Incursiunea reușită a Ucrainei în regiunea rusă Kursk dovedește că aceasta poate reuși fără a se baza prea mult pe sfaturile Occidentului
Un fost comandant NATO a declarat că incursiunea reușită a Ucrainei în regiunea rusă Kursk a arătat ce poate face aceasta fără a se baza prea mult pe sfaturile Occidentului. Generalul Philip M. Breedlove, fost comandant suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa, a declarat pentru Kyiv Post că a considerat operațiunea Ucrainei drept un succes.
Ucraina controlează stația de măsurare a gazelor din regiunea Kursk. Sursa foto: 5.ua.
Forțele ucrainene au trecut granița în Rusia pe 6 august, într-o mișcare extrem de riscantă, care a fost diferită de strategia sa anterioară de combatere a invaziei ruseşti. Săptămâna trecută, potrivit șefului armatei ucrainene, Ucraina a ocupat și a menținut controlul asupra a aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc.
Generalul Philip Breedlove a spus că mișcarea va avea ecou dincolo de teritoriul ocupat de ucraineni, creând mari probleme președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește modul în care rușii obișnuiți își văd liderii și armata.
Această incursiune a arătat cum Ucraina poate obține victorii atât de mari fără prea multă implicare occidentală, a precizat Breedlove.
Generalul american este de părere că „incursiunea a fost făcută fără prea multe îndrumări din partea Occidentului și uite cât de bine a funcționat”.
Atacul de la Kursk a fost efectuat aparent fără a anunța în prealabil partenerii occidentali.
Breedlove, care este, de asemenea, general în rezerva al Forțelor Aeriene ale SUA, a comparat succesul Ucrainei la Kursk cu marea contraofensivă de anul trecut, când Ucraina a fost incapabilă să recucerească mari porțiuni de teritoriu.
Acesta a declarat că, în cazul acelei contraofensive, „cred că Occidentul și alții au pus multe limite Ucrainei”. Generalul american este de părere că Ucraina ar fi avut mai mult succes dacă ar fi putut fi la fel de îndrăzneață ca în Kursk.
„Cred că dacă Ucraina ar fi fost capabilă să folosească acest tip de inițiativă anul trecut, am fi avut un rezultat diferit”.
Limite impuse de statele occidentale
Deși țările occidentale au alocat Ucrainei armament în valoare de miliarde de dolari, acestea au impus, de asemenea, limite privind utilizarea acestora, care s-au dovedit a fi de-a dreptul frustrante pentru Ucraineni.
Inițial, Ucrainei nu i s-a permis să folosească nicio armă occidentală asupra vreunei ținte din interiorul Rusiei, lăsând trupele ruse să își poziționeze liber tehnica militara chiar dincolo de graniță. Această restricție a fost relaxată în luna mai.
Dar mulți aliați, printre care și SUA, încă interzic Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi tinte aflate pe teritoriul Rusiei, ceea ce limitează capacitatea Ucrainei de a lovi facilităţile ruseşti cele mai importante
Breedlove este de părere că factorii de decizie occidentali au impus limite Ucrainei, deoarece Putin i-a făcut să creadă că dacă Ucraina câștigă, „vor exista consecințe uriașe”.
„Arma cea mai de succes pe care o are Putin în acest război este intimidarea sau, în limbaj militar, capacitatea sa de a limita acțiunile Occidentului prin amenințările sale”.
Breedlove a declarat: „Cred că acest război se va încheia exact așa cum doresc factorii de decizie occidentali. În acest moment, factorii de decizie occidentali sunt incapabili să înțeleagă din punct de vedere moral sau intelectual ce ar însemna o victorie a Ucrainei. Puţin învins, armata Rusiei învinsă”.
Generalul a spus că limitele occidentale asupra Ucrainei ar trebui să se schimbe: „Dacă Ucraina este capabilă să lovească echipamentele și personalul rusesc înainte ca acestea să ajungă în Ucraina, cred că Ucraina poate câștiga acest război”.
Breedlove a declarat că el crede că este prea devreme pentru a spune cu siguranță dacă Kursk este „un mare succes strategic”, deși el crede că este.
Fostul comandant al NATO a spus că în această incursiune, Ucraina a „dictat termenii acestei lupte”, un contrast puternic față de cea mai mare parte a războiului, când accentul a fost pus pe limitarea Rusiei.
George Barros, un analist al Rusiei la think tank-ul Institute for the Study of War, a declarat pentru BI luna trecută că nu este clar cum se va încheia operațiunea rapidă, dar a spus că a fost pozitivă pentru Ucraina după luni de război crunt, în timpul căruia a fost aproape în întregime în defensivă.
„Acum nu mai sunt ucrainenii culcați pe spate timp de peste nouă luni la rând, încercând pur și simplu să facă tot posibilul pentru triaj”, a spus el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News