Liderul PSRM, Igor Dodon, a dat ultimatum președintei Maia Sandu ca până la data de 1 februarie să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Dodon a amenințat în caz contrar cu proteste masive.
În acest context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, reamintește că Igor Dodon, când era în funcția de șef al statului, nu a propus niciun candidat la funcția de prim-ministru în anul 2019, când pe arena politică se desfășura un scenariu similar, notează cei de la Știri.md.
Igor Dodon acuză un blocaj instituțional și „tentative de uzurpare a puterii din partea președintelui” Maia Sandu. Potrivit Newsmaker.md, Dodon a amenințat cu proteste masive în cazul în care până pe 1 februarie Maia Sandu nu desemnează un candidat la funcția de premier.
„Dacă președintele Moldovei și cei care îi sunt complici continuă să încalce Constituția și să facă asemenea jocuri, ne rezervăm dreptul de a lua toată măsirle constituționale împotriva președintelui, inclusiv proteste masive împotriva celor care încearcă uzurparea puterii în stat”, a afirmat Dodon.
Fostul preşedinte prorus a făcut aceste declaraţii la scurt timp după ce Curtea Constituţională a respins propunerea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu privind organizarea unor alegeri parlamentare anticipate prin autodizolvarea actualului legislativ, amintesc și cei de la Agerpres.
'Este clar că Maia Sandu nu ştie cum să procedeze mai departe. Se conturează al doilea eşec al Maiei Sandu după ce a deţinut funcţia de premier, pentru că nu ştie ce trebuie să facă. Apucaţi-vă de lucru! Ba la Zelinski, ba cu Iohannis, ba la Bruxelles, mâncaţi scoici şi midii. În aceste condiţii, PSRM îi cere preşedintelui desemnarea unui premier până la data de 1 februarie, pentru că atunci începe sesiunea parlamentului. Aveţi două săptămâni. Pe urmă să nu spuneţi că nu v-am preîntâmpinat', a ameninţat Dodon.
După învestirea în funcţie, Maia Sandu l-a desemnat pe ministrul de externe Aureliu Ciocoi în calitate de premier interimar la 31 decembrie, după ce premierul Ion Chicu a demisionat şi nu a dorit să asigure conducerea guvernului până la desemnarea unui nou premier.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, întreprinde azi (18 ianuarie a.c.) şi mâine (19 ianuarie a.c.) o vizită oficială la Bruxelles, în timpul căreia va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituţiilor Uniunii Europene (UE),
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.