Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Jaroslaw Kaczynski: Rusia atacă acolo unde vede un punct slab și o șansă de victorie
28 ian, 16:35
Rusia „atacă acolo unde vede un punct slab și o șansă de victorie”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidul naţionalist-conservator din Polonia "Dreptate şi Justiţie" (PiS).

„A fost cazul Crimeei și al estului Ucrainei. Cu toate acestea,[Rusia] are probleme oriunde apare o rezistență puternică, chiar și diplomatică ", a precizat acesta într-un interviu pentru ziarul german Bild, transmite Radio Polskie.

El a subliniat că această situaţie se aplică și Poloniei și statelor baltice, motiv pentru care este importantă prezența trupelor NATO pe teritoriul acestor țări.

„Germania trebuie să trimită mai multe trupe, în special în țările baltice. În Polonia, trecutul istoric atestă prezența în țara noastră a mai multor trupe germane. Germania trebuie să țină cont de acest lucru. Cu toate acestea, un lucru este cunoscut cu certitudine: avem nevoie forţele de reacţie rapidă ale NATO în Europa de Est ”, spune Jaroslav Kaczynski.

Șeful partidului Drept și Justiție a menționat, de asemenea, tragedia de la Smolensk, a cărei a zecea aniversare va fi anul acesta. 

Jaroslav Kaczynski  a fost întrebat, în cadrul interviului, dacă crede că fratele său, Lech Kaczynski, „a murit în urma unei tentative de asasinat comandată de Putin”, la care Jaroslav Kaczynski a răspuns: „Problema principală este că Rusia nu a returnat încă avionul, deci acest lucru nu poate fi niciodată investigat în mod corespunzător ". El a mai adăugat că sunt în curs de desfășurare două investigații, care ar trebui să clarifice toate cauzele posibile care au dus la producerea incidentului. „Aș putea vorbi cu președintele Putin despre moartea fratelui meu. Dar mai întâi aș dori să aducem în ţara epava avionului ”, a spus Kaczynski.

Tensiuni diplomatice între Polonia şi Rusia

Amintim că, la 24 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a acuzat direct Polonia că este responsabilă de ceea ce a suferit Rusia în cel de-al doilea Război Mondial: „ei (polonezii) au făcut o înțelegere cu Hitler, este clar din documentele de arhivă”.

La 27 decembrie, ministerul polonez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Varșovia. Rusia „încearcă să minimalizeze responsabilitatea Uniunii Sovietice în distrugerea păcii în Europa. În anii 1939-1941, URSS a fost aliatul Germaniei lui Adolf Hitler”, a declarat diplomația poloneză.

La 30 decembrie, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, că “a mințit de mai mute ori în legătură cu Polonia” și că a făcut-o “întotdeauna deliberat”. “Asta se întâmplă de obicei când puterea de la Moscova simte o presiune internațională din cauza acțiunilor sale”, a adăugat dl Morawiecki.

Ulterior, senatul polonez a aprobat o rezoluție de protest împotriva rescrierii istoriei de către guvernul rus și politicienii ruși.

 

Ştiri Recomandate

Tensiuni în Siria: Pentagonul se opune desfăşurării de sisteme Patriot în Turcia
Erdogan a somat Rusia: I-am cerut lui Putin să ''se dea la o parte'' din Siria
Războiul din Siria: Armata turcă a distrus un sistem de apărare rusesc Panțir-S1 (Video)
Donald Trump l-a numit pe John Ratcliffe la conducerea serviciilor naţionale de informaţii
Razboiul din Siria: Turcia afirmă că a distrus o instalaţie de arme chimice
Bulgaria negociază cumpărarea a două submarine second-hand
Rusia refuză să stopeze ofensiva lui Assad în Siria, după ce Turcia a invocat Articolul 4 al NATO
Forțele Navale ale Statelor Unite vor avea 12 noi submarine din clasa Columbia, echipate cu rachete balistice nucleare