Liderii chinezi au devenit mai asertivi față de SUA în contextul Congresului Național al Poporului
În marja Congresului Național al Poporului din China, săptămâna aceasta, atât președintele chinez Xi Jinping, cât și ministrul de externe proaspăt promovat, Qin Gang, și-au exprimat frustrările față de politica externă a SUA.
Luni, într-o sesiune cu delegații din sectorul privat desfășurată cu ușile închise, Xi a făcut o rară referire directă la Statele Unite atunci când a acuzat Washingtonul pentru provocările economice generate Chinei.
Potrivit agenției de știri Xinhua, Xi a declarat că țările occidentale, conduse de Statele Unite, au implementat izolarea și suprimarea integrală a Chinei, creând provocări severe fără precedent dezvoltării acesteia.
Remarcile lui Xi au loc pe măsură ce tensiunea dintre SUA și China a rămas ridicată de când SUA au acuzat Beijingul că a trimis luna trecută un balon de supraveghere la mare altitudine deasupra SUA.
În pofida faptului că ambele părți au semnalat dorința de resetare a relațiilor, în noiembrie anul trecut când Xi sa întâlnit cu președintele Joe Biden la G20 de la Bali, cele mai mari două economii din lume rămân în dezacord cu o serie de probleme care nu se limitează la războiul Rusiei din Ucraina, la Taiwan sau la semiconductorii avansați.
Frustrările liderului chinez în timpul discuției de luni au venit în urma solicitării adresate de SUA Japoniei și Țărilor de Jos să înăsprească controalele exporturilor de echipamente și tehnologii de fabricare a cipurilor către China, provocând un răspuns agresiv din partea Beijingului.
În timpul primei sale conferințe de presă în calitate de ministru de externe, Qin Gang -- fost recent ambasador al Chinei în SUA -- a avertizat că, deși Beijingul a fost „angajat” în relații stabile cu Washingtonul, acestea se vor înrăutăți și pot conduce către conflicte, dacă SUA nu își schimbă atitudinea față de China.
„Percepția și punctele de vedere ale SUA despre China sunt serios distorsionate. SUA consideră că China este principalul său rival și cea mai importantă provocare geopolitică. Aceasta este ca și cum primul nasture al unei cămăși este încheiat greșit”, a declarat Qin în notă plastică.
Ulterior, Qin a criticat strategia SUA pentru Indo-Pacific, acuzând Washingtonul că formează „cercuri mici exclusiviste” pentru a provoca confruntarea, decuplarea și crearea unei „versiuni a NATO pentru Asia-Pacific”.
„Scopul real al strategiei Indo-Pacific este de a limita China”, a declarat Qin. „Niciun Război Rece nu trebuie repetat în Asia și nicio criză în stilul Ucrainei nu ar trebui să se repete în Asia”.
Despre relațiile cu Rusia, Qin a precizat că acestea „nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară din lume și nici nu vor fi interferențe sau stimulate disensiuni față de o terță parte”, însă, “cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperativ ca China și Rusia să-și dezvolte constant relațiile.”
Referitor la Taiwan, Qin a avertizat SUA să nu„intervină în afacerile interne ale Chinei, precizând că problema este o linie roșie care nu trebuie depășită și chiar nucleul fundamental al politicii relațiilor dintre China și SUA.
Ministrul de externe chinez a acuzat SUA de standarde duble atunci când discută despre Ucraina și Taiwan.
„Poporul chinez are dreptul să se întrebe de ce SUA vorbește despre respectarea suveranității și integrității teritoriale în problema Ucrainei, dar nu respectă China în problema Taiwanului? SUA cer Chinei să nu furnizeze arme Rusiei în timp ce continuă să vândă arme Taiwanului?”
În final, Qin a încercat o delimitare între politicienii americani și poporul american, foarte probabil în replică la tactica folosită frecvent de Washington pentru a face distincție între Partidul Comunist din China și poporul chinez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News