Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iranul a rămas fără răbdare în acordul JCPOA
17 oct, 10:48
Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Teheranul a rămas fără răbdare strategică după ce partidele europene care au semnat acordul nuclear din 2015 nu au reușit să-și respecte angajamentele în urma retragerii SUA, transmite agenția Tasnim.

În cadrul celei de-a 14-a runde a reuniunii comisiei mixte Iran-Africa de Sud, care a avut loc la Teheran, Mohammad Javad Zarif a declarat că Iranul a rămas pe deplin angajat în acord, cunoscut sub numele de Planul Complet de Acțiune (JCPOA), pentru un an întreg după retragerea SUA din acesta și le-a oferit europenilor posibilitatea de a își îndeplini angajamentele și de a compensa ieșirea Washingtonului.

„Din păcate, nu am asistat la nicio măsură eficientă și Europa s-a dovedit incapabilă să își respecte angajamentele. Ca urmare, răbdarea strategică a Iranului s-a încheiat”, a spus Zarif, adăugând că Teheranul, ca răspuns, a început o reducere treptată a angajamentelor față de JCPOA.

Descriind pașii Iranului pentru reducerea angajamentelor JCPOA ca o acțiune legală consacrată la articolele 26 și 36 din acord, Zarif a spus că Teheranul va face următorii pași dacă celelalte părți nu își respectă angajamentele.

Ayatollahul Seyed Ali Khamenei, liderul Revoluției Islamice, a declarat la începutul acestei luni că Iranul va continua să reducă angajamentele JCPOA până când va obține rezultatele dorite.

„Reducerea angajamentelor nucleare, care este o responsabilitate a Organizației Energiei Atomice (din Iran), trebuie să continue cu seriozitate deplină și într-un mod precis și cuprinzător, așa cum a anunțat administrația, până când va obține rezultatul adecvat și va da cu siguranță rezultate”, a spus liderul.

În mai 2018, președintele american Donald Trump și-a scos țara din JCPOA.

Iranul și părțile rămase în acord au lansat discuții pentru a salva JCPOA după retragerea SUA, dar cele trei părți din UE (Franța, Marea Britanie și Germania) nu au reușit să asigure interesele economice ale Iranului.

Neacțiunea UE a obligat Teheranul să înceteze respectarea anumitor angajamente față de acordul nuclear, inclusiv o creștere a stocului de uraniu îmbogățit.

Iranul susține că noile măsuri nu sunt concepute pentru a dăuna acordului JCPOA, ci pentru a îl salva prin crearea unui echilibru în angajamente.

Vezi și: Iranul condiționează respectarea acordului nuclear de ridicarea sancțiunilor impuse de SUA

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"