Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul, atacat și de Hezbollah, răspunde cu lovituri în Liban. Tot ce știm până acum despre războiul din Israel, cui folosește și cum au reacționat marii actori
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
În dimineața zilei de 7 octombrie, teroriștii grupării palestiniene Hamas au lansat un atac masiv cu rachetă asupra Israelului din Fâșia Gaza. Liderul Hamas susține că 5.000 de rachete au fost trase sâmbătă dimineață asupra Israelului.
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems

Hamas a anunțat sâmbătă, 7 octombrie, începerea unei noi operațiuni pe scară largă împotriva Israelului. Câteva ore mai târziu, Israelul a demarat Operațiunea Swords of Iron. Numeroase unități militare au fost deja desfășurate la periferia Fâșiei Gaza, inclusiv unități ale Forțelor pentru Operații Speciale ale Israelului pentru a proteja locuitorii din sudul țării.

De asemenea, pentru prima dată din 1973, Cabinetul militar-politic al Israelului a declarat stare de război.

În dimineața de duminică, 8 octombrie, organizația islamistă Hezbollah a anunțat că au fost lansate atacuri cu rachete și artilerie asupra țintelor Forțelor Armate ale Israelului (IDF) din nordul Israelului. 

Forțele Israeliene au răspuns lovind Libanul cu aviația și artileria. IDF a raportat că a trimis dronă pentru a lovi infrastructura organizației teroriste Hezbollah din zona Muntelui Dov (situat în partea de nord-vest a Înălțimilor Golan). Nu s-au raportat victime, scrie Reuters.

Aproximativ 500 de persoane au fost ucise sâmbătă, în cea mai neagră zi din Israel din ultimii 50 de ani.

Luptătorii Hamas au ucis cel puțin 250 de israelieni în confruntări de sâmbătă și duminică și s-au retras înapoi în Gaza, luând cu ei zeci de ostatici. Peste 250 de locuitori din Gaza au fost uciși, după ce Israelul a răspuns.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că, duminică, operațiunile au loc în opt zone din jurul Gazei.

 

Cui folosește războiul din Israel

 

Un nou conflict atrage inevitabil atenția Occidentului, care este angrenat acum în susținerea Ucrainei împotriva agresiunii venite din partea Federației Ruse.

Așa că Rusia va încerca să folosească atacul teroriștilor Hamas asupra Israelului pentru a crea un curent de opinie menit să reducă sprijinul și atenția occidentală față de războiul din Ucraina.

După atacurile Hamas din Israel din 7 octombrie, Kremlinul a amplificat propaganda, învinuind în primul rând Occidentul pentru neglijarea conflictelor din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinirii Ucrainei.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut că SUA și aliații săi ar fi trebuit să fie „ocupați cu” lucrările la „acordul palestino-israelian”, mai degrabă decât să „intervină” în Rusia și să ofere ajutor militar Ucrainei.

Propagandiștii ruși au susținut, de asemenea, că Rusia ar beneficia de pe urma escaladării din Israel, deoarece lumea ar întoarce spatele Ucrainei pentru o vreme și se va angaja din nou în „ stingerea focului etern” în Orientul Mijlociu.

 

Reacțiile actorilor importanți

 

SUA și-au exprimat sprijinul neclintit pentru Israel: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat: „În următoarele zile, Departamentul Apărării va lucra pentru a se asigura că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și pentru a proteja civilii de violența nediscriminată și terorism”.

„Nu există niciodată nicio justificare pentru terorism. Suntem solidari cu guvernul și poporul Israel și ne transmitem condoleanțe pentru viețile israelienilor pierdute în aceste atacuri”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Reprezentantul ONU pentru pace pentru Orientul Mijlociu al ONU, Tor Wennesland, a spus: „Acesta este o prăpastie periculoasă și fac apel la toți să se retragă din prag”.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Tuerk, a declarat: „Acest atac are un impact oribil asupra civililor israelieni... Civilii nu trebuie să fie niciodată ținta atacului”.

Președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas: Poporul palestinian are dreptul de a se apăra împotriva „terorii coloniştilor şi a trupelor de ocupaţie”, a spus agenţia oficială de presă WAFA.

Iran: Un consilier al liderului suprem al Iranului Ali Khamenei i-a felicitat sâmbătă pe luptătorii palestinieni, a informat site-ul de știri semi-oficial ISNA. „Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a spus Yahya Rahim Safavi

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a fost citat de ISNA că a spus: „În această operațiune s-a folosit elementul surpriză și alte metode combinate, care arată încrederea poporului palestinian în fața ocupanților”.

Olaf Scholz: "Vești terifiante ne parvin astăzi din Israel. Suntem profund șocați de tirurile de rachete din Gaza și de escaladarea violenței. Germania condamnă aceste atacuri ale Hamas și este alături de Israel", a spus Scholz pe rețelele de socializare.

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat ferm atacurile. „Îmi exprim deplina solidaritate cu victimele, cu familiile lor și cu cei apropiați”, a spus el.

Arabia Saudită: Ministerul de Externe a cerut „încetarea imediată a violenţei”.

Ministrul egiptean de externe. Egiptul a avertizat cu privire la „consecințele grave” și a cerut „exercitarea unei rețineri maxime și evitarea expunerii civililor la pericole suplimentare”. 

Ministerul britanic de externe: "Marea Britanie condamnă fără echivoc atacurile oribile ale Hamas asupra civililor israelieni. Regatul Unit va sprijini întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra", a spus Cleverly.

Uniunea Europeană:  Şefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat: „Condamn fără echivoc atacul efectuat de teroriştii Hamas împotriva Israelului. Este terorism în cea mai josnică formă a sa”. Șeful politicii externe Josep Borrell a declarat: „Condamnăm fără echivoc atacurile Hamas. Această violență îngrozitoare trebuie să înceteze imediat. Terorismul și violența nu rezolvă nimic”.

Japonia condamnă cu fermitate lansările de rachete și atacurile transfrontaliere ale Hamas și ale altor grupuri armate palestiniene pe teritoriul israelian. , a declarat Ministerul de Externe

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: „Solicităm reținere din partea tuturor părților”, a spus Erdogan. QATAR Ministerul de Externe a declarat că singurul Israel este responsabil pentru escaladarea continuă a violenței cu poporul palestinian și a cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a condamnat ceea ce el a numit un „atac terorist” asupra Israelului și a spus că dreptul Israelului de a se apăra „nu poate fi pus la îndoială”.

Hezbollah. Grupul libanez susținut de Iran, Hezbollah, un principal inamic al Israelului, a declarat că este în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene” și a descris evenimentele ca un „răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj către cei care caută normalizarea cu Israel”. 

Kuweitul și-a exprimat „grava îngrijorare” cu privire la evoluțiile dintre Israel și palestinieni, dând vina pe Israel pentru ceea ce a numit „atacuri flagrante”.

EMIRATE ARABE UNITE „Emiratele Arabe Unite solicită exercitarea unei rețineri maxime și o încetare imediată a focului pentru a evita repercusiuni grave”, a declarat agenția oficială de presă, citată de Ministerul de Externe. 

Qatarul: Israelul este singurul responsabil pentru escaladarea continuă a violenței cu poporul palestinian, a declarat Ministerul de externe al Qatarului. Qatarul solicită ambelor părți să să manifeste reținere și solicită comunității internaționale să împiedice Israelul să folosească aceste evenimente ca o scuză pentru a lansa un război disproporționat împotriva civililor palestinieni din Gaza. 

Irakul  a dat vina pe ”ocupația sionistă” pentru escaladarea violențelor și spune că operațiunile palestiniene sunt rezultatul firesc al deceniilor de „opresiune sistemică” din partea „autorității ocupației sioniste”, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al guvernului irakian.

Oman le cere Israelului și palestinienilor să manifeste reținere și a cerut comunității internaționale și părților internaționale să „intervină imediat pentru a opri escaladarea în curs și pentru a recurge la regulile dreptului internațional”.

Arabia Saudită: Ministerul de externe al Arabiei Saudite a cerut sâmbătă „încetarea imediată a violenței dintre israelieni și palestinieni”, a informat agenția de presă de stat.

 Arabia Saudită a declarat sâmbătă că ministrul său de externe i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că regatul respinge țintirea civililor neînarmați „în orice fel”.

Prințul Faisal bin Farhan a cerut, de asemenea, „eforturi concertate pentru a calma situația și a evita alte violențe”, a declarat ministerul saudit de externe într-un comunicat citat de Reuters.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii susțin că au recucerit 63% din teritoriul capturat inițial de armata ucraineană în regiunea Kursk
Cu peste 800 de deținuți politici și zeci de încălcări ale drepturilor omului, Rusia este cap de listă în criticile organizațiilor internaționale de profil
Războiul resurselor umane: Dificultăți de recrutare și pregătire pentru ambele Armate din Războiul din Ucraina
Acord pe 100 de ani. Marea Britanie se angajează să asigure Ucrainei un secol de sprijin, inclusiv ca aliat NATO
Kremlinul scurge ”pe surse” planurile pentru negocierile cu Trump privind Ucraina. Obiectivul, identic cu discursul pro-rușilor: Neutralitatea este cheia
Soldații Wagner erau niște copii, prin comparație cu ei. Trupele nord coreene, reevaluate de militarii ucraineni
Pe modelul Wehrmacht-ului, Armata rusă ar putea introduce recompense pentru soldații de asalt
Hamas și Israel au convenit asupra unei încetări a focului în Gaza. Totul este inclus în acord, inclusiv eliberarea ostaticilor
Deși se laudă intens cu bombele cu planare, Rusia produce doar cadrul de aluminiu. Restul componentelor sunt importate
Lituania nu ar spune ”nu” trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina, dar precizează în ce condiții ar desfășura trupe
În Rusia şi-a propus recompensarea soldaţilor după modelul Wehrmacht-ului: Principalele tactici ale trupelor ruse nu ţin cont de pierderile disproporţionate de personal
Rușii au declanșat primul atac masiv asupra Ucrainei din 2025. Rachetele și dronele rusești au vizat ținte de pe întreg teritoriul ucrainean, până la granița cu Polonia
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
Bătrânul transportor blindat american de 60 de ani triumfă în Ucraina
Rachetele ATACMS ucrainene ar fi lovit o mare uzină rusă aflată în prima liniei a importanţei strategice (Foto/Video): Ministerul rus al Apărării confirmă atacul asupra regiunii Bryansk
Partizanii ucraineni din Mișcarea Atesh susțin că forţele ruse consolidează sistemul de apărare aeriană din Crimeea (Foto)
Coreea de Nord a pierdut deja un sfert dintre militarii desfășurați în Rusia: Surse sud-coreene susțin că peste 300 de soldați au fost uciși, iar alți 2.700 răniți
Nu era țintă ucraineană. Un “friendly fire” ruso - nord-coreean spune multe despre nivelul și calitatea cooperării militare dintre cele două părți (Video)
Situaţiile disperate, cer măsuri disperate: Ca un tanc M1A1 Abrams să nu ajungă în mâinile ruşilor, ucrainenii l-au distrus cu o dronă (Video)
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Marea Britanie va conduce o coaliție internațională ce va furniza Ucrainei 30.000 de drone
Trump vrea să rezolve războiul din Ucraina în 100 de zile de la inaugurare: Astăzi, o victorie a Rusiei în Ucraina înseamnă aproape sigur război pentru Taiwan mâine
Președintele Azerbaidjanului numește Armenia „stat fascist, amenințare la adresa regiunii”
Trump dă Hamas un ultimatum: Dacă toți ostaticii israelieni nu sunt eliberați din Gaza până pe 20 ianuarie se va dezlănțui iadul asupra Orientului

Ştiri Recomandate

România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
Turcia își exprimă interesul pentru avioane de generaţia a VI-a: De ce este tentant pentru turci proiectul european SCAF?
Moment istoric la sud de Dunăre: Primul F-16 Block 70 pentru Bulgaria a fost livrat. Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american
Marina SUA evaluează capacitatea de luptă a distrugătorului Zumwalt: Ne vom asigura că rămâne una dintre cele mai avansate și mai letale nave de lupta
Avioanele rusești pierd rachetele pe drum: O aeronavă Tu-22M3 “a scăpat” din greșeală o rachetă Kh-22 în regiunea Lipețk (Foto/Video)
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Bombardiere B-21 de generația a VI-a, în ritm accelerat. SUA măresc producția și deși datele sunt ținute la secret există câteva informații despre decizie
Negocierile Trump-Putin s-ar putea desfășura în Arabia Saudită sau chiar Emiratele Arabe Unite
pixel