Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, în cursul săptămânii trecute, a susținut o lungă conferință de presă în care a abordat relațiile bilaterale dintre țara noastră și Federația Rusă, teme de actualitate, atât militare, cât și politice.
Sistemul THAAD, adus în România la Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
În lunga sa conferință de aproximativ două ore și jumătate, ambasadorul Valery Kuzmin a discutat și despre „metode de interacțiune la nivel militar”, în ceea ce privește relația cu partea americană.
Rușii sunt supărați că americanii nu i-au invitat niciodată să viziteze baza de la Deveselu
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
În acest sens, Valery Kuzmin a dat exemplu bazei militare de la Deveselu unde, amintește ambasadorul rus, americanii nu i-au invitat niciodată pe ruși. În pofida faptului că ambasadorii altor state în țara noastră au fost invitați la Deveselu.
„Noi nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invidați. În mandatul meu, relativ lung, am auzit de la alți colegi că ei au fost invitați să viziteze baza de la Deveselu. Noi (n.a. - rușii) nu am fost niciodată invitați”, a precizat Kuzmin, în cadrul conferinței sale pe care a susținut-o online, și care a fost transmisă de pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România.
Tot în cadrul acestei conferințe, ambasadorul rus a transmis că Moscova consideră manevrele militare ale aliaților, de la graniţa sa, ca fiind "provocatoare" şi apreciază că acestea "pun în pericol" situaţia de securitate de la Marea Neagră.
Amintim că înainte cu o zi de conferința și declarația ambasadorului rus în România, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a propus inspecții în baze militare ruse și americane, dând exemplul bazei de la Deveselu, dar și a unor instalații din Polonia. Ministrul rus de Externe a precizat că subiectul privind moratoriu în ceea ce privește instalarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune va fi abordat și de președinții Vladimir Putin și Joe Biden, în cadrul summitului pe care îl vor avea pe data de 16 iunie la Geneva, în Elveția.
În acest sens, Lavrov propune ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad pentru a inspecta instalațiile Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia, Moscova fiind îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive.
CITEȘTE ȘI: Rusia cere ca avioanele de la baza Kogălniceanu să nu mai intercepteze avioane rusești. Moscova se teme de un accident
Aplicația DefenseRomania vă aduce cele mai importante știri ale zilei, totul cu un singur click
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News