Jaroslaw Kaczynski: Un război între Polonia și Belarus probabil nu va avea loc. Probabil, pentru că adversarul e imprevizibil
Jaroslaw Kaczynski, vicepremier al Guvernului de la Varșovia și liderul de facto al Partidului Lege și Justiție (PiS) a vorbit despre criza majoră de la granița Poloniei cu Belarusul, unde mii de migranți, „împinși de la spate” de Minsk, au luat cu asalt frontiera polonă.
Jaroslaw Kaczynski, într-un interviu acordat Polskie Radio și citat de agenția rusă de presă Tass, a comentat criza de la granița Poloniei cu Belarusul.
El e de părere că în acest moment există un război hibrid, dar nu crede că acesta se va transforma într-o confruntare militară. Însă a admis că adversarul este imprevizibil.
„Ne confruntăm deja cu un război hibrid, dar un război militar convențional probabl nu va avea loc. Folosesc cuvântul „probabil” deoarece avem de-a face cu un adversar imprvizibil”, a conchis liderul guvernului polonez.
Amintim că la finalul săptămânii trecute Poliția de Frontieră Poloneză a acuzat forţele de securitate din Belarus că le-ar da instrucţiuni şi echipamente migranţilor blocaţi în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două ţări.
Tot azi președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a asigurat marţi că doreşte să evite ca actuala criză a migranţilor de la frontiera cu Polonia, pe care este acuzat că a orchestrat-o, să degenereze în confruntare cu vecinii săi europeni, şi că i-a propus cancelarului german Angela Merkel, cu care a discutat telefonic luni, o modalitate de rezolvare a crizei de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, unde sunt blocaţi câteva mii de oameni care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.
'Esenţialul astăzi este să ne apărăm ţara, poporul şi să evităm ciocniri', a afirmat el, potrivit declaraţiilor citate de agenţia de presă oficială belarusă Belta, potrivit Agerpres, care citează EFE. 'Nu trebuie ca această problemă să se transforme într-o confruntare aprinsă', a adăugat Lukaşenko, care nu a dorit să dezvăluie conţinutul propunerii făcute cancelarului german, aflat la sfârşit de mandat.
Criza de la granița Poloniei cu Belarusul
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
De mai multe zile, mii de migranţi din terţe ţări sunt blocaţi în tabere improvizate în pădure la frontiera cu Polonia în timp ce temperaturile se apropie de pragul îngheţului.
Mulţimi de migranţi s-au adunat şi la graniţele cu Lituania şi Letonia, în căutarea unei căi de intrare pe teritoriul Uniunii Europene.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat de orchestrarea crizei migranţilor la frontiera de est a UE ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles regimului său. El ar fi autorizat persoane din zone de criză să vină la Minsk cu avionul pentru ca apoi să-i redirecţioneze către ţările membre ale UE de la frontiera cu Belarus.
Canale afiliate opoziţiei belaruse de pe aplicaţia de mesagerie criptată Telegram au publicat duminică după-amiază înregistrări video care arată ceea ce par să fie grupuri mari de migranţi care se apropie de graniţa poloneză. "Sunt din ce în ce mai mulţi migranţi", potrivit Agerpres, care citează canalul Nexta.
Sâmbătă seara, un grup de aproximativ 50 de migranţi a reuşit să străpungă o barieră de lângă localitatea poloneză Dubicze Cerkiewne, dar poliţia poloneză a anunţat ulterior că au fost reţinuţi după câteva ore, fiind redirecţionaţi direct spre graniţa belarusă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News