Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul unei vizite la Erevan, unde a discutat cu omologul său armean Ararat Mirzoyan, a criticat Armenia pentru aprofundarea cooperării militare cu Franța și achiziționarea de arme de la aceasta. Potrivit șefului diplomației ruse, politicienii francezi urăsc Rusia.
Linia de producţie a obuzierelor Caesar de la uzina companiei Nexter Systems din Roanne. Sursa foto: Nexter.
Armenia a aprofundat cooperarea militară cu Franța anul trecut, iar asta nu e deloc pe placul Moscovei, Lavrov acuzând Parisul că ar "conduce tabăra ostilă" (față de Rusia).
"Macron și toți miniștrii săi fierb de ură față de Rusia”, a declarat Lavrov, vorbind despre posibilitatea ca Armenia să achiziționeze mai multe arme franceze.
„Din punct de vedere politic, Franța se comportă ca un inamic”, a adăugat el, potrivit agenției TASS.
Vlăguită vizibil de cei peste trei ani de război în Ucraina, Rusia înfierează Occidentul într-un stil tot mai apropiat de propaganda nazistă, care, după dezastrul de la Stalingrad, cerea un „război total” împotriva „forțelor bolșevice și evreiești”.
Apropo de Stalingrad: Parisul este una dintre puținele capitale europene care a păstrat denumirea de Stalingrad atât pentru o stație de metrou, cât și pentru o piață publică – nume atribuite după 1945, pentru a comemora victoria sovietică din bătălia de la Stalingrad, un moment crucial al celui de-al Doilea Război Mondial.
Erevanul s-a reorientat
Erevanul a semnat recent un contract pentru achiziționarea a 36 de obuziere franceze Caesar, similare cu cele achiziționate de Republica Cehă.
Pe baza acordurilor din 2023, Armenia a achiziționat, de asemenea, radare avansate, sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, precum și vehicule blindate din Franța, a relatat Free Europe . Unele dintre armele comandate au fost deja livrate. Franța, unde există o comunitate armeană numeroasă, ajută și ea la instruirea soldaților armeni.
Azerbaidjanul a condamnat ordinul privind obuzierele de anul trecut, numindu-l un pas provocator și neconstructiv. În mod similar, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut anul trecut următoarea declarație : „Parisul provoacă o nouă rundă de confruntări armate în Caucazul de Sud”.
Rusia a fost un partener tradițional al Armeniei, dar relațiile s-au răcit semnificativ după ce Rusia nu a reușit să ajute Armenia în timpul atacurilor majore ale Azerbaidjanului. În 2020, Armenia a pierdut mai întâi districtele adiacente Nagorno-Karabahului și apoi Nagorno-Karabahul însuși.
Încetinirea focului este menită doar să servească la reînarmarea Ucrainei
Lavrov a criticat, de asemenea, apelurile țărilor occidentale pentru un armistițiu necondiționat de treizeci de zile. Potrivit acestuia, este menit să servească unui singur scop, acela ca Ucraina să se poată înarma și să-și consolideze pozițiile defensive. El chiar a descris aceste poziții ca fiind defensive, confirmând clar că Rusia ducea de fapt un război de cucerire.
El a subliniat că nici măcar anul trecut astfel de cuvinte nu au fost auzite din Occident, iar UE și NATO au refuzat să negocieze până când Ucraina nu va fi într-o poziție mai puternică decât Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News