Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Irakul devine subiectul unui conflict aprig între cei doi mari vecini ai săi, Iran și Turcia
News
Data actualizării:
Data publicării:
Autoritățile turce arată cu degetul asupra Iranului pentru că a exercitat presiuni asupra guvernului irakian cu scopul de a perturba reluarea exportului de petrol irakian produs în guvernoratul Kirkuk prin conducta care leagă portul Ceyhan din provincia Adana, sudul Turciei.
Militar antitero Irak Sursa foto: Captură video
Militar antitero Irak Sursa foto: Captură video

Ankara încearcă să se sustragă responsabilității pentru perturbarea exporturilor prin conducta Kirkuk-Ceyhan, potrivit unei decizii pe care a luat-o după ce Camera Internațională de Comerț a emis o hotărâre de amendare cu 1,5 miliarde de dolari pe motiv că a exportat petrol din Kurdistanul irakian fără aprobarea Bagdadului.

Dar acuzația sa împotriva Iranului scoate la iveală intrarea Ankarei într-o luptă mai largă împotriva Teheranului pentru influență în interiorul Irakului, care nu exclude regiunile din sudul țării, principala patrie a șiiților irakieni, unde iranienii se bucură de o influență largă, susținută de forțele politice șiite și de facțiuni armate.

Turcia speră să obțină acces în acele zone care dețin principalele surse de petrol irakian prin intermediul portalului de dezvoltare, așa cum arată mișcările ambasadorului turc și ale oamenilor de afaceri turci în provinciile sudice ale Irakului.

Șeful Centrului de Cercetare pentru Politică și Strategie Energetică din Turcia, Ozkuhan Akiner, a acuzat Iranul că a obstrucționat repornirea conductei Kirkuk-Ceyhan într-un efort de a transporta petrolul din nordul Irakului cu cisterne către stațiile și rafinăriile sale, confirmând disponibilitatea Ankarei de a reexporta țițeiul irakian prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

Această acuzație a fost însoțită de anunțul că oficialii din sectorul petrolier ai guvernului irakian s-au întâlnit pentru prima dată cu reprezentanții Asociației Industriei Petrolului din Kurdistan, Epicor, pentru a discuta despre reluarea exporturilor prin linia Kirkuk-Ceyhan.

Turcia a încetat să mai exporte petrol din nordul Irakului prin teritoriul său în martie, invocând obstacole tehnice rezultate din cutremurul care a lovit regiunile sale la începutul acestui an. Ministrul turc al Energiei a declarat în octombrie că conducta este gata de export, dar înalți oficiali irakieni din sectorul petrolier au afirmat că autoritățile irakiene nu au primit nicio notificare oficială din partea Turciei cu privire la pregătirea conductei.

Akiner a declarat în timpul unui program difuzat la televiziunea kurdă irakiană Rudaw TV: "Problemele politice afectează deciziile economice și până acum Irakul nu a avut o poziție clară cu privire la reluarea exportului de petrol din regiunea Kurdistan, în timp ce Turcia este pregătită pentru asta".

 

Iranul vrea scoaterea Turciei din traseul petrolului

 

În ceea ce privește un posibil rol al Iranului în perturbarea repornirii conductei, expertul turc în energie a spus: "Interesul Iranului constă în a nu exporta petrolul regiunii Kurdistan în străinătate prin Turcia". Lucrează de mult timp pentru a-l transporta prin cisterne către rafinăriile și stațiile sale", adăugând: "Guvernul regional a făcut investiții ample, dar Iranul vrea să obțină petrol și nu vrea ca regiunea să fie martoră la investiții".

Akiner a descris căutarea unei alternative la Turcia pentru exportul petrolului irakian drept o "conspirație", considerând că "singura modalitate fără probleme de a exporta petrol irakian este portul Ceyhan", avertizând că exportul prin Liban, Siria sau Iordania comportă riscuri mari din cauza lipsei de securitate cauzate de  tensiunile din regiune.

Cuvintele șefului Centrului de Cercetare Turc confirmă ceea ce se discută în cercurile politice și economice irakiene despre existența ambițiilor Turciei pentru petrolul irakian, dar nici acuzațiile pe care le conține împotriva Iranului nu sunt lipsite de fapte cu privire la utilizarea de către Teheran a aliaților săi din Irak în furtul și contrabanda cu petrol și derivate ale acestuia.

În aprilie, un oficial iranian a dezvăluit din greșeală volumul de derivate petroliere introduse zilnic ilegal din Irak în țara sa. Muhammad Heydari, un oficial local din orașul Qasr Shirin din provincia Kermanshah, vestul Iranului, vorbea la acea vreme pentru Agenția Fars iraniană despre activitatea comercială la punctele de trecere a frontierei dintre țara sa și Irak, când a menționat în mod întâmplător intrarea a peste 300 de camioane încărcate cu combustibil din regiunea Kurdistanului irakian în Iran în fiecare zi.

Șocul a fost agravat de numărul mare, dat fiind că o mare parte din derivatele de contrabandă nu sunt produse în Irak, ci mai degrabă importate din străinătate, cu o parte din veniturile din vânzarea țițeiului. Pe de altă parte, Turcia aspiră să obțină o parte din bogăția petrolieră irakiană, pe care o obține în realitate prin exportul de petrol din Kurdistanul irakian prin linia Kirkuk-Ceyhan în afara autorității companiei guvernamentale SOMO, care este autorizată legal să exporte petrolul irakian.

 

Turcia intervine “legitim” în Kirkuk

 

Acest lucru nu a împiedicat Turcia să intre ca un concurent serios pentru influența în guvernoratul Kirkuk, bogat în petrol, profitând de conflictul intens din interiorul guvernoratului dintre mai multe componente etnice și naționale, inclusiv componenta kurdă, care cere anexarea provinciei la regiunea sa, și componenta turkmenă, asupra căreia Ankara încearcă să-și exercite o tutelă cu scopul de a o folosi pentru a găsi un punct de sprijin în Kirkuk.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu ezită să intervină în acest conflict intern irakian, susținând că țara sa are drepturi istorice în regiunile irakiene. Anterior, el s-a adresat liderului kurd irakian, Masoud Barzani, spunând: "Unde ai dreptul să spui că Kirkuk este al meu?"." Ai o istorie în Kirkuk? Ce faci acolo când știi foarte bine cine merită cel mai mult Kirkuk?".

Departe de regiunile din nordul Irakului apropiate granițelor sale, ambițiile Turciei de a concura pentru influență în Irak se extind și în regiunile din sudul țării, unde influența iraniană este concentrată din motive religioase și sectare. Ankara încearcă să exploateze lipsa de dezvoltare din aceste zone, care s-a transformat într-o cerere populară și într-un slogan ridicat în protestele populare masive care au avut loc în ultimii ani.

Ambițiile turcești au fost evidente într-o vizită efectuată de ambasadorul turc în Irak, Ali Riza Gunay, însoțit de o delegație de oameni de afaceri și investitori turci, la începutul acestei săptămâni, în guvernoratele Najaf și Karbala, la sud de capitala irakiană, Bagdad. În timp ce era în Najaf, acesta a postat pe platforma X: "Suntem în postura de membri ai familiei în compania oamenilor de afaceri. Companiile noastre sunt pregătite să sprijine dezvoltarea Najafului".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sondajul din Iowa îi dă lui Harris un avantaj surpriză chiar în fieful republicanilor. Cele șapte statele cheie care vor decide alegerile din SUA
Alegeri în Moldova | S-a încheiat votul în Republica Moldova și România. Peste 310.000 de moldoveni din Diaspora au votat până la ora 21.00
Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
Pentru a-și astupa găurile din ”șvaițerul” informațional, UE intenționează să înființeze o Agenție de spionaj
Orban acuză UE de conspirație pentru răsturnarea guvernul ungar
Deși ține la ordin toată presa din Federație, Kremlinul acuză Washingtonul de încălcarea libertății presei: ”Jurnaliştii Izvestia au fost interogați 10 ore”
Încă un ”patriot” care rupe rândurile europene: Robert Fico a apărut pe canalul Rossiya 1 la o emisiune de propagandă. ”Voi negocia cu Putin fără ezitare”
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Polonia merge înainte cu fortificațiile de la granița cu Rusia și Belarus. “Scutul de Est” va costa 2,5 miliarde de dolari
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei
Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian
România, parte a „Triunghiului de la Weimar”? Geoană: Ar fi un echilibru natural alături de Franța, Germania și Polonia
Rusia pregătește o ofensivă majoră în regiunea Kursk. Trupele ruse verifică acum punctele slabe ale apărării ucrainene
SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei
Liderul ucis al Hamas lucra pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Israelul cere o anchetă
Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului
Șeful SpaceX, Elon Musk, a negociat în secret cu Putin încă din 2022, scrie WSJ. Produsele SpaceX sunt folosite inclusiv de Armata SUA
Tranziția către energia verde este inevitabilă. Cu cât acționăm rapid, cu atât costurile vor fi mai reduse | Aspen – GMF Bucharest Forum 2024
Invadarea Ucrainei de către Rusia a aruncat Europa pe un teritoriu energetic necunoscut. Christina Verchere, CEO OMV - Petrom: Europa trebuie să facă tranziția energetică
Balansul Serbiei între banii UE și BRICS-ul Rusiei. ”Vor să împace capra cu varza”
Sisteme rusești Pantsir-S1M, lângă THAAD americane? Rusia convinge un important aliat al SUA în Orient să-i achiziționeze sistemele
Iranul are planuri mari pentru anul viitor și crește masiv investițiile în mașina de război
Provocări și Oportunități în Piețele de Capital din Europa Centrală și de Est. Conferința Aspen – GMF Bucharest Forum 2024

Ştiri Recomandate

Moment delicat pentru Ucraina: Nevoită să renunțe la 40% din teritoriile cucerite în regiunea rusă Kursk, Armata Kievului încearcă să oprească ofensiva rusă din Donbas
Cu un ochi la vecinul său mai mare, Grecia vrea să aibă propriul „Iron Dome”, cu ajutorul Israelului
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
Trump s-a întâlnit cu secretarul general al NATO
Victorii-record ”la hectar”: Comandanții ruși inventează succese pe front. Minciuna a ieșit la iveală atunci când superiorii au vrut să viziteze teritoriul cucerit
Navă chineză cu căpitan rus. Coincidență sau nu, cargoul ”YI PENG 3” a trecut fix prin zona unde au fost secționate cablurile din Marea Baltică
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
pixel