În contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, România şi Polonia vor o întărire a Flancului estic al NATO
Polonia şi România fac totul pentru o coexistenţă paşnică, punând de acord toate acţiunile diplomatice şi politice, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, joi, la finalul şedinţei comune a guvernelor polonez şi român, lansând un nou apel la partenerii europeni pentru implementarea unui pachet curajos de sancţiuni care 'să atingă serios economia rusească', în contextul agresiunii asupra Ucrainei.
"Am discutat aspectele legate de ceea ce putem să facem împreună pentru a rezolva situaţia energetică şi cea a gazelor care afectează ambele ţări şi, de asemenea, am căutat împreună să găsim soluţii şi să continuăm să sprijinim cele două ţări care, de asemenea, pot fi afectate de criza energetică şi criza gazelor - este vorba de Ucraina şi Republica Moldova. În tot acest ansamblu de discuţii, practic ne aflăm în cea de a treia rundă de consultări inter-guvernamentale, este important şi relevant să subliniez că împreună am decis să continuăm să sprijinim atât Ucraina, cât şi Republica Moldova şi Georgia în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană", a declarat premierul Nicolae Ciucă, la finalul unei şedinţe a guvernelor României şi Poloniei, potrivit Agerpres.
Ţinând cont de situaţia de securitate, premierul Nicolae Ciuc a reiterat că România şi Polonia sunt doi piloni de securitate pe flancul estic.
"Din nou, ţinând cont de situaţia de securitate, vreau să reiterez că România şi Polonia, aşa cum ne place amândurora să recunoaştem, sunt doi piloni de securitate pe flancul estic, vor continua să colaboreze şi împreună să-şi dezvolte capabilităţile şi, de asemenea, împreună să găsească soluţii, astfel încât siguranţa cetăţenilor celor două ţări să fie asigurată. Şi, sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, să continuăm să facem faţă oricărei agresiuni, chiar şi unei agresiuni din partea Federaţiei Ruse", a concluzionat premierul Ciucă.
Şeful Executivului de la Varşovia a menţionat că în cadrul consultărilor bilaterale au mai fost abordate prevenirea escaladării conflictului declanşat de Rusia în Ucraina, precum şi întărirea Flancului estic al NATO în faţa noilor pericole provocate de această agresiune, respectiv gestionarea situaţiei refugiaţilor ucraineni.
"Rusia merge pe calea violenţei şi doar de ea depinde dacă va ieşi de pe această cale. Noi ne dorim acest lucru, dar decizia este pe partea Rusiei. Trupele ruseşti sunt aproape de ţărmul României, sunt aproape de graniţa Poloniei, în Belarus. Trupele ruse înconjoară Ucraina şi ucid oameni nevinovaţi. Nu trebuie să spunem, să explicăm nimănui care este cel mai mare pericol pentru securitate în prezent. Şi de aceea, la consultările bilaterale de astăzi, am discutat despre cum putem să prevenim escaladarea acestui conflict. Dar să prevenim este un lucru, însă trebuie să ne şi pregătim pentru alte pericole şi asta depinde de noi. Deci, trebuie să ne întărim Flancul estic, trebuie să întărim partea estică a NATO, trebuie să întărim partea estică a Uniunii Europene", a mai declarat premierul polonez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News