Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Începe o nouă eră a alianțelor în Orientul Mijlociu
05 dec 2021, 20:37
Perioada relațiilor tradiționale interstatale din Orientul Mijlociu s-a încheiat. Pe măsură ce statele ambițioase încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune, interesele, și nu ideologia, fac presiuni pentru formarea de noi alianțe. Chiar și mișcările religioase extremiste dau semne de pragmatism.
Sursă foto: Royal Air Force

Statelor arabe izolate le este din ce în ce mai ușor să coopereze cu Israelul și Turcia decât cu alte țări arabe. Ignorând impulsurile ideologice, ei văd o oportunitate de a-și promova propriile interese.

 

Competiții regionale

 

Preocupările cresc în Orientul Mijlociu cu privire la deteriorarea relațiilor dintre foștii aliați apropiați. De exemplu, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost implicate într-o rivalitate profundă cu privire la cine va fi liderul Orientului Mijlociu. Riadul a luat deja măsuri pentru a încerca să limiteze influența Abu Dhabiului. În iulie, și-a schimbat regulile privind importurile din alte țări ale Golfului și a exclus din lista tarifelor preferențiale mărfurile fabricate în zone libere sau cu componente israeliene, o mișcare care a vizat în mod special Emiratele Arabe Unite.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită a încercat fără succes să blocheze un acord energetic între Iordania, Israel și Emiratele Arabe Unite. Acordul include o companie din Emiratele Arabe Unite care construiește o instalație de energie solară în Iordania, care va furniza Israelului 2% din necesarul său de energie în schimbul apei desalinizate. Riadul se teme că proiectul de energie curată al Abu Dhabiului ar putea submina inițiativa sa verde din Orientul Mijlociu.

Cairo are, de asemenea, o relație controversată atât cu Arabia Saudită, cât și cu Emiratele Arabe Unite. În 2017, Egiptul s-a alăturat blocadei Qatarului, condusă de Arabia Saudită, crezând că obiectivele sale, inclusiv închiderea canalului de știri Al Jazeera și oprirea finanțării Frăției Musulmane, ar fi de folos Egiptului. Dar în ianuarie 2021, regele saudit Salman bin Abdulaziz a ridicat asediul în ciuda faptului că nu a fost îndeplinită nicio condiție impusă de țările care au aderat la această blocadă.

În 2020, Abu Dhabiul a semnat un acord de pace cu Israelul fără coordonare prealabilă cu Egiptul, care a fost prima țară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israelul. De asemenea, Emiratele nu au fost alături de Egipt în conflictul său cu Etiopia din cauza Barajului Renașterii și au refuzat să finanțeze construcția noii capitale administrative egiptene și au luat locul Cairo-ului ca putere străină dominantă în politica sudaneză.

Pe de altă parte, disputa dintre Egipt și Turcia continuă. Deși Ankara are în vedere să vândă drone Etiopiei, aceasta este gata să anuleze acordul dacă Egiptul se distanțează de Grecia, care concurează cu Turcia pentru resursele din estul Mediteranei. Cu toate acestea, Cairo pare să nu dorească să negocieze și a refuzat să încheie un acord cu Turcia pentru a-și defini zonele economice maritime exclusive. Pentru președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, securitatea regimului este prioritatea și refuză să permită Turciei să își extindă rolul în regiune.

 

Noi alianțe

 

Pe măsură ce relațiile dintre aceste țări se deteriorează, se formează noi alianțe. De exemplu, relațiile EAU cu Turcia s-au îmbunătățit după ani de ostilitate. Relațiile dintre cele două țări au fost prietenoase până la izbucnirea revoluțiilor de primăvară arabă, care au fost susținute de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar prințul moștenitor din Abu Dhabi Mohammed bin Zayed a căutat să le abandoneze.

Deși nu există probleme de interfață care să împiedice cooperarea, terțe părți, precum Libia, Siria și Egiptul, au contribuit la crearea tensiunilor între ele, mai ales după răsturnarea președintelui egiptean Mohamed Morsi în 2013. Înfrângerea revoluțiilor a spulberat speranțele lui Erdogan, care acum vrea să restabilească relațiile Turciei în regiune la ceea ce era înainte de Primăvara arabă.

Pentru Emiratele Arabe Unite, Turcia va fi probabil un partener politic și comercial puternic, deși ambele părți subliniază dimensiunea economică a relației lor. Cu toate acestea, la bază este un parteneriat strategic. În ciuda deteriorării relațiilor politice dintre ele în ultimii ani, aceasta nu a avut un impact tangibil asupra legăturilor economice.

Erdogan vrea ca Abu Dhabi să devină un partener major al Canalului de la Istanbul, care leagă Marea Marmara de Marea Neagră. Luna trecută, Emiratele Arabe Unite au donat 10 milioane de dolari pentru a ajuta Turcia să reabiliteze zonele afectate de incendii forestiere și inundații.

Săptămâna trecută, Bin Zayed s-a deplasat la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan și s-a angajat să investească 10 miliarde de dolari în proiecte comune cu companii turcești. Volumul comerțului fără petrol între Emiratele Arabe Unite și Turcia a crescut constant în ultimul deceniu, în 2020, acesta s-a ridicat la 8,9 miliarde dolari SUA, față de 7,3 miliarde dolari SUA în 2019, o creștere de 21%.

Turcia este un canal important pentru transportul mărfurilor din EAU către Europa. În mod similar, Dubai este o locație importantă prin care produsele turcești sunt livrate în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa.

În ceea ce privește relațiile cu Israelul, Emiratele Arabe Unite și-au pus mari speranțe economice în acordul de normalizare, dar realitatea a fost limitată. La un an după semnarea acordului, comerțul bilateral a ajuns la doar 600 de milioane de dolari. Emiratele Arabe Unite speră să crească această cifră la 1 trilion de dolari în următorul deceniu. Cu toate acestea, cetățenii din Emirate sunt încă reticenți să viziteze Israelul sau să facă afaceri cu companii israeliene.

În cele din urmă, Emiratele Arabe Unite au plătit sume mari și au normalizat rapid relațiile cu Israelul pentru a câștiga favoarea administrației Trump, fără a acorda atenție realității complexe a politicii din Orientul Mijlociu.

Între timp, Riadul este, de asemenea, deschis pentru legături mai strânse cu Ankara, în timp ce prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman se pregătește să-i succedă tatălui său bolnav, în vârstă de 86 de ani, regele Salman. Prin urmare, bin Salman trebuie să dezamorseze conflictele în care Arabia Saudită este implicată în Orientul Mijlociu, inclusiv cu Turcia. Oficialii turci s-au întâlnit recent cu ministrul saudit al comerțului pentru a explora posibilitatea de cooperare pe piața în creștere a alimentelor,  care valorează în prezent aproximativ 1 trilion de dolari.

Anul trecut, Arabia Saudită a semnat un contract de 200 de milioane de dolari cu firma turcă de apărare Vestel pentru a produce la nivel local drona Karial Su.

 

Viitoare parteneriate

 

Crezând că saudiții sunt aliați mai importanți decât Emiratele Arabe Unite, Israelul va fi precaut cu privire la adâncirea legăturilor cu Abu Dhabi. Într-adevăr, mulți israelieni mai cred că Turcia este coloana vertebrală a relațiilor Israelului cu Orientul Mijlociu. Eran Etzion, un fost consilier adjunct pentru securitate națională al Israelului, a susținut că interesele Israelului față de statele din Golf sunt temporare și că Israelul ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea unei alianțe cu Iranul și Turcia.

Istoria alianțelor pe termen scurt a Orientului Mijlociu a menținut regiunea într-o stare de instabilitate. Majoritatea țărilor din regiune sunt considerate entități noi cărora le lipsește profunzimea istorică pentru a aprecia semnificația relațiilor strategice.

Israelul este cea mai dezvoltată țară din regiune, iar Turcia are cea mai mare economie. În timp ce arabii apreciază din ce în ce mai mult cooperarea economică și de securitate cu Israelul, le este mai ușor să se conecteze cu Turcia, deoarece este o țară musulmană cu o cultură și o istorie comune. Acest lucru este probabil să modeleze cursul viitor al alianțelor în regiune.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Atac cu dronă în Crimeea. Termocentrala Balaklava din Sevastopolul ocupat, lovită de un UAV
Cum a blocat România survolul rus în 1997. Constantinescu: Știam că Elțîn nu va risca un război. Pentru noi SUA erau mai importante decât NATO
SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina
României, pericolul reocupării Insulei Șerpilor și visul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunării | George Scutaru, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”
Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului
Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul
SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD
Începutul sfârșitului pentru Putin? Contraofensiva armatei ucrainene dă speranță că războiul se va termina până la Crăciun, dar trebuie să continue în același ritm - The Times

Ştiri Recomandate

Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României
Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer
Obuzierele din Italia au ajuns pe frontul din Ucraina, dar nu sunt încă renumitele M109 așteptate de Kiev
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Italia va furniza arme Ucrainei până la sfârșitul anului 2023 - decizia guvernului Meloni
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Cele trei avioane MiG-31K rusești dotate cu rachete hipersonice Kinzhal au părăsit Republica Belarus și au revenit în Rusia
Germania va trimite Ucrainei alte şapte tancuri Gepard. Blindatele urmau să fie trimise la casat
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia