Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Iranul reacționează la retragerea de pe lista neagră a ONU a coaliţiei conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi din Yemen
Iranul a denunţat miercuri retragerea coaliţiei militare care intervine sub comandament saudit în Yemen de pe lista neagră a grupărilor care încalcă drepturile copilului, acuzând ONU că acordă un "cec în alb" acestei coaliţii, potrivit AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a retras coaliţia condusă de Arabia Saudită din raportul său anual cu privire la încălcarea drepturilor copilului, publicat luni, suscitând indignarea mai multor organizaţii neguvernamentale.

"În Yemen, coaliţia va fi retrasă" din anexa la raportul care menţionează statele şi grupările ce încalcă drepturile copiilor "pentru omoruri şi mutilări după o diminuare importantă şi susţinută (a acestor crime) în cadrul raidurilor aeriene şi semnarea unui acord-cadru în martie 2019" vizând evitarea lor, explică raportul ONU, transmite Agerpres.

"ONU acordă un cec în alb coaliţiei condusă de Arabia Saudită în Yemen, deşi a admis că zeci de copii yemeniţi au fost ucişi", şi-a exprimat regretul pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi. Arabia Saudită şi aliatul său SUA sfidează mecanisme internaţionale, a adăugat Mousavi, utilizînd hashtagul "Lista ruşinii" şi ataşându-i fotografii ale unor copii yemeniţi morţi.

 

Reacții ale organizațiilor neguvernamentale

 


Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Human Rights Watch şi Save the Children, au denunţat retragerea din această listă neagră a coaliţiei care intervine din 2015 în Yemen în sprijinul guvernului împotriva rebelilor susţinuţi de Iran.

Emisarul lui Antonio Guterres pentru copii şi conflicte armate, Virginia Gamba, a apărat luni concluziile raportului secretarului general al Naţiunilor Unite. Ea a asigurat că ONU nu a suferit "nicio presiune" din partea Arabiei Saudite şi că raportul se bazează pe cifre.

Coaliţia figura în 2016 pe lista statelor şi organizaţiilor care încalcă drepturile copiilor, fiind ulterior retrasă în urma ameninţărilor saudite de a tăia fonduri pentru ONU. În 2017, după sosirea lui Antonio Guterres la conducerea ONU, ea a fost plasată într-o subsecţie creată pentru cei care fac eforturi pentru a evita uciderea copiilor şi a fost menţinută acolo în 2018 şi 2019. 

Citește și: BAE Systems, un furnizor important de armament pentru Coaliția condusă de Arabia Saudită

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
România deține cel mai performant avion de calibrare a echipamentelor de radionavigație
Un nou lot de ajutor militar american pentru Ucraina
Materiale sanitare din Qatar aduse cu o aeronavă militară
Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu
Iranul a început desfășurarea exercițiului militar "Marele Profet-15"
Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe imediat la producerea de uraniu metalic
Prin retragerea Moscovei din "Cer deschis" NATO pierde o sursă de informare asupra forţelor militare ale Rusiei
Cândva România construia camioane militare DAC. Roman SA, o umbră a fabricii de altădată, speră la un contract din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro