Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Începe o nouă eră a alianțelor în Orientul Mijlociu
Strategica
Data publicării:
Perioada relațiilor tradiționale interstatale din Orientul Mijlociu s-a încheiat. Pe măsură ce statele ambițioase încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune, interesele, și nu ideologia, fac presiuni pentru formarea de noi alianțe. Chiar și mișcările religioase extremiste dau semne de pragmatism.
Sursă foto: Royal Air Force
Sursă foto: Royal Air Force

Statelor arabe izolate le este din ce în ce mai ușor să coopereze cu Israelul și Turcia decât cu alte țări arabe. Ignorând impulsurile ideologice, ei văd o oportunitate de a-și promova propriile interese.

 

Competiții regionale

 

Preocupările cresc în Orientul Mijlociu cu privire la deteriorarea relațiilor dintre foștii aliați apropiați. De exemplu, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost implicate într-o rivalitate profundă cu privire la cine va fi liderul Orientului Mijlociu. Riadul a luat deja măsuri pentru a încerca să limiteze influența Abu Dhabiului. În iulie, și-a schimbat regulile privind importurile din alte țări ale Golfului și a exclus din lista tarifelor preferențiale mărfurile fabricate în zone libere sau cu componente israeliene, o mișcare care a vizat în mod special Emiratele Arabe Unite.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită a încercat fără succes să blocheze un acord energetic între Iordania, Israel și Emiratele Arabe Unite. Acordul include o companie din Emiratele Arabe Unite care construiește o instalație de energie solară în Iordania, care va furniza Israelului 2% din necesarul său de energie în schimbul apei desalinizate. Riadul se teme că proiectul de energie curată al Abu Dhabiului ar putea submina inițiativa sa verde din Orientul Mijlociu.

Cairo are, de asemenea, o relație controversată atât cu Arabia Saudită, cât și cu Emiratele Arabe Unite. În 2017, Egiptul s-a alăturat blocadei Qatarului, condusă de Arabia Saudită, crezând că obiectivele sale, inclusiv închiderea canalului de știri Al Jazeera și oprirea finanțării Frăției Musulmane, ar fi de folos Egiptului. Dar în ianuarie 2021, regele saudit Salman bin Abdulaziz a ridicat asediul în ciuda faptului că nu a fost îndeplinită nicio condiție impusă de țările care au aderat la această blocadă.

În 2020, Abu Dhabiul a semnat un acord de pace cu Israelul fără coordonare prealabilă cu Egiptul, care a fost prima țară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israelul. De asemenea, Emiratele nu au fost alături de Egipt în conflictul său cu Etiopia din cauza Barajului Renașterii și au refuzat să finanțeze construcția noii capitale administrative egiptene și au luat locul Cairo-ului ca putere străină dominantă în politica sudaneză.

Pe de altă parte, disputa dintre Egipt și Turcia continuă. Deși Ankara are în vedere să vândă drone Etiopiei, aceasta este gata să anuleze acordul dacă Egiptul se distanțează de Grecia, care concurează cu Turcia pentru resursele din estul Mediteranei. Cu toate acestea, Cairo pare să nu dorească să negocieze și a refuzat să încheie un acord cu Turcia pentru a-și defini zonele economice maritime exclusive. Pentru președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, securitatea regimului este prioritatea și refuză să permită Turciei să își extindă rolul în regiune.

 

Noi alianțe

 

Pe măsură ce relațiile dintre aceste țări se deteriorează, se formează noi alianțe. De exemplu, relațiile EAU cu Turcia s-au îmbunătățit după ani de ostilitate. Relațiile dintre cele două țări au fost prietenoase până la izbucnirea revoluțiilor de primăvară arabă, care au fost susținute de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar prințul moștenitor din Abu Dhabi Mohammed bin Zayed a căutat să le abandoneze.

Deși nu există probleme de interfață care să împiedice cooperarea, terțe părți, precum Libia, Siria și Egiptul, au contribuit la crearea tensiunilor între ele, mai ales după răsturnarea președintelui egiptean Mohamed Morsi în 2013. Înfrângerea revoluțiilor a spulberat speranțele lui Erdogan, care acum vrea să restabilească relațiile Turciei în regiune la ceea ce era înainte de Primăvara arabă.

Pentru Emiratele Arabe Unite, Turcia va fi probabil un partener politic și comercial puternic, deși ambele părți subliniază dimensiunea economică a relației lor. Cu toate acestea, la bază este un parteneriat strategic. În ciuda deteriorării relațiilor politice dintre ele în ultimii ani, aceasta nu a avut un impact tangibil asupra legăturilor economice.

Erdogan vrea ca Abu Dhabi să devină un partener major al Canalului de la Istanbul, care leagă Marea Marmara de Marea Neagră. Luna trecută, Emiratele Arabe Unite au donat 10 milioane de dolari pentru a ajuta Turcia să reabiliteze zonele afectate de incendii forestiere și inundații.

Săptămâna trecută, Bin Zayed s-a deplasat la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan și s-a angajat să investească 10 miliarde de dolari în proiecte comune cu companii turcești. Volumul comerțului fără petrol între Emiratele Arabe Unite și Turcia a crescut constant în ultimul deceniu, în 2020, acesta s-a ridicat la 8,9 miliarde dolari SUA, față de 7,3 miliarde dolari SUA în 2019, o creștere de 21%.

Turcia este un canal important pentru transportul mărfurilor din EAU către Europa. În mod similar, Dubai este o locație importantă prin care produsele turcești sunt livrate în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa.

În ceea ce privește relațiile cu Israelul, Emiratele Arabe Unite și-au pus mari speranțe economice în acordul de normalizare, dar realitatea a fost limitată. La un an după semnarea acordului, comerțul bilateral a ajuns la doar 600 de milioane de dolari. Emiratele Arabe Unite speră să crească această cifră la 1 trilion de dolari în următorul deceniu. Cu toate acestea, cetățenii din Emirate sunt încă reticenți să viziteze Israelul sau să facă afaceri cu companii israeliene.

În cele din urmă, Emiratele Arabe Unite au plătit sume mari și au normalizat rapid relațiile cu Israelul pentru a câștiga favoarea administrației Trump, fără a acorda atenție realității complexe a politicii din Orientul Mijlociu.

Între timp, Riadul este, de asemenea, deschis pentru legături mai strânse cu Ankara, în timp ce prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman se pregătește să-i succedă tatălui său bolnav, în vârstă de 86 de ani, regele Salman. Prin urmare, bin Salman trebuie să dezamorseze conflictele în care Arabia Saudită este implicată în Orientul Mijlociu, inclusiv cu Turcia. Oficialii turci s-au întâlnit recent cu ministrul saudit al comerțului pentru a explora posibilitatea de cooperare pe piața în creștere a alimentelor,  care valorează în prezent aproximativ 1 trilion de dolari.

Anul trecut, Arabia Saudită a semnat un contract de 200 de milioane de dolari cu firma turcă de apărare Vestel pentru a produce la nivel local drona Karial Su.

 

Viitoare parteneriate

 

Crezând că saudiții sunt aliați mai importanți decât Emiratele Arabe Unite, Israelul va fi precaut cu privire la adâncirea legăturilor cu Abu Dhabi. Într-adevăr, mulți israelieni mai cred că Turcia este coloana vertebrală a relațiilor Israelului cu Orientul Mijlociu. Eran Etzion, un fost consilier adjunct pentru securitate națională al Israelului, a susținut că interesele Israelului față de statele din Golf sunt temporare și că Israelul ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea unei alianțe cu Iranul și Turcia.

Istoria alianțelor pe termen scurt a Orientului Mijlociu a menținut regiunea într-o stare de instabilitate. Majoritatea țărilor din regiune sunt considerate entități noi cărora le lipsește profunzimea istorică pentru a aprecia semnificația relațiilor strategice.

Israelul este cea mai dezvoltată țară din regiune, iar Turcia are cea mai mare economie. În timp ce arabii apreciază din ce în ce mai mult cooperarea economică și de securitate cu Israelul, le este mai ușor să se conecteze cu Turcia, deoarece este o țară musulmană cu o cultură și o istorie comune. Acest lucru este probabil să modeleze cursul viitor al alianțelor în regiune.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Macron revine asupra iniţiativei trimiterii de forţe militare în Ucraina: Nu luptăm împotriva poporului rus și refuzăm să ne angajăm în logica escaladării
Un semnal pentru Putin | Unde ar putea fi desfășurate forțele NATO în Ucraina dacă s-ar da curs iniţiativei lui Macron: Graniţele cu Transnistria şi Belarus sunt luate în calcul
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Evaluări eronate în privinţa derulării războiului din Ucraina | Șeful Statului Major General al forțelor armate cehe: Predicțiile pesimiste sunt de fapt alimentate de propaganda rusă
Ana Cătăuță: Rusia nu a fost niciodată o democrație. Democrațiile pun mai greu industria de apărare în mișcare, dar o fac pe termen lung
Documente secrete despre doctrina nucleară a Rusiei: Bombele nucleare tactice vizează Europa, în timp ce pentru SUA rușii au pregătit bombe strategice
General estonian: Discuția privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina este un semnal pentru Rusia
EXCLUSIV
Cum s-a ales Rusia cu încă 2.600 de km graniță cu NATO și controversa prezenței NATO în Ucraina | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic
Germania refuză din nou să livreze Ucrainei rachete Taurus de teamă să nu fie târâtă într-un război contra Rusiei. Nemții rămân lideri în Europa în sprijin militar
Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva SUA în zona Alaskăi. Rușii vor să acționeze atent, așteptându-se ca americanii să nu stea cu mâinile încrucișate
David Cameron: Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
Ambasadorul Ucrainei în România confirmă prețul plătit de Armata rusă la Avdiivka: 45.000 de morți pentru a rade orașul de pe fața Pământului
Organizarea Armatei ruse revine la forma din timpul URSS. Nordul Flancului NATO va fi supravegheat de Regiunile Militare Moscova și Leningrad
După 2 ani de ”Operațiune Z”, Kievul reamintește că Rusia e un uriaș cu picioare de lut: Cele două avioane Beriev A-50 vedeau și coordonau toate acțiunile aeriene din Ucraina
Turcia își asigură locuri în primele rânduri la intrarea în Marea Roșie. Mișcare strategică făcută de turci în regiune
Noi amenințări lansate de Rusia pentru a da frisoane Occidentului: Putin spune că 95% din forțele nucleare ale Rusiei au fost modernizate
General american: Înfrângerea Rusiei în Ucraina sau conflict înghețat. Ucraina trebuie să reziste iar o nouă contraofensivă e posibilă în 2025
Fost înalt oficial al SUA pune reflectorul pe Armata britanică: ”UK nu are resursele necesare pentru a face față unei posibile amenințări din partea Rusiei”
SUA "nu au un plan B" în ceea ce privește pachetul de ajutor suplimentar destinat Ucrainei: Suntem concentrați 100% pe ''planul A"
"Dacă nu-i oprim pe ruși, vom avea un front NATO de 2.500 de mile" - generalul american Wesley Clark despre necesitatea de a ajuta Ucraina

Ştiri Recomandate

Nici vorbă de retragere. SUA au planuri mari cu F-22: Rază de acțiune mai mare la viteze supersonice și noile rachete AIM-260 de ultimă generație
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Rusia amână din nou livrarea sistemelor S-400 către India. Cauza: Operațiunea militară specială de 3 zile se află în cea de-a 764-a zi
Su-35, cel mai promovat avion rus sau Su-27? Cert e că un avion rus „pierde lupta” cu forța gravitațională” (Video). Posibil doborât chiar de ruși
Zelenski: Rusia pregătește o ofensivă și nu suntem pregătiți
Noul ajutor militar pentru Kiev sporește paradoxul nemțesc: Deși a transferat Ucrainei arme cât toată Uniunea Europeană, Berlinul încă se teme de subiectul Taurus
Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici
Scenariul livrării Ucrainei a unor „F-16 cu armament nuclear” și decolarea avioanelor din România arată că Rusia se teme de F-16
Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații
Rusia culege roadele politicii izolaționiste: Relațiile tensionate cu Moscova au forțat serviciile americane să ofere doar o parte din informațiile privind iminența amenințării teroriste
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Cehia vrea blindate de ultima generaţie: Contractul pentru 76 de tancuri Leopard 2A8 tot mai aproape de a fi parafat
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Germania prezintă macheta viitorului avion de luptă de ultimă generație DLR: Este acest proiect un competitor al programului FCAS?
Interviu E.S. Adrian Zuckerman | Previziuni privind războiul din Ucraina pentru 2024 / Poziția României la frontiera de est a NATO
Grecia admite că nu mai poate continua cu atâtea avioane diferite. F-16 Block 30 și Mirage 2000 vor fi vândute pentru a „aerisi” aviația militară
Utilizarea rachetei hipersonice Zircon de către Rusia poate indica o lipsă de alte rachete la nivelul arsenalului și poate reprezenta o provocare pentru forțele armate ucrainene
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
A fost lansat la apă un nou submarin din clasa Scorpene construit de francezi în Brazilia. România vizează și ea astfel de submarine
Zelenski spune că nu e nicio justificare rațională pentru a explica de ce Patriot nu acoperă cerul Ucrainei. Apel și pentru F-16
Hamas refuză să elibereze ostaticii până când Israelul nu va retrage trupele din Gaza
Bombele cu planare sunt asul din mâneca Rusiei ce trebuie rapid neutralizat. FAB-3000 ar fi cu adevărat devastatoare pentru Ucraina
Cehia destructurează o rețea pan-europeană de propagandă rusă, care se ocupa cu dinamitarea alegerilor europarlamentare. Urmele duc chiar la ”finul lui Putin”
Franța nu va trimite militari să lupte în Ucraina. Tot ce trebuie să știi după ce în presă au apărut informații că Regimentul 126 Infanterie francez va fi dislocat în Ucraina
Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder
”Putem face mai mult”. Cehia ridică miza și anunță că ar putea procura 1,5 milioane de obuze pentru Ucraina
Rusia pregătește o ploaie de rachete hipersonice Zircon peste Ucraina. Rușii au concentrat și pregătit zeci de rachete în Crimeea
Maia Sandu: Să celebrăm unirea Basarabiei cu România mulțumind pentru susținerea constantă a României pentru R. Moldova
Criză politică în Bulgaria: Rotația în guvernul pro-occidental s-a blocat din cauza bătăii pe posturile cheie
Grecia intenţionează să înlocuiască cererea pentru F-35 Block 3 cu o solicitare pentru versiunea Block 4: Interes pentru utilizarea rachetelor Meteor BVRAAM
pixel