Iohannis, vizită la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii: Avem în vedere să achiziționăm avioane F-35
Președintele Klaus Iohannis a efectuat astăzi o vizită oficială la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj, unde i-au fost prezentate câteva tipuri de aeronave cu care sunt dotate Forțele Aeriene Romane. La sfârşitul declaraţiei de presă, şeful statului a precizat că ’’procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Române nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35’’. Dar, cel mai important de precizat, Klaus Iohannis a uitat să menţioneze şi când are de gând România să înceapă demersurile pentru achiziţia unor avioane de generaţia a V-a F-35.
’’Tocmai am încheiat vizita la această bază aeriană situată în inima Transilvaniei, una deosebit de importantă pentru Armata României. Mi-au fost prezentate câteva tipuri de aeronave cu care sunt dotate Forțele noastre Aeriene și am avut discuții foarte bune, foarte aplicate despre capacitățile tehnice și pregătirea acestor aeronave și ale forțelor care sunt prezente aici’’, a spus Klaus Iohannis în deschiderea declarație de presă.
Şeful statului a precizat în fata militarilor prezenţi la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii că se declara bucuros să constate că exista rezultate concrete ale procesului de modernizare a Forțelor Aeriene, dar și a Forțelor Terestre, două componente de bază ale armatei noastre.
’’România a luat primele măsuri pentru modernizarea forțelor armate încă de la începutul anului 2015, odată cu semnarea acordului politic pe care l-am inițiat și prin care am decis atunci alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puțin 10 ani. De atunci, în concordanță cu deciziile asumate de România în cadrul Alianței Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante și pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciții, tot mai complexe, inclusiv în format aliat’’, a precizat Klaus Iohannis.
Președintele României a dat asigurări că ţara noastră este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
’’În același timp, vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și pentru acordarea de sprijin statelor aliate și partenere, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, constituie o prioritate a politicii externe și de securitate a țării noastre’’, a susţinut şeful statului.
Iohannis le-a promis militarilor prezenţi la Câmpia Turzii că România intenţionează să cumpere avioane F-35
’’Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță. Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35’’, a mai spus Klaus Iohannis.
Dar, cel mai important de precizat, Klaus Iohannis a uitat să menţioneze şi când are de gând România să înceapă demersurile pentru achiziţia unor avioane de generaţia a V-a F-35.
România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023
La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic.
Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.
Achiziționarea aeronavelor din Norvegia e o etapă de tranziție pentru trecerea la generația a V-a, care se preconizează că va avea loc din 2030. În cadrul interviului acordat Televiziunii Române, la începutul acestui an, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a precizat că România nu are în acest moment bani pentru o astfel de achiziţie.
„Ca să achiziționăm F-35 ar fi trebuit să avem modernizat întregul sistem de apărare, întregul sistem economico-strategic. Avioanele F-35 sunt complexe de comandă și control, care comandă nave de război, drone etc. Chiar dacă prin absurd am fi avut bani să achiziționăm F-35, dar și posibilitatea - pentru că ele nu pot fi achiziționate imediat - nu am fi avut ce face cu ele. Le-am fi folosit tot ca F-16”, a precizat Vasile Dîncu.
„Trebuie să fim sinceri, e și o chestiune de bani. Una e să ai un buget de apărare cum își pot permite țările foarte dezvoltate să comande cinci escadrile de F-35 și alta e să ai bani pregătiți doar pentru ceea ce ne putem permite acum, dincolo de faptul că în acest moment nu aveam încă ce face cu F-35”, a conchis ministrul Apărării.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News