În Olanda, partidul de extremă dreapta al lui Wilders vrea să formeze guvernul. Care ar putea fi consecințele pentru Europa
Victoria Partidului Libertății în alegerile desfâșurate în Olanda va avea consecințe de amploare atât în țară, cât și în toată Europa.
Populistul de extremă dreaptă, liderul Partidului Libertății (PVV), Geert Wilders, care se opune politicilor UE privind migrația, va începe să caute parteneri pentru o coaliție după o victorie pe scară largă în alegeri, scrie Reuters.
Publicația notează că această victorie va avea consecințe de amploare atât în țară, cât și în toată Europa.
Un susținător al premierului eurosceptic al Ungariei Viktor Orbán, care critică islamul, Wilders a promis că va pune capăt tuturor politicilor privind migrația, va reduce plățile țării sale către Uniunea Europeană și va bloca intrarea oricăror noi membri în UE.
Populiștii europeni sunt și mai vocali
"Vântul schimbării este aici”, a postat Viktor Orban, în timp ce Matteo Salvini s-a grăbit să anunțe că ”O nouă Europă este posibilă".
Wilders a afirmat în repetate rânduri că Țările de Jos ar trebui să înceteze să ofere ajutor militar Ucrainei, deoarece, potrivit lui, Olanda are nevoie de arme pentru a se putea apăra. „Va trebui să găsim modalități de a ne ridica la înălțimea speranțelor alegătorilor noștri și de a le reda olandezilor poziția nr. 1”, a spus politicianul.
O coaliție a Partidului Libertății și a partidului NSC a parlamentarului centrist Peter Omzigt va avea un total de 81 de locuri, ceea ce face din aceasta variantă cea mai evidentă. Cu toate acestea, formarea unui nou guvern va necesita luni de negocieri dificile, întrucât niciunul dintre partidele cu care Wilders ar putea guverna nu împărtășește ideile sale antieuropene.
Victoria lui Wilders este un avertisment pentru principalele partide din Europa înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. Problemele cheie vor fi probabil aceleași ca la alegerile olandeze: migrația, costul vieții și schimbările climatice.
Victoria lui Wilders a venit la două luni după revenirea la putere a populistului la fel de anti-european Robert Fico în Slovacia, care a promis că va pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei și va reduce migrația.
Anul trecut, Italia și-a format cel mai de dreapta guvern după cel de-al Doilea Război Mondial, după victoria electorală a lui Georgia Meloni.
Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a recunoscut că alegerile olandeze au demonstrat „temerile care apar în Europa” cu privire la imigrație și economie.
Olanda, sub conducerea lui Rutte, a fost un jucător cheie în Uniunea Europeană și este un mare contributor la bugetul UE, așa că o victorie pentru un partid care dorește un referendum pentru părăsirea blocului este neliniștitoare.
Cu toate acestea, Wilders a adoptat o abordare mai pragmatică în timpul campaniei și va trebui să colaboreze cu partidele pro-UE dacă dorește să guverneze. Euro a rămas stabil, joi, în ușoară creștere cu 0,3%.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News