În Iran, o echipă secretă de oameni de știință explorează opțiuni pentru a ajunge la o armă nucleară mai rapid, chiar dacă ar trebui să fie mai puțin perfectă. În acest timp, președintele Iranului explică clar că vrea să negocieze un nou acord nuclear și face eforturi pentru o schimbare în relațiile cu administrația SUA.
Noi imagini arată cum Iranul a pregătit rachete balistice pentru operațiunea „True Promise-2” îndreptată împotriva Israelului.
Serviciile de informații americane avertizează că specialiștii nucleari iranieni caută modalități de a obține mai rapid o armă nucleară, în cazul în care conducerea iraniană decide să achiziționeze.
Informațiile despre eforturile unui grup secret de oameni de știință iranieni au fost obținute de serviciile secrete în ultima lună a administrației lui Joe Biden.
Ayatollahul iranian Khamenei nu a decis încă să construiască arme nucleare, dar forțele armate iraniene iau în considerare acest lucru.
Iranienii caută o modalitate de a descuraja Israelul și Statele Unite după ce aliații lor Hamas și Hezbollah au fost decimați, iar rachetele iraniene s-au dovedit incapabile să pătrundă în apărarea antirachetă israeliană și americană la scară largă. În plus, apărarea antiaeriană iraniană rămâne foarte vulnerabilă în fața loviturilor efectuate de aeronavele israeliene.
Astfel că, potrivit experților americani, Iranul se gândește la o soluție rapidă, de compromis, în ceea ce privește construirea armei nucleare, arată The New York Times.
Suficient uraniu pentru patru bombe
![](https://media.defenseromania.ro/image/201911/w670/iran_uraniu_23724100.jpg)
Iranul are acum suficient uraniu îmbogățit cu 60% pentru a produce cel puțin patru bombe.
El a început să-l producă după ce Donald Trump s-a retras din acordul nuclear cu Iranul. Îmbogățirea în continuare a acestui uraniu la 90% (pas necesar pentru a produce o armă nucleară) ar fi o chestiune de câteva zile, deoarece Iranul și-a sporit capacitatea de îmbogățire a uraniului în ultimii ani.
Cu toatea cestea, uraniul îmbogățit în proporție de 90% nu este suficient. Trebuie integrat cu un focos care poate fi montat pe o rachetă balistică. Experții americani au declarat de mult că Iranul ar avea nevoie de 18 luni pentru a face acest lucru, în timp ce unii experți israelieni spun că ar dura doi ani, o problemă pe care a avut-o și Phenianul. RPDC s-a luptat mult timp cu miniaturizarea focoaselor.
Zilele trecute, întrebat dacă Iranul este aproape de a produce arma nucleară, Donald Trump a răspuns că regimul de la Teheran este ”prea aproape” de acel moment.
Iranienii nu au timp pentru o armă nucleară modernă
Doi ani este mult timp. Iranienii știu că munca lor asupra unei arme nucleare nu ar putea fi ținută secretă atât de mult timp. Agenția Internațională pentru Energie Atomică efectuează încă inspecții limitate la instalațiile nucleare ale Iranului. Israelul și SUA au avertizat că vor lua măsuri militare dacă Iranul îmbogățește uraniul la 90%.
Prin urmare, Iranul caută o modalitate de a accelera producția de arme nucleare.
Oficialii americani sunt siguri că Iranul are deja cunoștințele necesare pentru a produce un tip mai vechi de bombă nucleară pe care o luase în considerare anterior.
Se pare că Teheranul a obținut planurile de la ”părintele” bombei nucleare pakistaneze, Abdul Qadir Khan. Cu toate acestea, o astfel de bombă nu este miniaturizată pentru a fi utilizată în focosul unei rachete balistice și, de asemenea, nu este la fel de fiabilă ca versiunile mai moderne.
Soluția de compromis nu ar putea fi folosită pentru a ataca Israelul, dar ar putea servi ca un factor de descurajare pentru a preveni Iranul să devină o țintă a atacului.
Regimuri paralele din Iran
![](https://media.defenseromania.ro/image/202211/w1200/iran_26028800.jpg)
Președintele iranian Masoud Pezeshkian a indicat că ar dori să negocieze un nou acord cu privire la programul nuclear al Iranului.
Iranul nu caută o armă nucleară, deoarece uciderea în masă a unor oameni nevinovați este interzisă în doctrina Republicii Islamice, a declarat Pezeshkian într-o întâlnire televizată cu ambasadorii străini la Teheran, notează Reuters.
Cu toate acestea, dezvoltarea armei nucleare ar putea fi în lucru.
„Președintele Pezeshkian și Ministerul iranian de Externe par să nu cunoască intențiile nucleare ale regimului”, a declarat expertul iranian Karim Sajapour de la Centrul Carnegie pentru Pace Internațională.
„Republica Islamică are două regimuri paralele de mult timp. Există o structură profundă a serviciilor militare și de informații care informează Khamenei. Supervizează programul nuclear și aliații regionali, care au sarcina de a lua ostatici și de a ucide”, a adăugat expertul.
El a subliniat, de asemenea, cea de-a doua ramură a structurii: „Atunci sunt politicieni și diplomați în Iran care sunt autorizați să vorbească cu oficialii occidentali și cu mass-media, dar au cunoștințe minime sau deloc despre aceste cunoștințe”.
Trump a declarat miercuri că ar dori un acord de pace nuclear verificat cu Iranul. În timpul mandatului său precedent în 2018, Trump a retras Statele Unite din pactul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale și a reimpus sancțiuni care au paralizat economia țării.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News