Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, primul discurs de politică externă din 2023: România găzduiește 5.000 soldați aliați / Locul României este în Schengen
News
Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis a adresat primul discurs de politică externă din 2023.
Klaus Iohannis, președintele României. Sursă foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, președintele României. Sursă foto: Administrația Prezidențială

Președintele României s-a adresat șefilor misiunilor diplomatice acreditați la București. Acesta a fost primul discurs de politică externă al președintelui Iohannis în 2023.

Șeful statului român „a subliniat că anul 2022 a fost şi un an al curajului în faţa invaziei ruse, un an al apărării democraţiei şi a principiilor suverane, un an al unităţii de acţiune şi al solidarităţii. Valorile noastre democratice au fost atacate direct şi am reacţionat fără ezitare”.

Potrivit uni comunicat emis de Administrația Prezidențială către DefenseRomania, președintele Iohannis a transmis că „încă din prima zi a războiului, România s-a implicat activ în reacţia comunităţii internaţionale democratice şi în procesul de adaptare strategică impus de noua realitate de securitate. A fost un an edificator pentru identitatea noastră ca ţară, pe plan extern România acţionând imediat, ferm şi decisiv”.

„Am gestionat exemplar, aş spune, printr-un răspuns multidimensional, o situaţie fără precedent la frontiera Uniunii Europene şi a NATO, iar profilul României a crescut exponenţial la nivel regional, european şi global. Împreună, cetăţeni şi autorităţi, am oferit sprijin de urgenţă refugiaţilor din Ucraina şi populaţiei ucrainene, inclusiv prin hubul umanitar organizat cu succes la Suceava. Peste 3,3 milioane de cetăţeni ucraineni au trecut graniţele noastre până în prezent. Am asigurat rapid un pachet cuprinzător de măsuri pentru primirea şi protecţia acestora. Societatea românească a impresionat.

 

Iohannis: România a impresionat o întreagă lume

 

„Societatea românească a impresionat o lume întreagă prin solidaritatea şi empatia dovedite. Pentru evitarea unei crize alimentare globale majore, România a facilitat tranzitul cerealelor ucrainene spre statele vulnerabile: peste 11 milioane de tone de produse agricole au trecut până acum prin ţara noastră, adică aproximativ jumătate din volumul total tranzitat prin iniţiativa europeană a coridoarelor de solidaritate. În tot acest timp, am discutat constant cu preşedintele Zelenski, iar în iunie 2022, la Kiev, alături de liderii Franţei, Germaniei şi Italiei, am arătat concret solidaritatea şi susţinerea României pentru Ucraina, inclusiv pentru parcursul său european.

Am depus eforturi susţinute care au contribuit la decizia istorică luată de Consiliul European în iunie 2022, prin care a fost acordat statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei. Acţiunile şi iniţiativele diplomatice ale României au fost ferme pentru tragerea la răspundere şi izolarea Rusiei. Astfel, am susţinut activ sancţiunile adoptate în plan european şi folosirea instrumentelor Dreptului internaţional. La nivelul Uniunii Europene, ne-am implicat ferm în gestionarea crizelor generate de acest război. Rusia a utilizat energia ca armă de şantaj.

Împreună cu partenerii noştri am găsit însă soluţii pentru reducerea semnificativă a dependenţei energetice de Rusia, pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi a unor preţuri accesibile pentru populaţie. 2022 a fost un an edificator şi pentru NATO. Utilitatea şi relevanţa Alianţei, ca garant al securităţii noastre, au devenit mai clare ca niciodată. Astfel, am obţinut consolidarea decisivă a posturii NATO de descurajare şi apărare pe termen lung pe flancul estic, prin sporirea prezenţei aliate în cadrul unor structuri noi, întărite, inclusiv în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre. Crearea şi operaţionalizarea grupului de luptă din România este un succes al acţiunii noastre politico-diplomatice”.

 

România găzduiește în prezent 5.000 de militari aliați

 

„Vreau să mulţumesc şi cu acest prilej aliaţilor care au demonstrat solidaritate şi au decis să trimită trupe pe teritoriul României. În prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliaţi. Mulţumesc partenerilor noştri strategici, Statelor Unite ale Americii, pentru contribuţia importantă la securitatea României şi, respectiv, Franţei, care şi-a asumat rolul de naţiune-cadru pentru Grupul de Luptă NATO din România şi a desfăşurat trupe şi echipamente militare. De asemenea, mulţumesc Poloniei, Portugaliei, Olandei, Belgiei, Italiei, Spaniei, Canadei, Marii Britanii, Germaniei, Luxemburgului şi Macedoniei de Nord pentru trupele trimise sau care urmează a fi trimise. Importanţa strategică a Mării Negre a fost consacrată la nivel internaţional, fiind inclus pentru prima dată, la iniţiativa României, în noul concept strategic al NATO, la Summitul de la Madrid şi reconfirmată la reuniunea miniştrilor de externe aliaţi de la Bucureşti, organizată cu succes de România.

Reuniunile Formatului B9 şi-au dovedit din nou relevanţa în contextul geostrategic regional şi în ceea ce priveşte coordonarea transatlantică. De altfel, am atins în 2022 un nivel excelent în relaţia transatlantică, demonstrând că unitatea transatlantică rămâne crucială pentru a face faţă provocărilor globale multiple. În 2022 am marcat 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Extinderea şi aprofundarea în continuare a acestuia reprezintă un obiectiv comun al României şi al Statelor Unite, după cum am constatat şi cu ocazia vizitelor efectuate anul trecut, la Bucureşti, de vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în martie, precum şi de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în noiembrie.

 

Și în 2022, România a fost alături de cetăţenii Republicii Moldova. Am susţinut Republica Moldova prin acţiuni concrete în plan bilateral, prin asistenţa pe multiple planuri prin asistenţa pe multiple planuri. Amintesc aici că asigurăm peste 80% din necesarul de energie electrică prin crearea platformei de sprijin pentru Republica Moldova, alături de Germania şi Franţa, precum şi în plan european. Acordarea statutului de candidat a fost un succes la care am contribuit substanţial şi decisiv.

 

Locul României e în spațiul Schengen

 

La nivel european, am încredere că anul 2023 va fi un reper pentru Uniunea Europeană, mai puternică şi mai rezilientă, o uniune a valorilor, capabilă să proiecteze stabilitate şi pregătită să facă faţă provocărilor viitorului. Urăm succes preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene şi salutăm angajamentul acesteia de a se implica în protejarea valorilor democratice şi a statului de drept, faţă de care România însăşi este profund ataşată.

Succesul finalizării mecanismului de cooperare şi verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României şi al cetăţenilor săi este în Schengen.

Mulţumesc tuturor statelor care ne-au sprijinit şi contăm pe sprijinul dumneavoastră şi în continuare. Reafirm şi în acest cadru că vom face toate demersurile care ţin de noi, pe toate palierele şi la toate nivelurile, astfel încât România să obţină o decizie favorabilă pentru aderarea la spaţiul Schengen. România este cu siguranţă o parte importantă a soluţiei la provocările de securitate cu care ne confruntăm la nivel european. Am contribuit şi contribuim consistent la întărirea securităţii uniunii.

Pe lângă consolidarea dimensiunii securitare, uniunea are nevoie în continuare de soluţii pentru a asigura competitivitatea, o bază industrială solidă, tranziţia verde şi tranziţia digitală. Securitatea energetică rămâne prioritară. Pentru 2023, România va continua să ia măsurile necesare pentru a se asigura că mixul energetic diversificat şi tehnologiile cu costuri reduse se reflectă în facturile finale ale cetăţenilor. Există un interes crescut al statelor din regiunea Mării Negre de a consolida conectivitatea, cu efecte benefice atât în plan regional, cât şi în plan european.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Generali iranieni și alți înalți oficiali militari, uciși de Israel într-o clădire a Ambasadei Iranului din Siria. Iranul cere „un răspuns internațional”
Cel mai mare dezastru electoral pentru Erdogan în ultimii 20 de ani. Partidul lui Erdogan a fost înfrânt masiv inclusiv în Istanbul și Ankara la localele din Turcia
Baza Flotei SUA din Pacific din Pearl Harbor nu este un teritoriu NATO. În cazul unui atac, statele membre nu sunt obligate să respecte articolul 5
Pe cine susține Turcia la conducerea NATO? Erdogan a avut o discuție telefonică cu Mark Rutte
Cum spiona Rusia sub acoperirea Nord Stream. Moscova are acum informații prețioase despre infrastructura critică a nordului Europei
Scandalul care zguduie Europa: Rețeaua rusă de propagandă ajungea până la instituțiile UE. La Bruxelles se cere anchetă "imediată şi transparentă"
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Tusk: ”Literalmente orice scenariu e posibil”. Oficialii polonezi nu se feresc de cuvinte și admit că Europa se află într-o perioadă de pre-război
Planurile Japoniei se schimbă. Producția și vânzarea de armament nu mai sunt subiecte tabu la Tokyo
Drona rusă de joi a ajuns până aproape de Brăila. La 7 luni de la prima dronă căzută în Deltă, România încă nu are o lege nouă privind combaterea dronelor
Rusia amână din nou livrarea sistemelor S-400 către India. Cauza: Operațiunea militară specială de 3 zile se află în cea de-a 764-a zi
Rusia culege roadele politicii izolaționiste: Relațiile tensionate cu Moscova au forțat serviciile americane să ofere doar o parte din informațiile privind iminența amenințării teroriste
Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici
Interviu E.S. Adrian Zuckerman | Previziuni privind războiul din Ucraina pentru 2024 / Poziția României la frontiera de est a NATO
Cehia destructurează o rețea pan-europeană de propagandă rusă, care se ocupa cu dinamitarea alegerilor europarlamentare. Urmele duc chiar la ”finul lui Putin”
Criză politică în Bulgaria: Rotația în guvernul pro-occidental s-a blocat din cauza bătăii pe posturile cheie
Maia Sandu: Să celebrăm unirea Basarabiei cu România mulțumind pentru susținerea constantă a României pentru R. Moldova
Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder
SUA vor apăra aliații din NATO dacă vor fi atacați, afirmă Pentagonul, după ce o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez
Bombardiere B-1B americane vs. MiG-31 rusesc, pentru a doua oară. Rușii spun că un MiG-31 a împiedicat încălcarea spațiului aerian rus
Șeful Armatei Poloniei dă de înțeles că e foarte probabil ca Rusia să fi încălcat intenționat spațiul aerian polonez cu o rachetă
Zelenski spune că Putin e o „fiară bolnavă” după ce președintele Rusiei a acuzat Ucraina că s-ar afla în spatele atentatului de la Moscova
De ce Armata poloneză nu a doborât racheta rusă: ”În timp de pace nu avem libertate deplină”
Pe locul întâi în TOP 10 arme ale Germaniei, sistemul care dă fiori Rusiei. Provocați de ruși, nemții publică topul armelor Bundeswehrului
Rusia continuă să exerseze primii pași dintr-un război real contra NATO: Semnalul GPS din zona baltică, bruiat fără oprire în ultimele două zile
Rusia încalcă toate convențiile internaționale. Ambasadorul Rusiei în Polonia a refuzat să se prezinte la o convocare după ce o rachetă rusă a intrat în spațiul Poloniei
Consiliul de Securitate al ONU votează încetarea imediată a focului în Gaza. SUA nu au folosit dreptul de veto
China se înarmează la o scară nemaivăzută. SUA nu exclud un război major: Armata Chinei va fi pregătită în 2027 să invadeze Taiwanul
Vucic trântește ușa NATO: Serbia nu va adera niciodată la Alianța Nord-Atlantică și își va apăra neutralitatea
Franța declară cel mai înalt nivel de alertă teroristă. Germania vorbește despre o „amenințare acută”

Ştiri Recomandate

NATO trebuie să rezolve rapid problema deficitului de trupe. Războiul din Ucraina arată și care pot fi soluțiile
Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina
S-au făcut toate calculele și se știe câte F-16 va primi Ucraina. Trei țări din nordul Europei sunt cele mai active iar România joacă și ea un rol esențial
SUA au calificat riscul unui atac al Iranului împotriva Israelului ca fiind „cât se poate de real”. IDF trebuie să fie pregătită să lupte împotriva statului fundamentalist
Europa va avea o Forță de Reacție Rapidă, dar Polonia e pregătită și de următorul pas. Sikorski: Avem nevoie de o Apărare Europeană
Deși nu e încă gata, laserul DragonFire ar putea ajunge pe frontul din Ucraina. UK: Nu e nevoie să fie perfect pentru a-l trimite pe teren
B-21, o „jucărie” teribil de scumpă. Cât costă noul bombardier B-21 Raider al SUA, primul și singurul bombardier de generația a 6-a
Rusia este o „amenințare cronică” pentru SUA, iar sprijinul pentru Ucraina este necesar: Ucrainenii rămân în prezent aproape în întregime dependenţi de sprijinul american
Companii chineze, sancţionate de SUA pentru încercarea de a cumpăra cipuri AI pentru armata chineză, dar şi petru furnizare de drone către Rusia
Are Ungaria o opoziție adevărată? Un fost apropiat al regimului Orban vrea să rupă monopolul FIDESZ și merge la alegerile comasate cu un alt partid
Cum a blocat Ucraina accesul la un punct logistic rus în Crimeea (Foto). Nava rusă Novocherkassk zace pe fundul mării în portul Feodosia
Umbrela de securitate a SUA, care ne-a protejat în timpul Războiului Rece și după, poate să nu rămână deschisă tot timpul: Europa are nevoie de o capacitate de apărare comună
Termocentrala ucraineană Trypilska a fost lovită cu noua rachetă de croazieră rusească Kh-69, “mai periculoasă decât racheta hipersonică Kinjal”
Pentru a adapta centrele de comandă la cerințele războiului modern, U.S. Army vrea acces la mai multă ''tehnologie comercială''
Europa de Est ar putea avea nevoie de o prezență militară NATO și mai extinsă
”Economia de război nu este mâine, este aici”. Franța lui Macron nu exclude nici varianta rechizițiilor pentru accelera producția militară
Kuzmin e istorie. Ambasadorul Rusiei la București a părăsit definitiv România după ce și-a încheiat misiunea diplomatică
SUA spun că sunt deplin angajate să apere Japonia; chiar și nuclear. Premierul japonez: Cea mai mare provocare vine din China
Sursa foto: Forțele Navale Române
EXCLUSIV
Plan de 600 de milioane de euro pentru modernizarea și înarmarea fregatelor României vechi de 40 de ani. Dar e oare o decizie înțeleaptă?
Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși
”Avem nevoie urgentă de cel puțin șapte Patriot”. Patru țări din Europa și Asia dețin baterii Patriot care ar putea fi trimise imediat în Ucraina, spune un oficial ucrainean
Termocentrala ucraineană Trypillia, distrusă în totalitate în urma unui atac rusesc | Zelenski: Avem nevoie de sisteme de apărare, nu de vorbe goale
După două amânări, rușii au lansat Angara-A5, prima rachetă spațială produsă de Rusia de la prăbușirea URSS
Turcii se mișcă bine: Un radar AESA dezvoltat 100% de industria turcă, integrat pe F-16. Primul zbor al unui F turcesc cu noul radar a avut deja loc
Forțele ruse încearcă să îngenuncheze Harkivul prin lovituri aeriene repetate. Ultimul atac, din cursul zilei de joi, realizat cu rachete Iskander-M
NATO: Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv atacând ținte militare din afara Ucrainei
Baloanele de cercetare aeriană oferă deja unele avantaje distincte față de sistemele ISR tradiționale bazate pe sateliți și avioane
Armata Rusiei luptă în Ucraina ca în Mad Max. Rușii atacă cu tancuri „țestoasă” și folosesc intens motocicletele pe front
Rușii au lovit centrala termică Trypilska din regiunea Kiev, una dintre cele mai mari din Ucraina (Video)
Israelul promite să atace Iranul în cazul "răzbunării" promise de iranieni pentru consulatul bombardat din Siria: Vom fi capabili să răspundem foarte rapid cu o acțiune ofensivă decisivă
Ucraina are nevoie de militari iar într-un final a adoptată noua lege a mobilizării. Modificările aduse sunt majore iar unele au născut controverse
pixel