Ca urmare a alegerilor parlamentare din Letonia, care au avut loc loc în acest sfârșit de săptămână, partidul politic "Armonia" a castigat 19% din voturile exprimate, cel mai important scor electoral.
Acest partid are o politică clară îndreptată spre Federația Rusă, promovând relații economice aprofundate cu Rusia lui Putin. Coaliția aflată la guvernare a primului ministru Kucinskis a pierdut masiv din simpatie, câștigând doar 27% din electorat, deci incapabilă să formeze un nou guvern. Formațiunile politice pro Europa au fost votate doar de 12% din electorat, pe când poupulistii grupați în două formațiuni sub titulatura de KPV LV au totalizat aproape 27% din voturi.
Creșterea electorală a partidului Armonia reprezintă un șoc pentru mica republică ex-sovietică, poate și pentru că a fost cea mai pacifistă dintre cele trei țări baltice în raport cu ocupația sovietică. Cu 24 de locuri dintre cele 100 pe care parlamentul leton le are, acest partid poate participa la o alianță de guvernare. Această perspectivă sperie, având în vedere faptul că practic nu există nici o formulă care să asigure o guvernare stabilă si eficientă fără participarea acestei formațiuni politice.
Parte integrantă a Uniunii Europene si Alianței Nord Atlantice, Letonia este un vârf de lance în fața interesele rusesti din zona Baltică. Graniță directă între UE si NATO cu Federatia Rusă, aceasta are pe teritoriul său trupe occidentale si este un actor vocal al politicii europene de menținere a presiunii împotriva tendințelor hegemonice rusești. Cu toate acestea acest partid pro-rus, care militează pentru menținerea statutului european al Letoniei, proclama ca necesară o mai mare adâncire a relațiilor economice și comerciale cu Rusia implicând noi politici de apropiere de spatiul EurAsiatic și structurile sale economice ,integrate sub conducerea Moscovei. Această poziționare crează o dilemă fundamentală si un paradox în acelasi timp. Cum NATO nu dorește pierderea unui aliat si membru al său așezat atât de strategic în real cu Rusia, apare paradoxul menținerii acestei țări care va avea o guvernare cu interese si politici economice pro-ruse. Acest fapt va crea o gravă disensiune în cadrul relațiilor din interiorul Uniunii Europene, în special cu celălalte republici baltice si Polonia, țări interesate în creșterea presiunii aplicate împotriva politicilor rusești în regiune.
Șeful partidului Armonia și primar al capitalei Letoniei -Riga, Nils Ushakovs susține ca măsurile birocratice impuse de UE și încetinirea relațiilor economice între Letonia și partenerii săi europeni sunt cauzele reale ale necesității deschiderii economiei țării sale către Rusia.
Acuzând o lipsă totală de întelegere din partea principalilor actori economici europeni, Ushakovs a creionat și profilul acestui tip de relație cu Rusia.
Astfel Letonia are apropae 2.2 milion de cetățeni vorbitori de limbă rusă, moștenire a defunctului imperiu sovietic, iar în accepțiunea Moscovei aceștia sunt în permanență considerași cetățeni de rang inferior. Partidul Armonia tocmai acestui electorat i s-a adresat, susținând interesele economice directe ale acestuia. În plus, deși aceste grupări politice, active în întreaga zonă Baltica, joacă cartea independenței de Moscova, în realitate sunt vectori principali de menținere a influenței ruse în epoca post sovietică. Iată că, la alegerile de sâmbătă, un astfel de vector de influență și-a făcut loc, ales democratic, în guvernul unei țări membre UE si NATO. O lecție de învățat de către toată lumea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News