Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Incident în Marea Baltică: Un avion rusesc Su-35 a îndepărtat o aeronavă Gripen suedeză de un bombardier strategic Tu-160
17 sep 2020 / 14:05
Două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au efectuat, pe 16.09.2020,  un zbor planificat, cu durata de opt ore, deasupra apelor neutre ale Mării Baltice. Piloții unuia dintre bombardierele purtătoare de rachete au filmat cum avioane de vânătoare Su-35 ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, care le asigurau sprijinul aerian, au îndepărtat un avion de vânătoare Gripen suedez, ce se apropia  de aeronavele rusești.

Pe 17 septembrie 2020, Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că, pe anumite porțiuni ale traiectului de zbor, bombardierele strategice rusești au fost escortate, deasupra Mării Baltice, de o serie de avioane de vânătoare, atât din state membre NATO, cât și din state neutre. La operațiuni au participat avioane de vânătoare F-16 aparținând Forțelor Aeriene ale Danemarcei, Eurofighteer Typhoon din cadrul Forțelor Aeriene ale Italiei și Germaniei, MiG-29 ale Poloniei și Saab JAS 39 Gripen ale Forțelor Aeriene ale Suediei.

Reprezentanții ministerului au precizat că zborurile avioanelor rusești s-au desfășurat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian internațional. Aceștia au motivat manevrele efectuate de aeronavele rusești prin faptul că un avion de vânătoare poate provoca turbulențe în apropierea bombardierelor grele, ce pot conduce la situații de urgență sau chiar la dezastre.

Comentariul autorului: Din materialul publicat de Ministerul rus al Apărării pe canalul său de You Tube, rezultă faptul că un avion de vânătoare rusesc de tip Su-35 s-a interpus între un bombardier Tu-160 și avionul Gripen al Forțelor Aeriene ale Suediei, pe care “l-a împins” și l-a forțat să plece din proximitatea aeronavei.

G Ad:

Potrivit videoclipului, cele două bombardiere Tu-160 participante la misiune au fost Pavel Taran (număr de bordaj 30/1 roșu și număr de înregistrare RF-94101) și Andrei Tupolev (număr de bordaj 18 roșu  și număr de înregistrare RF-94111). În imagini apare și un avion de vânătoare Su-35 cu numărul de bordaj 57 roșu și numărul de înregistrare RF-81745.

Bombardierele Tu-160 aparțin unui regiment de aviație din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels a Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Acestea au decolat de pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov și au revenit pe acesta la încheierea misiunii.

Avioanele de vânătoare de tip Su-35S, care au asigurat sprijinul aerian al bombardierelor strategice, aparțin Regimentului 159 Aviație Vânătoare - Besovets / Divizia 105 Aviație Mixtă / Armata 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană / Regiunea Militară Vest. În compunerea regimentului se află două escadrile de aviație de vânătoare dotate cu 24 de avioane de acest tip, primite în înzestrare în perioada 2016-2018. Avionul cu numărul de bordaj 57 roșu face parte din prima escadrilă, în care se regăsesc aeronavele cu numerele de bordaj 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 61 și 62 roșii.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România îi răspunde lui Lavrov. Aurescu: Poziția Rusiei față de sistemul de la Deveselu e complet eronată, dar nu e nouă
NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Rusia a dislocat un complex de rachete de coastă de tip Bastion în Insulele Kurile
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
FSB susține că a arestat spioni ai serviciilor ucrainene care ar fi plănuit un atac pe teritoriul Rusiei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro