Liderii țărilor G7 merg în sudul Italiei săptămâna aceasta, unde vor participa la summitul anual, în timp ce se confruntă cu o serie de dificultăți în propriile țări, în timp ce caută soluții la unele dintre cele mai presante probleme ale lumii.
Summitul va începe mâine la ora 10.30. Liderii G7 ajung la summit confruntându-se cu nenumărate necazuri acasă.
Președintele american Joe Biden se confruntă cu un electorat polarizat și un sprijin public scăzut înainte de alegerile din noiembrie, iar premierul britanic Rishi Sunak este aproape sigur că va pierde puterea la alegerile de luna viitoare.
Liderii Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au fost zguduiți de înfrângeri grele la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, iar sondajele preelectorale prevăd rezultate slabe pentru premierii Canadei și Japoniei.
Totuși, liderii vor anunța noi sancțiuni și controale la export împotriva Rusiei, care vizează entități și rețele care ajută forțele președintelui Vladimir Putin să lupte în războiul din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Doar Giorgia Meloni este fericită
Doar gazda întâlnirii, premierul italian Giorgia Meloni, vine mulțumită de rezultatul partidului său la alegerile europene, dar nu îi va fi ușor să obțină rezultate semnificative la summitul din 13 până în 15 iuni, potrivit analiștilor politici.
Liderii celor mai dezvoltate democrații ale lumii se confruntă cu o agendă dificilă, inclusiv războaie din Ucraina și Orientul Mijlociu, dezechilibre comerciale cu China, amenințări reprezentate de inteligența artificială și provocări de dezvoltare în Africa.
Activele înghețate ale Rusiei
Consolidarea finanțării pentru Ucraina va fi o prioritate de top la reuniunea G7. La summit, liderii G7 vor căuta să găsească modalități de a depăși problemele juridice care împiedică utilizarea veniturilor generate din activele rusești înghețate în Occident.
Aproximativ 260 de miliarde de euro ai Băncii Centrale Ruse sunt înghețați în lume, în principal în Uniunea Europeană. Biden va presa ceilalți lideri G7 să accepte un plan inovator de utilizare a dobânzilor generate de activele rusești.
Unele guverne ale statelor membre ale UE doresc să folosească dobânzile generate de activele rusești pentru a ajuta Ucraina devastată de invazia rusă din 2022, în timp ce Statele Unite caută un plan mai ambițios și solicită ca veniturile să fie utilizate pentru un împrumut multianual de până la la 50 de miliarde de euro.
Roma și Washington speră să se ajungă la un acord în Puglia, dar un oficial german a spus săptămâna trecută că este puțin probabil.
În ciuda dezacordurilor pe această temă, există un consens între toți membrii G7 cu privire la necesitatea de a se confrunta cu Rusia, iar președintele Zelenski va participa pentru a doua oară la întâlnire.
Dispute legate de războiul din Gaza și din China
Există mai puțin consens când vine vorba de războiul dintre Israel și Hamas, cu membrii Uniunii împărțiți între o tabără pro-Israel convinsă și cei care simpatizează cu palestinienii.
Diferențele vor apărea și atunci când aliații occidentali vor discuta despre China. Se așteaptă că liderii își vor exprima îngrijorarea cu privire la supracapacitatea Chinei, dar încă nu există un acord cu privire la cel mai bun răspuns la subvențiile de stat ale Chinei.
Washingtonul intenționează să extindă sancțiunile privind vânzarea de cipuri și alte bunuri către Rusia, cu scopul de a viza vânzătorii terți din China, au declarat marți seara pentru Reuters surse familiare cu planurile.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News