Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În pofida diferențelor dintre aliații lor, Mauritania și Algeria încearcă să-și coordoneze eforturile militare pentru a face față riscurilor venite din Sahel
News
Data publicării:
În pofida diferențelor dintre alianțele dintre Vest și Est, tulburările și transformările din regiunea Sahel din Africa (vest) obligă Mauritania și Algeria, două țări vecine, să își coordoneze eforturile militare pentru a face față riscurilor care le pot afecta stabilitatea.

Miercuri seara, șeful Statului Major al Armatei Mauritaniene, generalul locotenent Mokhtar Bellah Chaabane, a anunțat că țara sa și Algeria intenționează să efectueze patrule comune de-a lungul graniței. Anunțul a avut loc într-un discurs în timpul discuțiilor din capitala, Nouakchott, cu șeful Statului Major al Armatei Algeriene, generalul locotenent Saeed Chengriha, care a început marți o vizită de trei zile în Mauritania.

Cei doi vecini sunt legați printr-o graniță terestră de 460 km, iar multe rețele de contrabandă și comerț ilegal sunt active la frontierele lor.

În timpul vizitei sale la Nouakchott, Chengriha conduce o delegație din care fac parte șeful Serviciului de Informații, generalul-maior Belkaim Hasnat și directorul central pentru securitate, generalul de brigadă Agribi Mohsen.

Imediat după sosirea sa la Nouakchott, delegația militară algeriană a purtat discuții la Palatul Prezidențial cu președintele Mauritaniei, Mohamed Ould Sheikh Al-Ghazouani, ale căror detalii nu au fost anunțate.

Directorul de comunicare al Comandamentului Statului Major al Armatei Mauritaniene, colonelul Sayed Mohamed Hadid, a declarat că vizita delegației algeriene vine ca o întruchipare a voinței armatelor celor două țări de a întări legăturile de fraternitate și prietenie. El a adăugat că cele două țări lucrează pentru a avansa nivelul cooperării militare bilaterale și a-i oferi noi orizonturi, în special în ceea ce privește parteneriatul celor două țări în domeniul combaterii extremismului violent și a crimei organizate care se manifestă în regiunea Sahel.

Armatele din Algeria, Mauritania, Mali și Niger coordonează eforturile de combatere a terorismului și a criminalității organizate în regiune, în cadrul unui comitet operațional comun de personal înființat în 2010.

Organizațiile extremiste sunt active în multe țări africane, în special în țările G5 Sahel, care lansează din când în când atacuri împotriva cazărmilor militare și a străinilor, iar țările din grup suferă de sărăcie și tulburări politice larg răspândite.

Grupul Sahel este un grup regional de coordonare și cooperare care a fost înființat la Nouakchott în 2014, cu scopul de a face față provocărilor de securitate și economice. Acesta a inclus Mauritania, Ciad, Burkina Faso, Niger și Mali, înainte ca ultimele trei țări să se retragă din acest grup.

 

Contextul vizitei

 

Expertul specializat în afacerile țărilor din Sahel, Ahmed Ould Mohamed Al-Mustafa, a declarat că Mauritania și Algeria sunt legate prin relații puternice și diverse datorită suprapunerii de vecinătate, populație și interese și o istorie comună și, prin urmare, vizita delegației algeriene este normală.

Acesta a adăugat: "Cu toate acestea, nu putem ignora o altă perspectivă care pare urgentă și presantă pentru ambele părți, și anume evoluțiile recente în materie de securitate în regiunea Sahel în general și în nordul Mali în special".

"Confruntările violente dintre armata maliană și mercenarii ruși din fostul grup Wagner, pe de o parte, și militanții Azawadi, pe de altă parte, au ajuns în zone apropiate de granițele celor două țări (Mauritania și Algeria) și, prin urmare, au nevoie de coordonare la nivel militar și de securitate", a mai declarat acesta, subliniind, de asemenea, transformarea la care este martoră în general regiunea Sahel, în special migrația unui număr de țări ale sale către alianța cu Rusia și deschiderea terenurilor sale către aceasta, precum și prezența economică chineză. Pe lângă presiunile impuse de Occident pentru a se confrunta cu această expansiune (ruso-chineză), toate acestea fac ca cele două țări (Algeria și Mauritania) să se califice mai mult pentru apropiere și coordonare, pentru a evita riscurile care le-ar putea afecta stabilitatea.

Est și Vest

Al-Mustafa consideră că cele două țări deși fiecare are un rol în regiune, fie el realist sau așteptat, agendele lor în abordarea evoluțiilor nu par a fi identice.

El a subliniat că în timp ce Algeria pare a fi mai aproape de alianța estică ruso-chineză în ceea ce privește alianțele internaționale, Mauritania și-a dezvoltat relațiile în ultimii ani cu Occidentul, în special cu NATO, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Al-Mustafa a adăugat: "Această diferență în abordarea conflictului la nivelurile sale superioare poate avea un impact asupra detaliilor cooperării celor două țări, iar cele două țări ar putea fi capabile să lucreze la ceea ce s-a convenit la nivel local în schimbul unui nivel de înțelegere sau înțelegere la nivelurile mai înalte și mai puternice ale conflictului".

"Algeria, spre deosebire de Mauritania, se întâlnește cu țări din regiune care sunt ostile Franței la niveluri de dezacord, relațiile Algeriei cu Franța oscilează de ani de zile, iar rupturile și motivele de înstrăinare și dezacord sunt mai mari decât motivele pentru acord".

El crede că evenimentele din teren arată un nivel de nemulțumire al Algeriei față de calitatea, dimensiunea și natura prezenței lui Wagner, în ciuda relațiilor bune ale Algeriei cu Rusia. Prin urmare, rolul Mauritaniei și Algeriei este esențial în regiune și fiecare dintre ele are propria sa agendă, iar agendele lor se pot intersecta la anumite niveluri, dar în realitate sunt departe de a fi identice.

Evenimentele de securitate din regiunea Sahel au un impact semnificativ asupra Mauritaniei și Algeriei, datorită zonelor lor de graniță comună cu Mali”, a adăugat Al-Mustafa. "Amenințarea securității și endemismul acesteia în regiune, nivelul conflictului și fragmentarea acestuia, precum și riscurile care au apărut din acesta, o transformă treptat într-una dintre arenele conflictului internațional. Cele două țări sunt foarte afectate, la diferite niveluri de securitate, umanitare, sociale și economice, de orice dezvoltare a securității în regiunea Sahel".


Posibile repercusiuni

 

Coordonarea dintre Mauritania și Algeria "este de cea mai mare importanță pentru a face față transformărilor periculoase ale crimei organizate în regiunea Sahel", consideră Mohamed Al-Hafiz Al-Ghabid, jurnalist interesat de afacerile din Sahel.

Al-Ghabid a adăugat: "Există repercusiuni ale crizelor din Mali și Niger asupra Mauritaniei și Algeriei, iar acest lucru a devenit evident în ultimele luni, deoarece cele două țări primesc zeci de mii de persoane strămutate forțat ca urmare a deteriorării securității și situației umanitare din aceste țări".

El consideră că vizita delegației militare algeriene la Nouakchott vine în contextul "schimbărilor în alianțele internaționale, în special tranziția Mali, Burkina Faso și Niger de la alianță și cooperare largă cu blocul de Vest, reprezentat de America și Franța, spre Rusia".

Al-Ghabid a subliniat că regiunea africană "asista la creșterea influenței ruso-chineze, care a subminat până acum influența franceză și americană".

El a concluzionat că aceasta este „o nouă curbă a relațiilor internaționale care poate avea repercusiuni asupra Algeriei și Mauritaniei, menționând că Algeria menține relații puternice cu Rusia, în timp ce Mauritania caută echilibrul în relațiile sale internaționale și evită repercusiunile conflictului ruso-vestic asupra relațiilor sale internaționale".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani
China trimite un număr record de avioane să survoleze zona din jurul Taiwanului
Rușii se laudă că au rupt un acord „mort”: Cooperarea militară cu Germania din 1996. Moscova acuză politica militaristă germană împotriva sa
Summit-ul NATO va fi ”scurt, concis și plăcut”. Totul, pentru a-l mulțumi pe Trump
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Transparență sau diversiune? Belarusul anunță exerciții militare recalibrate pentru a reduce tensiunile cu NATO, dar scenariul pare scris la Kremlin
Escaladare fără precedent: Un diplomat român de la Delegația UE a fost bătut în Rusia, la Vladivostok. Atacatorii ar putea fi ofițeri FSB
Capul plecat, sabia nu-l taie - varianta slovacă. Premierul Fico vrea neutralitate. Teza păcii fără arme, fluturată și în România
Grup de lucru, desființat după câteva săptămâni. SUA pun pe pauză o structură creată pentru creșterea presiunii asupra Rusiei
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
SUA își retrag o parte din personalul diplomatic din țările din Orientul Mijlociu
România primește de la UE 1,3 miliarde euro. Reforma pensiilor speciale și a managementui întreprinderilor de stat, condiții obligatorii pentru deblocarea diferenței de 700 de milioane
Dezbatere online: România și testul timpului în contextul unei noi dinamici a relației UE–SUA

Ştiri Recomandate

Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
pixel