Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iranul e de părere că va ajunge la un nou acord nuclear cu SUA
15 iul, 08:50
Preşedintele iranian la final de mandat, Hassan Rouhani, speră că viitorul guvern va ajunge la un acord pentru o ridicare a sancţiunilor americane, a declarat el miercuri, lăsând să se înţeleagă că discuţiile privind dosarul nuclear iranian vor continua după încheierea mandatului său, relatează Agerpres, citând AFP.

Teheranul şi marile puteri au început în aprilie discuţii pentru a salva acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian încheiat în 2015, care este "muribund" după ce SUA au ieşit din acord în 2018 şi au reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului, care a ripostat renunţând la majoritatea angajamentelor sale.

"Munca era gata" să fie încheiată, a afirmat Rouhani pe tema negocierilor, în cadrul unei reuniuni televizate, subliniind că guvernul său "a făcut ceea ce trebuia" pentru o ridicare a sancţiunilor americane.

Până acum au avut loc şase serii de negocieri, ultima încheindu-se pe 20 iunie la Viena, între Iran şi ţările care sunt încă parte a acordului (Regatul Unit, China, Franţa, Germania şi Rusia). Nicio dată a reluării convorbirilor nu a fost avansată.

"Sperăm că a 13-a administraţie va putea încheia această muncă", a adăugat Rouhani, care urmează să-i cedeze frâiele puterii la începutul lui august noului preşedinte Ebrahim Raissi, un ultraconservator.

Moderatul Rouhani a declarat la începutul lui iunie că speră să ajungă la un compromis pentru relansarea acordului înainte de încheierea mandatului său.

La sfârşitul lui iunie, SUA şi Franţa au avertizat Iranul că timpul presează pentru salvarea acordului, iar Teheranul a replicat imediat că soarta pactului depinde înainte de toate de o "decizie" a "părţilor adverse".

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat deja că vrea să-şi readucă ţara în acordul nuclear şi s-a angajat în negocieri indirecte cu Teheranul.

În Iran, preşedintele are însă prerogative limitate, cele mai multe pârghii ale puterii aflându-se în mâinile ayatollahului Khamenei, decidentul final în chestiunea nucleară, notează AFP. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA constituie o gruparea navală operativă destinată combaterii submarinelor ruse din Atlantic
Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică |Parisul oferă Atenei trei fregate Belharra şi trei corvete din clasa Gowind
Primele două avioane de luptă F / A-18E Super Hornet, în configurația Block III, au ajuns la Marina SUA
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă, potrivit armatei sud-coreene. Reacţia SUA: Această lansare reprezintă o ameninţare
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Irakul va cumpăra 12 avioane JF-17 Thunder din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro