Merz a declarat că a acceptat oferta Franței de a purta discuții privind cooperarea în domeniul descurajării nucleare.
Ankara încearcă să se sustragă responsabilității pentru perturbarea exporturilor prin conducta Kirkuk-Ceyhan, potrivit unei decizii pe care a luat-o după ce Camera Internațională de Comerț a emis o hotărâre de amendare cu 1,5 miliarde de dolari pe motiv că a exportat petrol din Kurdistanul irakian fără aprobarea Bagdadului.
Dar acuzația sa împotriva Iranului scoate la iveală intrarea Ankarei într-o luptă mai largă împotriva Teheranului pentru influență în interiorul Irakului, care nu exclude regiunile din sudul țării, principala patrie a șiiților irakieni, unde iranienii se bucură de o influență largă, susținută de forțele politice șiite și de facțiuni armate.
Turcia speră să obțină acces în acele zone care dețin principalele surse de petrol irakian prin intermediul portalului de dezvoltare, așa cum arată mișcările ambasadorului turc și ale oamenilor de afaceri turci în provinciile sudice ale Irakului.
Șeful Centrului de Cercetare pentru Politică și Strategie Energetică din Turcia, Ozkuhan Akiner, a acuzat Iranul că a obstrucționat repornirea conductei Kirkuk-Ceyhan într-un efort de a transporta petrolul din nordul Irakului cu cisterne către stațiile și rafinăriile sale, confirmând disponibilitatea Ankarei de a reexporta țițeiul irakian prin conducta Kirkuk-Ceyhan.
Această acuzație a fost însoțită de anunțul că oficialii din sectorul petrolier ai guvernului irakian s-au întâlnit pentru prima dată cu reprezentanții Asociației Industriei Petrolului din Kurdistan, Epicor, pentru a discuta despre reluarea exporturilor prin linia Kirkuk-Ceyhan.
Turcia a încetat să mai exporte petrol din nordul Irakului prin teritoriul său în martie, invocând obstacole tehnice rezultate din cutremurul care a lovit regiunile sale la începutul acestui an. Ministrul turc al Energiei a declarat în octombrie că conducta este gata de export, dar înalți oficiali irakieni din sectorul petrolier au afirmat că autoritățile irakiene nu au primit nicio notificare oficială din partea Turciei cu privire la pregătirea conductei.
Akiner a declarat în timpul unui program difuzat la televiziunea kurdă irakiană Rudaw TV: "Problemele politice afectează deciziile economice și până acum Irakul nu a avut o poziție clară cu privire la reluarea exportului de petrol din regiunea Kurdistan, în timp ce Turcia este pregătită pentru asta".
În ceea ce privește un posibil rol al Iranului în perturbarea repornirii conductei, expertul turc în energie a spus: "Interesul Iranului constă în a nu exporta petrolul regiunii Kurdistan în străinătate prin Turcia". Lucrează de mult timp pentru a-l transporta prin cisterne către rafinăriile și stațiile sale", adăugând: "Guvernul regional a făcut investiții ample, dar Iranul vrea să obțină petrol și nu vrea ca regiunea să fie martoră la investiții".
Akiner a descris căutarea unei alternative la Turcia pentru exportul petrolului irakian drept o "conspirație", considerând că "singura modalitate fără probleme de a exporta petrol irakian este portul Ceyhan", avertizând că exportul prin Liban, Siria sau Iordania comportă riscuri mari din cauza lipsei de securitate cauzate de tensiunile din regiune.
Cuvintele șefului Centrului de Cercetare Turc confirmă ceea ce se discută în cercurile politice și economice irakiene despre existența ambițiilor Turciei pentru petrolul irakian, dar nici acuzațiile pe care le conține împotriva Iranului nu sunt lipsite de fapte cu privire la utilizarea de către Teheran a aliaților săi din Irak în furtul și contrabanda cu petrol și derivate ale acestuia.
În aprilie, un oficial iranian a dezvăluit din greșeală volumul de derivate petroliere introduse zilnic ilegal din Irak în țara sa. Muhammad Heydari, un oficial local din orașul Qasr Shirin din provincia Kermanshah, vestul Iranului, vorbea la acea vreme pentru Agenția Fars iraniană despre activitatea comercială la punctele de trecere a frontierei dintre țara sa și Irak, când a menționat în mod întâmplător intrarea a peste 300 de camioane încărcate cu combustibil din regiunea Kurdistanului irakian în Iran în fiecare zi.
Șocul a fost agravat de numărul mare, dat fiind că o mare parte din derivatele de contrabandă nu sunt produse în Irak, ci mai degrabă importate din străinătate, cu o parte din veniturile din vânzarea țițeiului. Pe de altă parte, Turcia aspiră să obțină o parte din bogăția petrolieră irakiană, pe care o obține în realitate prin exportul de petrol din Kurdistanul irakian prin linia Kirkuk-Ceyhan în afara autorității companiei guvernamentale SOMO, care este autorizată legal să exporte petrolul irakian.
Acest lucru nu a împiedicat Turcia să intre ca un concurent serios pentru influența în guvernoratul Kirkuk, bogat în petrol, profitând de conflictul intens din interiorul guvernoratului dintre mai multe componente etnice și naționale, inclusiv componenta kurdă, care cere anexarea provinciei la regiunea sa, și componenta turkmenă, asupra căreia Ankara încearcă să-și exercite o tutelă cu scopul de a o folosi pentru a găsi un punct de sprijin în Kirkuk.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu ezită să intervină în acest conflict intern irakian, susținând că țara sa are drepturi istorice în regiunile irakiene. Anterior, el s-a adresat liderului kurd irakian, Masoud Barzani, spunând: "Unde ai dreptul să spui că Kirkuk este al meu?"." Ai o istorie în Kirkuk? Ce faci acolo când știi foarte bine cine merită cel mai mult Kirkuk?".
Departe de regiunile din nordul Irakului apropiate granițelor sale, ambițiile Turciei de a concura pentru influență în Irak se extind și în regiunile din sudul țării, unde influența iraniană este concentrată din motive religioase și sectare. Ankara încearcă să exploateze lipsa de dezvoltare din aceste zone, care s-a transformat într-o cerere populară și într-un slogan ridicat în protestele populare masive care au avut loc în ultimii ani.
Ambițiile turcești au fost evidente într-o vizită efectuată de ambasadorul turc în Irak, Ali Riza Gunay, însoțit de o delegație de oameni de afaceri și investitori turci, la începutul acestei săptămâni, în guvernoratele Najaf și Karbala, la sud de capitala irakiană, Bagdad. În timp ce era în Najaf, acesta a postat pe platforma X: "Suntem în postura de membri ai familiei în compania oamenilor de afaceri. Companiile noastre sunt pregătite să sprijine dezvoltarea Najafului".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Merz a declarat că a acceptat oferta Franței de a purta discuții privind cooperarea în domeniul descurajării nucleare.
Membrii grupării Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) vor începe să depună armele în cadrul unei ceremonii de dezarmare care va avea loc în Kurdistanul irakian în prima parte a acestei luni, după cum a relatat publicația kurdă Rudaw.
Președintele american Donald Trump a declarat că va lua în considerare deportarea lui Elon Musk în Africa de Sud, țara în care s-a născut și a crescut miliardarul.
Un bombardier supersonic Su-34 s-a prăbușit în regiunea Nijni Novgorod din Federația Rusă, a confirmat Ministerul rus al Apărării.
Conflictul dintre Rusia și Azerbaidjan s-a adâncit și mai mult după ce anchetatorii din orașul industrial rusesc Ekaterinburg au efectuat săptămâna trecută o serie de raiduri asupra etnicilor azeri suspectați de implicare în crime nerezolvate din trecut, inclusiv crime în serie.
Jakub Jaworowski, ministrul activelor statului, a dezvăluit că Polonia va crește de cinci ori producția de muniție de calibru mare.
Televiziunea de stat chineză a publicat joi o animație care înfățișează, se pare, un nou tip de bombă concepută pentru a dezactiva centralele electrice, întrerupând efectiv alimentarea cu energie electrică a unei întregi zone care se confruntă cu un atac chinez.
Comunitatea ucraineană din București a organizat, pe 28 iunie 2025, un eveniment de solidaritate intitulat „Întoarce-te viu”, cu ocazia Zilei Internaționale de Susținere a Victimelor Torturii. Evenimentul a avut loc în fața Teatrului Odeon din București și a avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului și a tratamentului inuman la care sunt supuși prizonierii de război și civilii ucraineni în Federația Rusă.
La o săptămână după bombardamentul american de weekendu-trecut, iranienii s-au întors la instalația nucleară de la Fordow. Majid Takht-Ravanchi, secretarul ministrului de externe iranian, a declarat pentru BBC că negocierile suplimentare cu SUA ar fi posibile doar dacă Statele Unite se angajează să nu mai comită atacuri similare.
Luni, 30 iunie 2025, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, Nicușor Dan.
Blocul este convins că restricțiile împotriva Federației Ruse în condițiile actuale ar trebui menținute și, dacă este necesar, consolidate.
Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că nu va "tolera" continuarea procesului pentru corupţie împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a cărui anulare a solicitat-o, relatează Agerpres și AFP.
Thales, unul din liderii globali în domeniul high-tech, și Kongsberg Defence & Aerospace, parte a grupului Kongsberg și furnizor de top pentru produse și sisteme de apărare, au semnat un acord pentru înființarea unui joint venture în domeniul comunicațiilor securizate.
În urma unei operațiuni speciale efectuate de structurile de informații speciale ale Ucrainei, patru avioane rusești SU-34 au fost lovite pe aerodromul Marynivka din regiunea Volgograd din Rusia.
Scandalul de spionaj dintre Ucraina și Ungaria își consumă zilele astea un nou episod, după ce autoritățile ungare anunțau, luna trecută, că expulzează doi diplomați ucraineni, ca răspuns la anunțul Kievului privind destructurarea unei rețele care spiona pentru informațiile militare ungare.
Imaginile din satelit ale mai multor uzine rusești de reparații de vehicule blindate sugerează că Rusia continuă să se bazeze pe reconstrucția vehiculelor sale blindate din epoca sovietică, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.Moscova ajunge la fundul sacului cu vechituri. Blindatele sovietice din depozite sunt trimise obligatoriu în uzine pentru recondiționare
Danemarca desfășoară exerciții militare masive în Groenlanda. Deși consolidarea semnificativă a apărării celei mai mari insule din lume vine relativ curând după ce președintele american Donald Trump și-a exprimat interesul pentru aceasta, liderii danezi spun că Rusia este considerată cea mai mare amenințare la adresa insulei.
Cel puțin patru persoane au fost ucise și 17 rănite în atacuri cu rachete rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk, vineri. Orașul Samar, situat în apropierea râului Dnipro, a fost cel mai grav afectat. Patru persoane au fost ucise, iar alte 17 au fost rănite în atac.
China a anunțat vineri că ministrul său de externe, Wang Yi, va călători în Europa săptămâna viitoare pentru discuții cu omologii săi francez, belgian și german, precum și cu șefa diplomației europene, relatează Agerpres și AFP.
Statele membre ale Uniunii Europene au reiterat sprijinul pentru Ucraina, a declarat, în noaptea de joi spre vineri, preşedintele Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după Consiliul European.
Europarlamentarul Vasile Dîncu a fost ales vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO).
Cinci membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) construiesc o Cortină de Fier modernă la granițele lor cu Rusia pentru a descuraja o posibilă invazie rusească. Măsurile, care erau de neconceput acum câțiva ani, ar putea include milioane de mine antipersonal.
Proiectul de buget pentru anul fiscal 2026 aduce o serie de schimbări importante. Noua administrație de la Casa Albă pare că va pune în aplicare declarațiile făcute în lunile precedente, când Trump și Musk anunțau că e nevoie de mai multe drone și de mai puține F-35.
Experții citați de CNN subliniază că atacul american asupra Iranului va avea un impact direct asupra direcției politicii Coreei de Nord. Regimul lui Kim Jong-un are un program nuclear mult mai avansat, iar acum se spune că este și mai hotărât să accelereze dezvoltarea acestuia.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, joi, la Bruxelles, că interesele României la Consiliul European vizează Republica Moldova, regiunea Mării Negre şi Ucraina.
Răspunsul Poloniei la manevrele ruso-belaruse Vest-2025 (Zapad-2025), care vor avea loc în septembrie, va consta în organizarea de exerciții militare NATO de amploare, pe teritoriul polonez.
Uniunea Europeană se transformă într-un pact militar anti-rus, iar aderarea Ucrainei la UE ar reprezenta un pericol direct pentru Rusia, a declarat astăzi (miercuri, 25.06.2025) fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, un organism consultativ al președintelui Vladimir Putin.
Președintele român Nicușor Dan și cel turc Recep Tayyip Erdogan au avut o discuție bilaterală în marja summitului NATO de la Haga.
Comunitatea ucraineană din București organizează un eveniment de solidaritate intitulat „Întoarce-te viu”, cu ocazia Zilei Internaționale de Susținere a Victimelor Torturii. Evenimentul va avea loc pe 28 iunie 2025, în fața Teatrului Odeon, pe Calea Victoriei 40–42, București, începând cu ora 17:00. Această acțiune are scopul de a atrage atenția asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului și a tratamentului inuman la care sunt supuși prizonierii de război și civilii ucraineni în Federația Rusă.
Excelența Sa Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta, a deschis evenimentul dedicat zilei Sfântului Ioan Baptistul cu un discurs plin de semnificație istorică și de recunoștință. El a exprimat bucuria de a celebra această zi importantă, care nu doar că onorează patronul Ordinului, ci și istoria de aproape 1000 de ani a acestuia, începută în Ierusalim. "Noi nu doar că am construit, la acea vreme, o unitate medicală, dar am intrat într-un acord corect între entități suverane," a subliniat el, evidențiind astfel legătura strânsă dintre Ordin și comunitățile în care activează.
Nu este primul eveniment militar pe care Rusia îl anulează. În iulie 2024, parada de Ziua Marinei planificată în St. Petersburg a fost anulată din motive de securitate și pare că nu se va desfășura nici anul acesta.
Aproximativ 70 de soldați din șase țări, inclusiv România, participă la un program de antrenament de patru săptămâni în Coreea de Sud privind operarea obuzierelor K9. În cazul țărilor care au semnat contracte și pentru achiziția de tancuri, antrenamentele prevăd și operarea tancurilor K2.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, că Germania este principalul partener comercial al României, subliniind că ţara noastră îşi doreşte ca această cooperare să se dezvolte în anii următori.
Prețul oficial european al petrolului rusesc a scăzut cu peste 10 dolari pe baril.
Ca răspuns la transformările rapide ale conflictelor moderne și pentru a-și întări securitatea națională, România inițiază un viraj strategic major, având ca obiectiv transformarea țării într-un centru de greutate regional în producția de drone. Această nouă direcție se bazează pe o abordare duală: pe de o parte, demararea imediată a asamblării a mii de drone printr-un parteneriat tehnologic cu o companie americană, iar pe de altă parte, explorarea unui proiect de anvergură pentru fabricarea în comun a modelelor ucrainene, testate pe câmpul de luptă, destinate atât forțelor naționale, cât și exportului european.
NATO și UE au condamnat vineri „ferm” activitățile cibernetice ostile ale Rusiei, care au ca scop destabilizarea statelor europene.
Marshall și Romaero au anunțat astăzi o colaborare pentru întreținerea programată de tip PDM a aeronavelor C-130 Hercules actuale și viitoare operate de Forțele Aeriene Române, se arată într-un comunicat al companiei britanice, relatează DefenseRomania.
În spatele retoricii președintelui Aleksandr Lukașenko despre neutralitate tarii sale, o rețea de întreprinderi de stat din Belarus a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie și tehnică militară a Rusiei, alimentând direct atacurile asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina. Documente obținute de la firma privată de intelligence Dallas și analizate de publicația ucraineană Canal 24 dezvăluie o cooperare industrial-militară puternica, care transformă Belarusul dintr-un simplu aliat logistic într-un cobeligerant de facto în conflict.
Orbán a postat pe Facebook o fotografie a incidentului, în care era scris mesajul „Maghiarii, la cuțit”.
Departamentul Apărării al SUA a anunțat Elveția că livrările de sisteme de apărare antiaeriană Patriot vor fi întârziate, întrucât se va prioritiza sprijinirea Ucrainei, după cum a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Elveția.
Portalul rusesc de propagandă şi dezinformare TopWar.ru a semnalat faptul că, de la începutul lunii iunie, trupele rusești au lansat cel puțin 50 de lovituri asupra aerodromurilor întrebuințate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, folosind diverse mijloace de distrugere cu rază lungă de acțiune.
Germania, Marea Britanie și Franța testează drona Helsing HX-2, o muniție „loitering” proiectată pe baza experienței de pe câmpul de luptă din Ucraina și construită pentru a fi produsă la scară largă. O companie germană de tehnologie accelerează producția unei noi drone kamikaze, dotată cu inteligență artificială, destinată să contracareze una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei în Ucraina.
Casa Albă a oficializat o poziție care circula de ceva vreme în cercurile de militare: programul avionului de generația a șasea al U.S. Air Force, F-47, are prioritate absolută, chiar dacă acest lucru înseamnă întârzierea programului echivalent al U.S. Navy, F/A-XX. Decizia creează o tensiune evidentă între Administrație, Congres și conducerea U.S. Navy, care consideră noul său avion esențial pentru a contracara amenințările aflate la mare distanța, în special cele venite din partea Chinei.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
La 16 iulie 2025, Comisia a prezentat propunerea sa pentru un cadru financiar multianual („CFM”) ambițios și dinamic, care se ridică la aproape 2 trilioane EUR.
Forțele NATO au elaborat un plan detaliat pentru a „neutraliza” exclava rusă Kaliningrad cu o viteză fără precedent în cazul unui conflict, a declarat generalul Christopher Donahue, Comandantul Armatei SUA în Europa și Africa și Comandantul Forțelor Terestre ale NATO. Declarația subliniază o schimbare fundamentală în postura de descurajare a Alianței, alimentată de lecțiile învățate din Ucraina și de progresele tehnologice rapide.
Sistemul de apărare antiaeriană al Israelului este unul dintre cele mai sofisticate și stratificate din lume. Cu toate acestea, loviturile repetate ale iranienilor au avut un grad tot mai mare de reușită.
Francezii de la Airbus vor ca Brașovul să devină un hub industrial european pentru producția de elicoptere multirol. E vorba de elicoptere Airbus H215M, propuse de gigantul francez pentru a înlocui flota deja îmbătrânită de elicoptere IAR-330 Puma a României. Despre acest program au discutat înalți oficiali ai Airbus, într-un briefing la care a participat și DefenseRomania.
România pregătește achiziții importante de tehnică militară, iar sistemele antiaeriene sunt printre echipamente care ar putea fi contractate anul acesta.
SUA depun eforturi pentru a furniza foarte rapid arme Ucrainei în cadrul planului prezentat luni de preşedintele Donald Trump, având în vedere să vândă sisteme de apărare antiaeriană Patriot provenind din propriile lor stocuri, a declarat joi trimisul Washingtonului la NATO, citat de Agerpres și AFP.
Președintele SUA, Donald Trump, și-a schimbat recent poziția față de Rusia privind intențiile ei sincere de a încheie războiul din Ucraina în condiții decente pentru toată lumea.
Serviciile de informații militare ucrainene (GUR/HUR) au restricționat semnificativ activitățile companiei ruse Gaskar Group, unul dintre cei mai mari furnizori de drone, a relatat ziarul Kyiv Independent, citând surse proprii.
Livrările de muniţie de artilerie către Ucraina coordonate de Cehia sunt în creştere în acest an, dovadă a încrederii partenerilor într-un program guvernamental care asociază donaţiile de la partenerii NATO cu ofertele de vânzare de muniţie, a declarat joi Ministerul ceh al Apărării, citat de Agerpres și Reuters.
Turcia este pregătită să consolideze capacităţile defensive ale Siriei, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Ankara, în urma atacurilor aeriene israeliene asupra unor instalaţii ale armatei siriene din capitala Damasc, informează Agerpres și EFE.
Pe un câmp de luptă redefinit de roiurile de drone ieftine, precum cele iraniene Shahed-136, un startup francez de tehnologie susține că a dezvoltat ,,un antidot'': un interceptor kamikaze, ultra-rapid și cu un cost redus, proiectat să vâneze și să distrugă amenințările aeriene în mai puțin de un minut.
După schimbările de strategie care au avut loc în relațiile transatlantice odată cu revenirea lui Trump la conducere, s-a considerat și sperat că statele europene și chiar aliații lor de peste oceane își vor da mâna și vor acționa unitar pentru a acoperi cât mai repede golul de securitate pe care SUA par dispuse să îl lase în apărarea colectivă.
Nivelul de pregătire al apărării aeriene americane a atins un punct critic, forțând unul dintre cei mai înalți generali ai Armatei să recunoască o vulnerabilitate rară și să anunțe un plan de urgență. Generalul James Mingus, adjunctul șefului Statului Major, a dezvăluit că batalioanele de rachete Patriot, coloana vertebrală a scutului antirachetă al SUA, sunt utilizate foarte intens în teatrele de operaţii din Pacific, Europa și Orientul Mijlociu. Aceste unități, descrise de general drept „elementul de forță cel mai stresat” din întregul arsenal, se află într-o situație aproape de colaps, necesitând o intervenție imediată.
ENEVO Group și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un acord de cooperare, ce are ca obiectiv consolidarea securitǎții cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic.
În contextul unei Europe redefinite de conflictul din Ucraina, noul ministru al Apărării, Ionuț Moșteanu, a respins ferm ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, trasând o direcție clară pentru viitorul forțelor armate: profesionalizare, înzestrare de înaltă tehnologie și o rezervă de voluntari robustă. Poziția sa, articulată miercuri intr-un interviu acordat Antena 3 CNN, subliniază o schimbare de paradigmă accelerată de necesitatea descurajării agresiunii rusești la granița estică a NATO.
Într-o demonstrație de forță menită să remodeleze calculul strategic în Indo-Pacific, Armata SUA a testat noul său sistem de rachete cu rază medie de acțiune Typhon, lovind și scufundând o țintă maritimă în timpul exercițiului Talisman Sabre 25. Lansarea, efectuată pe 16 iulie din Teritoriul de Nord al Australiei, validează o nouă capacitate critică: abilitatea forțelor terestre de a controla spații maritime, o provocare directă la adresa strategiilor A2/AD (anti-access/area-denial) ale Chinei.
Franța ia în considerare abandonarea programului european avansat de drone pentru viitor, Eurodrone, proiect care se dorea o alternativă europeană la sistemele americane de tip Reaper MQ-9 (Predator B). Dezvoltarea unei aeronave europene fără pilot de tipul MALE (Medium Altitude Long Endurance), cunoscută și sub numele de Euromale, a acumulat ani de eforturi din partea celor patru state contributoare - Germania, Spania, Franța și Italia - și are deja comenzi ferme pentru peste 60 de unități.
Marina Chinei se află în prezent într-o expansiune rapidă, având ca scop construirea unei flote de șase portavioane până în anii 2030. Imaginile recente cu ambarcațiuni de debarcare au amplificat temerile că Beijingul se pregătește activ pentru o potențială invazie a Taiwanului.