Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
15 oct, 19:28
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.10.2021, o navă de luptă a Flotei din Oceanul Pacific a oprit încercarea unui distrugător al US Navy de a trece frontiera de stat a Federației Ruse în Marea Japoniei.
USS Chafee, sursă foto: U.S. Navy

“Astăzi, 15 octombrie, în jurul orei locale 17.00, distrugătorul american Chafee (DDG 90), care operează în Marea Japoniei de câteva zile, s-a apropiat de apele teritoriale ale Federației Ruse și a încercat să treacă frontiera de stat”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

Reprezentanțil ruși considera că nava mare antisubmarin Amiral Tributs a Flotei din Oceanul Pacific a acționat conform regulilor internaționale de navigație, intervenind pentru "alungarea intrusului din apele teritoriale" după transmiterea mai multor avertismente.

 

Rusia susține că distrugătorul american USS Chafee a schimbat cursul după avertismentele Marinei ruse 

 

G Ad:

“Echipajul distrugătorului Chafee, după ce s-a convins de hotărârea navei rusești de a interveni pentru prevenirea încălcării frontierei de stat, a schimbat cursul navei și la ora 17.50 s-a întors în direcția opusă. Amiral Tributs s-a apropiat la mai puțin de 60 de metri de nava americană”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Partea rusă sustine că bava Amiral Tributs a avertizat pe canalul internațional de comunicații că astfel de acțiuni nu sunt acceptabile și, de asemenea, ca a notificat distrugătorul american că se află într-o zonă interzisă pentru navigație, din cauza desfășurării unor exerciții cu trageri de artilerie.

“După primirea avertismentelor părții ruse, distrugătorul Chafee, în loc să-și modifice cursul pentru părăsirea raionului închis pentru navigație, a arborat steaguri colorate, care indicau pregătirile pentru decolarea elicopterului de punte. Asta înseamnă că schimbarea cursului și vitezei erau imposibile, iar nava se îndrepta spre încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse în Golful Petru cel Mare”, se mai precizează în comunicatul de presă al ministerului.

“Acțiunile echipajului distrugătorului Chafee al marinei americane reprezintă o încălcare gravă a regulilor internaționale privind prevenirea coliziunilor pe mare și a acordului interguvernamental ruso-american de prevenire a incidentelor în marea deschisă și în spațiul aerian situat deasupra acesteia din anul 1972”, au concluzionat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

 

Rușii au publicat și un material video de la incident

 

Comentariul autorului: Postul rus de televiziune Zvezda a publicat un material video privind incidentul ruso-american din Marea Japoniei.

Acesta prezintă o filmare dintr-o navă care evoluează în paralel cu distrugătorul american cu numărul de bordaj 90, la o distanță destul de mică de acesta. Pe puntea navei americane se află un elicopter pus în funcțiune, probabil pregătit pentru decolare. La un moment dat, distanța dintre cele două nave începe să se mărească, semn că distrugătorul american și-a schimbat cursul.

Trebuie precizat faptul că, în perioada 14-17 octombrie, în Marea Japoniei, se desfășoară exercițiul ruso-chinez Cooperare maritimă-2021. Din partea Federației Ruse la acesta participă nave de luptă și auxiliare ale Flotei din Oceanul Pacific, între care nava mare antisubmarin Amiral Panteleev, corvetele Proiect 20380 Aldar Tsydenzhapov și Gromky, două dragoare de bază, submarinul Proiect 877 Ust-Bolsheretsk, o vedetă purtătoare de rachete și un remorcher de salvare.

Probabil, distrugătorul american Chafee monitorizează activitățile desfășurate în cadrul exercițiului de navele din Federația Rusă și China.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Rusia spune că nu are nicio intenție de a invada Ucraina. Zaharova: SUA desfășoară o operațiune specială pentru agravarea situație
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro