy Carter a murit
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă

Ştiri Recomandate

Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
pixel