În replică la atacul asupra Șantierului Naval din Kerch, trupele ruse au lovit două aerodromuri ucrainene cu rachete Iskander
Mai multe surse publice rusești și ucrainene au informat, pe 05.11.2023, că trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Regiunilor Denpropetrovsk și Poltava, vizând aerodromurile pe care erau bazate avioanele purtătoare de rachete de crozieră.
Imediat după lovitura cu rachete de croazieră asupra Șantierului Naval din Kerch, Rusia a atacat aerodromurile Forțelor Armate ale Ucrainei din Regiunile Poltava și Dnepropetrovsk. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, atacul a fost efectuat cu rachete balistice și de croazieră, în pecial de tip Iskander-M și Iskander-K. Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că au doborât trei rachete de croazieră, dar au recunoscut că nu au capacitatea de a doborâ rachetele balistice.
Potrivit utilizatorului canalului de Telegram “Rybar”, atacul a vizat aerodromul din Mirgorod, dar și aeroportul Dnepropetrovsk, folosit pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei. Sursele ucrainene nu menționează nimic despre pagubele produse în urma atacurilor rusești, deși în cursul serii autoritățile locale din cele două regiuni au recunoscut existența unor exlozii în zonă. La Dnepropetrovsk, martori oculari au semnalat un incendiu de mari dimensiuni în locul în care au lovit rachetele rusești. Oficiali ucraineni au confirmat atacul asupra facilității de infrastructură, dar nu au oferit detalii despre acesta.
La Kiev, “sosirea” rachetelor rusești a fost numită “un atac de răspuns” la lovitura anterioară asupra Șantierului Naval din Kerch. Despre acest lucru a vorbit comandantul Forțelor Aeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Nikolai Oleshchuk. Potrivit declarațiilor sale, trupele ruse au lovit presupusele baze de dislocare a avioanelor ucrainene purtătoare de rachete de croazieră cu bare aeriană de tip SCALP și Storm Shadow, furnizate părții ucrainene de către francezi și britanici.
Trupele rusești au lovit aerodromurile din Ucraina pentru a treia sau a patra zi consecutiv, încercând să elimine aeronavele adaptate pentru transportul și lansarea rachetelor de croazieră, precum și să distrugă stocurile de arme cu bazare aeriană. Potrivit specialiștilor militari ruși, cu toate că numărul de avioane de luptă deținute de Ucraina a scăzut în mod semnificativ, va mai dura mult timp până la distrugerea completă a acestora.
Comentariul autorului: Între timp, Ministerul rus al Apărării a recunoscut efectuarea unui atac masiv cu rachete de croazieră ucrainene asupra unor obiective de pe teritoriul Peninsulei Crimeea, precizând că, de fapt, lovitura principală nu a vizat Podul Crimeea, ci Șantierul Naval din Kerch.
Potrivit declarațiilor reprezentanților ministerului, apărarea antiaeriană a reușit să intercepteze 13 din cele 15 rachete de croazieră lansate de armata ucraineană. Una dintre rachete a lovit șantierul, iar cea de-a doua se presupune că a căzut în apă. În urma atacului, o navă aflată în Șantierul Naval a fost avariată.
Anterior, surse de pe rețele de socializare au informat că nava lovită în cadrul șantierului din Kerch este nava mică purtătoare de rachete Askold din clasa Karakurt, proiect 22800, aflată în faza testelor de uzină, înaintea predării către Flota rusă din Marea Neagră.
Lovitura asupra Șantierului Naval din Kerch a fost confirmată și de partea ucraineană. Astfel, comandantul Forțelor Aeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Nikolai Oleshchuk, a declarat că atacul a fost executat cu rachete de croazieră lansate din aer de producție franceză. Este vorba despre rachete de tip SCALP, care sunt un analog al rachetelor britanice Storm Shadow. Înainte de aceasta, armata ucraineană a mai întrebuințat rachetele franceze pentru lovirea Statului major al Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News