Lecțiile războiului din Ucraina schimbă jocul. SUA spun că superioritatea aeriană e decisivă în apărarea Taiwanului
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).
„Avem nevoie de arme mai bune pentru a distruge acele nave”, a spus generalul Kenneth Wilsbach. El a remarcat că răspunsul supărat al Chinei la vizita din vara trecută în Taiwan a președintelui Congresului de atunci, Nancy Pelosi, a inclus încercuirea Taiwanului cu nave de război, ca o demonstrație a capacității sale anti-acces și de negare a zonei.
„Un lucru la care oamenii nu se gândesc adesea, în ceea ce privește superioritatea aeriană, este armamentul cu care se pot distruge acele nave”, a spus Wilsbach, vorbind în timpul unei sesiuni online cu Institutul Mitchell al Asociației Forțelor Aeriene, potrivit publicației americane USNI.
El a pledat, de asemenea, pentru radare avansate, poziționate la est de Taiwan.
Generalul a subliniat că problemele Rusiei în Ucraina, atât în logistică, cât și în lupta de la sol, sunt o consecință a lipsei superiorității aeriene.
Superioritatea aerului, „care acolo nu este, a dus la atât de multe pierderi de vieți omenești”, a precizat Wilsbach, care a estimat victimele rusești la 100.000 de militari, de când a început războiul în februarie 2022.
Wilsbach a adăugat că o invazie amfibie, pe care China ar trebui să o întreprindă împotriva Taiwanului, este mult mai dificilă decât trecerea unei granițe terestre.
Potrivit generalului Wilsbach, superioritatea aeriană față de China se obține cu tehnică de ultimă generație.
Dacă Forțele Aeriene din Pacific ar avea un dolar suplimentar, l-ar cheltui pe superioritatea aeriană, a precizat Wilsbach. Ca sisteme pentru atingerea acestui obiectiv, generalul a menționat că și-ar dori mai multe avioane F-35 Lighting II, pe care le au și aliații Japonia și Australia, drone avansate semi-autonome similare cu MQ-28 Ghost Bat, care vor fi intra în dotarea forțelor australiene, bombardierul stealth B-21, precum și o supraveghere aeriană mai bună cu E-7 Wedgetail. Mai departe ar urma avioanele de luptă Next Generation Air Dominance, o aeronavă cu echipaj de generație a șasea, care îi va succeda lui F-22, a adăugat Wilsbach.
Wilsbach consideră că deși China face presiuni, nu se va angaja într-un conflict cu Taiwanul.
Deși conducerii Chinei îi este „greu să treacă de obsesia pentru Taiwan”, Wilsbach a spus că nu crede că China vrea să se angajeze în această luptă. „Cu siguranță, Taiwanul nu o face”, a adăugat el. El a spus că uzura în orice conflict cu China va atinge niveluri „apropiate de cel de-al Doilea Război Mondial” la toate părțile implicate.
În momentul de față, preocuparea principală a Aviației americane din Pacific este dispersarea cât mai mare a forțelor – implementarea programului Agile Combat Employment.
Pentru a descuraja ambițiile Chinei, Forțele Aeriene „căută cât mai multe aerodromuri în care să putem dispersa forța” și locații pentru a prepoziționa echipamentele și combustibilul în Pacific. Comandamentul abordează, de asemenea, problema „tiraniei distanței” pe care o pune regiunea pentru ca logistica să continue operațiunile după un atac.
Wilsbach a evidențiat avioanele de luptă americane care se întorc la baza aeriană Clark din Filipine ca un exemplu de operațiuni dispersate. El a menționat că aceasta a fost prima dată când avioanele de luptă F-22 de generația a cincea au aterizat acolo. Cele două aeronave aparțin Escadrilei 525 de luptă de la baza comună Elmendorf-Richardson, Alaska.
Generalul american a menționat și importanța ridicată, pe care au aliații din regiunea Pacificului în eventualitatea desfășurării de operațiuni militare.
„Aliații și partenerii sunt foarte interesați” de schimbul de informații privind capabilitățile proprii și activele disponibile. El a spus că aliații aduc capabilități semnificative de război electronic și puncte forte cibernetice și spațiale într-un potențial conflict.
Acest schimb de informații între aliați, precum și cu celelalte servicii se extinde la exerciții precum Cope Nord. Exercițiul de anul acesta a implicat forțele aeriene americane, japoneze și australiene care au operat dintr-o serie de baze, precum și avioane din Franța.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News