Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În primul discurs după atentat, Trump povestește în detaliu momentul în care a fost împușcat. El promite să „vindece” o Americă divizată
News
Data publicării:
Fostul preşedinte american Donald Trump (2017-2021) a declarat joi noaptea că divizarea societăţii trebuie vindecată şi, în discursul de acceptare a nominalizării sale în calitate de candidat al Partidului Republican la Casa Albă, a dat asigurări că va fi liderul tuturor americanilor, nu doar al celor din partidul său.
Donald Trump, photo: Agerpres
Donald Trump, photo: Agerpres

Aceasta a fost prima sa intervenţie publică de când Trump a fost victima unei tentative de asasinat sâmbătă, în timpul unui miting din Butler (Pennsylvania), iar discursul său a fost punctul culminant al Convenţiei Naţionale Republicane, care i-a confirmat luni nominalizarea electorală şi pe cea a candidatului la vicepreşedinţia SUA, senatorul de Ohio J.D. Vance

Trump s-a prezentat în faţa susţinătorilor săi în urale şi aplauze şi a anunţat că a venit cu un "mesaj de încredere, forţă şi speranţă".

"Candidez ca preşedinte pentru toată America, nu pentru jumătate, pentru că nu există nicio victorie atunci când câştigi doar pe jumătate", a declarat el.


Trump prezice o "victorie incredibilă"

La doar cinci zile după ce aproape că şi-a pierdut viaţa, Trump, în vârstă de 78 de ani, a revenit pe scenă, nu doar ca supravieţuitor miraculos al gloanţelor care i-au zburat pe la ureche, ci mai ales ca marele lider de necontestat al dreptei americane, notează Agerpres, care citează agenţiile internaţionale de presă.

În circa patru luni, după alegerile din 5 noiembrie, republicanii vor obţine "o victorie incredibilă şi vor începe cei mai mari patru ani din istoria ţării", a declarat Trump la începutul discursului său.

În opinia sa, în SUA va începe o nouă eră ''de securitate, prosperitate şi libertate pentru cetăţenii de toate rasele, religiile, culorile şi crezurile. (...) Ca americani suntem uniţi de un destin unic şi comun''.

EFE remarcă că tonul discursului său a fost mai calm, mai blând şi mai rezervat decât de obicei, la fel şi tăcerea celor care i-au ascultat povestea despre atacul comis asupra sa sâmbătă, despre care fostul preşedinte a indicat că nu va mai vorbi pentru că este "prea dureros" pentru el.

Reuters notează că Trump a avut un ton neobişnuit de conciliant în primele minute ale discursului său, dar a revenit ulterior la atacurile sale obişnuite asupra administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden şi a susţinut fără dovezi că toate condamnările sale penale sunt eforturi motivate politic pentru a-l împiedica să fie reales preşedinte.

Trump a descris în detaliu atacul a cărui ţintă a fost



Donald Trump a păstrat joi un minut de reculegere la convenţia republicană pentru Corey Comperatore, pompierul în vârstă de 50 de ani ucis în timpul tentativei de asasinat împotriva lui Trump, scrie AFP. Apoi, Trump a sărutat casca şi uniforma lui Comperatore.

"În ciuda acestui atac atroce, ne unim în această seară, mai hotărâţi ca oricând", a transmis Trump mulţimii.

Sub privirile soţiei sale Melania şi a fiicei sale Ivanka, republicanul a revenit în detaliu la acest atac.

În relatarea sa despre cele întâmplate, Trump a început prin a spune că era "o zi plăcută şi frumoasă la apus în municipiul Butler" unde "toată lumea era fericită".

El a povestit că abia începuse să vorbească la acel miting şi, pentru a putea vedea un grafic pe un ecran, s-a întors spre dreapta când a auzit "un sunet puternic".

"Am auzit un şuierat puternic şi am simţit că ceva m-a lovit foarte, foarte tare în urechea dreaptă", a povestit Trump, cu un bandaj gros acoperindu-i încă urechea. "Mi-am spus: "Uau, ce a fost asta? Nu poate fi decât un glonţ şi mâna dreaptă mi s-a umplut de sânge când am dus-o la ureche'', a continuat el.

"Sângele curgea peste tot şi totuşi, într-un fel, mă simţeam în siguranţă, pentru că îl aveam pe Dumnezeu lângă mine", le-a declarat Trump susţinătorilor săi.

Mulţimea, a adăugat Trump, în loc să fugă, "s-a ridicat curajoasă în picioare să vadă unde era lunetistul" şi a început să-l arate cu degetul.

"Nu s-au mişcat. Motivul este că ştiau că aveam o problemă foarte gravă şi m-au văzut căzând brusc'', a spus Trump, care a adăugat că, după ce agenţii Secret Service l-au ridicat, s-a simţit liniştit.

Trump a mai povestit că, atunci când s-a ridicat, a văzut că mulţimea era "confuză pentru că îl credeau mort" şi a simţit "o mare durere".

"I-am văzut şi am vrut să fac ceva pentru a le transmite că sunt bine. Mi-am ridicat braţul drept, m-am uitat la miile şi miile de oameni (...) şi am început să strig Luptaţi, luptaţi, luptaţi!'', a povestit Trump.

"Glonţul asasinului a fost la un sfert de centimetru distanţă de a-mi lua viaţa. Dacă nu aş fi mişcat capul, glonţul criminalului ar fi intrat perfect şi nu aş mai fi fost aici în seara asta, nu am mai fi fost împreună'', a declarat Trump, în timp ce unii spectatori plângeau.

În momentul în care Trump le-a spus susţinătorilor săi că "nu ar trebui să fie aici", mulţimea a scandat: "Dar uite că eşti!" În timp ce pe ecranele din spatele său rulau fotografii cu chipul său însângerat, Trump i-a lăudat pe agenţii Secret Service care s-au repezit să-l protejeze.

Trump cere să nu fie "demonizate" ideile politice ale opoziţiei, dar vrea ca "ţara să fie salvată de un guvern eşuat şi incompetent"

Donald Trump a cerut joi să nu fie "incriminată opoziţia sau să fie demonizate dezacordurile politice", denunţând încă o dată procedurile judiciare împotriva sa, în timpul discursului său la convenţia republicană din Milwaukee.

La câteva zile după tentativa de asasinat a cărei victimă a fost victima, fostul preşedinte republican a cerut democraţilor să înceteze "imediat" să-l mai numească "duşman al democraţiei".

Trump a declarat totodată că democraţii "ne distrug ţara"



Candidatul republican la preşedinţia SUA a insistat că este necesar "să salvăm ţara de un guvern eşuat şi incompetent".

"Sub actuala administraţie, suntem într-adevăr o naţiune în declin", a insistat fostul preşedinte republican, denunţând inflaţia din ultimii ani în Statele Unite, sosirile migranţilor la graniţă şi conflictele internaţionale pentru care îl acuză pe Joe Biden că este responsabil.

Trump promite să finalizeze zidul de la graniţa cu Mexicul

De altfel, Trump a promis că va finaliza construcţia zidului antimigranţi la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, care a fost unul dintre proiectele majore ale primului său mandat la Casa Albă.

"Voi pune capăt crizei imigraţiei ilegale închizând graniţa şi terminând zidul", a asigurat candidatul republican în timpul discursului său la convenţia republicană din Milwaukee.

Trump despre Kim Jong Un: Cred că-i este dor de mine



Donald Trump s-a prezentat joi drept un lider de talie internaţională, capabil să pună capăt conflictelor din lume "cu un simplu telefon".

El a făcut referire la relaţia sa cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

"Cred că îi este dor de mine", a spus el, promiţând că, dacă se va întoarce la Casa Albă, Coreea de Nord, care are arme nucleare, nu va mai lansa rachete.

"Adversarii noştri au moştenit o lume în pace şi au transformat-o într-o planetă în război, (...) Uitaţi-vă la acest atac asupra Israelului. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Ucraina", a continuat el.


Vorbitori eclectici în programul convenţiei republicane

Programul de vorbitori ai convenţiei a reflectat backgroundul candidatului republican ca vedetă de televiziune de tip reality. Astfel, printre vorbitori s-a numărat Dana White, preşedintele UFC, cea mai mare companie de MMA, starul rap rock Kid Rock şi luptătorul profesionist Hulk Hogan, care a încântat mulţimea rupându-şi topul sub care purta un tricou de campanie ce avea imprimat chipul lui Trump.

Intrarea pe scenă a lui Trump a fost demnă de o vedetă de televiziune sau un luptător profesionist: un ecran s-a ridicat încet, iar Trump a apărut stând în faţa unor lumini imense aranjate în aşa fel încât să deseneze numele său de familie, iar apoi în spatele lui a fost proiectată o imagine a Casei Albe.

Înainte ca Trump să urce pe scenă pentru discursul său de acceptare a nominalizării, participanţii la convenţia republicană au putut-o saluta pe soţia sa, Melania Trump, care a fost văzută rar în timpul campaniei, notează Reuters. Ea a intrat în sală în sunete de muzică clasică şi a făcut cu mâna mulţimii dintr-un separeu amplasat lângă senatorul J.D. Vance.

Unii din grupul eclectic de vorbitori - inclusiv comentatorul conservator Tucker Carlson, care a fost ovaţionat, şi fiul lui Trump, Eric - au folosit un limbaj înflăcărat pentru a denunţa administraţia Biden.

Şeful clubului de golf al lui Trump din Florida, John Nieporte, a lăudat abilităţile lui Trump pe teren şi a susţinut că fostul preşedinte a câştigat 21 de campionate de club.

"Joe Biden? Zero", a spus el, evocând momentul suprarealist din dezbaterea prezidenţială de la sfârşitul lunii trecute când Trump şi Biden s-au certat despre care dintre cei doi candidaţi a avut un joc de golf mai bun.

Concluzia trasă de Reuters este că, prin controlul său asupra Partidului Republican mai ferm ca oricând, Trump va fi într-o poziţie mult mai puternică decât în mandatul 2017-2021 de a-şi urmări agenda dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
E.S. Adrian Zuckerman, live, înainte de un moment crucial pentru România. Ce urmează?
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
Scenariul Germaniei de Vest? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO
Putin aprobă cheltuieli militare record. Cel mai secret buget de la prăbușirea Uniunii Sovietice
A început Parada Militară Naţională de 1 Decembrie: Circa 2.500 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf (Video)
Generalul Vlad, șeful Armatei, după o întâlnire cu omologul său din R. Moldova: Armata României sprijină modernizarea și pregătirea Armatei moldovene
Polonia anunță finalizarea primei secțiuni din „Scutul estic” împotriva Rusiei. „Cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”
România transmite că e alături de georgienii din stradă. Violențe mari în Georgia după ce guvernul a suspendat drumul pro-european al țării
Unsprezece avioane militare chineze și rusești s-au apropiat de Coreea de Sud; armata sud-coreeană a ridicat avioanele de luptă

Ştiri Recomandate

De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
pixel