În Ucraina sunt testate tehnologii ale războaielor viitorului. Conflictul ucrainean - “o combinație uluitoare de tehnologii și tactici vechi și noi”
Max Boot, editorialist militar al cotidianului american The Washington Post, a semnalat faptul că în timpul luptelor din Ucraina sunt testate tehnologii care vor fi folosite în viitoarele conflicte militare. În opinia sa, Occidentul furnizează Ucrainei tot mai multe arme noi și urmărește eficiența acestora.
,,Militarii din întreaga lume urmăresc îndeaproape luptele din Ucraina pentru a obține o perspectivă asupra războiului din secolul XXI, știind că urmăresc testarea unor tehnologii, care vor deveni mai comune și mai importante în conflictele viitoare”, a scris Boot.
Potrivit jurnalistului american, conflictul din Ucraina reprezintă “o combinație uluitoare de tehnologii și tactici vechi și noi”. Ambele părți folosesc dueluri de artilerie și războiul de tranșee, cunoscute încă din Primul Război Mondial. În același timp, tragerile sunt controlate și reglate cu ajutorul dronelor, folosind computere conectate la Internet.
Utilizarea dronelor în războiul din Ucraina este mult mai mare decât în orice conflict anterior
Citând declarații ale unor rerpezentanți militari americani de rang înalt, jurnalistul a scris că evoluțiile moderne de înaltă tehnologie nu au avut încă un impact serios asupra cursului ostilităților. Armele hipersonice, inteligența artificială și alte tehnologii ale secolului XXI nu asigură succesul pe câmpul de luptă fără utilizarea tancurilor și artileriei, care erau considerate învechite.
Potrivit lui Boot, 90% din armele folosite de ambele părți - tancuri, transportoare blindate sau avioane de luptă - au fost create în secolul trecut. Principala inovație, care a devenit larg răspândită în conflictul din Ucraina, este reprezentată de drone.
,,Utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot în războiul din Ucraina este mult mai mare decât în orice conflict anterior. De fapt, a devenit un război al dronelor. Tehnologia de astăzi a aparatelor de zbor fără pilot avansează la fel de repede ca tehnologia aviației în timpul Primului Război Mondial. Atât Ucraina, cât și Rusia luptă să obțină anumite avantaje în acest domeniu”, a remarcat Max Boot.
Autorul articolului din The Washington Post consideră că și războiul informațional este un element important al confruntării moderne, care, în opinia sa, este câștigat de propaganda ucraineană.
,,Ori de câte ori obțin un succes important, ucrainenii publică rapid rezultatele, lansând videoclipuri pentru a câștiga bătălia în domeniul informațional. Ei sunt pionieri în utilizarea rețelelor de socializare pentru a ridica moralul trupelor acasă și pentru a sprijini efortul de război în străinătate”, a concluzionat Max Boot.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News