Israelienii schimbă strategia. Într-un gest rar, Israelul admite indirect „loviturile” și amintește Iranului de ce a pățit Irakul în 1981
Noul premier al Israelului Naftali Bennett, în unul din primele sale discursuri, a anunțat că în ceea ce privește Iranul țara sa va avea toleranță zero, cu toate că strategia pe care o aborda Benajamin Netanyahu va fi schimbată radical.
Imagine din timpul exercițiului Blue Flag din 2015, când alături de aeronave militare din Israel au participat la manevre și avioane militare din SUA, Polonia și Grecia. Sursă foto: Israel Defense Forces
În aceste condiții Bennett s-a arătat dispus să coopereze și cu aliații Israelului, în special cu SUA, în ceea ce privește programul nuclear al Iranului.
Așa cum semnalează și presa din Israel, e o schimbare de strategie importantă întrucât Benjamin Netanyahu a refuzat constant să implice SUA în poziția Israelului în ceea ce privește acordul nuclear semnat de Iran în 2015, refuzând dialogul cu Washingtonul pe acest subiect.
Într-un gest rar, Israelul recunoaște „loviturile” împotriva Iranului
În cadrul unui eveniment care a avut loc la o bază aeriană din Israel, noul premier Naftali Bennett, așa cum semnalează și Times of Israel, într-un gest rar, a admis indirect implicarea țării sale în atacul unor ținte iraniene.
Cu toate că Israelul e mereu extrem de „zgârcit” în astfel de informații și nu vorbește niciodată despre reușitele serviciilor sale de informații, implicarea sa în „lovituri” împotriva Teheranului este un fel de secret al lui Polichinelle.
„Inamicii noștri știu, și nu doar din declarații ci au simțit-o pe pielea lor, că suntem mult mai hotărâți și mult mai inteligenți pentru a nu ezita să acționăm atunci când situația o impune”, a precizat premierul Bennett, în discursul său.
Sursa citată semnalează că declarația de joi a premierului vine la numai o zi după un presupus atac cu dronă asupra unei instalații de rotoare pentru centrifuge de lângă Teheran.
Israelul amintește Iranului de ce a pățit Irakul în 1981
Israelul a declarat în nenumărate rânduri că nu va ezita să oprească Iranul, prin orice mijloc necesar, în tentativa Teheranului de a dezvolta arme nucleare.
Naftali Bennett a subliniat „responsabilitate sacră” pe care au avut-o toți premierii Israelului, de a nu „permite să mai existe vreodată o amenințare la existența statului Israel”.
Premierul Israelului a făcut o referire directă la Operațiunea Opera, din 1981, când Irakul a accelerat programul nuclear. „Ieri a fost Irakul, astăzi Iranul”, a subliniat Bennett.
În cadrul aceluiași eveniment, ministrul apărării Benny Grantz a fost și mai direct și a precizat în ceea ce privește programul nuclear al Iranului că țara sa nu va ezita să efectueze o lovitură aeriană precum s-a întâmplat în 1981 în cazul în care diplomație nu reușește să oprească Teheranul de la dezvoltarea armelor nucleare.
Operațiunea Opera - 7 iunie 1981, Irak
La finalul anilor 1970, Irakul a achiziționat din Franța un reactor nuclear, regimul lui Saddam Hussein, accelerând programul nuclear.
Ca urmare a faptului că soluția diplomatică a eșuat, Israelul a lovit Irakul în ceea ce a rămas în istoriografie ca Operațiunea Opera. După ce nu a reușit să convingă Franța să sisteze sprijinul acordat programului nuclear irakian, Israelul a dat undă verde operațiunii.
Pe data de 7 iunie 1981, mai multe aeronave de tip F-16 ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), escortate de aeronave F-15, au efectuat un raid aerian asupra complexului nuclear irakian, care a suferit avarii semnificative care l-au „scos din joc”. În operațiune a murit și un ofițer tehnic francez, dar și zece soldați irakieni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News