Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
India a testat o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune, a declarat duminică ministrul Apărării Rajnath Singh, citat de DW.
Racheta a fost lansată sâmbătă de la instalația de testare a rachetelor, situată pe insula Abdul Kalam, din largul coastei de est.
Rachetele supersonice reprezintă vârful tehnologiei moderne de rachete. Sunt mai rapide decât cele balistice, zboară mai jos și au capacitatea de a-și modifica traiectoria în timpul zborului, ceea ce le face mai greu de interceptat. Doar câteva țări, inclusiv SUA, Rusia, China și Coreea de Nord, au testat această tehnologie până acum.
Videoclipurile difuzate de Organizația de Cercetare și Dezvoltare a Apărării (DRDO) arată lansarea reușită în condiții de noapte.
Ministrul Apărării, Rajnath Singh, a numit acest test un „moment istoric” și a subliniat că este un pas semnificativ în consolidarea capacităților de apărare ale țării.
„Acesta este un moment istoric și această realizare semnificativă a plasat țara noastră în grupul națiunilor selectate care au capacități de tehnologii militare atât de critice și avansate”, a postat Singh pe Facebook.
Deși detaliile despre caracteristicile rachetei nu au fost făcute publice, dar testul marchează o etapă importantă pentru India, mai ales în contextul provocărilor de securitate regională.
Cu toate acestea, potrivit surselor oficiale indiene, racheta hipersonică poate transporta sarcini utile pe distanțe mai mari de 1.500 km.„Datele de zbor... au confirmat manevrele terminale de succes și impactul cu un grad ridicat de acuratețe”, a spus guvernul.
Testarea vine la câteva zile după ce China, cu care India are o serie întreagă de dispute teritoriale de lungă durată, a demonstrat noile tehnologii militare la un spectacol aerian.
Arsenalele Chinei includ sisteme avansate, cum ar fi sistemul de rachete HQ-19, conceput pentru a intercepta rachete balistice și vehicule de planare supersonică.
În ultimii ani, India a intensificat cooperarea cu țările occidentale, în special prin alianța Quad cu SUA, Japonia și Australia.
Cu toate acestea, în ciuda legăturilor din ce în ce mai strânse cu Occidentul, New Delhi menține o cooperare semnificativă în domeniul apărării cu Rusia, inclusiv achiziționarea sistemului avansat de rachete S-400, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni de la Washington.
Prin acest test, India trimite un mesaj puternic despre progresul său tehnologic și disponibilitatea de a face față provocărilor regionale. În timp ce concurența cu China este evidentă, India încearcă să-și asigure autonomia strategică prin diversificarea alianțelor sale de apărare și investițiile în tehnologii avansate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, armata rusă a lansat un atac combinat cu rachete asupra facilităților militare ale regimului de la Kiev din diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost implicate cel puțin cinci bombardiere strategice Tu-95MS, care au lansat rachete Kh-101 asupra țintelor, precum și avioane de vânătoare MiG-31I cu rachete hipersonice Kinjal. În plus, până la cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost semnalate în Marea Neagră.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, 20 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
Avioanele daneze F-16 au început să ajungă în Ucraina, Royal Danish Air Force livrând primul lot de șase avioane de luptă avansate. Acest lucru a fost confirmat de prim-ministrul danez Mette Frederiksen în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Frederiksen a dezvăluit, de asemenea, că alte 13 F-16 urmează să fie livrate în viitorul apropiat, subliniind angajamentul continuu al Danemarcei de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei în contextul conflictului în curs.
La expoziția aeriană Zhuhai din China, două avioane rusești Su-57 Felon au atras atenția, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Cu zece ani în urmă, la același spectacol, Rusia a prezentat Su-35 Flanker-E, sperând la vânzări importante. În 2024, însă, situația este mult mai puțin promițătoare.
În 2019, Bulgaria a comandat primele opt noi avioane F-16V Block 70 din Statele Unite, care au costat 1,2 miliarde de dolari, inclusiv armamentul. Toate acestea urmează să fie livrate în 2025, iar primele două în martie-aprilie 2025. Dar, în ciuda celor cinci ani care au trecut, infrastructura terestră, piloții și tehnicienii nu sunt încă pregătiți să primească noile aeronave. Ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, a mărturisit acest lucru într-un interviu acordat Euractiv.
India a realizat un pas tehnologic semnificativ prin testarea primei sale rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune, alăturându-se grupului restrâns de țări care posedă această tehnologie militară avansată.
Iranul a declarat că nu are nevoie de sistemele antiaeriene rusești S-400, promovate de Moscova ca fiind cele mai bune din lume. Argumentul Teheranului este că sistemele iraniene sunt mai bune.
Polonezii au fost printre principalii donatori europeni ai Ucrainei în materie de tehnică militară, inclusiv în ceea ce privește aviația militară. Ca un amănunt, din discuțiile purtate anul acesta de publicația noastră la Varșovia cu oficiali polonezi, reiese faptul că 80% din tehnica sovietică pe care Polonia o deținea a fost donată sub o formă sau alta Ucrainei.
Piloţii Escadrilei 494 de Luptă a U.S. Air Force, supranumită ''Panterele'', au fost premiați pentru doborârea mai multor drone iraniene în timpul atacului asupra Israelului din luna aprilie a acestui an. Primul şi cel mai important aspect care trebuie menţionat este medalierea căpitanului Lacie Hester din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, operator de sisteme de armament F-15E al Escadrilei 494 de Luptă. Lacie Hester este prima femeie pilot care primește Steaua de Argint pentru curajul şi măiestria de care a dat dovadă în timpul misiunii care a dus la doborârea unor drone iraniene.
Prezent în China, Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, în prezent Secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a făcut câteva referiri despre avionul Su-57, considerat de ruși ca fiind de generația a 5-a.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Exclusă din programul F-35 Lightning II după achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400, Turcia a suferit mulți ani în ceea ce privește aviația militară, fiindu-i închise mai toate ușile în nas. Norocul turcilor s-a schimbat însă cu 180 de grade.
Candidatul CDU la funcția de cancelar german Friedrich Merz promite o politică mult mai dură față de Rusia.
F-16 Fighting Falcon e fără îndoială cea mai de succes poveste a unui avion de generația a 4-a. Chiar și azi, la decenii de la momentul în care primul F-16 a decolat avioanele sunt la mare căutare fiind în continuă dezvoltare. Cea mai recentă versiune, F-16 Block 70 Viper încorporează inclusiv elemente ale generației a 5-a. Dar la puțin timp după dezvoltarea F-16, americanii au cochetat și cu o versiune interesantă: F-16XL, cu aripă delta!
Parlamentul României a adoptat ieri în procedură de urgență Legea care va sta la baza F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România urmează să îl achiziționeze. E vorba despre 32 de avioane, dar legea a ajuns în Parlament total neașteptat ieri 12 noiembrie, deși pe 6 noiembrie Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat aviz favorabil iar pe 7 noiembrie Guvernul a aprobat proiectul.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.11.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Deși au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, bătrânele sisteme antiaeriene Hawk (aflate și în dotarea Armatei României) reprezintă baza apărării Ucrainene împotriva dronelor și rachetelor de croazieră.
Centrul de relații publice al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă a informat, pe 11.11.2024, că a fost zădărnicită o încercare a servicilor speciale ucrainene de deturnare a unuia dintre elicopterele Forțelor Aerocosmice rusești.
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a informat că, pe 11.11.2024, Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) a predat Forțelor Aerocosmice loturi noi de avioane de vânătoare Su-57 și Su-35S. “Aeronavele, care au fost preluate de personalul tehnic, au fost supuse unui ciclu complet de teste în fabrică. Acestea au fost testate în diferite moduri de operare de către piloții Ministerului Apărării”, se arată într-un comunicat de presă al companiei, preluat de agenția Interfax.
Serbia și Croația au semnat contracte pentru avioane Rafale în configurații și la prețuri considerabil diferite. Deși Belgradul spune că va primi cele mai noi avioane disponibile pentru export, un general croat spune care sunt limitările platformelor care vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene ale Serbiei.
Alianța nord-atlantică a exersat respingerea ”incursiunii unei forțe aeriene adverse” pe cerul României. F-16 românești și sistemul sol-aer Mamba francez au fost puse la încercare de avioanele NATO.
Portalul iranian Telegram Mezuzah a informat că există date despre achiziția de către Iran a unor instalații industriale pentru producția sub licență a avioanelor de luptă rusești Suhoi Su-30SM și Su-35.
În dimineața zilei de 08.11.2024, un bombardier strategic de tip B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a aterizat la baza aeriană Fairford a Royal Air Force din Anglia. Înainte de sosirea în Marea Britanie, aeronava a îndeplinit misiuni comune cu avioane F-18 Hornet și Jas-39 Gripen din Finlanda și Suedia.
Serviciile de informații ucrainene spun că au analizat componentele găsite în urma prăbușirii dronei ruse S-70, care a fost lovită intenționat de o rachetă lansată de avionul rusesc Su-57.
Rușii vor testa în Ucraina un aerostat capabil să mărească raza de acțiune a dronelor FPV. Acesta nu va putea fi detectat de radarele armatei ucrainene.
Patriot mai elimină încă un argument al propagandei rusești, care spunea că sistemele americane sunt vulnerabile întrucât pot detecta țintele doar la un unghi de 120 de grade. Performanțele din Ucraina arată că vulnerabilitățile Patriot sunt cu mult depășite de avantajele pe care sistemul le aduce. Totuși, noul radar LTAMDS ar trebui să rezolve problema localizării țintelor la 360 de grade (pentru a fi mai eficient în zone vulnerabile la atacuri venite din mai multe direcții).
Pe 7 noiembrie, Ministerul israelian al Apărării a anunțat că tocmai a notificat Boeing o comandă pentru livrarea a 25 de F-15IA pentru 5,2 miliarde de dolari.
Marshall a fost recunoscut, în Georgia, SUA, de Lockheed Martin drept primul centru de excelență autorizat la nivel mondial pentru înlocuirea cutiei centrale a aripii avionului de transport tactic C-130 Hercules.
Bombardierele strategice B-52H au ajuns din nou în Europa la mai puțin de două luni de la ultima lor misiune în teatrul european desfășurată pe 11 septembrie. Informația a fost anunțată de publicația Air&Space Forces Magazine, pe 5 noiembrie. Desfășurarea este separată de cele șase B-52 aduse weekendul trecut în Orientul Mijlociu, pentru a descuraja Iranul.
Ministerul Energiei al Moldovei a confirmat informații că Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit de gaze către Transnistria pentru ianuarie 2025.
Republica Moldova a anticipat astfel de presiuni și a declarat, din 16 decembrie, instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, în faţa riscului întreruperii livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria.
Statele europene discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina în eventualitatea unei încetări a focului sau a unui acord de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a spus clar că nu va trimite trupe pentru a garanta securitatea Ucrainei, scriu Agerpres și Reuters.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
Președintele României, conferință de presă la Bruxelles.
Germania va anula stabilirea pentru repararea echipamentelor militare ucrainene din estul Slovaciei. După lungi negocieri cu Bratislava, s-a decis eliberarea centrului de lângă Michalovce și mutarea acestuia în Germania, până la sfârșitul anului.
Discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova vor fi posibile numai atunci când Rusia nu va mai avea resurse pentru a-și duce războiul la scară largă, a declarat Andri Iermak, șeful Biroului Prezidențial de la Kiev, pe 17 decembrie. „Aș dori să subliniez încă o dată că numai cei puternici sunt ajutați, așa că trebuie să rămânem puternici”, a declarat el la Congresul autorităților locale și regionale din Lviv, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Avioanele de luptă olandeze F-35 au interceptat marți avioane de luptă și bombardiere ruși cu rachete supersonice, care survolau Marea Baltică.
Forțele pentru Operații Speciale ale Ucrianei (FOS) au trimis către soldații nord-coreeni care luptau în regiunea Kursk o serie de drone împodobite cu diverse jucării.
La 18 decembrie 2024, compania Rolls-Royce a anunțat realizarea unei etape importante în cadrul programului de modernizare a bombardierelor B-52J al Forțelor Aeriene ale SUA. Compania a confirmat finalizarea cu succes a etapei Critical Design Review (CDR) pentru motorul F130, marcând un progres semnificativ în efortul de modernizare a flotei emblematice de bombardiere B-52 Stratofortress a U.S. Air Force. Această piatră de hotar deschide calea pentru dezvoltarea finală, testarea riguroasă și producție, asigurând că bombardierul modernizat va satisface nevoile operaționale în continuă evoluție ale Forțelor Aeriene ale SUA.
Soarta bazelor militare ruse din Siria după căderea regimului lui Bashar al-Assad rămâne neclară, a recunoscut luni Kremlinul. Rusia a evacuat deja un număr „semnificativ” de soldați și echipamente militare din Siria.
Anunțul privind livrarea de vehicule blindate de recunoaștere AMX-10RCR Ucrainei în ianuarie 2023 a marcat un moment crucial în sprijinul european acordat Ucrainei. Această decizie a fost crucială în lansarea inițiativei europene de a trimite vehicule grele de luptă forțelor armate ucrainene. Franța a furnizat Ucrainei un total de 38 de vehicule blindate AMX-10RC, dintre care 14 au fost livrate în martie 2023. Începând cu 3 septembrie 2024, 4 dintre aceste vehicule au fost confirmate ca fiind pierdute: unul distrus, două abandonate și unul capturat de forțele ruse. Este important de reținut că aceste date se pot schimba pe măsură ce conflictul evoluează.
Forțele ruse desfășoară o ofensivă intensă în regiunea Kursk pentru a treia zi consecutivă, a declarat comandantul-șef Oleksandr Sîrskîi pe 17 decembrie, în timp ce forțele ucrainene sunt în defensivă în regiunea de frontieră. „Pentru a treia zi, forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive intense în regiunea Kursk, folosind în mod constant unități nord-coreene”, a declarat Sîrskîi, potrivit Interfax-Ucraina.
Ministerele apărării lituanian și german au semnat un acord-cadru pentru consolidarea armatei lituaniene cu tancuri Leopard 2A8. Acordul a fost semnat între șefii ministerelor apărării, Dovilė Šakalena și Boris Pistorius, și include un total de 44 de tancuri.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Bratislava, ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, a declarat, pe 17.12.2024, că al treilea avion de vânătoare de tip F-16 produs în SUA a aterizat săptămâna trecută pe aerodromul Kuchyna de lângă Malacky. Potrivit precizărilor ministrului, alte două aeronave de acest tip vor fi primite în luna februarie și încă patru ar trebui să sosească în luna august a anului viitor.
După mai mult de 25 de ani de utilizare, avionul JAS 39 Gripen ajunge în sfârșit la sfârșitul duratei sale de viață operațională. Forțele Aeriene Suedeze se confruntă acum cu o decizie crucială cu privire la viitoarea configuraţie a flotei sale de avioane.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 17.12.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice.
Serviciul de Informaţii Externe a început să aibă informaţii despre "anumite influenţe" care apar în spaţiul României încă de prin 2023 şi le-a transmis decidenţilor, a declarat, marţi, deputatul USR Nicu Fălcoi, după întâlnirea Comisiei parlamentare de control al activităţii SIE, cu directorul Gabriel Vlase.
Modificarea va permite Alianței să pretindă un rol mai direct în sprijinirea Kievului.
Lockheed Martin a anunțat formarea Astris AI, o filială axată pe facilitarea adoptării soluțiilor de inteligență artificială (AI) în întreaga bază industrială de apărare a SUA și în sectoarele industriale comerciale care au cerințe de siguranță ridicate.
Președintele american ales Donald Trump a lăsat luni să se înțeleagă că ar putea anula decizia recentă a președintelui Joe Biden de a permite forțelor ucrainene să folosească arme americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncimea teritoriului Rusiei.
Modernizarea Armatei continuă. România are câteva zeci de programe majore de înzestrare, în diferite stadii de derulare, iar contractul de achiziți a sistemelor antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune este aproape de a fi semnat.
Presa de propagandă rusă citează, canalul ucrainean “Legitimny” de pe rețeaua de socializare Telegram a informat, pe 16.12.2024, citând o sursă proprie, că noua ofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei, despre care s-a vorbit recent atât la Kiev, cât și la Moscova, va fi declanșată în viitorul apropiat.
Liderul rus Vladimir Putin continuă să țină Occidentul în tensiune cu privire la problema producției în serie de noi rachete Oreșnik cu rază medie de acțiune. La sfârșitul lunii noiembrie, în timpul unui discurs plin de amenințări la adresa Occidentului, el a spus că producția a început deja. Cu toate acestea, luni, Putin spunea că producția abia începe.
India a testat cu succes noul tanc ușor Zorawar, proiectat special pentru condiții de luptă extreme. Tancul a fost testat în apropiere de granița Indiei cu China.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat că au arestat membri ai "unei vaste reţele de agenţi ruşi" care aveau drept misiune să spioneze aerodromuri militare ce pot găzdui avioane militare F-16 furnizate Ucrainei de către Occident, relatează Agerpres și AFP.
Forțele Armate ale Letoniei au anunțat, la 17 decembrie, exerciții militare de urgență în întreaga țară „pentru a testa și îmbunătăți procedurile și nivelul de pregătire pentru luptă al unităților”. Deși Ministerul leton al Apărării a declarat că exercițiile „nu au legătură cu schimbări ale mediului de securitate”, acestea au loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre NATO și Rusia.
Armata rusă, sprijinită de trupe nord-coreene, a lansat o contraofensivă intensă în provincia rusă Kursk, unde trupele ucrainene ocupă o porţiune de teritoriu, a declarat marţi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, transmite AFP.
Ucraina se alătură unui grup de state elitiste care dispun de sisteme de arme laser, prezentându-și sistemul „Trizub” în cadrul unei dezvoltări mai ample a producției interne de arme, care include drone cu rază lungă de acțiune și platforme de transport.
Companiile BAE Systems (Regatul Unit), Leonardo (Italia) și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au anunțat, la 13 decembrie 2024, formarea unei întreprinderi comune pentru Global Combat Air Programme (GCAP). Această colaborare se bazează pe parteneriatul dintre Regatul Unit, Japonia și Italia, stabilit odată cu lansarea programului în decembrie 2022, și reflectă progresele acestora, în contrast cu provocările cu care se confruntă proiectul franco-germano-spaniol Future Combat Air System (FCAS). Joint-venture-ul atribuie o proprietate egală de 33,3% fiecărei companii și are sarcina de a proiecta, dezvolta și livra un avion de luptă de nouă generație până în 2035. Se preconizează că aeronava va rămâne operațională după 2070.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 16.12.2024, fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană. Nava este însoțită de petrolierul Yelnia. Grupul de nave rusești se îndreaptă spre Severomorsk, urmând ca în săptămânile următoare să execute mai multe exerciții în Oceanul Atlantic și în Marea Norvegiei.
Compania Raytheon, o filială a RTX, a anunțat, la 11 decembrie 2024, o etapă importantă în dezvoltarea senzorului LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor). În timpul unei evaluări operaționale la poligonul White Sands din New Mexico, militarii U.S. Army au utilizat cu succes sistemul radar LTAMDS pentru a ghida interceptoarele Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) astfel încât să neutralizeze niște ținte simulate ale unor rachete de croazieră și balistice. Acest rezultat marchează un pas esențial către desfășurarea acestui sistem radar avansat, dovedind capacitatea sa de a detecta, urmări și ataca o varietate de amenințări.
Armata rusă a revendicat marţi cucerirea unei noi localităţi în estul Ucrainei, Ganivka, într-un moment în care trupele ucrainene se confruntă cu dificultăţi în a stăvili avansarea forţelor ruse în această zonă a frontului, informează Agerpres și AFP.