Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În cele din urmă, China și-a echipat J-20, cele mai performate avioane de luptă, cu motoare de producție proprie
30 sep, 17:46
China și-a prezentat recent cele mai avansate avioane de luptă Chengdu J-20 echipate cu motoare de fabricație internă, aparate care reprezintă încercarea supremă a Beijingului de a rivaliza cu renumitul F-22 Raptor american.

Perechea de avioane J-20 care au zburat marți, 28 septembrie, la  spectacole la Air Show China din orașul Zhuhai a fost echipată cu motoarele WS-10 dezvoltate de Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului pentru a înlocui motoarele rusești folosite în versiunile anterioare.

În iunie, tabloidul chinez de stat Global Times a informat că o unitate de J-20 echipate cu motoare dezvoltate pe plan intern a fost activată în regiunea de nord-est a țării, televiziunea centrală a Chinei difuzând imagini ale avioanelor care zburau la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist din China.

Însă evenimentul de marți a marcat prima dată când avioanele integral indigene au fost prezentate publicului chinez și comunității internaționale.

Primul prototip al avionului stealth bimotor de generația a cincea J-20 a zburat în anul 2011, iar prezentarea oficială a avut loc cinci ani mai târziu, tot în cadrul Air Show China din Zhuhai. Avionul a intrat în serviciul de luptă în 2018 și este considerat multirol, asigurând două misiuni esențiale, cea de luptă aeriană și de atac la sol.

G Ad:

 

Americanii spun că J-20 nu se poate ridica la nivelul F-35 sau F-22

 

Într-o analiză din 2017 a Centrul pentru studii strategice și internaționale din China se estimează că motoarele WS-10 vor oferi aeronavei J-20 capacitatea de a zbura la viteze supersonice pentru perioade prelungite.

De asemenea, în iunie, specialiștii de la Global Times observau că introducerea motoarelor indigene demonstrează că „J-20 devine din ce în ce mai matur din punct de vedere tehnic”.

Cu toate acestea, oficialii americani au afirmat la scurt timp după apariția J-20 că aeronava nu se poate ridica la nivelul avioanelor stealth americane, cu referire la F-22 Raptor și F-35 Lightning II.

Încă din 2016, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene din SUA, generalul David Goldfein, aprecia că că tehnologia J-20 este mai asemănătoare cu cea a F-117A, avioane stealth introduse de SUA în serviciul de luptă  în 1983 și retrase până în 2008.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Talibanii cer ajutor umanitar internațional și spun că Afganistanul vrea relații pașnice cu toată lumea
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro