Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Iranul anunţă că unul dintre cetăţenii săi deţinuţi în SUA va reveni în curând în ţară
01 iun, 12:01
Ministerul iranian al Afacerilor Externe a anunţat luni revenirea în ţară, în următoarele zile, a omului de ştiinţă Sirous Asgari, care este deţinut în SUA după ce a fost acuzat că a furat secrete industriale, relatează AFP.
Abbas Mousavi

"Dosarul dr. Sirous Asgari a fost închis în America şi probabil va reveni în ţară în două sau trei zile", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Abbas Moussavi, potrivit agenţiei iraniene Isna. "Asta se va întâmpla dacă nu va apărea nicio problemă sau obstacol", a adăugat el. Acuzat de furt de secrete industriale în timpul unei vizite academice în Ohio, Sirous Asgari a fost achitat în noiembrie dar este în continuare deţinut, din câte se pare din raţiuni legate de legea imigraţiei. MAE iranian a anunţat luna trecută că Asgari a contactat noul coronavirus în cursul detenţiei, transmite Agerpres.

Omul de ştiinţă a declarat în martie pentru cotidianul britanic The Guardian că poliţia americană pentru imigraţie îl ţine într-un centru de detenţie din Louisiana fără instalaţii sanitare de bază şi că îi refuză repatrierea în Iran, în pofida achitării sale.

Iranul şi SUA au în detenţie, reciproc, cetăţeni ai celeilalte ţări şi au făcut apel recent la eliberarea lor pe fondul pandemiei de COVID-19. Iranul este ţara cea mai afectată din Orientul Mijlociu, cu peste 150.000 de contaminări cu COVID-19, dintre care aproape 8.000 de morţi. Atât în străinătate, cât şi în ţară experţii şi responsabilii au suspiciuni că cifrele oficiale sunt mult subestimate. SUA sunt ţara cea mai afectată de pandemie din lume, cu aproape 1,8 milioane de cazuri confirmate, dintre care peste 104.000 de morţi.

Mai multe arestări şi condamnări ale unor iranieni au avut loc în SUA după ce preşedintele american Donald Trump a denunţat în 2018 acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 şi a reinstituit sancţiuni dure împotriva Teheranului.

Iranul, care are în detenţie cel puţin cinci americani, a făcut recent apel la un schimb global de prizonieri cu SUA, care au în detenţie 15 cetăţeni iranieni, potrivit unei liste întocmite de AFP plecând de la comunicate oficiale şi informaţii din presă.

Citește și: Iranul avertizează țările din Golful Persic care fac „greșeala strategică” de a permite prezența SUA

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Nava de desant USS Bonhomme Richard a luat foc la baza navală San Diego (Video)
Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră - Update
În vizită la militari americani răniţi pe front, Donald Trump poartă în premieră mască în public
Marea Britanie investește masiv în securizarea frontierelor post-Brexit
O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie
Peste o jumătate de milion de rezidenţi din Hong Kong au votat la alegerile primare ale partidelor pro-democraţie
Bombardament neidentificat în estul Siriei. Mai mulți membri ai milițiilor iraniene au fost uciși
Iranul îşi va dezvolta industria petrolieră, în ciuda sancţiunilor SUA
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro