Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis răspunde „temerilor” Rusiei: Scutul de la Deveselu e doar defensiv. Nu intenționăm să atacăm pe nimeni
14 iun, 18:59
Președintele Klaus Iohannis a discutat după summitul NATO de la Bruxelles despre consolidarea Alianței prin conceptul NATO 2030, o decizie istorică luată azi, dar și despre subiectul scutului de la Deveselu, adus de ruși mereu în discuție.
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că baza militară americană de la Deveselu are rol strict defensiv. Declarațiile au fost făcute în contextul în care președintele român a fost întrebat despre discuțiile care vor fi purtate între Joe Biden și Vladimir Putin, la Geneva, unde se va aborda inclusiv tema bazei de la Deveselu.

Acest fapt a fost confirmat și de șeful diplomației ruse care a transmis acum câteva zile că subiectul privind moratoriu în ceea ce privește instalarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune se va afla pe agenda președinților Putin și Biden.

În acest sens, Serghei Lavrov propune ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad pentru a inspecta instalațiile Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia, Moscova fiind îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive.

 

G Ad:

Iohannis răspunde Rusiei: Scutul de la Deveselu este defensiv. NATO nu intenționează să atace pe nimeni

 

Acest scut este de multe ori adus în discuție de Rusia. Este binevenită această discuție pentru a reitera că acest scut este pur defensiv. Inclusiv  componenta de la noi de la Deveselu are doar rol defensiv. Noi (n.a. - NATO) nu intenționăm să atacăm pe nimeni, dar suntem foarte hotărâți să apărăm națiunile noastre, statele noastre. De aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente și în România”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele României a mai adăugat că întărirea NATO și Flancului Estic aduce beneficii pentru țara noastră și pentru România.

„Este evident în interesul nostru să avem o prezență aliată foarte solidă și la noi în România. Împreună cu SUA lucrăm foarte bine și orice întărire a acestei prezențe e binevenită pentru noi. Dar întărirea NATO în ansamblu e o veste foarte bună pentru România și pentru români”, a conchis Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Kuzmin: Americanii nu ne-au invitat niciodată la baza de la Deveselu

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei
Artileriștii antiaerieni români le-au prezentat militarilor americani sistemele Gepard ale Armatei (Foto)
Rusia a început producerea unui avion pentru conducerea trupelor în cazul unui război nuclear
SUA au testat noile rachete ale sistemului Aegis, similar celui amplasat la Deveselu: Una din două ținte balistice a fost interceptată
Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane
”Buzduganul cazac” – Exercițiu ucraineano-britanic de respingere a unei agresiuni hibride
Fără apă și fără curent. Zeci de persoane au scandat împotriva regimului în Iran
Primul submarin construit de Taiwan, cu sprijin american, va fi lansat la apă în 2023
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro