Oficialii politici și militari din Israel sunt din ce în ce mai determinați să susțină acordarea unei asistențe militare și civile mai serioase pentru Ucraina, deoarece dovezile tot mai mari ale atrocităților ruse împotriva civililor ucraineni fac ca neutralitatea precară afișată până în prezent de Israel să fie tot mai puțin avantajoasă pentru viitorul dezvoltării sale militare.
Într-o discuție pe această problemă, majoritatea oficialilor israelieni au susținut necesitatea creșterii sprijinului militar și civil furnizat Ucrainei, în zilele următoare fiind așteptată o discuție suplimentară în cadrul căreia va fi revizuită lista echipamentelor și sistemelor ce pot fi trimise în Ucraina.
În principiu, aceștia consideră că, între căștile de protecție și sistemele antirachetă Iron Dome, sunt o mulțime de articole care pot fi trimise, cu condiția ca sistemele de apărare aeriană Iron Dome, alt armament avansat sau sisteme de atac să nu fie furnizate armatei ucrainene cel puțin în această etapă. În schimb, se apreciază că alte sisteme defensive care protejează trupele la sol, echipamente individuale de luptă și sistemele de avertizare ar putea fi trimise fără a provoca o criză în relația Rusia.
Până acum, Israelul a oferit asistență umanitară constând într-un spital de campanie și aproximativ 100 de tone de marfă care a cuprins în principal sisteme de purificare a apei, echipamente medicale, pături și paltoane. Ministrul Apărării Benny Gantz a aprobat recent și veste și căști de protecție pentru trupele ucrainene, dar Israelul a anunțat atunci că nu intenționează să trimită armament avansat, așa cum au cerut ucrainenii.
Potrivit unei surse israeliene care a vorbit sub condiția anonimatului, motivele susținerii mai serioase a Ucrainei, citate la întâlnire, au inclus acceptarea că Statele Unite și diferite țări europene se așteaptă ca Israelul să ia o poziție mai clară cu privire la partea de care se află în război și să susțină decizia sa cu fapte, nu doar cu declarații ale oficialilor politici, oricât de înalți ar fi aceștia.
În plus, există îngrijorarea în Israel că industria sa militară, care exportă intens sisteme avansate de arme în diferite țări, ar putea fi afectată dacă țările care au achiziționat aceste echipamente încep să se îngrijoreze că, într-o situație de criză, Israelul ar putea decide din considerente politice să nu mai continue să le furnizeze sistemele, componentele sau munițiile necesare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News