La noi corvetele, la bulgari navele de patrulare. Bulgaria întâmpină probleme la înzestrare
Bulgaria, la fel ca și România, urmărește modernizarea Forțelor Navale, printre cele mai văduvite în ceea ce privește înzestrarea.
Dar asemănările dintre România și Bulgaria nu se opresc aici. Țara vecină demarează un amplu program cu privire la construcția a două nave de patrulare. Contractul ar fi trebuit semnat până la finalul anului trecut. Evident, la fel ca la noi, există întârzieri.
În competiția pentru construcția celor două nave de patrulare, au ajuns la final, trei companii: Fincantieri din Italia, Lürssen din Germania și constructorul naval bulgar MTG Dolphin.
Câștigătorii au fost desemnați germanii de la Lürssen.
Achiziția este estimată la aproximativ 984 milioane de leva (567 milioane USD). Prima navă ar trebui livrată până la sfârșitul anului 2023, iar cea de-a doua până la sfârșitul anului 2024.
Potrivit agenției de presă Kapital, din țara vecină, câștigătorii ar fi fost desemnați germanii de la Lürssen, doar că, la fel ca în România, contractul este blocat după ce Fincantieri a decis să se adreseze instanței din Bulgaria.
Sursa citată precizează că Ministerul Apărării de la Sofia a desemnat Lürssen pentru construcția navelor de patrulare, urmând ca decizia să fie înaintată către Guvern pentru aprobare, urmând ca mai apoi Parlamentul să își dea acordul înaintea semnării contractului.
Programul pentru Forțele Navale, în instanță. Atât în Bulgaria, cât și în România
Potrivit presei din Bulgaria, care citează surse proprii neoficiale, subcontractantul Lürssen va fi Șantierul Naval Dolphin din Bulgaria. Amintim în acest sens că la sfârșitul anului 2017, guvernul bulgar a anulat proiectul care prevedea achiziţionarea a două nave de patrulare, după ce singurul ofertant, MTG Dolphin, a decis să se retragă din cauza neconcordanțelor cu privire la TVA. Licitația a fost astfel reluată.
Sursa citată precizează că italienii de la Fincantieri s-au adresat instanței bulgare în martie. Totodată, agenția Kapital spune că acțiunea Fincanieri a blocat temporar procesul de achiziție prin tertipuri procedurale. Bulgarii precizează că în cazul în care proiectul nu va trece de Parlament până la sfârșitul verii sau începutul toamnei, acordul cu compania germană nu va putea fi semnat la timp iar datele contractuale nu ar putea fi respectate.
Și România se confruntă cu o situație asemănătoare în ceea ce privește construcția celor patru corvete. După ce MApN a anunțat Naval Group cu corveta Gowind ca mare câștigătoare, olandezii de la Damen s-au adresat instanței iar Tribunalului București, în toamna lui 2019, le-a respins contestația în programul "Corveta multifuncțională" și a dat câștig de cauză Naval Group. Decizia nu este definitivă, Damen a făcut recurs iar justiția va trebui în următoare perioadă să se pronunțe.
Dar, la fel ca în Bulgaria, programul de înzestrare „Corveta multifuncțională” pentru Forțele Navale este blocat momentan în instanță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News