Perioada relațiilor tradiționale interstatale din Orientul Mijlociu s-a încheiat. Pe măsură ce statele ambițioase încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune, interesele, și nu ideologia, fac presiuni pentru formarea de noi alianțe. Chiar și mișcările religioase extremiste dau semne de pragmatism.
Statelor arabe izolate le este din ce în ce mai ușor să coopereze cu Israelul și Turcia decât cu alte țări arabe. Ignorând impulsurile ideologice, ei văd o oportunitate de a-și promova propriile interese.
Competiții regionale
Preocupările cresc în Orientul Mijlociu cu privire la deteriorarea relațiilor dintre foștii aliați apropiați. De exemplu, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost implicate într-o rivalitate profundă cu privire la cine va fi liderul Orientului Mijlociu. Riadul a luat deja măsuri pentru a încerca să limiteze influența Abu Dhabiului. În iulie, și-a schimbat regulile privind importurile din alte țări ale Golfului și a exclus din lista tarifelor preferențiale mărfurile fabricate în zone libere sau cu componente israeliene, o mișcare care a vizat în mod special Emiratele Arabe Unite.
Săptămâna trecută, Arabia Saudită a încercat fără succes să blocheze un acord energetic între Iordania, Israel și Emiratele Arabe Unite. Acordul include o companie din Emiratele Arabe Unite care construiește o instalație de energie solară în Iordania, care va furniza Israelului 2% din necesarul său de energie în schimbul apei desalinizate. Riadul se teme că proiectul de energie curată al Abu Dhabiului ar putea submina inițiativa sa verde din Orientul Mijlociu.
Cairo are, de asemenea, o relație controversată atât cu Arabia Saudită, cât și cu Emiratele Arabe Unite. În 2017, Egiptul s-a alăturat blocadei Qatarului, condusă de Arabia Saudită, crezând că obiectivele sale, inclusiv închiderea canalului de știri Al Jazeera și oprirea finanțării Frăției Musulmane, ar fi de folos Egiptului. Dar în ianuarie 2021, regele saudit Salman bin Abdulaziz a ridicat asediul în ciuda faptului că nu a fost îndeplinită nicio condiție impusă de țările care au aderat la această blocadă.
În 2020, Abu Dhabiul a semnat un acord de pace cu Israelul fără coordonare prealabilă cu Egiptul, care a fost prima țară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israelul. De asemenea, Emiratele nu au fost alături de Egipt în conflictul său cu Etiopia din cauza Barajului Renașterii și au refuzat să finanțeze construcția noii capitale administrative egiptene și au luat locul Cairo-ului ca putere străină dominantă în politica sudaneză.
Pe de altă parte, disputa dintre Egipt și Turcia continuă. Deși Ankara are în vedere să vândă drone Etiopiei, aceasta este gata să anuleze acordul dacă Egiptul se distanțează de Grecia, care concurează cu Turcia pentru resursele din estul Mediteranei. Cu toate acestea, Cairo pare să nu dorească să negocieze și a refuzat să încheie un acord cu Turcia pentru a-și defini zonele economice maritime exclusive. Pentru președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, securitatea regimului este prioritatea și refuză să permită Turciei să își extindă rolul în regiune.
Noi alianțe
Pe măsură ce relațiile dintre aceste țări se deteriorează, se formează noi alianțe. De exemplu, relațiile EAU cu Turcia s-au îmbunătățit după ani de ostilitate. Relațiile dintre cele două țări au fost prietenoase până la izbucnirea revoluțiilor de primăvară arabă, care au fost susținute de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar prințul moștenitor din Abu Dhabi Mohammed bin Zayed a căutat să le abandoneze.
Deși nu există probleme de interfață care să împiedice cooperarea, terțe părți, precum Libia, Siria și Egiptul, au contribuit la crearea tensiunilor între ele, mai ales după răsturnarea președintelui egiptean Mohamed Morsi în 2013. Înfrângerea revoluțiilor a spulberat speranțele lui Erdogan, care acum vrea să restabilească relațiile Turciei în regiune la ceea ce era înainte de Primăvara arabă.
Pentru Emiratele Arabe Unite, Turcia va fi probabil un partener politic și comercial puternic, deși ambele părți subliniază dimensiunea economică a relației lor. Cu toate acestea, la bază este un parteneriat strategic. În ciuda deteriorării relațiilor politice dintre ele în ultimii ani, aceasta nu a avut un impact tangibil asupra legăturilor economice.
Erdogan vrea ca Abu Dhabi să devină un partener major al Canalului de la Istanbul, care leagă Marea Marmara de Marea Neagră. Luna trecută, Emiratele Arabe Unite au donat 10 milioane de dolari pentru a ajuta Turcia să reabiliteze zonele afectate de incendii forestiere și inundații.
Săptămâna trecută, Bin Zayed s-a deplasat la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan și s-a angajat să investească 10 miliarde de dolari în proiecte comune cu companii turcești. Volumul comerțului fără petrol între Emiratele Arabe Unite și Turcia a crescut constant în ultimul deceniu, în 2020, acesta s-a ridicat la 8,9 miliarde dolari SUA, față de 7,3 miliarde dolari SUA în 2019, o creștere de 21%.
Turcia este un canal important pentru transportul mărfurilor din EAU către Europa. În mod similar, Dubai este o locație importantă prin care produsele turcești sunt livrate în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa.
În ceea ce privește relațiile cu Israelul, Emiratele Arabe Unite și-au pus mari speranțe economice în acordul de normalizare, dar realitatea a fost limitată. La un an după semnarea acordului, comerțul bilateral a ajuns la doar 600 de milioane de dolari. Emiratele Arabe Unite speră să crească această cifră la 1 trilion de dolari în următorul deceniu. Cu toate acestea, cetățenii din Emirate sunt încă reticenți să viziteze Israelul sau să facă afaceri cu companii israeliene.
În cele din urmă, Emiratele Arabe Unite au plătit sume mari și au normalizat rapid relațiile cu Israelul pentru a câștiga favoarea administrației Trump, fără a acorda atenție realității complexe a politicii din Orientul Mijlociu.
Între timp, Riadul este, de asemenea, deschis pentru legături mai strânse cu Ankara, în timp ce prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman se pregătește să-i succedă tatălui său bolnav, în vârstă de 86 de ani, regele Salman. Prin urmare, bin Salman trebuie să dezamorseze conflictele în care Arabia Saudită este implicată în Orientul Mijlociu, inclusiv cu Turcia. Oficialii turci s-au întâlnit recent cu ministrul saudit al comerțului pentru a explora posibilitatea de cooperare pe piața în creștere a alimentelor, care valorează în prezent aproximativ 1 trilion de dolari.
Anul trecut, Arabia Saudită a semnat un contract de 200 de milioane de dolari cu firma turcă de apărare Vestel pentru a produce la nivel local drona Karial Su.
Viitoare parteneriate
Crezând că saudiții sunt aliați mai importanți decât Emiratele Arabe Unite, Israelul va fi precaut cu privire la adâncirea legăturilor cu Abu Dhabi. Într-adevăr, mulți israelieni mai cred că Turcia este coloana vertebrală a relațiilor Israelului cu Orientul Mijlociu. Eran Etzion, un fost consilier adjunct pentru securitate națională al Israelului, a susținut că interesele Israelului față de statele din Golf sunt temporare și că Israelul ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea unei alianțe cu Iranul și Turcia.
Istoria alianțelor pe termen scurt a Orientului Mijlociu a menținut regiunea într-o stare de instabilitate. Majoritatea țărilor din regiune sunt considerate entități noi cărora le lipsește profunzimea istorică pentru a aprecia semnificația relațiilor strategice.
Israelul este cea mai dezvoltată țară din regiune, iar Turcia are cea mai mare economie. În timp ce arabii apreciază din ce în ce mai mult cooperarea economică și de securitate cu Israelul, le este mai ușor să se conecteze cu Turcia, deoarece este o țară musulmană cu o cultură și o istorie comune. Acest lucru este probabil să modeleze cursul viitor al alianțelor în regiune.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News