În ciuda faptului că relațiile Rusiei cu SUA sunt la un minim istoric, „cele cinci țări nucleare” s-au așezat la aceeași masă în Arabia Saudită
Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat, pe 04.03.2024, că, deși relațiile dintre Rusia și Statele Unite se află la cel mai scăzut nivel din istorie, iar negocierile privind stabilitatea strategică sunt în pauză, recent, în Arabia Saudită, a avut loc o întâlnire a “celor cinci țări nucleare”.
După cum au informat reprezentanții ruși, reuniunea s-a desfășurat pe 29.02.2024, la Riad, cu participarea reprezentanților SUA, Rusiei, Chinei, Marii Britanii și Franței, țări incluse în asociația informală a statelor posesoare de arme nucleare. Asociația mai este cunoscută și sub denumirea de “cele cinci țări nucleare”. Cu toate că nu au fost
făcute referiri la tema negocierilor, se poate aprecia că în cadrul întâlnirii s-au discutat probleme de securitate nucleară.
“Având în vedere rolul de coordonator deținut de Rusia în rândul celor cinci țări nucleare, pe 29 februarie, la Riad, a avut loc o întâlnire de lucru regulată a reprezentanților celor cinci state deținătoare de arme nucleare, în conformitate cu Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”, se arată într-un comunicat de presă al MAE rus.
Se pare că Arabia Saudită a fost aleasă ca loc de întâlnire datorită statutului său de țară neutră, convenabilă pentru toate părțile.
Presa rusă a semnalat faptul că, în timp ce șefii de state fac diferite declarații oficiale, reprezentanții țărilor nucleare negociază anumite probleme, deoarece subiectul este unul foarte important și este inacceptabil ca el să rămână necontrolat, mai ales în situația internațională actuală.
Rusia și-a suspendat participarea la Tratatul privind armele strategice ofensive (START)
După cum este cunoscut, Rusia și-a suspendat anul trecut participarea la Tratatul privind armele strategice ofensive (START), deoarece nu a fost mulțumită de termenii noului acord propus de americani. Vladimir Putin a acuzat că Statele Unite nu doresc să includă arsenalele nucleare ale Marii Britanii și Franței în potențialul total de atac al NATO.
Comentariul autorului: În ultima perioadă, stabilitatea strategică la nivel internațional a fost menținută, cu toate că reprezentanții SUA și Rusiei au făcut o serie de declarații contondente pe această temă, cauzate de tensiunile apărute din cauza războiului din Ucraina.
Astfel, deși au denunțat o serie de acorduri bilaterale și internaționale referitoare la controlul armamentelor, inclusiv a celor nucleare, atât reprezentanții ruși, cât și cei americani s-au angajat să respecte în continuare limitele prevăzute de documentele încheiate anterior între părți. De asemenea, lansările de testare a rachetelor strategice sunt notificate la Moscova sau Washington, cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea lor.
Acest lucru este valabil și în ceea ce privește sectorul civil, reprezentat de energia nucleară. Cu toate că centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află de doi ani în epicentrul luptelor din Ucraina, până în prezent s-a reușit evitarea unor eventuale incidente majore în jurul acesteia. Deși obiectivul energetic a trecut ilegal în proprietatea Rusiei, situația din jurul centralei este monitorizată permanent de reprezentanții Agenției internaționale pentru energie atomică (AIEA).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News