Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În căutarea legitimității pe scena internațională, guvernul paralel de la Benghazi își întărește relațiile diplomatice cu regimurile militare din Burkina Faso, Ciad și Niger
News
Data actualizării:
Data publicării:
Ziarul francez Le Monde a publicat o analiză privind mișcările forțelor generalului Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei și a căror influență se extinde în regiunea Sahelului african.

Cotidianul a relatat că marți, 9 iulie, un avion privat Gulfstream G450, folosit adesea de rudele lui Khalifa Haftar, a aterizat la Ouagadougou, iar la bord se afla unul dintre fiii acestuia, Saddam Haftar.

Nici autoritățile din Burkina Faso și nici din Benghazi nu au anunțat oficial călătoria, prima sa vizită în Burkina Faso de când a fost promovat de tatăl său în funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale Libiene, la mijlocul lunii mai.

Singurul lucru care s-a scurs pe rețelele de socializare a fost o fotografie cu Saddam Haftar în uniformă militară lângă căpitanul Ibrahim Traore, șeful juntei militare din Burkina Faso.

Vizita fiului lui Haftar ilustrează ambițiile tot mai mari ale guvernului paralel de la Benghazi în Sahel. Căutând mereu să câștige legitimitate pe scena internațională, liderii estului Libiei, care se opun Guvernului de Unitate Națională recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, și-au întărit relațiile diplomatice cu regimurile militare din regiunea Sahel în ultimele luni.

La începutul lunii iunie, Saddam Haftar a mers la N'Djamena pentru a se întâlni cu generalul Mohamed Idriss Deby, preşedintele Ciadului ales în mai.

În această primă prezență în străinătate de la promovarea în funcția de comandant al armatei, el și-a schimbat hainele militare pentru un costum închis la culoare. Potrivit expertului Wolfram Lacher de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, acesta este un semn al "ambițiilor politice" ale omului care își asumă acum rolul de trimis al lui Khalifa Haftar.

Wolfram Lacher consideră că "vizitele lui Saddam Haftar în regiunea Sahel arată că acesta caută să-și consolideze credibilitatea pe scena internațională într-un moment în care începe să se pregătească să-i succeadă tatălui său, deși mulți dintre frații săi ar putea pretinde acest lucru".

 

Mandat de arestare

 

Deși nu s-a aflat nimic din discuțiile purtate cu cei doi lideri din N'Djamena și Ouagadougou, se știe că Guvernul ciadian va încerca să obțină de la vecinul său libian continuarea detenției rebelilor din Ciad luptători ai Frontului pentru Alternanță și Armonie (FACT).

Acest grup rebel, care și-a stabilit baza peste graniță într-o zonă controlată de clanul Haftar, se află la originea atacului din aprilie 2021 care s-a soldat cu uciderea fostul președinte Idriss Déby Itno, tatăl actualului șef al statului.

Potrivit lui Wolfram Lacher, pentru regimul din Ciad, consolidarea cooperării cu Benghazi ar putea fi o modalitate de a asigura întoarcerea unor luptători FACT în țară. În octombrie 2023, oamenii lui Haftar l-au arestat pe Tahar Wajdi, șeful de stat major al forțelor armate congoleze, apoi l-au predat Ciadului. Două săptămâni mai târziu, N'Djamena a bombardat pozițiile grupurilor rebele din sudul Libiei.

În Nigerul vecin, puciștii de la putere, care trebuie să facă față și atacurilor sporadice ale grupurilor rebele cu ramuri în zonele controlate de clanul Haftar, și-au întărit recent legăturile cu Benghazi.

La 6 iunie, Armata Națională Libiană, la cererea regimului de la Niamey, a emis un mandat de arestare pentru Mahmoud Salah, liderul Frontului de Eliberare Națională, care și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unei părți a conductei care transporta petrol nigerian în Benin. Acest document ordonă forțelor de securitate libiene să-i "urmărească mișcările" și să-l "areste".

De când generalul Abderrahmane Tiani a venit la putere printr-o lovitură de stat în urmă cu aproximativ un an, guvernul paralel din Benghazi se ocupă de relațiile sale cu Nigerul. La sfârșitul lunii iunie, el a livrat 33 de tone de alimente către Niamey pentru a ajuta junta să sprijine mii de persoane strămutate care au fugit din satele lor din cauza violenței grupurilor armate.

Anterior, din 26 ianuarie până pe 2 februarie, în cadrul Conferinței privind migrația africană organizată la Benghazi, Haftar a găzduit o delegație a guvernului nigerian. Această vizită - a doua făcută de oficiali nigerieni în estul Libiei de la lovitura de stat din iulie 2023 - își propune să rezolve "problema critică legată de gestionarea frontierelor" și să determine parametrii "consolidării cooperării dintre cele două țări", se arată într-un comunicat al guvernului nigerian.

 

Nașul rus

 

Cu granița comună cu Libia, lungă de aproximativ 340 de kilometri, Nigerul este un partener strategic al clanului Haftar, în special în ceea ce privește migrația. Regimul din estul LIbiei, care este finanțat parțial de traficul ilegal de migranți care trec prin nordul Nigerului, a salutat abrogarea, în noiembrie 2023, de către junta militară condusă de Abderrahmane Tiani a unei legi din 2015 care incriminează traficanții care transportă migranți ilegali în Europa.

Ziarul a relatat că această decizie a șocat multe țări ale Uniunii Europene. Acestea bănuiesc că Rusia și-a împins noul aliat nigerian să adopte măsura a doua zi după ce soldații francezi și ambasadorul francez Sylvain Eteh au fost repatriați. În Niger, ca și în Mali și Burkina Faso, Moscova se preface a fi nașul puciștilor și joacă rolul de mediator între junta militară și clanul Haftar, cu care Rusia și-a consolidat parteneriatul în ultimele luni.

Principalele axe ale strategiei africane ale duo-ului format din Vladimir Putin și Khalifa Haftar au fost discutate în septembrie 2023 la Moscova, prilej cu care s-a convenit utilizarea capitalei Cirenaica, unde mercenari ruși Wagner au fost dislocați din 2019, ca platformă logistică care servește ambițiilor militare rusești în Africa sub-sahariană.

Între timp, o mare parte din echipamentele și luptătorii desfășurați ca parte a Legiunii Wagner sau Corpul Africa, noul aparat paramilitar al Rusiei în Africa, au ajuns la Bamako, Ouagadougou și Niamey cu avioane rusești care au oprit la Benghazi.

Într-o notă publicată pe 10 mai, grupul internațional de investigații All Eyes on Wagner a raportat că mii de mercenari ruși au fost transferați în Libia de la începutul anului. Majoritatea acestor bărbați, "grupați în principal în zonele controlate de Armata Națională Libiană a lui Khalifa Haftar", au fost ulterior dislocați, beneficiind de pregătire în țările africane aliate cu Moscova (Burkina Faso, Republica Centrafricană, Mali, Niger, Sudan).

Analista Emma Viglino, într-un articol publicat pe 20 iunie în revista Conflict, consideră că "această întoarcere remarcabilă a Rusiei în Libia nu are o importanță neglijabilă, deoarece face parte dintr-o dinamică mai largă de extindere a influenței în Africa de Nord și în regiunea Sahel".

Potrivit acesteia, locația strategică a Libiei, "cu dificultatea de a-și monitoriza frontierele și rolul său central în rutele de migrație, a devenit un punct focal pentru strategia Rusiei în Africa" ​​și poate fi folosită ca "pârghie diplomatică sau de securitate" în confruntarea Rusiei cu europenii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
E.S. Adrian Zuckerman, live, înainte de un moment crucial pentru România. Ce urmează?
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
Scenariul Germaniei de Vest? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO
Putin aprobă cheltuieli militare record. Cel mai secret buget de la prăbușirea Uniunii Sovietice
A început Parada Militară Naţională de 1 Decembrie: Circa 2.500 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf (Video)
Generalul Vlad, șeful Armatei, după o întâlnire cu omologul său din R. Moldova: Armata României sprijină modernizarea și pregătirea Armatei moldovene
Polonia anunță finalizarea primei secțiuni din „Scutul estic” împotriva Rusiei. „Cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”
România transmite că e alături de georgienii din stradă. Violențe mari în Georgia după ce guvernul a suspendat drumul pro-european al țării
Unsprezece avioane militare chineze și rusești s-au apropiat de Coreea de Sud; armata sud-coreeană a ridicat avioanele de luptă

Ştiri Recomandate

De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
pixel