Israelul a distrus tuneluri subterane în Fâșia Gaza și un lider al Hamas care conducea unitatea de arme strategice
IDF spune că a ucis un lider al grupării teroriste palestiniene Hamas, care era responsabil de dezvoltarea noilor arme, inclusiv dronele.
Războiul israeliano-Hamas în Fâșia Gaza. Foto: Agerpres
Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat vineri că au ucis un lider al Hamas, Mahmud Sabih, responsabil de unitatea de dezvoltare şi arme strategice (inclusiv drone) a grupului islamist palestinian, transmite EFE, citată de Agerpres.
Forțele de Apărare Israelului au declarat că au lovit mai multe centre de comandă Hamas și infrastructura subterană, scrie și Times of Israel.
IDF a explicat însă că acest membru al Hamas a condus o secţiune a grupului care era dedicată creşterii capacităţilor de înarmare ale organizaţiei şi schimbului de cunoştinţe cu organizaţiile teroriste din Orientul Mijlociu.
De asemenea, Sabih a facilitat transferul de informaţii către organizaţia sa pentru a produce arme şi drone. Războiul dintre Israel şi Hamas a izbucnit pe 7 octombrie, când gruparea islamistă palestiniană a lansat un atac surpriză în sudul Israelului, ucigând circa 1.400 de persoane şi răpind peste 200 de oameni pe care i-a dus în Fâşia Gaza, pe care o controlează. Israelul a contraatacat cu bombardamente puternice şi neîncetate asupra enclavei palestiniene şi scurte incursiuni terestre, ucigând pente 3 mii de persoane. De la începutul războiului, Israelul a eliminat peste 10 înalţi oficiali Hamas.
Preşedintele Biden: Hamas a atacat pentru a submina normalizarea relaţiilor Israelului cu Arabia Saudită
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul cu scopul, printre altele, de a submina discuţiile ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, transmite sâmbătă AFP.
Biden a precizat că Riadul se gândea în aceste discuţii să recunoască oficială statul evreu. Arabia Saudită a decis să suspende negocierile privind o posibilă normalizare cu Israelul sponsorizate de Statele Unite, la o săptămână după atacul Hamas asupra Israelului, care de atunci bombardează Fâşia Gaza.
Regatul saudit nu a recunoscut niciodată Israelul şi nu s-a alăturat Acordurilor Abraham din 2020, intermediate de Statele Unite, care au permis vecinilor săi, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite, precum şi Marocului, să stabilească legături oficiale cu Israelul.
Arabia Saudită a fost presată în ultimele luni de administraţia americană să facă acelaşi lucru, Riad solicitând în schimb garanţii de securitate din partea Washingtonului şi sprijin pentru dezvoltarea unui program nuclear civil.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News