Complexele de rachete balistice intercontinentale Yars, în versiuni staționare și mobile, sunt considerate baza înzestrării RVSN (Forțele nucleare Ruse).
Aderarea la NATO a fost practic cel mai important obiectiv de politică externă a României, alături de intrarea în Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu SUA.
La peste 20 de ani de la începerea drumului către aceste trei obiective, opțiunea strategică din anii 90 se dovedește alegerea corectă, mai ales dacă privim comparativ cu statele care nu au avut privilegiul de a fi parte din structurile euroatlantice (R. Moldova, Georgia sau Ucraina).
Poziția României este, într-adevăr, mai consolidată decât oricând, lucru subliniat și de Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, cel care, din poziția de ministru de externe al României, a participat la ridicarea drapelului României, ca nou membru al Alianței, pe 2 aprilie 2004.
”Da, România este astăzi în siguranță, în cadrul celei mai puternice alianțe din istoria umanității!
La 20 de ani de la aderarea României la NATO, sunt convins că și generațiile viitoare vor continua să ducă mai departe, cu mândrie, steagul românesc, aici, la sediul NATO din Bruxelles”.
Vocea României este ascultată și contează la NATO, mai arată secretarul general adjunct al Alianței. ”Românii trebuie să știe că aici, la NATO, inclusiv prin poziția pe care o ocup eu, la vârful Alianței, țara noastră este respectată, este influentă, iar vocea noastră contează și este ascultată”, arată secretarul general adjunct al Alianței, într-o postare pe Facebook.
Amintim că România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002, împreună cu alte șase state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.
La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Complexele de rachete balistice intercontinentale Yars, în versiuni staționare și mobile, sunt considerate baza înzestrării RVSN (Forțele nucleare Ruse).
O investigație comună a Politico și a grupului non-profit de jurnalism SourceMaterial a descoperit cel puțin nouă cazuri de scurgeri de petrol provenite de la navele petroliere ale Flotei comerciale a Rusiei,
Într-o postare apărută pe rețelele de socializare, grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, pe 17.10.2024, că Federația Rusă și Republica Belarus continuă pregătirile pentru exercițiul comun major planificat pentru anul viitor, sub denumirea de Vest-2025.
Odată cu moartea liderului său Yahya Sinwar, mișcarea teroristă Hamas nu poate repeta atacul asupra sudului Israelului din octombrie anul trecut și s-a deschis calea pentru pace în Fâșia Gaza fără Hamas la putere, a spus președintele american Joe Biden, într-o declarație după uciderea șefului Hamas.
Premierul polonez Donald Tusk a apărat atitudinea dură a țării sale față de migranții de la granița cu Belarus, spunând că aceștia nu apar spontan și aleatoriu la granița de est a Poloniei.
Statele Unite, sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, urmează să modernizeze Baza Aeriană Kecskemét, situată la aproximativ 80 de km de Budapesta, astfel încât să poată fi desfășurate acolo aeronave cu capabilități extinse.
Coreea de Nord a declarat miercuri că peste un milion de tineri s-au înrolat în armata sa săptămâna aceasta, după ce Phenianul a acuzat Seulul că a trimis drone în spaţiul său aerian şi a ameninţat Sudul cu represalii militare, relatează Agerpres și AFP.
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a consolidat, marți, la Beijing, cooperarea militară cu China.
Rusia încearcă să creeze un sistem multivalutar, care să permită tranzactii între băncile centrale ale țărilor BRICS.
Ministerul rus de Externe a făcut acuzații serioase împotriva Coreei de Sud, susținând că aceasta este responsabilă pentru agravarea tensiunilor din peninsula coreeană.
Egiptul, Eritreea și Somalia au anunțat joi într-o declarație comună că șefii celor trei țări au convenit să intensifice cooperarea pentru a "permite Armatei Naționale Federale Somaleze să se confrunte cu terorismul în toate formele sale și să-și protejeze frontierele terestre și maritime".
Armata nord-coreeană a distrus marţi, prin exploziv, secţiuni de drumuri folosite cândva pentru comerţul transfrontalier cu Coreea de Sud, a anunţat Seulul, într-un nou episod al tensiunilor în creştere dintre cei doi inamici, relatează Agerpres și AFP.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că planul „Scutul Estului”, care urmărește consolidarea militară a granițelor estice ale Poloniei, este realizat în colaborare cu țările baltice și Finlanda.
Președintele rus Vladimir Putin testează „liniile roșii” ale Occidentului, i-a avertizat șeful serviciilor de informații civile, Bruno Kahl, pe parlamentarii germani, în cursul audierii de luni a comisiei parlamentare de supraveghere a Bundestagului.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat într-un turneu în Balcani, turneu care a început cu o vizită în Albania. Aici Erdogan a anunțat că Turcia va dona Albaniei mai multe drone kamikaze.
Agresiunea Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a încălcărilor drepturilor omului în alte țări și a reprezentat o inspirație pentru cei care nu-i respectă pe ceilalți. Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat acest lucru, pe 14.10.2024, într-un discurs la conferința internațională cu denumirea “Forum 2000”, care se desfășoară la Praga.
În decembrie 2023, un grup de drone neidentificate a fost observat deasupra bazei forțelor aeriene americane Langley de pe coasta Virginiei, unde sunt staționați avioanele de luptă F-22 Raptor.
Rusia ar fi trebuit să-și schimbe doctrina nucleară cu mult timp în urmă, a spus dictatorul belarus Alexandru Lukașenko, spunând că mișcarea va „răci ardoarea” Occidentului.
Taiwanul a raportat duminică prezența unui grup de nave chineze, alături de un portavion, care navighează în sudul insulei, în timp ce armata chineză a lansat un videoclip în care spune că este „gata de luptă”, ceea ce ar putea anunța noi runde de exerciții militare chineze în regiune.
Cele mai mari submarine din lume, cele din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon), ar fi un simplu pitic pe lângă proiectul noului submarin de transport.
În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe țări europene. În urma vizitelor, Ucraina a primit noi pachete de ajutor militar, a declarat președintele ucrainean.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO (”scutul antiaerian” al NATO) va fi completat de Baza antirachetă din Polonia, care va fi deschisă în curând la Redzikowo în nordul Poloniei.
În noaptea de 9 octombrie, o dronă ucraineană a lovit un depozit de arme rusești din regiunea Bryansk. Potrivit informațiilor furnizate de Kiev, este vorba despre muniție care a venit din Republica Populară Democrată Coreea.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat că, pe 12.10.2024, un bombardier de front de tip Su-34 a fost doborât în timp ce îndeplinea o misiune specifică în apropierea frontului din Ucraina.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Donald Tusk a declarat sâmbătă că, din cauza situației de la granița cu Belarus, urmează să suspende dreptul la azil în țară. Mișcarea face parte din strategia sa de a reduce migrația ilegală. El este pe cale să ceară aprobarea Uniunii Europene.
Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".
Staful de campanie al candidatului republican la funcția de președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a depus vineri o cerere de furnizare a vehiculelor armatei și a unui avion al armatei. Se teme de o tentativă de asasinat din partea Iranului.
La 6 noiembrie, Donald Trump și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite, proiecțiile arătându-l tot mai aproape de cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga.
Donald Trump a devenit nu doar al 45-lea ci și al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii după ce a învins-o pe Kamala Harris.
În contextul în care viitorul Ucrainei se află în joc înaintea alegerilor prezidențiale americane, președintele ucrainean a ridicat miza, invocând spectrul armelor nucleare pentru a-l determina pe cel care va ajunge în Biroul Oval să ofere Kievului mai multe arme convenționale și garanții de securitate solide.
Drona explozivă din clasa Shahed pare să fi devenit una dintre armele pe care Rusia se bazează pentru a câștiga războiul cu Ucraina. În perioada august – septembrie, forțele ruse au intensificat întrebuințarea UAV-urilor Shahed la un nivel greu de imaginat în urmă cu o jumătate de an.
Peste o sută de actuali și foști oficiali de rang înalt din țările occidentale s-au adresat liderilor țărilor europene într-o scrisoare deschisă, îndemnându-i să nu permită ca Ucraina să devină o victimă a unui acord cum a fost cel din 1938 de la Munchen.
Imediat după publicarea informației privind posibila vânzare de avioane Gripen, acțiunile Saab SAAB au crescut cu 3,4% la bursa din Stockholm, notează Reuters.
Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, cetățenii moldoveni din Rusia nu a putut vota.
Rusia ar putea intensifica utilizarea unor metode neconvenționale de sabotaj și intimidare împotriva infrastructurii critice și a aliaților NATO, pe fondul conflictului din Ucraina și al tensiunilor geopolitice cu Occidentul.
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în marea de la est de Peninsula Coreeană, relatează agenția Reuters.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk din Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în războiul cu Rusia, spun experții. Este vorba despre o mult mai mare libertate de mișcare operațională, care este oferită ucrainenilor de faptul că nu trebuie să apere orașele individuale.
Cu câteva ore înainte ca milioane de americani să se prezinte marți la urne, comunitatea americană de intelligence (CI) a declarat că Rusia răspândește știri false pentru a crea percepția că oficiali din state-cheie se pregătesc să comită diverse acte de fraudă electorală.
Asistența acordată Ucrainei și cooperarea acesteai cu NATO au făcut obiectul unei discuții între Secretarul General al NATO, Mark Rutte, și cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin, la 4 noiembrie. Deși Scholz a asigurat că Germania va continua să ofere asistență puternică Ucrainei, acesta nu a susținut ideea unor noi decizii privind aderarea Ucrainei la Alianță.
Wall Street Journal a relatat luni, citând oficiali iranieni și arabi familiarizați cu planurile Teheranului, că Iranul a transmis mesaje diplomatice țărilor din regiune, indicând că intenționează să lanseze un atac complex asupra Israelului folosind focoase mai puternice decât cele desfășurate anterior, împreună cu alte arme avansate.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a participat sâmbătă și duminică la Djibouti la o reuniune ministerială privind parteneriatul turco-african, care reflectă extinderea parteneriatelor Ankarei pe continent din punct de vedere economic și militar și diversificarea influenței soft a Turciei prin ajutorul umanitar și educația religioasă.
Într-o remarcabilă demonstrație de măiestrie militară, pe rețelele de socializare au apărut imagini uimitoare cu un avion ucrainean MiG-29 lansând bombe GBU-39, muniții ghidate cu precizie fabricate în Statele Unite. Această înregistrare video impresionantă, distribuită de contul OSINTtechnical pe X (fostul Twitter), marchează probabil prima dovadă publică a capacității unui MiG-29 de a utiliza bombe GBU-39 și de a lansa mai multe bombe într-o singură lovitură aeriană.
Reaction Engines, o companie britanică care dezvoltă motoare militare pentru arme hipersonice, a intrat în faliment, potrivit The Register. Compania a dezvoltat în mod constant și a oferit soluții revoluționare pentru proiectele americane și britanice de arme hipersonice, inclusiv dezvoltarea motorului de rachetă SABRE. În plus, societatea a dezvoltat componente individuale pentru motoarele utilizate în prototipurile de arme hipersonice.
Povestea incursiunii avionului chinez de spionaj în spațiul aerian nipon este departe de a se încheia și pare că ia o turnură spre escaladare.
Avionul de luptă rusesc Su-57 Felon, prezentat pentru prima dată la Airshow China 2024 din Zhuhai, a devenit subiectul unei batjocuri pe scară largă pe rețelele de socializare chineze. Fotografiile și videoclipurile din apropiere ale aeronavei, care dezvăluie o calitate îndoielnică a asamblării, au stârnit critici și ridiculizări în rândul utilizatorilor chinezi de internet.
Memorandumul dintre cele două state prevede producția în comun de UAV-uri și componentele acestora, muniție și componente, echipamente de război electronic și dezvoltarea de tehnologii avansate. Lituanieni au venit la discuțiile de la Kiev și cu un cadou foarte util Forțelor ucrainene: peste 200 de camionete și detectoare de mine.
Ajutorul SUA pentru Ucraina e de necontestat în cei aproape trei de la invadarea pe scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, ajutorul militar a venit mai degrabă cu frâna de mână trasă și a avut ca obiectiv ca Ucraina să reziste în fața ocupantului rus. Numărul de sisteme de apărare și ofensive trimise de americani și restricțiile asupra utilizării rachetelor și armelor arată că dimensiunea ajutorului nu vizează înfrângerea Rusiei în Ucraina ci rezistența Ucrainei.
Concernul german Rheinmetall va avea o a doua unitate de producție în Ucraina. Lansarea primei fabrici a fost făcută în octombrie.
Rachetele de croazieră și balistice fabricate în Ucraina vor apărea până la jumătatea anului 2025, a declarat Oleksii Petrov, directorul întreprinderii de stat Spetstechnoexport.
Timp de 15 ore și jumătate, aproape 100 de drone explozive au bântuit Ucraina de la est la vest și de la nord la sud ajungând până în regiunile Hmelnitsky și Odesa.
Ucraina nu se va opune în cazul în care Qatarul sau orice altă țară ar încerca să negocieze un acord privind securitatea energetică, cu ajutorul discuțiilor purtate separat cu Rusia și Ucraina. Deocamdată, nu există un astfel de acord, a declarat șeful Biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, potrivit Reuters.
E.S. Adrian Zuckerman vine la DC News TV, într-un interviu eveniment ce va fi difuzat de platformele noastre în ziua istorică a alegerilor americane unde republicanul Donald Trump o va înfrunta pe Kamala Harris.
Pro-europeana Maia Sandu a obținut o victorie uriașă în fața pro-rusului Aleksandr Stoianoglo, în turul II la alegerile prezidențiale. Te-ai fi așteptat ca o diferență de 55.33% împotriva la 44.67% să fie de necontestat. Nu însă și pentru propaganda rusă
Războiul dronelor este în plină dezvoltare, iar rușii apelează la n mix de măsuri pentru a crește eficiența unor drone, altfel, destul de rudimentare.
Ucraina se confruntă cu cel mai greu moment din ultimii doi ani de război. Cantitățile primite de tehnică militară și muniție nu reușesc să stabilizeze frontul, iar problemele de personal sufocă efortul Armatei ucrainene.
Antreprenorul european de apărare MBDA a dezvăluit la expoziția Euronaval (4 – 7 noiembrie, Paris) planurile de a dezvolta o nouă versiune lansată de pe submarin a rachetei sale antinavă Exocet, vândută pe scară largă.
Potrivit Newsweek, soldații din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) au participat pentru prima dată la confruntările ruso-ucrainene din regiunea Kursk. Mai mulți experți au precizat pentru publicația americană că nativii din Coreea de Nord ar putea avea probleme de comunicare și de coordonare cu trupele rusești.
Desfășurarea de trupe nord-coreene pe frontul ucrainean nu va aduce prea multe schimbări deocamdată și este probabil ca acestea să sufere pierderi grele. După cum a raportat radiodifuzorul public estonian ERR, comentând desfasurarea personalului militar nord-coreean în regiunea Kursk din Rusia, colonelul Ants Kiviselg, comandantul Centrului estonian de Informații pentru Apărare, a precizat că aceștia au fost probabil desfășurați la începutul lunii octombrie și de atunci au fost supuși unui antrenament preliminar care a durat între două și patru săptămâni. După aceea, a spus el, „a început redistribuirea lor către frontul ucrainean”.