Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iranul condiționează respectarea acordului nuclear de ridicarea sancțiunilor impuse de SUA
12 sep, 10:52
Președintele iranian, Hassan Rouhani, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, a respins ca „lipsită de sens” noțiunea că Republica Islamică poate purta discuții cu administrația americană în timp ce sancțiunile economice sunt în vigoare, transmite agenția Tasnim.

Într-o discuție telefonică purtată miercuri seară, Rouhani a declarat că SUA s-a sustras de la obligațiile din cadrul acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de Planul Complet de Acțiune (JCPOA), prin retragerea din acordul internațional.

„Din punctul de vedere al administrației, a parlamentului și oamenilor din Iran, atât timp cât sancțiunile sunt în vigoare, negocierea cu SUA nu are sens”, a spus el.

Rouhani a subliniat în continuarea celei de a treia etape a Iranului în reducerea angajamentelor sale JCPOA și a spus că Teheran este gata să revină la angajamente și că discuțiile dintre Iran și Grupul 5 + 1 (Rusia, China, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania) se vor purta numai dacă sancțiunile sunt ridicate.

El a subliniat, de asemenea, că puterea JCPOA și securitatea tuturor căilor navigabile, inclusiv a Golfului Persic, sunt două obiective majore de care ar beneficia de toate țările, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene și chiar Statele Unite.

Macron, la rândul său, s-a referit la intensele negocieri ale guvernului său cu SUA asupra Iranului și a spus că Parisul va continua eforturile pentru punerea în aplicare a acordului și ajungerea la o înțelegere. Președinții iranieni și francezi au convenit, de asemenea, să continue consultările pe această temă.

Iranul a trecut la îmbogățirea uraniului

 

Purtătorul de cuvânt al Organizației de Energie Atomică din Iran (AEOI) Behrouz Kamalvandi a dat sâmbătă noi detalii despre „al treilea pas” al țării în reducerea angajamentelor din cadrul JCPOA. În iulie, Iranul declarase cel de-al doilea pas pentru a-și reduce angajamentele prin ridicarea nivelului de îmbogățire a uraniului la peste 3,67 la sută.

Iranul susține că noile măsuri nu sunt concepute pentru a dăuna acordului nuclear, ci pentru a salva acordul prin crearea unui echilibru în angajamente.

Pe 14 iulie 2015 Iranul și Grupul 5 + 1  au ajuns la o concluzie asupra textului JCPOA. Acordul a intrat în vigoare în ianuarie 2016 și trebuia să pună capăt tuturor sancțiunilor impuse Iranului din pricina programului său nuclear, dar punerea în aplicare a acestuia a fost împiedicată de politicile SUA și de retragerea din acord.

La 8 mai 2018, președintele american Donald Trump și-a scos țara din acordul nuclear. În urma retragerii SUA, Iranul și părțile rămase au lansat discuții pentru salvarea acordului.

Cu toate acestea, eșecul UE de a asigura interesele economice ale Iranului a obligat Teheran să înceteze respectarea anumitor angajamente, inclusiv o creștere nelimitată a stocului de uraniu îmbogățit.

Kamalvandi a declarat recent că stocul de uraniu îmbogățit al țării a ajuns la 370 de kilograme.

Vezi și: Dosarul nuclear iranian: Franţa, Marea Britanie şi Germania îndeamnă la oprirea escaladării tensiunilor

Ştiri Recomandate

Portavionul Prince of Wales al Royal Navy a fost lansat la apă
Iranul ameninţă să transforme într-un ''câmp de luptă'' orice ţară care îl atacă
Parlamentul ucrainean a adoptat o lege cu privire la elaborarea unui plan de apărare în caz de agresiune sau conflict armat
Rusia, o putere militară susţinută cu bani de către China
Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad
Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață
Donald Trump anunţă cele mai dure sancţiuni contra Iranului
Rusia a lansat mari manevre militare anuale, care mobilizează 128.000 de militari