Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul, atacat și de Hezbollah, răspunde cu lovituri în Liban. Tot ce știm până acum despre războiul din Israel, cui folosește și cum au reacționat marii actori
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
În dimineața zilei de 7 octombrie, teroriștii grupării palestiniene Hamas au lansat un atac masiv cu rachetă asupra Israelului din Fâșia Gaza. Liderul Hamas susține că 5.000 de rachete au fost trase sâmbătă dimineață asupra Israelului.
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems

Hamas a anunțat sâmbătă, 7 octombrie, începerea unei noi operațiuni pe scară largă împotriva Israelului. Câteva ore mai târziu, Israelul a demarat Operațiunea Swords of Iron. Numeroase unități militare au fost deja desfășurate la periferia Fâșiei Gaza, inclusiv unități ale Forțelor pentru Operații Speciale ale Israelului pentru a proteja locuitorii din sudul țării.

De asemenea, pentru prima dată din 1973, Cabinetul militar-politic al Israelului a declarat stare de război.

În dimineața de duminică, 8 octombrie, organizația islamistă Hezbollah a anunțat că au fost lansate atacuri cu rachete și artilerie asupra țintelor Forțelor Armate ale Israelului (IDF) din nordul Israelului. 

Forțele Israeliene au răspuns lovind Libanul cu aviația și artileria. IDF a raportat că a trimis dronă pentru a lovi infrastructura organizației teroriste Hezbollah din zona Muntelui Dov (situat în partea de nord-vest a Înălțimilor Golan). Nu s-au raportat victime, scrie Reuters.

Aproximativ 500 de persoane au fost ucise sâmbătă, în cea mai neagră zi din Israel din ultimii 50 de ani.

Luptătorii Hamas au ucis cel puțin 250 de israelieni în confruntări de sâmbătă și duminică și s-au retras înapoi în Gaza, luând cu ei zeci de ostatici. Peste 250 de locuitori din Gaza au fost uciși, după ce Israelul a răspuns.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că, duminică, operațiunile au loc în opt zone din jurul Gazei.

 

Cui folosește războiul din Israel

 

Un nou conflict atrage inevitabil atenția Occidentului, care este angrenat acum în susținerea Ucrainei împotriva agresiunii venite din partea Federației Ruse.

Așa că Rusia va încerca să folosească atacul teroriștilor Hamas asupra Israelului pentru a crea un curent de opinie menit să reducă sprijinul și atenția occidentală față de războiul din Ucraina.

După atacurile Hamas din Israel din 7 octombrie, Kremlinul a amplificat propaganda, învinuind în primul rând Occidentul pentru neglijarea conflictelor din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinirii Ucrainei.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut că SUA și aliații săi ar fi trebuit să fie „ocupați cu” lucrările la „acordul palestino-israelian”, mai degrabă decât să „intervină” în Rusia și să ofere ajutor militar Ucrainei.

Propagandiștii ruși au susținut, de asemenea, că Rusia ar beneficia de pe urma escaladării din Israel, deoarece lumea ar întoarce spatele Ucrainei pentru o vreme și se va angaja din nou în „ stingerea focului etern” în Orientul Mijlociu.

 

Reacțiile actorilor importanți

 

SUA și-au exprimat sprijinul neclintit pentru Israel: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat: „În următoarele zile, Departamentul Apărării va lucra pentru a se asigura că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și pentru a proteja civilii de violența nediscriminată și terorism”.

„Nu există niciodată nicio justificare pentru terorism. Suntem solidari cu guvernul și poporul Israel și ne transmitem condoleanțe pentru viețile israelienilor pierdute în aceste atacuri”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Reprezentantul ONU pentru pace pentru Orientul Mijlociu al ONU, Tor Wennesland, a spus: „Acesta este o prăpastie periculoasă și fac apel la toți să se retragă din prag”.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Tuerk, a declarat: „Acest atac are un impact oribil asupra civililor israelieni... Civilii nu trebuie să fie niciodată ținta atacului”.

Președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas: Poporul palestinian are dreptul de a se apăra împotriva „terorii coloniştilor şi a trupelor de ocupaţie”, a spus agenţia oficială de presă WAFA.

Iran: Un consilier al liderului suprem al Iranului Ali Khamenei i-a felicitat sâmbătă pe luptătorii palestinieni, a informat site-ul de știri semi-oficial ISNA. „Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a spus Yahya Rahim Safavi

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a fost citat de ISNA că a spus: „În această operațiune s-a folosit elementul surpriză și alte metode combinate, care arată încrederea poporului palestinian în fața ocupanților”.

Olaf Scholz: "Vești terifiante ne parvin astăzi din Israel. Suntem profund șocați de tirurile de rachete din Gaza și de escaladarea violenței. Germania condamnă aceste atacuri ale Hamas și este alături de Israel", a spus Scholz pe rețelele de socializare.

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat ferm atacurile. „Îmi exprim deplina solidaritate cu victimele, cu familiile lor și cu cei apropiați”, a spus el.

Arabia Saudită: Ministerul de Externe a cerut „încetarea imediată a violenţei”.

Ministrul egiptean de externe. Egiptul a avertizat cu privire la „consecințele grave” și a cerut „exercitarea unei rețineri maxime și evitarea expunerii civililor la pericole suplimentare”. 

Ministerul britanic de externe: "Marea Britanie condamnă fără echivoc atacurile oribile ale Hamas asupra civililor israelieni. Regatul Unit va sprijini întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra", a spus Cleverly.

Uniunea Europeană:  Şefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat: „Condamn fără echivoc atacul efectuat de teroriştii Hamas împotriva Israelului. Este terorism în cea mai josnică formă a sa”. Șeful politicii externe Josep Borrell a declarat: „Condamnăm fără echivoc atacurile Hamas. Această violență îngrozitoare trebuie să înceteze imediat. Terorismul și violența nu rezolvă nimic”.

Japonia condamnă cu fermitate lansările de rachete și atacurile transfrontaliere ale Hamas și ale altor grupuri armate palestiniene pe teritoriul israelian. , a declarat Ministerul de Externe

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: „Solicităm reținere din partea tuturor părților”, a spus Erdogan. QATAR Ministerul de Externe a declarat că singurul Israel este responsabil pentru escaladarea continuă a violenței cu poporul palestinian și a cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a condamnat ceea ce el a numit un „atac terorist” asupra Israelului și a spus că dreptul Israelului de a se apăra „nu poate fi pus la îndoială”.

Hezbollah. Grupul libanez susținut de Iran, Hezbollah, un principal inamic al Israelului, a declarat că este în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene” și a descris evenimentele ca un „răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj către cei care caută normalizarea cu Israel”. 

Kuweitul și-a exprimat „grava îngrijorare” cu privire la evoluțiile dintre Israel și palestinieni, dând vina pe Israel pentru ceea ce a numit „atacuri flagrante”.

EMIRATE ARABE UNITE „Emiratele Arabe Unite solicită exercitarea unei rețineri maxime și o încetare imediată a focului pentru a evita repercusiuni grave”, a declarat agenția oficială de presă, citată de Ministerul de Externe. 

Qatarul: Israelul este singurul responsabil pentru escaladarea continuă a violenței cu poporul palestinian, a declarat Ministerul de externe al Qatarului. Qatarul solicită ambelor părți să să manifeste reținere și solicită comunității internaționale să împiedice Israelul să folosească aceste evenimente ca o scuză pentru a lansa un război disproporționat împotriva civililor palestinieni din Gaza. 

Irakul  a dat vina pe ”ocupația sionistă” pentru escaladarea violențelor și spune că operațiunile palestiniene sunt rezultatul firesc al deceniilor de „opresiune sistemică” din partea „autorității ocupației sioniste”, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al guvernului irakian.

Oman le cere Israelului și palestinienilor să manifeste reținere și a cerut comunității internaționale și părților internaționale să „intervină imediat pentru a opri escaladarea în curs și pentru a recurge la regulile dreptului internațional”.

Arabia Saudită: Ministerul de externe al Arabiei Saudite a cerut sâmbătă „încetarea imediată a violenței dintre israelieni și palestinieni”, a informat agenția de presă de stat.

 Arabia Saudită a declarat sâmbătă că ministrul său de externe i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că regatul respinge țintirea civililor neînarmați „în orice fel”.

Prințul Faisal bin Farhan a cerut, de asemenea, „eforturi concertate pentru a calma situația și a evita alte violențe”, a declarat ministerul saudit de externe într-un comunicat citat de Reuters.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Lukașenko acuză presiuni pentru a întoarce armele Rusiei și a accepta trupe NATO la granițele ruse. Dictatorul însă „le rezistă nebunilor din Vest”
Trupele ruse au lansat un nou val de atacuri asupra Ucrainei. Rachetele rusești au ajuns din nou în vestul teritoriului ucrainean, în regiunile Volyn și Rivne
Armata rusă a amplasat la înălțime sisteme Pantsir, folosind turnuri metalice. Ideea nu este nouă, a mai fost folosită de naziști
Fără să le numească direct, Zelenski cere din nou României și Poloniei să lucreze cu F-16 ucrainene pentru a intercepta valurile de rachete și drone rusești
Cel mai apropiat aliat al Rusiei vine în ajutorul lui Putin? Kievul: „Belarus adună armata și echipamente la granița cu Ucraina”
Hezbollah vorbește despre „prima fază” a răzbunării și explică de ce a amânat atacul până acum
Rusia luptă murdar, iar Kievul cere aliaților să permită lovituri la distanță lungă pe aerodromurile folosite de bombardierele rusești
Dronele rusești nu cad doar în România, ci și în Polonia. Varșovia acuză încălcarea spațiului aerian de către o dronă care a pătruns 25 de kilometri pe teritoriul polonez
În ciuda ofensivei Ucrainei asupra Kurskului, în Donbas continuă luptele ”ca în Primul Război Mondial”, iar Rusia e aproape de o victorie majoră
Un Abrams al armatei ucrainene decimează trupele ruse într-o confruntare directa pe front (Foto/Video)
Rușii lovesc puternic Ucraina. Atacul ar fi un răspuns la incursiunea din regiunea Kursk vizează întreprinderi industriale, infrastructura energetică și aerodromuri
Platformele maritime ucrainene dintre Insula Șerpilor și Crimeea au fost incendiate (Foto)
Momentul în care un elicopter de atac AH-64 Apache distruge o dronă a Hezbollah, în timp ce Israelul se pregătește de război lansând un avertisment alarmant
Rușii au adus trupe de elită în regiunea Kursk. Majoritatea acestora au fost redirecționate de pe frontul din Ucraina
Israelul declară stare de urgență și lovește masiv Hezbollah în Liban dejucând un atac major al grupării teroriste. Peste 100 de avioane au lovit Hezbollah
Bombele ghidate de mare precizie americane GBU-39 lovesc la foc automat ținte în Rusia (Video). Ucrainenii afirmă răspicat că folosesc arme americane pentru a ataca ţinte ruseşti
Ce înseamnă a ataca un inamic care îţi este superior și a câștigat în faţa lui? - Ucraina câștigă teren la Harkov
Nevoia forțează Ucraina să fie inventivă: În loc de rachete de 100.000 de dolari, dronele ruse sunt vânate de avioane de antrenament, elicoptere Mi-8 sau mitraliere pe camioane
Soluția celor două state? Israelul spune că azi un stat palestinian ar însemna baze iraniene militare în coasta Israelului, lucru inacceptabil
Ucrainenii s-au retras la timp în Est evitând încercuirea. Deși sunt probleme mari în Donbas, rachete Neptun lovesc Crimeea
RO-ALERT la 1 noaptea în județul Tulcea după ce drone rusești s-au apropiat de România, țintind obiective din Ucraina
Omul care înfurie Moscova. După ce a vorbit despre inițiativa munițiilor, Ucraina în NATO sau de Kursk, Petr Pavel întoarce cuțitul în rană cu subiectul Nord Stream
SUA a desfășurat în Orientul Mijlociu portavionul USS Lincoln, având la bord prețioasele aeronave F-35C
Israelul a preluat controlul total în Rafah, sudul Gazei. Ultima brigadă din Rafah a grupării teroriste Hamas a fost învinsă de IDF
Germania spune că nu a știu de operațiunea Kursk și totul a fost făcut de Ucraina în „mare secret”
Aviația rusă, hăituită la sol cu drone ucrainene. După ce săptămâna trecută au ajuns până la est de Moscova, ucrainenii au lovit azi și un aerodrom de lângă Stalingrad
Se dau lupte grele la Briansk. Ucrainenii au încercat să intre în Rusia și prin Briansk, rușii spun că au respins atacul și au stabilizat granița
Bombardamentele rusești asupra regiunii Odessa au devenit din ce în ce mai mortale
Moscova avertizează Turcia să nu urmeze politica occidentală de furnizare de arme pentru Ucraina
Putin a trasat temenul până la care Armata rusă trebuie să elibereze Kursk, după care a zburat în Cecenia

Ştiri Recomandate

Aproape imposibil de crezut, dar totuși adevărat: SUA împreună cu aliații dezvoltă următoarea versiune a sistemului S-300 rusesc
De ce cumpără Polonia 96 de Apache? Elicopterele de atac sunt doar o piesă dintr-un program secret care va transforma Polonia în principala forță terestră a Europei
Renunță SUA la generația a 6-a în detrimentul unor „avioane de luptă ușoare” pe modelul F-16? Situația e mult mai complicată decât pare
De ce visul Rusiei de a deține portavioane s-a terminat mereu cu dezastre. Amiral Kuznețov ruginește, dar rușii visau la 15 nave, mult peste SUA
Ucraina respiră în Est și contraatacă limitat. Armata a 2-a rusă e încetinită iar ucrainenii încercă să câștige timp pentru fortificarea Porkrovskului
SUA avertizează asupra riscului crescut de sabotaj al cablurilor submarine critice de către o unitate militară secretă rusă
Kosovo a închis doup din cele patru posturi de frontieră cu Serbia. Manifestații pe partea sârbă
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Din 67 de drone lansate, ucrainenii au doborât 58
Ciolacu a fost comparat cu Winston Churchill, dar premierul României spune că „e un pic cam mult”
”Generozitatea” Moscovei din ultimele atacuri masive aeriene își găsește răspunsul: Iranul a început să transfere rachete balistice către Armata rusă
Întâlnire între Meloni și Zelenski pentru sprijinirea Ucrainei. În Italia situația în coaliție e complicată, pro-rusul Salvini fiind foarte activ după operațiunea Kursk
Cu aproximativ 6 mld. USD încă nealocați, SUA trimit Ucrainei o nouă tranșă de ajutor militar. Țările care au mai anunțat contribuții
Egiptul primește 2 Super Hercules. Aeronavele C-130 sunt calul de bătaie pentru transportul militarilor și al tehnicii de luptă ale României
Balticii nu cred în povești rusești: Lituania instalează dinți de dragon la granița cu Rusia, o lecție la care România ar trebui să fie atentă
China vânează piața de armament din Orientul Mijlociu și propune arme cu laser, eficiente și împotriva dronelor kamikaze iraniene
Proiectul F-16 pentru Ucraina continuă. Canada începe pregătirea primului grup de piloți, în timp ce Olanda transferă Kievului rachete pentru F-16
„Strategia funcționează”. Operațiunea Kursk a înghețat ofensiva Rusiei din Donbas, susțin ucrainenii
Secretarul general al NATO: „Facem apel la China să nu mai susțină războiul ilegal al Rusiei”
Zelensky participă la summitul de la Ramstein pentru a face lobby pentru furnizarea de sisteme de apărarea aeriană şi arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina
Bursukul polonez în România? Mașina de luptă amfibie Borsuk ar putea fi marea surprinză în licitația uriașă a României pentru MLI
Polonia revizuiește raportul, afirmând că este posibil să nu fi avut loc nicio încălcare a spațiului aerian de către o dronă rusească
Goana după trofee militare. Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina publică noi imagini cu recuperarea de pe front a unor epave de tancuri Abrams şi Leopard
Drone vs. Drone (Foto/Video): Noua luptă aeriană a ucrainenilor cu forţele ruse pentru impunerea superiorităţii aeriene
O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ideea de a transfera rachete JASSM către Ucraina ar putea însemna o schimbare majoră în politica lui Biden cu privire la atacurile îndreptate împotriva Rusiei
Vladimir Putin a anunțat că o sprijină pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA. “Donald Trump a impus atâtea sancțiuni Rusiei, cum nu a făcut-o niciun alt președinte american”
„Bătălia podurilor” din regiunea rusă Kursk continuă (Foto/Video): Forţele ucrainene pentru Operaţii Speciale, o nouă misiune de sabotaj vizează infrstructura militară rusă
Scandal de corupție în jurul proiectelor rusești legate de sisteme de arme secrete
Marcel Ciolacu a fost primit de premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu: România susţine dreptul Israelului la autoapărare
Parlamentul ucrainean l-a numit pe Andrei Sibiga în funcția de ministru Afacerilor Externe
Toți pașii au fost parcurși: Iohannis a promulgat legea, iar un sistem Patriot românesc ajunge în Ucraina
Evidențiind progresul strategiei sale privind utilizarea dronelor, Polonia prezintă robotul kamikaze ARES: Forțele Armate Poloneze trebuie să facă față provocărilor războiului modern
pixel