Premierul Slovaciei, Robert Fico (Fițo), a acordat un interviu propagandistei Skabeyeva și a declarat că „ar fi onorat” să vină la Moscova în 2025 pentru a participa la sărbătorirea Zilei Victoriei Ruse.
Aceasta a fost prima sa intervenţie publică de când Trump a fost victima unei tentative de asasinat sâmbătă, în timpul unui miting din Butler (Pennsylvania), iar discursul său a fost punctul culminant al Convenţiei Naţionale Republicane, care i-a confirmat luni nominalizarea electorală şi pe cea a candidatului la vicepreşedinţia SUA, senatorul de Ohio J.D. Vance
Trump s-a prezentat în faţa susţinătorilor săi în urale şi aplauze şi a anunţat că a venit cu un "mesaj de încredere, forţă şi speranţă".
"Candidez ca preşedinte pentru toată America, nu pentru jumătate, pentru că nu există nicio victorie atunci când câştigi doar pe jumătate", a declarat el.
La doar cinci zile după ce aproape că şi-a pierdut viaţa, Trump, în vârstă de 78 de ani, a revenit pe scenă, nu doar ca supravieţuitor miraculos al gloanţelor care i-au zburat pe la ureche, ci mai ales ca marele lider de necontestat al dreptei americane, notează Agerpres, care citează agenţiile internaţionale de presă.
În circa patru luni, după alegerile din 5 noiembrie, republicanii vor obţine "o victorie incredibilă şi vor începe cei mai mari patru ani din istoria ţării", a declarat Trump la începutul discursului său.
În opinia sa, în SUA va începe o nouă eră ''de securitate, prosperitate şi libertate pentru cetăţenii de toate rasele, religiile, culorile şi crezurile. (...) Ca americani suntem uniţi de un destin unic şi comun''.
EFE remarcă că tonul discursului său a fost mai calm, mai blând şi mai rezervat decât de obicei, la fel şi tăcerea celor care i-au ascultat povestea despre atacul comis asupra sa sâmbătă, despre care fostul preşedinte a indicat că nu va mai vorbi pentru că este "prea dureros" pentru el.
Reuters notează că Trump a avut un ton neobişnuit de conciliant în primele minute ale discursului său, dar a revenit ulterior la atacurile sale obişnuite asupra administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden şi a susţinut fără dovezi că toate condamnările sale penale sunt eforturi motivate politic pentru a-l împiedica să fie reales preşedinte.
Donald Trump a păstrat joi un minut de reculegere la convenţia republicană pentru Corey Comperatore, pompierul în vârstă de 50 de ani ucis în timpul tentativei de asasinat împotriva lui Trump, scrie AFP. Apoi, Trump a sărutat casca şi uniforma lui Comperatore.
"În ciuda acestui atac atroce, ne unim în această seară, mai hotărâţi ca oricând", a transmis Trump mulţimii.
Sub privirile soţiei sale Melania şi a fiicei sale Ivanka, republicanul a revenit în detaliu la acest atac.
În relatarea sa despre cele întâmplate, Trump a început prin a spune că era "o zi plăcută şi frumoasă la apus în municipiul Butler" unde "toată lumea era fericită".
El a povestit că abia începuse să vorbească la acel miting şi, pentru a putea vedea un grafic pe un ecran, s-a întors spre dreapta când a auzit "un sunet puternic".
"Am auzit un şuierat puternic şi am simţit că ceva m-a lovit foarte, foarte tare în urechea dreaptă", a povestit Trump, cu un bandaj gros acoperindu-i încă urechea. "Mi-am spus: "Uau, ce a fost asta? Nu poate fi decât un glonţ şi mâna dreaptă mi s-a umplut de sânge când am dus-o la ureche'', a continuat el.
"Sângele curgea peste tot şi totuşi, într-un fel, mă simţeam în siguranţă, pentru că îl aveam pe Dumnezeu lângă mine", le-a declarat Trump susţinătorilor săi.
Mulţimea, a adăugat Trump, în loc să fugă, "s-a ridicat curajoasă în picioare să vadă unde era lunetistul" şi a început să-l arate cu degetul.
"Nu s-au mişcat. Motivul este că ştiau că aveam o problemă foarte gravă şi m-au văzut căzând brusc'', a spus Trump, care a adăugat că, după ce agenţii Secret Service l-au ridicat, s-a simţit liniştit.
Trump a mai povestit că, atunci când s-a ridicat, a văzut că mulţimea era "confuză pentru că îl credeau mort" şi a simţit "o mare durere".
"I-am văzut şi am vrut să fac ceva pentru a le transmite că sunt bine. Mi-am ridicat braţul drept, m-am uitat la miile şi miile de oameni (...) şi am început să strig Luptaţi, luptaţi, luptaţi!'', a povestit Trump.
"Glonţul asasinului a fost la un sfert de centimetru distanţă de a-mi lua viaţa. Dacă nu aş fi mişcat capul, glonţul criminalului ar fi intrat perfect şi nu aş mai fi fost aici în seara asta, nu am mai fi fost împreună'', a declarat Trump, în timp ce unii spectatori plângeau.
În momentul în care Trump le-a spus susţinătorilor săi că "nu ar trebui să fie aici", mulţimea a scandat: "Dar uite că eşti!" În timp ce pe ecranele din spatele său rulau fotografii cu chipul său însângerat, Trump i-a lăudat pe agenţii Secret Service care s-au repezit să-l protejeze.
Trump cere să nu fie "demonizate" ideile politice ale opoziţiei, dar vrea ca "ţara să fie salvată de un guvern eşuat şi incompetent"
Donald Trump a cerut joi să nu fie "incriminată opoziţia sau să fie demonizate dezacordurile politice", denunţând încă o dată procedurile judiciare împotriva sa, în timpul discursului său la convenţia republicană din Milwaukee.
La câteva zile după tentativa de asasinat a cărei victimă a fost victima, fostul preşedinte republican a cerut democraţilor să înceteze "imediat" să-l mai numească "duşman al democraţiei".
Candidatul republican la preşedinţia SUA a insistat că este necesar "să salvăm ţara de un guvern eşuat şi incompetent".
"Sub actuala administraţie, suntem într-adevăr o naţiune în declin", a insistat fostul preşedinte republican, denunţând inflaţia din ultimii ani în Statele Unite, sosirile migranţilor la graniţă şi conflictele internaţionale pentru care îl acuză pe Joe Biden că este responsabil.
Trump promite să finalizeze zidul de la graniţa cu Mexicul
De altfel, Trump a promis că va finaliza construcţia zidului antimigranţi la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, care a fost unul dintre proiectele majore ale primului său mandat la Casa Albă.
"Voi pune capăt crizei imigraţiei ilegale închizând graniţa şi terminând zidul", a asigurat candidatul republican în timpul discursului său la convenţia republicană din Milwaukee.
Donald Trump s-a prezentat joi drept un lider de talie internaţională, capabil să pună capăt conflictelor din lume "cu un simplu telefon".
El a făcut referire la relaţia sa cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
"Cred că îi este dor de mine", a spus el, promiţând că, dacă se va întoarce la Casa Albă, Coreea de Nord, care are arme nucleare, nu va mai lansa rachete.
"Adversarii noştri au moştenit o lume în pace şi au transformat-o într-o planetă în război, (...) Uitaţi-vă la acest atac asupra Israelului. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Ucraina", a continuat el.
Programul de vorbitori ai convenţiei a reflectat backgroundul candidatului republican ca vedetă de televiziune de tip reality. Astfel, printre vorbitori s-a numărat Dana White, preşedintele UFC, cea mai mare companie de MMA, starul rap rock Kid Rock şi luptătorul profesionist Hulk Hogan, care a încântat mulţimea rupându-şi topul sub care purta un tricou de campanie ce avea imprimat chipul lui Trump.
Intrarea pe scenă a lui Trump a fost demnă de o vedetă de televiziune sau un luptător profesionist: un ecran s-a ridicat încet, iar Trump a apărut stând în faţa unor lumini imense aranjate în aşa fel încât să deseneze numele său de familie, iar apoi în spatele lui a fost proiectată o imagine a Casei Albe.
Înainte ca Trump să urce pe scenă pentru discursul său de acceptare a nominalizării, participanţii la convenţia republicană au putut-o saluta pe soţia sa, Melania Trump, care a fost văzută rar în timpul campaniei, notează Reuters. Ea a intrat în sală în sunete de muzică clasică şi a făcut cu mâna mulţimii dintr-un separeu amplasat lângă senatorul J.D. Vance.
Unii din grupul eclectic de vorbitori - inclusiv comentatorul conservator Tucker Carlson, care a fost ovaţionat, şi fiul lui Trump, Eric - au folosit un limbaj înflăcărat pentru a denunţa administraţia Biden.
Şeful clubului de golf al lui Trump din Florida, John Nieporte, a lăudat abilităţile lui Trump pe teren şi a susţinut că fostul preşedinte a câştigat 21 de campionate de club.
"Joe Biden? Zero", a spus el, evocând momentul suprarealist din dezbaterea prezidenţială de la sfârşitul lunii trecute când Trump şi Biden s-au certat despre care dintre cei doi candidaţi a avut un joc de golf mai bun.
Concluzia trasă de Reuters este că, prin controlul său asupra Partidului Republican mai ferm ca oricând, Trump va fi într-o poziţie mult mai puternică decât în mandatul 2017-2021 de a-şi urmări agenda dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Premierul Slovaciei, Robert Fico (Fițo), a acordat un interviu propagandistei Skabeyeva și a declarat că „ar fi onorat” să vină la Moscova în 2025 pentru a participa la sărbătorirea Zilei Victoriei Ruse.
Grupul de țări din Europa Centrală prietenoase cu Rusia s-ar putea extinde pentru a include Republica Cehă odată cu revenirea lui Andrej Babiš la conducerea guvernului. Potrivit serverului Politico, extinderea în continuare a blocului, care include acum Ungaria și Slovacia, va reprezenta o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.
Un atac cu dronă care a distrus Universitatea Forțelor Speciale Ruse a din orașul cecen Gudermes pe 29 octombrie ar fi putut fi lansat din republicile limitrofe ale Rusiei din Caucazul de Nord, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent.
Comisia Electorală Centrală din Georgia va renumăra voturile în aproximativ 14% din secțiile de votare, după alegerile parlamentare contestate de opoziție.
Recent, Departamentul de Stat al SUA a impus noi sancțiuni împotriva unui șef al Forțelor Armate sudaneze, Mirghani Idris Suleiman, responsabil cu achiziționarea de arme.
Proiectul de lege care reglementează doborârea dronelor care trec ilegal frontiera României a fost pus azi în transparență decizională. Avem practic cale liberă după adoptare pentru a doborî dronele rusești care violează spațiul aerian al României.
Premierul ungar Viktor Orban merge în Georgia în perioada 28-29 octombrie.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Sunday Times, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, pe 27.10.2024, că sistemul de fortificații defensive “Scutul de Est” construit la granița cu Rusia și Belarus ar putea fi considerat o nouă versiune a “Cortinei de Fier”.
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.
”Triunghiul de la Weimar” a fost revitalizat după agresiunea rusă din Ucraina și joacă un rol important în actualul context de securitate - cu Rusia care încearcă să destabilizeze Europa prin orice mijloace.
După ce, pe 6 august, forțele ucrainene i-au luat pe ruși prin surprindere, Moscova a angajat peste 50.000 de soldați să apere regiunea Kursk, au declarat oficialii ucraineni.
Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.
Forțele de Apărare Israelului (IDF) au raportat joi că l-au eliminat pe unul dintre liderii Hamas, Mohammad Abu Itiwi, care era acuzat că a participat la un atac mortal asupra Israelului pe 7 octombrie 2023.
La începutul acestui an, Rusia le-a oferit rebelilor Houthi din Yemen informații, pe care le-au folosit pentru a ataca navele din Marea Roșie cu rachete și drone, a raportat în exclusivitate The Wall Street Journal.
Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali ai Kremlinului, încă de la sfârșitul anului 2022. Cel puțin așa susține ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), care a publicat vineri această informație cu referire la actuali și foști oficiali nenumiți din diferite țări.
Tranziția către energia verde rămâne unul dintre obiectivele cruciale ale Europei. Problematica a fost abordată și în cadrul Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, ajuns la a 13-a ediție.
În cadrul celei de-a doua zi a conferinței „Aspen - GMF Bucharest Forum 2024”, unde DefeneRomania a fost partener media, a avut loc panelul „Ensuring Energy Security in a Turbulent Geopolitical Context”. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, și Mihaela Mihăilescu, director adjunct pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au luat parte la discuția moderata de Corina Murafa, senior energy specialist si membru al Aspen.
Președintele sârb Alexandar Vucic nu a mers la Summitul BRICS de la Kazan, Rusia, dar și-a trimis vice-premierul să asiste la discuții.
Presa rusă a informat, pe 24.10.2024, că Ministerul Apărării din Arabia Saudită a confirmat achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1M, ca parte a întăririi apărării antiaeriene a regatului. Astfel, mijloacele rusești, care au fost testate în condiții reale de luptă, vor fi integrate în sistemul unificat de apărare antiaeriană al țării.
Potrivit unui raport, Iranul va deturna mai mult de jumătate din veniturile din petrol și gaze către forțele militare, inclusiv Corpul Gardienilor Revoluției.
Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, a abordat și subiectul Creșterii Piețelor Financiare în Europa Centrală și de Est.
Declarația lui Andrei Belousov face parte din retorica Moscovei de intimidare a țărilor occidentale.
În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturilor Rusiei.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a atras atenția, pe 23.10.2024, că alegerile prezidențiale de anul viitor din Republica Belarus ar putea avea loc sub controlul Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Declarația summitului BRICS din Rusia oferă viziunea statelor din așa-numitul Sud Global - coagulate în jurul Rusiei, Chinei și Indiei - privind o nouă ordine mondială.
Un atentat "terorist" comis miercuri s-a soldat cu "morţi şi răniţi" în faţa sediului unei companii din industria de apărare a Turciei lângă Ankara, a anunţat ministrul de interne, Ali Yerlikaya, relatează AFP şi Reuters.
Polonia va închide consulatul Rusiei din oraşul Poznan din vestul ţării, din cauza unor presupuse tentative de sabotaj, a declarat marţi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, relatează Reuters și Agerpres.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a apărat marţi prietenia "de neclintit" cu Rusia, în pofida situaţiei internaţionale agitate, la întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul summitului grupului BRICS, informează Agerpres, care citează EFE.
Generalul locotenent Ashraf Atwa, comandantul Forțele Navale Egiptene, a dezvăluit că armata și marina posedă capacități aeriene și maritime, precum și capabilitățile și tehnologiile necesare pentru a face față noilor provocări impuse de modelele moderne de război.
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, pentru prima dată în istorie, Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care nu purta încărcătură convențională sau nucleară. Atacul a fost o demonstrație de forță din partea Moscovei, ca răspuns la autorizarea SUA pentru folosire de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul rusesc.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
După 1000 de zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina. Dar în întreaga lume, în afara câmpului de luptă militar, Rusia continuă să avanseze în războiul său nedeclarat împotriva Occidentului. Generalul american Ben Hodges a explicat pentru Kyiv Post că alianța ruso-iraniană-nord-coreeană-chineză este o amenințare la adresa Occidentului, o amenințare pe care trebuie să o învingem înainte de a fi prea târziu.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, armata rusă a lansat un atac combinat cu rachete asupra facilităților militare ale regimului de la Kiev din diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost implicate cel puțin cinci bombardiere strategice Tu-95MS, care au lansat rachete Kh-101 asupra țintelor, precum și avioane de vânătoare MiG-31I cu rachete hipersonice Kinjal. În plus, până la cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost semnalate în Marea Neagră.
Administrația Biden va permite Ucrainei să folosească minele antipersonal furnizate, pentru a o ajuta să încetinească progresul înregistrat de Rusia pe câmpului de luptă, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timp ce ambasadele SUA și altor câteva state din Occident au rămas închise după amenințarea unui atac aerian major rusesc asupra capitalei ucrainene.
Secretarul britanic al Apărării John Healey a anunțat, miercuri, renunțarea la navele militare, elicopterele și dronele învechite sau considerate prea costisitoare pentru a mai fi întreținute. În Parlament, ministrul laburist a atribuit nevoia de reducere a costurilor "moștenirii tragice" de la conservatori, care au fost la putere 14 ani înainte de înfrângerea lor la alegerile din iulie. Acesta a spus că fosta conducere a lăsat "o gaură neagră în valoare de un miliard de lire sterline în planurile de apărare".
La 11 noiembrie 2024, Departamentul american al Apărării (US DoD) a anunțat că sistemul modernizat de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 și-a făcut debutul în timpul exercițiului Dynamic Front 25 al NATO, desfășurat la Ravajarvi Training Area din Rovaniemi, Finlanda. Soldații americani din Brigada 41 de Artilerie au operat sistemul M270A2, trăgând cu succes pentru a-i demonstra capacitățile. Lansatorul este conceput pentru a ataca diverse ținte, inclusiv concentrații de artilerie, unități de apărare aeriană și vehicule blindate ușoare, la distanțe mai mari decât sistemele anterioare.
Pentru prima dată Ucraina a folosit rachete britanice Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă, scriu marile publicații europene, care citează oficiali occidentali.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, 20 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
La expoziția aeriană Zhuhai din China, două avioane rusești Su-57 Felon au atras atenția, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Cu zece ani în urmă, la același spectacol, Rusia a prezentat Su-35 Flanker-E, sperând la vânzări importante. În 2024, însă, situația este mult mai puțin promițătoare.
Pe 20 noiembrie sau în aceste zile Rusia ar intenționa să lanseze o rachetă experimentală asupra Ucrainei, probabil de tip RS-26 Rubezh, într-o versiune non-nucleară. Astfel de informații sunt diseminate în mod activ pe canalele ucrainene de pe Telegram, pe fondul unui avertisemnt din partea Ambasadei SUA la Kiev. Dar ele sunt preluate intens și dezvoltate și de presa de propagandă pro-război rusă.
Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, aflat într-un turneu în Golf, a declarat, marți, la Abu Dhabi, că a discutat cu omologii săi din regiune necesitatea sprijinirii armatei din Liban, unde Israelul poartă un război deschis împotriva Hezbollahului.
Personalul român de la Șantierul Naval de la Galați se poate lăuda cu o nouă performanță notabilă: Den Helder, a doua navă militară construită aici începe testele pe mare și se îndreaptă spre țara de destinație.
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina. Hanwha a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO pentru obuziere K9 Tunetul. Partenerii coreenii și-au reiterat intenția de a livra totodată Armatei României și mașini de luptă Redback.
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei româneşti, precum și al Lockheed.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, generalul Valeri Zalujnîi, le-a spus soldaților ucraineni care se antrenează în Marea Britanie că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei devine din ce în ce mai brutal și i-a îndemnat să aibă grijă de ei și să nu uite ce apără.