Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

India şi Australia convin să-şi intensifice cooperarea militară şi strategică
04 iun, 14:04
India şi Australia au semnat joi acorduri de punere în comun de logistică militară şi intensificare a cooperării maritime în regiunea indo-pacifică, cu prilejul unui summit online între premierii Narendra Modi şi Scott Morrison, transmit DPA şi Reuters.
Premierul Australiei, Scott Morrison și premierul Indiei, Narendra Modi

Într-un comunicat comun, cele două state afirmă că îşi vor ridica relaţia la nivelul unui parteneriat strategic. 'Împărtăşim valori democratice, statul de drept, libertăţile şi respectul faţă de instituţii internaţionale. Când acestea sunt puse la încercare, trebuie să ne întărim cooperarea', a declarat Modi în deschiderea discuţiilor. 'Este timpul ca relaţia noastră să devină mai cuprinzătoare şi mai profundă', a replicat Morrison. Prin Acordul de sprijin logistic reciproc, India şi Australia îşi oferă uneia alteia acces la baze militare proprii pentru a facilita schimburile şi exerciţiile militare, transmite Agerpres.

Acordurile de intensificare a cooperării militare şi strategice survin pe fondul tensiunilor în creştere ale celor ţări cu China. India, în special, are soldaţi implicaţi într-un conflict de mai multe săptămâni cu trupele chineze de-a lungul frontierei comune. În plus, atât India, cât şi Australia au dezechilibre comerciale în raport cu China, pe lângă îngrijorările de ordin strategic.

 

Rolul Indiei este crucial în Indo-PacificPotrivit lui Morrison, rolul Indiei în regiunea indo-pacifică va fi crucial în perioada următoare. 'Decizia noastră de a ne consolida relaţia (...) este crucială într-un moment în care este nevoie de o abordare coordonată şi colaborativă pentru a ieşi cu bine din pandemie', a subliniat el. Părţile au convenit să înfiinţeze un fond şi să pună în comun progresele cercetării medicale pentru a îmbunătăţi capacitatea globală de prevenţie, pregătire şi răspuns la pandemii.

A fost semnat, de asemenea, un acord de cooperare în domeniile economiei digitale, securităţii cibernetice şi tehnologiilor critice şi emergente. Morrison avea programată o vizită în India în ianuarie, la care a fost nevoit să renunţe din cauza incendiilor devastatoare din ţara sa. Ulterior, summitul nu s-a putut desfăşura din cauza pandemiei, astfel încât în cele din urmă s-a optat pentru un format virtual. 'Aş fi vrut să pot fi acolo pentru ceea ce a devenit faimoasa îmbrăţişare a lui Modi şi să vă pot servi cu (aperitivele mele) samosas', a spus premierul australian.

Scott Morrison a încercat să prepare aceste aperitive indiene acasă şi a postat duminică pe contul oficial de Twitter poze cu ele, numindu-le 'ScoMosas'. 

Citește și: Cine investeşte cel mai mult în apărare? Cheltuielile militare globale au atins în 2019 cel mai ridicat nivel

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională
Ruşii ar vrea, dar Su-57 e departe de a fi pregătit pentru luptă
Grupul de luptă condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower s-a întors la bază după șapte luni de misiune
Generalul Grumaz: României îi lipsește apărarea de coastă, deși apărarea antiaeriană e foarte bine pusă la punct
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro