Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Începe o nouă eră a alianțelor în Orientul Mijlociu
05 dec 2021 / 20:37
Perioada relațiilor tradiționale interstatale din Orientul Mijlociu s-a încheiat. Pe măsură ce statele ambițioase încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune, interesele, și nu ideologia, fac presiuni pentru formarea de noi alianțe. Chiar și mișcările religioase extremiste dau semne de pragmatism.
Sursă foto: Royal Air Force

Statelor arabe izolate le este din ce în ce mai ușor să coopereze cu Israelul și Turcia decât cu alte țări arabe. Ignorând impulsurile ideologice, ei văd o oportunitate de a-și promova propriile interese.

 

Competiții regionale

 

Preocupările cresc în Orientul Mijlociu cu privire la deteriorarea relațiilor dintre foștii aliați apropiați. De exemplu, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost implicate într-o rivalitate profundă cu privire la cine va fi liderul Orientului Mijlociu. Riadul a luat deja măsuri pentru a încerca să limiteze influența Abu Dhabiului. În iulie, și-a schimbat regulile privind importurile din alte țări ale Golfului și a exclus din lista tarifelor preferențiale mărfurile fabricate în zone libere sau cu componente israeliene, o mișcare care a vizat în mod special Emiratele Arabe Unite.

G Ad:

Săptămâna trecută, Arabia Saudită a încercat fără succes să blocheze un acord energetic între Iordania, Israel și Emiratele Arabe Unite. Acordul include o companie din Emiratele Arabe Unite care construiește o instalație de energie solară în Iordania, care va furniza Israelului 2% din necesarul său de energie în schimbul apei desalinizate. Riadul se teme că proiectul de energie curată al Abu Dhabiului ar putea submina inițiativa sa verde din Orientul Mijlociu.

Cairo are, de asemenea, o relație controversată atât cu Arabia Saudită, cât și cu Emiratele Arabe Unite. În 2017, Egiptul s-a alăturat blocadei Qatarului, condusă de Arabia Saudită, crezând că obiectivele sale, inclusiv închiderea canalului de știri Al Jazeera și oprirea finanțării Frăției Musulmane, ar fi de folos Egiptului. Dar în ianuarie 2021, regele saudit Salman bin Abdulaziz a ridicat asediul în ciuda faptului că nu a fost îndeplinită nicio condiție impusă de țările care au aderat la această blocadă.

În 2020, Abu Dhabiul a semnat un acord de pace cu Israelul fără coordonare prealabilă cu Egiptul, care a fost prima țară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israelul. De asemenea, Emiratele nu au fost alături de Egipt în conflictul său cu Etiopia din cauza Barajului Renașterii și au refuzat să finanțeze construcția noii capitale administrative egiptene și au luat locul Cairo-ului ca putere străină dominantă în politica sudaneză.

Pe de altă parte, disputa dintre Egipt și Turcia continuă. Deși Ankara are în vedere să vândă drone Etiopiei, aceasta este gata să anuleze acordul dacă Egiptul se distanțează de Grecia, care concurează cu Turcia pentru resursele din estul Mediteranei. Cu toate acestea, Cairo pare să nu dorească să negocieze și a refuzat să încheie un acord cu Turcia pentru a-și defini zonele economice maritime exclusive. Pentru președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, securitatea regimului este prioritatea și refuză să permită Turciei să își extindă rolul în regiune.

 

Noi alianțe

 

Pe măsură ce relațiile dintre aceste țări se deteriorează, se formează noi alianțe. De exemplu, relațiile EAU cu Turcia s-au îmbunătățit după ani de ostilitate. Relațiile dintre cele două țări au fost prietenoase până la izbucnirea revoluțiilor de primăvară arabă, care au fost susținute de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar prințul moștenitor din Abu Dhabi Mohammed bin Zayed a căutat să le abandoneze.

Deși nu există probleme de interfață care să împiedice cooperarea, terțe părți, precum Libia, Siria și Egiptul, au contribuit la crearea tensiunilor între ele, mai ales după răsturnarea președintelui egiptean Mohamed Morsi în 2013. Înfrângerea revoluțiilor a spulberat speranțele lui Erdogan, care acum vrea să restabilească relațiile Turciei în regiune la ceea ce era înainte de Primăvara arabă.

Pentru Emiratele Arabe Unite, Turcia va fi probabil un partener politic și comercial puternic, deși ambele părți subliniază dimensiunea economică a relației lor. Cu toate acestea, la bază este un parteneriat strategic. În ciuda deteriorării relațiilor politice dintre ele în ultimii ani, aceasta nu a avut un impact tangibil asupra legăturilor economice.

Erdogan vrea ca Abu Dhabi să devină un partener major al Canalului de la Istanbul, care leagă Marea Marmara de Marea Neagră. Luna trecută, Emiratele Arabe Unite au donat 10 milioane de dolari pentru a ajuta Turcia să reabiliteze zonele afectate de incendii forestiere și inundații.

Săptămâna trecută, Bin Zayed s-a deplasat la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan și s-a angajat să investească 10 miliarde de dolari în proiecte comune cu companii turcești. Volumul comerțului fără petrol între Emiratele Arabe Unite și Turcia a crescut constant în ultimul deceniu, în 2020, acesta s-a ridicat la 8,9 miliarde dolari SUA, față de 7,3 miliarde dolari SUA în 2019, o creștere de 21%.

Turcia este un canal important pentru transportul mărfurilor din EAU către Europa. În mod similar, Dubai este o locație importantă prin care produsele turcești sunt livrate în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa.

În ceea ce privește relațiile cu Israelul, Emiratele Arabe Unite și-au pus mari speranțe economice în acordul de normalizare, dar realitatea a fost limitată. La un an după semnarea acordului, comerțul bilateral a ajuns la doar 600 de milioane de dolari. Emiratele Arabe Unite speră să crească această cifră la 1 trilion de dolari în următorul deceniu. Cu toate acestea, cetățenii din Emirate sunt încă reticenți să viziteze Israelul sau să facă afaceri cu companii israeliene.

În cele din urmă, Emiratele Arabe Unite au plătit sume mari și au normalizat rapid relațiile cu Israelul pentru a câștiga favoarea administrației Trump, fără a acorda atenție realității complexe a politicii din Orientul Mijlociu.

Între timp, Riadul este, de asemenea, deschis pentru legături mai strânse cu Ankara, în timp ce prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman se pregătește să-i succedă tatălui său bolnav, în vârstă de 86 de ani, regele Salman. Prin urmare, bin Salman trebuie să dezamorseze conflictele în care Arabia Saudită este implicată în Orientul Mijlociu, inclusiv cu Turcia. Oficialii turci s-au întâlnit recent cu ministrul saudit al comerțului pentru a explora posibilitatea de cooperare pe piața în creștere a alimentelor,  care valorează în prezent aproximativ 1 trilion de dolari.

Anul trecut, Arabia Saudită a semnat un contract de 200 de milioane de dolari cu firma turcă de apărare Vestel pentru a produce la nivel local drona Karial Su.

 

Viitoare parteneriate

 

Crezând că saudiții sunt aliați mai importanți decât Emiratele Arabe Unite, Israelul va fi precaut cu privire la adâncirea legăturilor cu Abu Dhabi. Într-adevăr, mulți israelieni mai cred că Turcia este coloana vertebrală a relațiilor Israelului cu Orientul Mijlociu. Eran Etzion, un fost consilier adjunct pentru securitate națională al Israelului, a susținut că interesele Israelului față de statele din Golf sunt temporare și că Israelul ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea unei alianțe cu Iranul și Turcia.

Istoria alianțelor pe termen scurt a Orientului Mijlociu a menținut regiunea într-o stare de instabilitate. Majoritatea țărilor din regiune sunt considerate entități noi cărora le lipsește profunzimea istorică pentru a aprecia semnificația relațiilor strategice.

Israelul este cea mai dezvoltată țară din regiune, iar Turcia are cea mai mare economie. În timp ce arabii apreciază din ce în ce mai mult cooperarea economică și de securitate cu Israelul, le este mai ușor să se conecteze cu Turcia, deoarece este o țară musulmană cu o cultură și o istorie comune. Acest lucru este probabil să modeleze cursul viitor al alianțelor în regiune.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Rusia schimbă strategia de război și rezistența eroică a Ucrainei. Situația pe frontul ucrainean | Ion Petrescu vine „Pe Plan Extern”
România, una dintre ţările de pe flancul estic al NATO unde SUA ar putea stabili baze militare permanente, dar fără staţionarea trupelor în permanenţă
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Obiectivul Rusiei - distrugere totală. Marianna Prysiazhniuk, despre războiul lui Putin susținut de ruși: Nu mai e vorba doar de Ucraina
Tancuri și elicoptere în războiul modern – lecții neînvățate la timpul lor: Un Javelin de 175.000 $ distruge armament de milioane
Soldați ucraineni, capturând un blindat al Armatei Rusiei însemnat cu lidera Z, simbolul invadării Ucrainei. Z vine de la „Za pobedy”, care înseamnă „Pentru victorie”. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Despre războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina, direct de la firul ierbii | Marianna Prysiazhniuk vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Cei patru care s-au dus să ia lumină de la Ambasada Rusiei, problemă de securitate națională și „activităţi ostile intereselor” NATO
Forțele de Rachete Strategice Ruse, componenta terestră a arsenalului nuclear al Rusiei, au început executarea unui exercițiu de amploare
O alianță regională de apărare fără precedent între Israel și armatele arabe
Noua Strategie Națională de Apărare a SUA: China este “prioritatea nr. 1”. Rusia rămâne în plan secund, ca “generator de amenințări acute”
Generalul american David Petraeus: Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată, dar cucerirea Mariupolului poate decide soarta războiului
SUA și Orientul Mijlociu: Schimbarea dinamicii, un nou capitol în relațiile dintre statele din Golf și America
Generalul Ben Hodges: Scenariul unui atac al Rusiei în R. Moldova era posibil în primele zile de război în Ucraina, acum e puţin probabil
EXCLUSIV
Chirieac: Discursul lui Biden la Varșovia - programul politic al Occidentului pentru secolul XXI
Vasile Dîncu: Armata României are 70.000 de militari profesioniști. Suplimentarea nu este o prioritate
Noua situație de securitate determină reconfigurări geostrategice în Orientul Mijlociu
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Armata română și strategia de apărare după războiul Rusiei în Ucraina | Aurel Cazacu vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Lev Troțki, adresându-se Armatei Roșii în timpul Războiului Civil Rus, sursă foto: The Guardian
EXCLUSIV
Recuperarea Tezaurului românesc - un demers legitim pentru limitarea finanțării războiului din Ucraina
Încercuirea trupelor ruse de la periferia de nord-vest a Kievului – informații încă neconfirmate, dar în concordanță cu ultimele evoluții
Iohannis: Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre
Cum mută China în războiul Rusiei din Ucraina. Strategie pe termen lung sau simple interese ale conducerii comuniste chineze
EXCLUSIV
Cât de mult rău poate să facă o poză şi un mesaj nepotrivit în actualul context al războiului informaţional ruso-ucrainean
Odesa, „trofeul” lui Putin. Armata rusă rupe sud-estul Ucrainei pentru a forța un coridor terestru care să lege Crimeea de Rusia prin Donbas
Putin și-a expune cererile legate de Ucraina, într-un apel telefonic cu Erdogan
Războiul Rusiei în Ucraina. Ofensiva rusă, negocieri și perspectiva păcii | Angela Grămadă vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Atacul dur al componentei financiare, în războiul economic împotriva Rusiei
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
EXCLUSIV
Israelul pregătește următoare lovitură diplomatică. Acordurile Abraham - pierzători și câștigători: Palestinienii au făcut o mare greșeală
F-16 ale Israelului, sursă foto: IDF
EXCLUSIV
Războaiele lumii, din Ucraina în Israel. Sau când copiii învață să distingă un F-16 de un F-15 după sunetul motoarelor (Foto)
China refuză să acționeze împotriva Rusiei, uitând că în 1937 a fost victima, în locul Ucrainei
Rusia va pierde războiul cu Ucraina – 12 concluzii ale celebrului expert în științe politice și economice, Francis Fukuyama
Rusia desfășoară exerciții în Marea Norvegiei, în contrapartidă la manevrele NATO “Cold Response-2022”

Ştiri Recomandate

Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat
Forţele Armate Ucrainene anunţă că au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov (Video)
Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei
Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer un important pod de cale ferată din Lugansk (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele companiei americane de armament Lockheed Martin
Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani
Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35
Europarlamentar ungar: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de U.E împotriva Rusiei în forma sa actuală
Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile
Aurescu: România susține implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe
NATO, pregătită să ofere garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda, înainte de aderarea lor
Germania crede că acordul din 1997 dintre NATO și Rusia e nul iar Moscova l-a rupt unilateral
Rușii au aruncat în luptă Terminator - noile mașini de sprijinire a tancurilor (Video). Vehiculele au fost văzute în Ucraina
Rușii sunt blocați în Donbas, în pofida ofensivei. La Lugansk Ucraina controlează 10% din teritoriu; Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor de apărare
România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Rusia a atacat Lvov, în vestul Ucrainei, cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe submarine din Marea Neagră
China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe
România susține cu fermitate aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Aurescu a participat la discuția cu cele două state nordice
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol (Video)
Serviciul de informații militare ucrainean prevede înfrângerea Rusiei până la finalul lui 2022 și o ofensivă de recuperarea inclusiv a Crimeei
Prioritățile MApN: Ridicarea nivelului salarial al militarilor și pensii echitabile, pe lângă programul de modernizare profundă a Armatei
Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat redeschiderea Ambasadei României la Kiev
Scenariul Mariupol s-ar putea repeta la Odesa. Război total de gherilă: Catacombele și tunelurile, pregătite pentru sosirea rușilor
Contraofensiva ucraineană a avut succes în Harkov. Trupele ruse de ocupație se retrag din al doilea oraș al Ucrainei, aflat în vecinătatea Donbasului
Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta
Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme antiaeriene Tor-M2 și Panțîr
Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro